Leder

Begge sider kaster benzin på bålet i et splittet Amerika. Det kan hjælpe Trump i valgkampen

Den politiske atmosfære i USA er blevet så giftig, at pakkebomber adresseret til prominente demokratiske politikere og CNN i denne uge straks udløste gensidige beskyldninger om ansvaret, mens en hævdvunden tradition for, at præsidenten og medierne nedtoner retorikken og maner til national enhed efter terrorangreb gik af fløjten
Den politiske atmosfære i USA er blevet så giftig, at pakkebomber adresseret til prominente demokratiske politikere og CNN i denne uge straks udløste gensidige beskyldninger om ansvaret, mens en hævdvunden tradition for, at præsidenten og medierne nedtoner retorikken og maner til national enhed efter terrorangreb gik af fløjten

Evan Vucci

27. oktober 2018

I nyere amerikansk historie har terrorangreb traditionelt fået præsidenten, ledere i begge politiske partier og medierne til at nedtone retorikken og prædike national enhed.

Pakkebomber sendt i denne uge til to tidligere demokratiske præsidenter, demokratiske partiledere, CNN og prominente kritikere af præsident Donald Trump synes at have haft den modsatte virkning: Begge sider beskylder hinanden for at være ansvarlige for at have skabt en giftig politisk atmosfære, der foranledigede et individ eller en gruppe til at sende rørbomberne afsted med posten.

Trump lægger ansvaret på mainstreammediernes a priori negative indstilling til ham og regeringen, mens størsteparten af aviserne og de elektroniske medier peger på præsidentens ophedede retorik og ad hominem-angreb på journalister og politiske modstandere.

Alt det sker beklageligvis, inden motivet og gerningsmandens identitet er kendt. I stedet sovser begge sider rundt i konspirationsteorier. Al besindighed og almindelig fornuft er gået fløjten.

Den polariserede situation bliver ydermere tilspidset af en valgkamp, hvor Demokraterne desperat søger at vinde flertal i Repræsentanternes Hus – og måske Senatet – i håb om at stække Trumps indflydelse i de næste to år og besejre ham i præsidentvalget.

Omvendt står der mindst lige så meget på spil for en præsident, der har fået flere civile retssager på halsen, risikerer en rigsretssag og for alt i verden vil undgå at fremstå som en sårbar leder uden fuld kontrol efter et valgnederlag foran sine kernevælgere.

Ingen sparer på krudtet. Begge sider maler fanden på væggen. Det er langtfra kun Trump og Republikanerne, der dæmoniserer politiske modstandere.

Demokraterne giver, med hjælp fra pressen, igen af samme skuffe. Da præsidenten i denne uge på et af sine  vælgermøder kaldte sig en »nationalist« og hævdede, at Demokraterne er »globalister« og derfor bekymrer sig mere for verden end for USA, kædede The New York Times ubetænksomt nationalisme sammen med racisme.

Men det er at springe nogle led over. Nationalisme nyder godt nok et dårligt ry blandt Trumps kritikere, der foretrækker patriotisme, men det ville tjene debatten at påpege, at nationalisme i visse specifikke historiske omstændigheder kan udarte til chauvinisme og racisme.

En nationalist behøver ikke at være chauvinist eller racist, selv ikke i en tid med et væld af populistiske demagoger.

Det er forståeligt, at  CNN reagerer følelsesmæssigt på at modtage en pakkebombe adresseret til kommentatoren John Brennan, præsident Barack Obamas CIA-chef. Men at tillægge attentatforsøget Trumps perfide angreb på CNN og pressen generelt (f.eks. hans ros af et republikansk kongresmedlem, der langede ud efter en reporter fra The Guardian i 2016) er at gå for langt.

Præsidenten har aldrig opfordret sine tilhængere til terrorhandlinger, om end han ofte er gået over stregen i dæmoniseringen af Hillary Clinton og andre Demokrater.

USA har desperat behov for en høflig tone og civiliseret opførsel i den politiske arena, i medierne og på internettet. Forskning viser, at offentlig nedgørelse af modstandere kan få ekstremister til at føle sig retfærdiggjort i voldsudøvelse. Desværre synes præsidenten at være ude af stand til intellektuelt at forstå denne sammenhæng.

Så meget desto mere påhviler det hans kritikere og modstandere at mane offentligheden til besindighed frem for at kaste mere benzin på bålet.

