Leder

Klimakrise, terrorisme og indvandring er udfordringer, der er kommet for at blive. Og som kræver europæiske svar

I sin årlige tale om unionens tilstand prøvede EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker at mindske splittelsen i Europa med løftet om 10.000 europæiske grænsevagter og konsekvent udvisning af afviste asylansøgere. Men det var visionen om Europa som en selvsikker global spiller, der anviste offensive løsninger på problemet
I sin årlige tale om unionens tilstand prøvede EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker at mindske splittelsen i Europa med løftet om 10.000 europæiske grænsevagter og konsekvent udvisning af afviste asylansøgere. Men det var visionen om Europa som en selvsikker global spiller, der anviste offensive løsninger på problemet

Patrick Seeger

13. september 2018

Store tal kan let forføre.

Et af dem – nemlig tallet 10.000 – jonglerede Jean-Claude Juncker med, da han onsdag for sidste gang som kommissionsformand gav det splittede EU et fremadskuende servicetjek ved sin årlige tale om unionens tilstand. Foran en halvfuld parlamentssal i Bruxelles lovede han europæerne, at det europæiske grænseagentur Frontex allerede i 2020 vil blive udvidet fra 1.500 til 10.000 bevæbnede grænsevagter.

Desuden skal det europæiske asylagentur udbygges markant, så asylansøgninger »i samklang med Geneve-konventionen« kan behandles langt hurtigere, mens afviste asylansøgere for fremtiden skal udvises mere konsekvent.

Hvad der umiddelbart kan lyde banebrydende, er velkendte løfter med udgangspunkt i den laveste fællesnævner i europæisk flygtningepolitik. Desuden er det uklart, hvad de 10.000 Frontex-ansatte får mandat til ud over fortsat at støtte de talrige nationale grænsepolitifolk ved EU’s ydre grænser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Junckers europæiske patos er også fremmed for mig; men det er Obamas, eller for den sags skyld Kennedys, Kings & Churchills, retorik også - så jeg griner slet ikke.

Et enkelt nedslagspunkt i Junckers tale:
"Legal fælleseuropæisk indvandringsvej til EU"

Det er oplagt, at der bør skabes en legal fælleseuropæisk indvandringsvej til EU.

Som det er nu, bliver alle migranter blandet sammen med flygtninge, fordi de bliver tvunget til at søge adgang til EU som flygtninge.
Legal indrejse i EU kan foregå ved at ansøge hvert enkelt af de 28 lande om opholds- og arbejdstilladelse - det er jo fuldstændigt håbløst og tvinger mennesker til at gå asylvejen.

10.000 mand m/k ansat i Frontex - jeg hørte på TV Lars Løkke sige, at det ville betyde en forøgelse af vores bidrag til Frontex fra p.t. 40 mand til 170 mand.

Det skulle vel nok kunne lade sig gøre; men Dansk Folkeparti er imod, så ....

Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel og Jan Skovgaard Jensen anbefalede denne kommentar

En yderst kontroversiel, formentligt korrupt, såkaldt statsmand holder sin tale til unionen. Ligheden med situationen i den amerikanske union er på visse måder slående.

Bo Carlsen, Eva Schwanenflügel og Jan Skovgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Var det parlamentsalen der var halvfuld eller var det Jean Claude? EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker har været Kurt Waldheim-kandidaten. Merkel har noget på ham.

Jeg synes egentlig, at Junckers tale var noget af det mest fornuftige, han længe har sagt. Det er sgu da den slags, der er behov for i EU. Det har taget for længe at komme dertil, og der er sikkert masser af skvadderhoveder, der vil bestræbe sig på at lave benspænd (herunder desværre end del danskere). Man kan også - med rette - sige en del dårligt om Juncker. Men giv dog manden den ros, han fortjener!

@Bettina Jensen, og uanset at man kan rette megen berettiget kritik mod Juncker, ville jeg dog langt-langt-langt foretrække ham frem for Trump.

