Leder

Hvis May før havde et forklaringsproblem i Skripal-sagen, har Putin det så sandelig nu

Rusland har – med statsstøtte eller ej – tilladt to statsborgere at udrejse fra landets største lufthavn på falske pas og tilsyneladende med en dødelig gift i bagagen. Hvordan kan det lade sige gøre?
Rusland har – med statsstøtte eller ej – tilladt to statsborgere at udrejse fra landets største lufthavn på falske pas og tilsyneladende med en dødelig gift i bagagen. Hvordan kan det lade sige gøre?

Mikhail Metzel

Udland
12. september 2018

Godt et halvt år skulle der gå, fra vi fik at vide, hvem den britiske regering mente, stod bag to mordforsøg på eks-spionen Sergej Skripal og hans datter på britisk grund, til vi fik beviserne for, hvordan de var nået frem til den konklusion.

Onsdag i sidste uge kunne britisk politi så tegne og fortælle for offentligheden, hvordan to russere på sandsynligvis falske pas fløj ind fra Moskva og rejste mellem London og gerningsstedet Salisbury i dagene omkring attentatet.

Umiddelbart efter angrebet rejste de to tilbage til Moskva på det første af to sæt forudbestilte returbilletter. Premierminister Theresa May kunne i en tale supplere med, at de to mistænkte kommer fra Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU. Det sidste har vi ikke set beviser for, men som USA, Frankrig, Tyskland og Canada skriver i en fælles erklæring, er de »næsten sikre« på, at attentatet var godkendt af den russiske regering.

Mudrede argumenter imod

Argumenterne imod, at staten Rusland skulle have haft noget at gøre med attentatet, spænder nu fra motivforskning – hvorfor skulle Rusland ville myrde en eks-spion, det selv har udleveret – til sagens faktiske omstændinger.

Mon ikke Skripal var død, hvis det virkelig var Rusland, der stod bag, lyder det for eksempel fra en tidligere efterretningsofficer til Komsomolskaja Pravda, der også mener at vide, at GRU-agenter har bedre overnatningsmuligheder i London end det billige hotel, de mistænkte lejede sig ind på.

For nu at tage det sidste først; det har vist aldrig været en garant for perfektion, at staten stod bag. Tænk bare på jægerbogssagen herhjemme og den ’arabiske oversættelse’, som det viste sig, at it-chefen i Forsvarskommandoen stod bag. Eller for Ruslands vedkommende attentatet på eks-spionen Litvinenko i 2006, hvor gerningsmændene trak et spor af plutonium efter sig gennem det halve London. Eller nedskydningen af passagerflyet MH17 over Ukraine i 2014, hvor den hollandske og den australske regering har dokumenteret, at gerningsvåbnet kom fra en russisk antiluftskytsbrigade.

Det uklare motiv er bestemt af mere relevans.

Sergej Skripal er dømt og straffet af Rusland for som GRU-agent i 1990’erne at have spioneret imod sit eget hjemland for Storbritannien. Men i 2010 blev han udleveret til briterne som led i en byttehandel, og angiveligt har efterretningstjenester et kodeks om ikke at slå udvekslede agenter ihjel.

Lægger man dertil, at Skripal i dag – efter et årti som dobbeltagent og knap et årti på fri fod – næppe kan have så meget mere at sige om russiske statshemmeligheder, er det svært at se, hvorfor Rusland skulle ville likvidere ham på tærsklen til dets eget værtskab for en af verdens største sportsbegivenheder, VM i fodbold.

Rusland burde stille sig selv spørgsmål

Men problemet med motivforskning er, at man nemt kan komme til at tillægge det, vi ikke ved, større værdi end det, vi rent faktisk ved. ’Hvem kommer det til gavn?’ har været en af de russiske yndlingsreplikker til snart sagt enhver international konflikt de sidste fire år lige fra borgerkrigen i Ukraine til indblandingen i det amerikanske valg. Det er et spørgsmål, som der aldrig findes et entydigt svar på, og således bliver det misbrugt til at så tvivl – mens det sjældent skaber klarhed.

Det officielle russiske svar på de britiske beviser har hidtil fortsat ad samme spor. En talsmand for det russiske udenrigsministerium lover, at man vil forsøge at identificere de to mistænkte, men til trods for, at navn, foto og rejsetidspunkter er lagt åbent frem, beklager hun sig over briternes uvillighed til at dele yderligere ud af efterforskningen og kalder det offentliggjorte »et klassisk eksempel på misinformation«.