I valgkampen har Demokraterne flere gange tjent som Trumps ufrivillige medhjælpere. Første gang var i striden om Brett Kavanaugh, hvor angrebene på højesteretskandidaten virkede for skingre og bragte de republikanske vælgere i harnisk. Meningsmålingerne viste straks en indsnævring i Demokraternes føring. Mainstreammedierne og flere demokratiske lederes forsøg på at udnytte pakkebomberne til at hænge Trump ud vil formentlig have samme negative effekt.

Når hertil lægges de to karavaner af immigranter/flygtninge fra Honduras og Guatemala, der bevæger sig gennem Mexico mod USA’s grænse, har Republikanerne pludselig fået foræret nogle dyrebare gaver, som de nok skal vide at udnytte i valgkampens sidste 11 dage. 

Lynn Mosher blev uvenner med sin nabo, som beskyldte hende for fordomme mod homoseksuelle, fordi hun er republikaner. »Jeg følte mig krænket, og jeg forstod ikke, hvad der skete. Min nabo og jeg var så gode venner,« siger hun
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Carsten Mortensen
Thomas Tanghus og Carsten Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er interessant, at USA har en præsident, der til sine rallies bogstaveligt udpeger pressen som folkets fjende og opfordrer sine tilhører til vold mod demonstranter. Senest har han sat brevbomberne i anførselstegn, kort før det lykkes FBI og politiet at anholde en mistænkt (der i øvrigt havde sin varevogn overplastret med plakater for Trump).

Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Berith Skovbo, Benny Larsen, Ole Frank, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den mistænkte bombemand havde også billeder af Hillary Clinton og Barack Obama med tilhørende bulls-eye påklistret sin vogn.
Og han er betalende medlem af det republikanske parti.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Berith Skovbo, Ole Frank og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Synes det giver stof til eftertanke - at "så lidt" kan ødelægge så meget.
Det viser hvor alvorligt, det er, når demokratiet får lov til at blive kørt ud på et sidespor til gavn for økonomiske interesser...

Carsten Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Berith Skovbo, Benny Larsen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ligner i uhyggelig grad Hitler´s flyvende valgkampagne før valget Tyskland 1932 både i retorik og kampagnen mod den tyske "Lügenpresse" - Oprustning og negativ populisme er en farlig cocktail.
Hvis målet er at udrydde den sidste del af verdenskommunismen (Kina) kan vi glemme alt om klimasikring der så afløses af en atom-vinter.
Globalt. Forhåbentlig bliver han afsat i en rigsretssag.

Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Espen Bøgh, Benny Larsen, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

MSNBC's Chuck Todd nåede lige at sige på sit show, at han frygtede at pakkebombe-sagen var en russisk operation som havde til hensigt at så splid i USA. Og så var bombemanden bare så kerneamerikansk, at han sov i sin bil....

https://www.youtube.com/watch?v=wQ-a5EwxNKA

Hans Aagaard, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Steen Sohn anbefalede denne kommentar

NBC News fortæller deres seere (link nederst) at USA er under angreb fra iranerne. Et amerikansk hangarskib USS Essex med tilhørende fly og helikoptere og hvad ved jeg ses liggende i den Persiske Golf, dvs. lige uden for Irans kyst og tusinde km fra amerikansk kyst. Dette kæmpeskib blev hhv. generet og eftersøgt af et lille iransk fartøj af samme type, som dem som generer folk i Københavns indre havn.

Hele manøvren fra NBC News side at vise Iransk aggression, hvor sandheder selvfølgelig er, at det er amerikansk aggression. I sandhed fake news. Piller den nye censur indslaget af Facebook og Twitter? Nej! Men kritik af indslaget vil dog muligvis kunne medføre at personer kommer under observation!

https://www.youtube.com/watch?v=xcJsLlIJLrM

Hans Aagaard, Per Torbensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Russiagate synger på sidste vers, så der skal oppustes nye fjendebilleder. Hvis man læser de offentlige udtalelser fra centrale medlemmer af Trumps administration vil man se, at retorikken lige så stille er i færd med at foretage en "pivot to Asia". For tiden nævnes kinesisk hacking på lige fod med russisk hacking, og om et par uger vil russerne blive glemt, mens paranoiaen vil fortsætte med uformindsket styrke, nu med Iran og Kina som hovedskurkene.

