Leder

I weekenden bliver det måske endelig afsløret, hvad Corbyn rent faktisk mener om Brexit

Kløften bliver dybere mellem Corbyn og resten af Labour. Stadig flere i partiet drømmer om en ny folkeafstemning om den endelig Brexit-aftale. Ingen aner, hvad Storbritanniens måske kommende premierminister mener om det største spørgsmål i landets nyere historie
Udland
22. september 2018

Det var egentlig et meget rimeligt spørgsmål: »Tror du helt ærligt, at Storbritannien har det bedre uden for EU?«

Han fik spørgsmålet seks gange af journalisten fra BBC, og seks gange talte Labour-leder Jeremy Corbyn udenom. Han sagde noget med, at job er godt, og at man jo skal respektere folkeafstemninger, og det blev ingen for alvor klogere af. For hvad mener Storbritanniens måske kommende premierminister egentlig om det største politiske spørgsmål i landets nyere historie? No one knows.

Jo altså, vi ved, at han førte en halvhjertet kampagne for at blive i EU, hvor han nægtede at stille op sammen med de andre partiledere og tog på ferie i det mest afgørende øjeblik. Og vi ved, at han synes, Theresa May gør det så dårligt, at hun bør udskrive nyvalg.

I sidste uge sagde Corbyns ’skyggeudenrigsminister’, Emily Thornberry, at Labour med al sandsynlighed vil stemme imod den Brexit-aftale, som Theresa May måske/måske ikke får med EU. Det vil gøre det umådeligt svært at få aftalen igennem parlamentet, og det kan i værste fald udløse en regulær forfatningskrise i Storbritannien. Men Labour har ikke selv fremlagt en sammenhængende Brexit-plan, der kan konkurrere med Mays. Ingen aner, om Corbyn er tilhænger af en Norge- eller en Canada-handelsmodel. Eller hvordan han vil løse spørgsmålet om grænsen til Nordirland.

Én ting har han sagt klart: Der kommer ikke en ny afstemning om den endelige Brexit-deal med EU. Men det er sådan set ironisk, for når Labour lørdag holder sin årlige konference i Liverpool, vil det lige præcis være dét løfte – en ny afstemning – som størstedelen af de fremmødte gerne vil høre fra deres leder. For Brexit-modstanden vokser og vokser i Labour, og kløften mellem Corbyn og resten af partiet bliver dybere: Både de menige medlemmer, parlamentsmedlemmerne og vælgerne hjemme i stuerne bliver stadig mere lune på en ny afstemning.

I januar svarede otte ud af ti Labour-medlemmer, at de ønskede sig en ny afstemning, og en undersøgelse viste i denne uge, at 63 procent af Labour-vælgerne vil have det samme. Seneste nyt er, at over 100 Labour-lokalafdelinger op til konferencen har stillet forslag om, at partiet officielt bør støtte en ny afstemning. Det sammen mener Londons populære borgmester, Sadiq Khan.

Men det mener Corbyn altså ikke. Det underlige er, at medlemmerne og vælgerne alligevel elsker ham – især de unge. Hvis det kun var briter mellem 18 og 24 år, der kunne stemme, ville Corbyns Labour vinde 600 ud af 650 pladser i parlamentet! Det viste en undersøgelse fra YouGov for nogle uger siden. Men samtidig … hvis der skulle stemmes om Brexit i dag, ville 82 pct. af de 18 til 24-årige stemme remain. Altså: De unge elsker EU, og de elsker Corbyn, som langtfra er entydig EU-tilhænger. Giver det mening?

Ja faktisk, for én af de ting, der for alvor har gjort Corbyn populær, er hans indenrigspolitik: Under valgkampen sidste år lovede han at hæve skatten for alle, der tjener mere end 80.000 pund om året. Han ville indføre en regel om, at direktører i firmaer, der arbejder for staten, ikke må tjene mere end tyve gange så meget som deres medarbejdere. Han ville gøre det gratis at gå på universitetet, give folkeskoleelever et gratis måltid, bygge billige boliger og gen-nationalisere jernbanerne.

Kritikere – også i hans eget parti – kaldte det »radikalt« og »maoistisk«, men de burde havde kaldt det en tiltrængt indsprøjtning af klassisk socialdemokratisme i et land, der er sygt med ulighed, offentlig nedskæringer og uhæmmet bankspekulation.

