Leder

Når de andre svigter, risikerer man at få alternativet. I Brasilien er det Bolsonaro

På trods af sin åbenlyse beundring af fortidens militærstyre, vandt den etablerede Jair Bolsonaro gårsdagens valg i Brasilien og bliver dermed landets næste præsident. Rigtig mange af de brasilianere, som har stemt på ham, havde ikke noget alternativ
På trods af sin åbenlyse beundring af fortidens militærstyre, vandt den etablerede Jair Bolsonaro gårsdagens valg i Brasilien og bliver dermed landets næste præsident. Rigtig mange af de brasilianere, som har stemt på ham, havde ikke noget alternativ

Ritzau Scanpix

Udland
30. oktober 2018

»Det er faktisk ikke så meget en stemme på Bolsonaro, som det er en stemme imod Arbejderpartiet, der har regeret landet i 16 år, og som i mine øjne har forvaltet magten meget skidt.«

– Rafael Peroto, brasiliansk vælger, der satte sit kryds ved Bolsonaro

Rigtig mange af de brasilianere, som har stemt på Jair Bolsonaro, der søndag vandt valget og dermed bliver Brasiliens næste præsident, har også stemt på ham, fordi de ikke kunne se et alternativ. De har stemt i protest.

Det har de især, fordi brasiliansk politik de seneste fire år har været ramt af det, der i dag kaldes »verdens største korruptionsskandale«, hvor politikere fra samtlige af de etablerede partier – men ikke mindst fra det magtfulde Arbejderparti, PT – er blevet afsløret i at have malket statskassen for milliarder af reales igennem systematisk bestikkelse i forbindelse med tildelingen af offentlige kontrakter.

Samtidig er vælgerne trætte af den vaklende brasilianske økonomi, der ikke rigtig vil komme sig efter de to år med negativ vækst fra 2014-16.

Tværtimod er arbejdsløsheden fordoblet fra lidt over seks procent i starten af 2014 til 13 procent i 2018, mens den offentlige gæld er steget fra omkring 50 procent af bruttonationalproduktet, BNP, i 2014 til næsten 75 procent af BNP i 2018.

Og endelig er de brasilianske politikere kommet til at fremstå magtesløse over for den stigende voldskriminalitet, der rammer høj som lav.

Vælgerne har derfor ladet sig friste af Bolsonaro, der aldrig har lagt skjul på sin beundring for fortidens militærstyre, og som vil styrke militærets rolle og liberalisere våbenloven.

I fortidens gyldne skær kan et militærstyre muligvis komme til at virke som en attraktiv løsning på den eskalerende vold, og det glemmes næsten, at prisen dengang var likvideringer i tusindtal, forsvindinger og censur.

Men sådan er det, fristes man til at sige: Når de andre svigter deres ansvar, risikerer man at få alternativet, hvordan det så end ser ud, og i Brasilien hedder alternativet til det etablerede Bolsonaro. Sådan har han formået at præsentere sig, og sådan er han af rigtig mange blevet opfattet.

Derfor er det Jair Bolsonaro, der de næste fire år slår tonen an i Brasilien; Latinamerikas største økonomi, land og befolkning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg syntes, man skal holde ganske meget øje med psykopatiske demagoger som Jair Bolsonaro. Ikke blot af hensyn til fattige, homoseksuelle, urbefolkningen og andre grupper.

Manden tiltræder først til 1. januar 2019, men for blot et par dage siden advarede han den hjemlige og udenlandske presse mod at skrive negativt om ham og hans regering. Han forlangte simpelt hen at medierne skulle bakke ham op og "løfte" ham. Og han beskrev samtidig, hvad han ville gøre, hvis national og udenlandsk presse ikke forstod ham.

Jeg håber, at de vestlige lande, som Danmark der bruger ganske meget svinefoder fra Brasilien, er parat til at trække i bremsen, når det bliver nødvendigt, for det gør det.