Politico er allerede begyndt at forberede os på denne omstilling af retorikken. Trump og hans medarbejdere er korrupte, og en del tidligere topembedsmænd og politikere er blevet anklaget for svindel, hvidvask og andre former for økonomisk kriminalitet, men det har ikke været muligt at påvise, at Trump er en forrædder, der står i ledtog med Putin.

https://www.politico.com/story/2018/10/19/mueller-investigation-findings...

Så gad vide, hvad Rachel Maddow nu skal snakke om - hun har jo ikke talt om andet i flere år.

Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Per Torbensen, Morten Balling, Espen Bøgh og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Trump siger, at de ikke må være voldelige, men i bund og grund er det vel det, han lægger op til. Det er ved at være så "giftigt", at det kan ende med borgerkrig.

Steffen Gliese, Berith Skovbo, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Republikanerne har fuldstændig sat sig på "Collusion"-diskussionen. I CNN sidder de og gør grin med Demokraterne, som de hævder vil føre valgkamp på tabersagen "Collusion". Demokraterne sidder og bliver røde i hovedet. For det var lige netop det de ville - indtil de fandt ud af, at det netop er en tabersag.

Hvis nogle af dem førte valgkamp på Stop for flere krige, Med4all, gratis uddannelse, løn man kan leve for, havde de vundet en kæmpesejr. Og det ville være 1. gang siden FDR at vælgerne kunne stemme FOR noget. Men med de 2 donorsugende partier som regerer nu vil det aldrig ske. Derfor burde Sanders og andre starte et nyt!

Thomas Tanghus, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Når man har et system med kun 2 parter er der ingen chance for at samfundet oplever at man skal forhandle.

HEle det amerikanske samfund er gennemsyret af tanken om at vinder over og ikke at samarbejde.

Så kan man jo overveje hvad der er bedst for de mennesker de nor i samfundet. Samarbejde eller slagsmål

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Steffen Gliese og Berith Skovbo anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det står værre til, end man tror. Læs de uhyrlige kommentarer, terrorangrebet i Pittsburgh kaster af sig fra folk, der er så dumme i deres hoveder, at det aldrig bliver muligt med dem som vælgere at gøre USA til et civiliseret, kultiveret land med plads til og respekt for alle borgere.
Selv ved åbenlyse højrefløjsangreb som dette fra folk, der påberåber sig troskab imod præsidenten, lyves det demokraterne på. Folk udtaler sig fuldkommen i blinde om, hvem der går ind for eller er imod hvad som helst. Alt for at forsvare Trump, våben i slikforretningerne, ydmygelsen af mindretallene. Jo før Europa bliver indbyrdes i stand til at forsvare sig uden USAs mellemkomst, jo bedre.

Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Espen Bøgh og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Amerikanerne går virkelig meget op i politik, - men det kan jo også blive for meget, sådan som vi så det 2012. hvor en republikaner på klods hold skød Gabrielle Giffords i hovedet ved et vælgermøde i Arizona.

Helt ekstreme kampagner i medierne fra republikansk side, med sigtekorn mod hendes hoved var højst sandsynligt medvirkende til dette skuddrama, og som der efterfølgende politisk slået mønt af, for ingen ville stå på mål for udviklingen eller de kampagner som førte til.

Den hårde retorik som Trump selv står for i nutiden, minder meget om den helt samme polarisering igen fra republikansk side, en polarisering der minder om et "one-mand show" med Trump i sin egen hovedrolle, der italesætter det og den amerikansk presse efter sine mærkelig udtalelser, og som følger et helt klart og bestemt mønster hver gang.

Først kommer Trump med enten en klar og tydelig løgn, eller en helt skæv udtalelse rettet mod en persongruppe af én eller anden årsag, og grundlæggende har han ikke tænkt over hvad han siger eller udtaler sig om, - men det er også helt ligegyldigt for Trump.

Når der så kommer modsigelser fra medierne, råber han "fake news" om det storskrydende i sine taler eller i medierne - herunder Twitter og andre sociale medier, for ud skal det.

Trump er stjernen, egomanikeren, den bedre vidende, den klogeste osv., osv., - så resten er dumpapperne, - og han elsker det!

Amerikanerne stemte imod det politiske establishment, og gjorde sig til stjernen over de andre, men også på deres bekostning ved at gøre dem til grin med dem.