Programmet gav Corbyn et valgresultat, som ingen troede var muligt: Labour gik fra 30 til 40 pct. af stemmerne, og 66 pct. af førstegangsvælgerne stemte Corbyn.

Problemet med den gode Jeremy Corbyn er, at han også har en rigtig grim side: Hans udenrigspolitik. I årtier har han kæmpet med næb og kløer imod NATO, han har støttet alskens socialistiske diktatorer, IRA og Hamas – og han har været notorisk EU-skeptiker.

Corbyn har ikke så overraskende lagt op til, at weekendens konference skal handle om nedskæringspolitikken – ikke om Brexit. Men det får han næppe held til. Konferencen vil vise, om Corbyns solidariske indenrigspolitik stadig kan retfærdiggøre hans ansvarsløse udenrigspolitik, eller om han endelig bliver tvunget til at svare klart på de svære spørgsmål om Brexit. Lad os håbe på det sidste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Krogsgård

Hvad grimt skulle der være ved at være modstander af NATO?

Niels Erik Philipsen, Jesper Eskelund, Arne Lund, Hans Aagaard, Bettina Jensen, Anders Graae og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Og Bennike - du burde vide som den gode journalist du ikke er at Labour for et år siden kom med deres tanker om fælles toldunion osv. en aftale som Norges og Canadas - noget der blev nikket til fra det britiske erhversliv.

Torben Lindegaard

@Torben K L Jensen

Norge er ikke med i Toldunionen; men i Det indre Marked.

Canada er ikke med i hverken Toldunion eller Det indre Marked.

Det var ikke BBC som stillede Corbyn spørgsmålet vedr. om Storbritannien ville være bedre stillet udenfor EU. Det var Channel 4 News.

Ville det ikke være taktisk at skyde sig i foden at komme med en melding når det er May, der har en vis skyld i Brexit, der skal forhandle med EU og ikke Corbyn selv. Han hverken kender regeringens målsætninger eller EU's. Og derfor kan han ikke vide hvor det ender. Selv May vil vel ikke ud med hendes personlige holdning endnu, men svare vel også nærmest sådan.

Det er da glimrende, at de unge støtter lidt ældre venstreorienterede, der går ind for velfærdssamfundet. Glimrende, nej fantastisk efter 30-40 år med nedbrydning af samme.

Torben K L Jensen, Niels Erik Philipsen, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Det her havde jeg ventet at læse i Tante Berlingske, Jydepotten eller til nød Politiken, men satme ikke Inf.:"Problemet med den gode Jeremy Corbyn er, at han også har en rigtig grim side: Hans udenrigspolitik. I årtier har han kæmpet med næb og kløer imod NATO, han har støttet alskens socialistiske diktatorer, IRA og Hamas – og han har været notorisk EU-skeptiker".
Hvorfor er det "grimt" at være imod NATO og den modernisering af UK's Trident-ubåde, som May planlægger?
"Alskens socialistiske diktatorer". Går ud fra, at Bennike regner Chavez med til flokken? Var Chavez diktatorisk? Dokumentation udbedes. Hvem ellers?
Og at det er "grimt" være notorisk EU-skeptiker, kræver en uddybning.

Flemming Berger, Nina Hermanson, Bettina Jensen, Niels Erik Philipsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Erik Philipsen

Det værste er at disse konservative holdninger er ophævet til at være INFORMATIONS -
DET ER JO EN LEDER.

Corbyn, der som bekendt var tilhænger af Remain, har sagt, at spørgsmålet blev afgjort ved Brexit-afstemningen.
Det kan ingen borgerlig lederskribent ændre ved.
Vi skal jo nødigt have danske tilstande, hvor magthaverne kræver nye afstemninger, indtil befolkningen makker ret.

Torben K L Jensen

Det undrer mig at chef-redaktionen på Information har godkendt denne hade-leder.
Vi skal Mette Rodgers tilbage - hun kunne i det i det mindste styre sig.

Torben K L Jensen

have M R tilbage.

M.R. er som så mange andre tidligere medarbejdere blevet hyret af Weekendavisen. De vender næppe tilbage.