Leder

For Kina gælder der andre regler for etniske kinesere – også hvis de er præsident for Interpol

Under kommunistpartiets nuværende ledelse med Xi Jinping i spidsen har Kina indført nye love, der giver politiet ret til at isolationsfængsle personer i op til seks måneder uden rettergang. Myndighederne er ikke forpligtet til at informere pårørende, og den indsatte har ikke ret til en advokat. Der er ingen mulighed for at appellere, og hvor fængslingen finder sted holdes ofte hemmeligt
Under kommunistpartiets nuværende ledelse med Xi Jinping i spidsen har Kina indført nye love, der giver politiet ret til at isolationsfængsle personer i op til seks måneder uden rettergang. Myndighederne er ikke forpligtet til at informere pårørende, og den indsatte har ikke ret til en advokat. Der er ingen mulighed for at appellere, og hvor fængslingen finder sted holdes ofte hemmeligt

Mikhail Metzel

Udland
9. oktober 2018

Da Meng Hongwei for to år siden blev valgt til ny præsident for det internationale politisamarbejde Interpol, blev han hyldet i sit hjemland Kina.

Det blev udråbt som et tegn på global anerkendelse og respekt – og på vigtigheden og kvaliteten af kinesisk politiarbejde på den internationale scene. Men hvad der de sidste par uger er overgået Meng Hongwei, viser med al tydelighed, hvordan kinesiske myndigheder og sikkerhedsstyrker opererer efter andre principper end dem, der gælder i Interpols hovedkvarter i Lyon.

I slutningen af sidste måned rejste Meng Hongwei fra Frankrig til Kina. Her forsvandt han.

Hans kone, der bor i Lyon med parrets to børn, måtte gå til politiet, da hun mistede kontakten til ham, efter at hun havde modtaget tekstbeskeder, der antydede, at han var i fare. Det førte siden til den prekære situation, at Interpol, der koordinerer internationale efterlysninger, ikke kunne lokalisere sin egen leder.

Organisationen måtte bede Kina om at oplyse, hvad der var sket, men først søndag kom der nyt fra Kina. Her fremgik det, at Meng Hongwei var tilbageholdt og under mistanke for korruption.

Sagen rejser en række spørgsmål om Kinas engagement i internationale samarbejder og om det kinesiske styres syn på retssikkerhed.

Kinesiske love

Men set fra Kina er fremgangsmåden ikke ny. Når en kinesisk leder ikke længere er i nyhederne, eller en berømthed eller erhvervsboss stopper med at være aktiv på sociale medier, begynder rygterne at svirre.

Mønstret er velkendt. Efter en periode uden nyt, dukker en kort melding op i et statsligt medie. En undersøgelse er sat i gang for at kortlægge en mistanke om ulovligheder, fremgår det. I Kinas retssystem er formuleringer i den retning det samme som en skyldigkendelse.

Tilbage står strafudmålingen og den officielle udlægning af forløbet, der ofte bruges til at undergrave den anklagedes etik og troværdighed. Det er også tilfældet, når det kinesiske styre slår ned på sine kritikere, eller dem, man anser som en potentiel trussel.

Under kommunistpartiets nuværende ledelse med Xi Jinping i spidsen har Kina indført nye love, der giver politiet ret til at isolationsfængsle personer i op til seks måneder uden rettergang. Myndighederne er ikke forpligtet til at informere pårørende, og den indsatte har ikke ret til en advokat. Der er ingen mulighed for at appellere, og hvor fængslingen finder sted holdes ofte hemmeligt.

Den skærpede kontrol over det kinesiske civilsamfund har også fået betydning for kinesere bosat uden for landets grænser. Kina har haft held med at få lande til at deportere kinesiske asylansøgere, mens kidnapninger af kinesiske statsborgere i udlandet også har fundet sted.

Uanfægtet stilling

Af samme grund vakte det stærk kritik fra menneskerettighedsorganisationer, da Meng Hongwei blev valgt til præsident for Interpol. For hvordan kunne man vide sig sikker på, at Interpol ikke i højere grad ville efterleve kinesiske ønsker om at efterlyse eller indhente informationer om kinesere i udlandet?

Bekymringer, der blev yderligere styrket af, at den nye Interpol-chef samtidig bestred titlen af viceminister i Kinas ministerium for offentlig sikkerhed.