Dertil med tårnhøje løfter om at gøre "America Great Again", bygge mure, give andre skylden for den dårlige amerikansk økonomi, indføre toldsatser imod alle tilføjet de havde snydt Amerika igennem årtier, ophæve internationale aftaler osv., osv., i en uendelighed.

Som præsident er han upålidelig hver dag, for ingen ved hvad han mener i dag, som han ikke mente i går, eller hvad han mente i går ikke gælder i dag - det eneste der er sikker ved Trump er, at man ikke skal regne med hvad han mener og siger i får, i dag eller i morgen.

Retorisk har han pustet til den nationalistiske drøm i det republikanske billede, som det eneste sande og rigtige for alle mennesker, - mens resten er løgn, bedrag, usandt og fjendebilledet er demokraternes politik og de ikke er egnede til regeringsmagt, - og dermed er fjender af Amerika.

Denne koldt beregnende logik styrer Trumps politiske retorik, og derfor ser vi også gentagelsen af det ekstreme nationalistiske udbrud med rørbomber til demokratiske politikere og kritikere, men også det genkendelige i, at beskylde medierne for at være årsag til denne udvikling.

Man må ikke håbe der er flere af den slags derude i Amerika, der vil gøre "deres" for at styrke republikansk politiks fortsatte virke, og udøve det med drabsforsøg på demokratiske politikere atter en gang.

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Trump er en dårlig kopi af Mussolini. Sidstnævnte endte sine dage hængt med hovedet nedad. Om hans splittelse ender med borgerkrig er en mulighed.

Espen Bøgh, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Amerikanerne går ikke op i politik, de går op i konspirationsteorier. De aner ikke, hvad politik er. Samfundet er ikke politisk, men ideologisk totalt farvet af højrefløjsideologier, der går fra ønsket om ureguleret marked til den rene korporatisme. Men de frygter 'kommunismen', der i deres tilfælde nærmest vil betyde at kunne ånde frit.

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jeg glæder mig over, at Donald Trump USA´s folkevalgte Præsident i denne omgang valgte at tage fuldstændig afstand overfor den vanvittige brevbombe mand: Cesar Sayoc. Manden var i øvrigt medlem af det republikanske parti. Det ville være passende at ekskludere ham nu fra partiet ?.

Jeg glæder mig også over, at Donald Trump USA´s folkevalgte Præsident valgte at fordømme attentatet på en synagoge i Pittsburg, hvor en formodet terrorist Robert D. Bowers har myrdet adskillige personer. Terroristen var ikke stille med hans antipati overfor jøder, homoseksuelle og andre grupper, som han hadede.

Det er ikke Donalds Trumps personlige ansvar, at en ophedet politisk debat får nogen mennesker til at gå over gevind og gribe til vold og våben. Donald Trump og hans parti har et medansvar i denne sag. De har altid stået last og brast med den våbenlobby, som går det muligt at have våben liggende derhjemme til fri afbenyttelse.

I år 2017 meldte USA´s Præsident Donald Trump ikke ordentligt ud oven på de rascistiske udskejelser i Charlottesville, hvor en højreorienteret person kørte ind i en menneskemængde, som protesterede mod racistdemonstrationer i byen.Donald Trumps udmeldinger oven på det rascistiske terrorattentat var tvetydige og gav et ubehageligt indtryk af, at der var en vis sympati hos Præsidenten for den højreorienterede hob, der demonstrerede i Charlottesville med tydelige rascistiske budskaber.

Men nu har USA´s Præsident Donald Trump sagt fra på hans facon på en klar og utvetydig måde. Det giver håb om, at USA ikke er på vej helt ud over kanten med Donald Trump og republikanerne ved roret. De tre begivenheder kan forhåbentligt bidrage til, at bringe besindige politikere frem på scenen fremfor at dyrke ekstreme og polariserende standpunkter i en uendelighed.

Hvis jeg ser ud over hele Jordkloden, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at jeg så langt foretrækker USA´s folkevalgte Præsident Donald Trump og hans parti Republikanerne, fremfor en Vladimir Putin i Rusland og Præsident Xi Jinping i Kina.

Link til New York Times artikler om episoden i Charlottesville August 2017.
https://www.nytimes.com/2017/08/13/us/charlottesville-virginia-overview....