Manden taler om vækst som alle andre politikere. Nu skal væksten komme til Afrika. Vækst er lig med større udledninger, større forbrug, flere mennesker der spiser kød, bygger huse, fælder skove. EU og Vesten skal. samt den såkaldte tredje verden arbejde for at sænke befolkningstilvæksten over hele verden. Hvis man er så naiv at tro vesten lukker alle ind, så tro om. Når klimaflygtninge invaderer vestens grænser i milliontal i fremtiden hvad så? Derfor bliver de rige i vesten nødt til at finde en bæredygtig løsning, og det kan de med alle de penge de har tjent og tjener på mennesker og lande i nød. Når fremmede mennesker kommer hertil med en indoktrineret trosretning vi havde i Danmark for 200 år siden, jamen så er det et problem. fordi vi forstår ikke hinanden, og det er klart når vi kommer fra helt forskellige verdensdele. Jeg hader Kirken og alt hvad de har bragt med sig. Hvorfor skal jeg respektere Islam, Kristendom eller andre troretninger, når jeg nu ikke tror på dem? Når jeg ikke respekterer dem som Dansker, hvorfor skal det få lov at fylde så meget? Derfor må vi arbejde for en mindre verden, minus vækst, stoppe krigene, hjælpe folk der flygter til Vestlige beskyttede bosteder i nærheden af hvor man er flygtede fra. Så familie og venner kan komme på besøg, så man er i nærheden af den kultur man kender, og ikke mindst i nærheden af sit land hvor man er født og opvokset.

Jens Winther
Juncker har stadig ikke sørget for internationale virksomheder betaler SKAT hvor de tjener pengene. Ikke har sørget for fiskerne ikke smider tonsvis af bifangster af fisk ud hver eneste dag, som ikke må bjerges hjem. Hvad kan han så?

Jens Winther
Juncker har stadig ikke sørget for internationale virksomheder betaler SKAT hvor de tjener pengene. Ikke har sørget for fiskerne ikke smider tonsvis af bifangster af fisk ud hver eneste dag, som ikke må bjerges hjem. Hvad kan han så?

@Henrik Olsen, som jeg selv skrev "Man kan også - med rette - sige en del dårligt om Juncker". Lad mig dog stilfærdigt påpege, Danmark jo ikke ligefrem selv gør noget for at EU kan blive mere effektivt. Vi er et af de mest fodslæbende EU-medlemmer, som holder fast i den ene undtagelse efter den anden og kæmper mod vedtagelse af flertalsafgørelser - lige bortset fra når vi fx mener, at det er urimeligt, at Polen skal kunne spærre for at tildele Orban én over næsen.

Du har ret, EU er bovlamme, når det gælder international beskatning (og Junckers hjemland Luxembourg gør ikke ret meget for at bedre situationen) - men hvis der blev fremsat et forslag om EU-samordning af selskabsbeskatning, kapitalafkastskatter mv., så ville et stort antal at partierne i Folketinget og et stort antal af danskerne råbe og skrige om, at det skal EU ikke blande sig i! På trods af, at det er den eneste effektive løsning på retfærdig (hvis man overhovedet kan anvende det ord) beskatning.

Meningen med EU var, at vi gennem den fælles konstruktion skulle have kræfterne og midlerne til at tage hånd om de store fælles udfordringer i tiden.

Resultatet af EU er, at medlemslandene har puljet suveræniteten og står handlingslammede tilbage med et dysfunktionelt, bureaukratisk centrum med meget ringe kontakt til de europæiske folk.

Eurokrisen, fri bevægelighed for arbejdskraft, profit, beskatning, spontan imigration og kriminalitet, stående konflikter med Grækenland, Rusland, Polen, Rumænien, Ungarn, Italien, England og Trump.

EU løser ikke problemer. EU skaber nye. Den store centralisering var en dårlig ide, nationalt og regionalt. Det fungerer ikke med een stærk mand i spidsen for Europa, og det fungerer ikke med een svag ledelse i spidsen for medlemsstater uden suverænitet.

"Meningen med EU var, at vi gennem den fælles konstruktion skulle have kræfterne og midlerne til at tage hånd om de store fælles udfordringer i tiden."

Dette var ihvertfald hvad den folkeligt plantede myte beskrev.

Der var også noget om et fredeligt Europa, lige til det blev bekvemt at lave krig i Jugoslavien. Men ellers er det lykkedes europæiske lande at holde deres krige i andre verdensdele. Så man kan sige at det ser bedre ud end det kunne, mens det nok er værre end det ser ud.

@Bettina Jensen, mig bekendt var der krig og etniske udrensninger i Jugoslavien - et land i opløsning, da EU/NATO intervenerede og skabte fred. En fred, som i øvrigt stadig holder.

Jens Winther, flere af de tidligere jugoslaviske stater har betydelige problemer - herunder Kosova, som er præget af uro - og i øvrigt af flere betegnes som et centrum for organiseret kriminalitet i Europa. Mht. den jugoslaviske krig, så var det flere EU-landes anerkendelse af de forfatningsstridige uafhængighedserklæringer som fremsattes af stærkt højreorienterede politikere fra de respektive provinser, der for alvor skubbede opløsningskrigen igang.