Der har ikke været et gran af beklagelse over, at Rusland – med statsstøtte eller ej – har tilladt to statsborgere at udrejse fra landets største lufthavn på falske pas og tilsyneladende med en dødelig gift i bagagen. Hvordan kan det lade sig gøre til at starte med – og vil nogen virkelig tro på, at de to efter endt hjemrejse til Moskva nu er forsvundet ud i blå luft? Det er de eneste spørgsmål, Rusland burde stille sig selv lige nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Godt et halvt år skulle der gå, fra vi fik at vide, hvem den britiske regering mente, stod bag to mordforsøg på eks-spionen Sergej Skripal og hans datter på britisk grund, til vi fik beviserne for, hvordan de var nået frem til den konklusion."

Bemærk retorikken: Der skrives om beviserne, men i virkeligheden gives der ingen beviser for de fremsatte anklager i fremlæggelsen for nyligt.

Som Piers Robinson her gør opmærksom på, er det Theresa May, som påstår at det er GRU-folk på de fremlagte fotos - men CPS har intet fremlagt herom:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=PHiAZfpXr5Q

Uanset om det skulle vise sig at der reelt fandt et GRU-faciliteret attentat sted på Skripal, eller ej - så er det under al kritik at den britiske regering farer frem, som den gør - herunder det britiske udenrigsministeriums forlængst afviste påstande om at Porton Down havde bevist at russerne stod bag.

Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Sus johnsen, Henrik Leffers, Karsten Aaen, Harald Strømberg, Bo Carlsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

De to GRU agenter er i følge RT fundet og nu er det selvfølgelig op til Putin, at bevise de to mordere ikke er GRU agenter. https://www.rt.com/news/438238-skripal-suspects-putin-civilians/

Putin har ganske korrekt offentligt erklæret at de to russere, som briterne har fremvist billeder af, er identificeret - og at de er civile, ikke GRU-ansatte.

Det fantastiske her er at Putin, som vi i øvrigt må konstatere gennem mange år har manøvreret relativt kompetent internationalt (dette anerkendes også bredt blandt hans kritikere), af Therea may og det britiske establishment, inklusive medierne, anklages for at have stået bag at to russere med russiske pas sendes med fly fra Moskva til England, hvor de foretager et mildest talt mislykket og klodset attentat, hvorpå de rejser direkte retur til Moskva.

Det lyder sådan cirka lige så sandsynligt som den nylige påstand fra selvsamme britiske regering, USA og Frankrig om at Assad i Syrien har givet grønt lys for at den syriske hær bruger kemiske våben, selvom enhver ved at han vil blive angrebet med krydsermissiler og jagerbomber en masse, hvis noget sådant skete.

Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Henrik Leffers, Karsten Aaen, Charlotte Bæk, Harald Strømberg, Bo Carlsen, Trond Meiring og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

Har narrativet omkring Skripal mysteriet ikke været, at rusland skal bevise sin uskyld?
Både Theresa May og Donald Trump har forlangt, at Putin forklarer hvordan de gjorde det, og at rusland lover de ikke gør det igen. https://www.information.dk/telegram/2018/03/theresa-may-fastholder-rusla...

Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Trond Meiring, Bo Carlsen og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar

Putin benægtede også russisk indblanding på Krim halvøen, indtil det var fordelagtigt for ham at erkende det. Det er omkostningsfrit for de russiske myndigheder at lyve om udenrigspolitiske emner. Det giver ikke mening, at vurdere og analysere russiske handlinger fra et vestligt demokratisk standpunkt, da vi ikke agerer efter samme regelsæt.

Thomas Bindesbøll, Niels K. Nielsen, René Arestrup og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar

Allan Petersen, også vestlige regeringer benægter delvis eller fuldstændige indblandinger i andre landes anliggender; det er helt almindeligt i storpolitik. Jeg behøver vel ikke at nævne alle de indblandinger, som vestlige magter har foretaget og siden benægtet, til de i enkelte tilfælde har været tvunget til at vedgå det - men Bush jr. løj omkostningsfrit, blev aldrig dømt. Blair løj omkostningsfrit, blev aldrig dømt. Hvor er de vestlige toppolitikere, som er blevet dømt for dokumenterede løgne om indblandinger i andre landes anliggender? Og kan du afvise at vi har utallige eksempler på vestlige toppolitikere, og myndigheder, som har løjet uden at det har haft konsekvenser? Ellers holder din differentiering ikke.

Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Sus johnsen, Per Torbensen, Harald Strømberg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Pointen er at Putin kun står til ansvar for sig selv. Der er ingen opposition og den russiske befolkning er generelt nationalistisk og formet til at følge en stærk leder. Hvad Putin siger og gør betragtes som nødvendigt - uagtet at det i vores optik er rænkespil, snyd og bedrag. Det er milevidt fra de handlemuligheder politikere i vesten har. Det tåler slet ingen sammenligning.