Eva Schwanenflügel

Selvom Trump i en teleprompter-tale, (med sikkerhed ikke skrevet af himself), tog afstand fra rørbomberne tilsendt Demokrat-politikere, ex-præsidenter og partistøtter, tog det ham ikke lang tid før han tweetede, at det hele var mediernes skyld med deres 'fake news'.

På intet tidspunkt har han selv taget medansvar for gentagne gange at opfordre til vold og ulovligheder på sine rallies, hvor han tiljubles for at komme med stærkt fordomsfulde og decideret løgnagtige udtalelser om sine opponenter.

Her på det seneste er han nu begyndt at proklamere sig selv som 'nationalist', hvilket i amerikansk kontekst betyder at man mellem linjerne støtter 'White Nationalism', det ekstreme, racistiske højre.
For hvis man i USA vil understrege at man elsker sit land, kalder man sig 'patriot, og ikke 'nationalist'.

Desuden har autoritære ledere som Putin, Kim og MbS altid en villig støtte og fortaler i Trump.
Han beundrer dem ganske simpelt, og angler efter deres ros og anerkendelse.
Så det er ikke fra den kant, man skal forvente afstandtagen til udemokratisk opførsel, tværtimod.

Thomas Tanghus, Anne Eriksen, Morten Balling og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det generer aldrig Trump at komme med selvmodsigende udtalelser.
Han benægter bare at han har sagt noget andet før han skiftede mening, hvilket hans vælgere ikke ser noget problem i, da han jo bare kan sige "fake news" om alt, for de læser og ser jo kun det der understøtter deres egen overbevisning.

Thomas Tanghus, Anne Eriksen, Jens J. Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Hey! tjek lige Floridas Andrew Gullam progressiv demokrat med "endorse" fra af fineste karat fra selveste Bernie Sanders. Han går ind for med4all, tager ikke donor-penge og andet progressivt.

Pludselig har han tabt pusten. Hvad er der sket? Er det demokratiske establishment ved at stramme skruen på stakkels Gullam? Pludselig bliver han "endorsed" og skal sidder og i en synagoge og konversere med partiets snyder nr. 1 Debbie Wasserman Schultz og milliardær og tidligere borgmester Michael Bloomberg, som indførte det racistiske "Stop and frisk" politimania i New York. Dette møde vil aldrig hjælpe den populære og iøvrigt sorte Gullam, men den utiltalende Bebbie Wasserman vil et sådan møde måske give lidt progressivt glimmer.

Og det bliver værre. Hillary Clinton er på vej ned til Gullam i Florida for at "hjælpe" ham. Igen er det ikke Gullam som får noget ud af at mødes med Clinton, hun tabte Florida stort. Men Clinton kan vinde noget.

Nu viser det sig, at modsat hvad Gullam har sagt offentligt tidligere, at han har taget penge fra en Superpac. Bernie er også holdt op med at tale om stakkels Gullam. Med4all bliver mumlet lavere og lavere.

Sidder man i en synagoge og kalder Debbie Wasserman Shultz for sin søster og Bloomberg for sin bror fra en anden mor - så er det slut med at være progressiv!

Jens J. Pedersen

Jeg tror, at Trump er det mest splittende menneske, USA kunne finde.
Han splitter USA, han arbejder på at splitte Verdens lande og han splitter endda Danmark.

Niels Duus Nielsen

Rygterne på nettet siger, at Nikki Haley vil stille op som præsidentkandidat, så det vil splitte republikanerne. Samtidig rygtes det, at Tulsi Gabbard vil stille op. Så der er håb endnu.

Hvis det bliver en kamp mellem Haley og Gabbard, vil Gabbard vinde, da hun ikke alene er den mest populistiske (i den amerikanske betydning af ordet, altså mest i overensstemmelse med almindelige menneskers ønsker) hun er uden diskussion den smukkeste af de to. Dette ikke sagt for at være mandschauvinistisk, men blot en konstatering af, at når det gælder politik, er det ikke altid fornuften, der sejrer. Personlig udstråling betyder mindst lige så meget som politisk linje.

Hvis det bliver Haley vs. Gabbard, vil det blive en benhård valgkamp. De er begge kompromisløse, når det gælder den førte politik. Som europæere kan vi kun håbe på at det bliver en person som Gabbard, der vinder. Hun er krigsveteran fra Afghanistan, så hun ved, hvad krig er, og hun arbejder derfor aktivt på at trække de amerikanske styrker hjem.