Samme ministerium har tidligere været centrum for interne kinesiske magtkampe. Tilbage i 2014 blev Zhou Yongkang det højest rangerede medlem af kommunistpartiet til at blive fældet af korruptionsanklager siden Folkerepublikkens dannelse.

Han var kendt og frygtet som Kinas sikkerhedszar og faldt i politisk unåde, kort efter Xi Jinping overtog partiledelsen. Det er ganske muligt, at anklagerne mod Meng Hongwei på samme måde handler mere om stridigheder internt i den politiske elite i Beijing end om økonomisk kriminalitet.

Uanfægtet hvad årsagen måtte være, sender sagen et tydeligt signal til andre kinesere ansat i internationale organisationer. Dem er der mange af, og de seneste år har et stadig større antal indtaget vigtige poster. Endnu en gang har den kinesiske ledelse slået fast, at Kina følger sit eget regelsæt, når etniske kinesere er indblandet.

Uanfægtet om der er tale om tibetanske dissidenter i eksil eller partiets egen mand på en international toppost.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Karner

Arme mand - Meng Hongwei

Men en kinesisk viceminister som chef for Interpol ???

Det må være efter samme princip som ved valg i FIFA & Andelsmejerier -
hvert land een stemme uanset antallet af fodbolspillere eller høveder.

Claus Nielsen, Anne Eriksen, Peter Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lasse Karner

Det er utåleligt med disse autokratiske lande, hvad enten det er et Parti eller en familie, som i Saudi-Arabien, der styrer landet.

Den Saudi-Arabiske systemkritiker, Jamal Khashoggi, forsvandt på den Saudiske ambassade i Istanbul, da han skulle have ordnet nogle papirer i forbindelse med sit forestående bryllup.
Jamal Khashoggi turde selvfølgelig ikke vove sig til sit hjemland; men ikke engang på en stor ambassade kunne han vide sig sikker for udsendte snigmordere.

Henrik Leffers

Det kunne jo være, at der er dukket papirer op i Kina, der klart viser, at han var korrupt. Det er sket for magtfulde mennesker i Kina mange gange, mens Xi har været præsident, og hvis det også er tilfældet her, så håber jeg de papirer bliver lagt frem for offentligheden. -Hvis vi ser på hvem der tidligere har været chef for interpol, så er der nogen af dem, der nok (også?) ville have fortjent det!

-Internationale stillinger bliver desværre i stor udstrækning brugt som "aftrædelses stillinger" for magtfulde mennesker, der har har brug for et gemmested...

Anders Reinholdt, Claus Nielsen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, David Zennaro og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Henrik Leffers, det retfærdiggør jo ikke, at manden "forsvinder" i systemet.

Anders Reinholdt, Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Mads Berg og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Her troede vi lige, at Kina med den tiltagende velstand og udvikling var på vej til at blive et mere demokratisk land, men nu ser vi en præsident der kan sidde på livstid, masseovervågning, interne love der retfærdigør alm. overtrædelse af menneskerettigheder og international lov.

Samtidigt med dette, så holdes den alm. befolkning i en uvidenhed eller styret virkelighed om man vil, den har ikke de samme muligheder og præferencer, det samme fællesskab med resten af verden igennem fælles internationale medier som Facebook , google osv. Hvilket betyder, at man har en kæmpe befolkning, der vokser op i en helt anden virkelighed, en delvis manipuleret virkelighed, som hurtigt kan blive misbrugt og vendt hen og mod, hvad man nu kunne ønske.

Sovjetunionen og DDR, synes kun af være en svag skygge af hvad Kina er ved, at udvikle sig til, den store forskel her er at Kina ikke er en fattig miniputstat, den har også midlerne til, at bibeholde og udbrede sit virke hvis den skulle ønske det sådan.

Anders Reinholdt, Ole Frank, Mads Berg og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Sikkerhedszar - er det et kinesisk udtryk?

Henrik L Nielsen

Korruption er en begrundelse Xi bruger til at fjerne politiske hindringer eller de der ikke leverer. Ingen tvivl om at fluer og tigre kampagnen er velbegrundet, men den er også et politisk våben.

Jeg tror personligt Meng Hongwei er blevet knaldet alene fordi han ikke har magtet at få en billionær udleveret fra NY. Kan ikke huske hans navn lige nu. Men det var en opgave MH påtog sig da han blev udnævnt. Og han fejlede hvilket Xi absolut ikke er tilfreds med.