Bassim Walid, Thomas Bindesbøll, Joen Elmbak, René Arestrup og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Allan Petersen, Putin kritiseres skam i den russiske offentlighed - og hvis du tror at han ikke har allehånde politiske hensyn at tage indenrigspolitisk og parlamentarisk, så tager du fejl. I russisk politik er der allehånde interesser på spil, lige fra oligarkiske megainteresser til magtstrategiske hensyn - og jeg undrer mig lidt over hvad det er for et ansvar, du refererer til at vestlige toppolitikere, som lyver om vitale forhold i verden, drager - som Putin kan undgå? Hvor er dommene over Blair, som løj og beordrede det britiske militær ind i Irak? Hvor er dommene over Bush jr.?

Dommen over Ruslands annektering af Krim var sanktioner, navnligt europæiske (fra EU), som rammer russisk økonomi hårdt. Hvilke sanktioner mødte England og USA efter invasionen af Irak? Hvodan med krigsskadeerstatninger? Du refererer til en retsorden i den vestlige hemisfære, som ikke findes - blandt andet fordi mainstreampressen sætter diskurser som er ensidige, og aldrig kritiserer de dobbelte standarder.

Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, René Willadsen, Gaderummet Regnbuen, Sus johnsen, Per Torbensen, Karsten Aaen, Bo Carlsen, Lars Løfgren, Trond Meiring og Harald Strømberg anbefalede denne kommentar

I øvrigt er det sådan i amerikansk politik, at når landets nationale sikkerhed er truet, så står alle sammen, republikanere og demokrater - dette er en velkendt national ånd, som samtlige amerikanere er klar over - og som helt generelt følges. Der er ingen plads til opposition når der er krig eller sikkerhedstrusler, kun enkelte kongresmedlemmer vover at rejse kritik, men de enten ignoreres eller defameres i medierne. Der er ingen reel opposition, som truer præsidentens krige - det gjaldt også krigen i Libyen og krigen i Irak. Det gælder også den ulovlige dronekrig.

Da Trump i 2017 beordrede et krydsermissilangreb i Syrien, på baggrund af forlydender om et syrisk sarin- og klorgasangreb i Douma, erklærede flere amerikanske medier at endelig viste han statsmandsskab og handlekraft. Nu var han præsidentiel, fuldstændigt som du påpeger at Putin blev af at annektere Krim, som dog trods alt ikke var en voldsom krigsaktion hvor millioner blev dræbt og fordrevet, foruden reproduktion af ekstrem terroraktivitet. Det savner helt proportion.

Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Karsten Aaen, Trond Meiring og Harald Strømberg anbefalede denne kommentar

Jeg har lige set de to anklagede russere på TV, og det her er simpelthen for langt ude. Hvis de to er hvad Rusland kan præstere af "hemmelige agenter", så har ingen noget som helst at frygte fra russiske agenter! De var forøvrigt begge forbløffede over beskyldningerne, og begge forventer en undskyldning fra May!

Randi Christiansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Allan Petersen 23:14: Putin og Rusland benægtede ikke hvem de "grønne mænd" på Krim var, de (og russiske medier) sagde fra starten, at det var marinesoldater fra Sevastopol, hvor Rusland, efter aftale med Ukraine, havde 20.000 marinesoldater. Men det "overså" alle de vestlige medier! Jeg kunne egentligt godt tænke mig, at et af de vestlige medier (Information måske...), forklarede hvorfor den oplysning aldrig blev bragt. Men "grønne mænd" var måske bare en bedre historie, end russiske marinere der havde lov til at være på Krim...

Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Jeg har ingen intentioner om at forsvare USAs handlinger. Ruslands handlinger kan ikke undskyldes med hvad andre har gjort eller måske har gjort. Faktum er, at Rusland slipper afsted med indblanding i andre staters anliggender - og tilsyneladende har den russisk mis-information også fundet vej til Informations læsere (du må gerne føle dig ramt Henrik).

"Jeg har ingen intentioner om at forsvare USAs handlinger."

Allan Petersen, nej - du har blot fortiet USAs handlinger med påstanden om at hvad Putin kan slippe afsted med, er 'milevidt fra de handlemuligheder politikere i vesten har'. Putin kunne ikke slippe afsted med at annektere Krim, hvor hovedparten af befolkningen tilmed ønskede sig annekteringen, som blev ublodig - mens Clinton, Bush, Obama og Trump alle kunne slippe afsted med krigsforbrydelser uden at nogen reel opposition i Vesten så meget som blinker. Og helt uden konsekvenser.

Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Gaderummet Regnbuen, Per Torbensen, Sus johnsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Endnu en "dead end"-debattråd her på Information. Suk....

Credo til Allan Petersen, der her forsøger at bringe realiteterne blot lidt på plads.
Måske et par stykker her faktisk skulle læse og lytte til hvad folk skriver, også når de (vi) udtrykker kritik af f.eks. USA.

Men så ville det måske oveni klæde en del af jer at udtrykke lignende eksplicit kritik af Putins Rusland, både hvad angår Skripal-sagen eller den, ifølge alle FN-statutter ulovlige of Folkeretsstridige annektering af Krim.

Eller måske også lige læse lidt mere op på Putin-regimets øvrige synderegister, helt siden 1999?
Og udtrykke wen holdning til dét ???

Meget af det er desværre meget mere blodigere end hvad en del folk åbenbart husker. Gentager ordet "suk" - især overfor begavede og vidende debatdeltagere her på Information.

Brug dog begge kritiske øjne(!), siger jeg bare, også efteråret 2018, og volume 117....

https://www.google.dk/search?q=devastation+of+grozny&rlz=1C2CHBF_daDK698...

https://www.politico.eu/article/vladimir-putin-war-criminal-inhumanity-s...

Henrik Leffers. Fordi du synes de ser sølle ud betyder det bestemt ikke at de ikke er indblandet i sagen. I øvrigt havde du vel heller ikke forventet at de ville komme ud og sige "ja vi gjorde det" og "ja vi er agenter"? Forekommer mig lidt naivt.

Jeg opfatter Ruslands(Putin) udspil med de "2 turister", som gøren lidt grin med England Theresa Mays anklager.

Bassim Walid

Og hvad er det "Russerne" har gjort i Salisbury?

Altså fordi jeg og Theresa May fantaserer om enhjørninge i Salisbury betyder det ikke at du skal bevise at du ikke er en enhjørninge...

Jeg forstår slet ikke at voksende mennesker ikke forstår simple logiske slutninger. Hvordan i alverden kan man bevise en negativ slutning?

Walid, hvordan kan DU bevise at du ikke er morderen fra Salisbury?? Hvis bare den britiske regime påstod at det var dig?? Og vi taler om en britisk regime der historisk er notorisk for at lyve...

Vi ved alle udmærket godt at det handler om integritet, noget nogen besidder andre ikke. Hvis man besidder det kan man se bort fra sine små politiske joke interesser for en stund, og se rent objektivt på sagen. Gør man det, konkluderer man at igen igen har vestlige magter begået en brøler. (Dette kan man se at de begår flere og flere af, idet deres imperie er ved at styrte sammen) Alle der ved noget om "efterretningstjenesters" historie og arbejde vil fortælle dig at ingen med lidt respekt for sig selv ville sende 2 agenter af flere omgange til england for at filme dem på de diverse overvågningskameraer for at til sidst myrde en mand de allerede en gang havde sat fri.

Men hey, hvis man er imod Rusland fordi de feks andre steder på kloden har sat en stoppe klods for vestlige ambitioner, hvilket de helt sikkert har, ret eller uret, og man nu har ondt i maven af den konto, og nu tyer nu til en ide om at de skulle have noget med Salisbury at gøre, anbefaler jeg at man suger maven ind og begynder at indse at disse barnlige uvidende tanker ikke hjælper på sagen.

Hvis man er imod Rusland burde man hellere komme med et egentligt argument imod dem, hvilket vi så meget af under den kolde krig. Der var folk ikke så dovne og så "barnlige"/komiske i deres kritik af vores "modstandere".

Randi Christiansen

Og hvad med det økonomiske fupnummer som vesten lavede med rusland, da gorbatjov var præsident? Der er sikkert en vidende person her i kommentariatet, som kan belyse den svinestreg?

Jeg ser ikke tilnærmelsesvis samme omfang af militær aggression og indblanding i suveræne stater fra rusland som fra usa og co. Og som det er blevet nævnt, har usa (og co) globalt langt flere baser uden for egne grænser end rusland har. Vist noget med usa : 100 og rusland : 4.

May og co's ikke-beviser i skripal sagen beviser kun deres egen desperation. Indicierne peger ydermere på dem selv f.eks. beliggenheden af den facilitet, der kan håndtere giftstoffet, som er anvendt.

Usa og co og vestlige mainstreammedier har efter irak løgnen mistet enhver troværdighed.

Randi Christiansen

Følg pengene - find de ansvarlige.

I rusland findes voldrige oligarker, der benyttede sig af kaos'et under jeltsin til at stjæle det russiske folks fælleseje. Det er et nærliggende spørgsmål, hvem den russiske mafia er. Man kan ikke tillade sig frisk at konkludere, at putin har kontrol over den russiske mafia.

I usa taler vi 'deep state' - hvem kontrollerer usa's udenrigspolitik? Det gør dem, der sidder på pengene f.eks. israel og saudierne. Usa og co tror, de kan dække sig bag løgn og floskler om vestlige værdier som demokrati og frihedsrettigheder, men i kulissen agerer den vestlige mafia på fuldstændig samme nådesløse præmisser som resten af den ene procent.