Leder

Søndag troede hele Bruxelles, at en Brexit-aftale var i hus. Så gik alt galt

Hele ugen har forhandlinger mellem EU og Storbritannien været aflyst, og pessimismen har for alvor bredt sig. Onsdagens topmøde om Brexit kan blive totalt kaotisk. Og helt uforudsigeligt
EU’s chefforhandler Michel Barnier med sved på panden.

EU’s chefforhandler Michel Barnier med sved på panden.

Yves Herman

17. oktober 2018

»En aftale!«

Søndag eftermiddag var der breaking news i Bruxelles-boblen: Embedsmænd havde nået en aftale om Brexit, fortalte tre anonyme kilder til Politico, så nu kunne det store topmøde, der starter onsdag, ende som ren paradekørsel: Mandag skulle en flok jakkesætsklædte topembedsmænd ankomme til Bruxelles og lægge sidste hånd på sagerne, og så kunne May, Macron og co. glide smilende ind fra højre og skrive under på en aftale.

Men ak ... der var andre anonyme kilder i byen, som mente noget andet, og pludselig forlød det, at den britiske Brexit-minister, Dominic Raab, var kommet uanmeldt til Bruxelles for at holde møde med EU’s forhandler, Michel Barnier. Hvad var der gang i? Rygterne løb, og en lille flok journalister kørte gennem de søndagstomme gader for at stå klar, når forhandlerne kom ud. Ville de juble?

Bestemt ikke. Raab skyndet sig hjem til London efter kun en times møde, og lidt efter tikkede en meddelelse ind fra Downing Street: Der var uløste »issues«, ja faktisk uløste »key issues«, som Barnier senere skrev. Alle forhandlinger mellem EU og Storbritannien blev aflyst, og topembedsmændene droppede deres tur til Bruxelles.

Det lignede grangiveligt et sammenbrud. Og tirsdag eftermiddag sagde formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, at no deal var blevet »det mest sandsynlige«.

»Der er ingen grund til optimisme,« sagde Tusk.

Det hele handler om grænsen mellem Irland og Nordirland.

Hvis Storbritannien forlader EU’s indre marked og toldunionen, kommer der en grænse mellem Nordirland og Republikken Irland, men det går ikke, for det kan sætte fredsaftalen mellem de to over styr. Det er alle sådan set enige om – i december skrev briterne og EU under på, at der ikke må komme en hård grænse med tjek og kontrol. Men hvordan?

EU har foreslået, at Nordirland forbliver i toldunionen, så der i stedet kommer en usynlig grænse i Det Irske Hav. Men det vil briterne ikke. Det vil rive Nordirland ud af den britiske union, mener May.

I stedet foreslår hun, at hele Storbritannien bliver i toldunionen, indtil briterne og EU kan lave en ny handelsaftale. Men det vil Brexit-fløjen i hendes eget parti ikke – det er ikke en rigtig Brexit, siger de. EU er heller ikke friske på den løsning, for hvad sker der så, når briterne engang træder ud af toldunionen? Kommer der så en grænse? Der er brug for en permanent løsning, mener EU.

EU’s kompromisforslag har været en blød grænsekontrol på Det Irske Hav a la den, der er er mellem det spanske fastland og De Canariske Øer: tjek af varer på færger og i lagerhaller på havnen. Men det nægter Mays lille nordirske støtteparti, DUP, kategorisk – deres raison d’être er at bevare Nordirlands tilknytning til hovedøen.

Mandag holdt May tale i Westminster i en relativt forsonelig tone. En deal var skam stadig »opnåelig«, sagde hun, men May er fanget i en næsten umulig parlamentarisk situation – mellem EU, DUP og sit eget splittede parti.

Om aftenen talte hun i telefon med Emmanuel Macron og Jean-Claude Juncker for at varme op til topmødet, og cirka samtidig holdt en gruppe af hendes nærmeste ministre et ’pizzatopmøde’ for at diskutere Brexit uden hende – heriblandt tunge folk som justitsminister Michael Gove, indenrigsminister Jeremy Hunt og Dominic Raab. Ikke lige frem et tegn på, at regeringen står sammen.

Det korte af det lange er, at onsdagens topmøde kan blive totalt kaotisk og uforudsigeligt. May skal tale sin sag for de andre 27 statsledere før middagen onsdag aften. Når forretten kommer på bordet, forlader hun etablissementet, så det kommende EU27 kan tale det hele igennem.

Men hvem ved, de sidste dages krise kan også bare være teatertorden og spil for galleriet. Det skal jo se svært ud … Det virker dog usandsynligt. Som en analytiker på BBC Radio 4 sagde mandag morgen:

»Hvis det her er teater, så er de utroligt overbevisende skuespillere.« Og det er politikere sjældent.

Nej, det dufter af ballade. Og som Donald Tusk sagde på pressemødet tirsdag:

»Det ligner en ny version af den gordiske knude. Desværre kan jeg ikke få øje på en ny version af Alexander den Store.«

Theresa May sætter hårdt mod hårdt over for EU. Men udsigten til et ’no deal’-scenarie skræmmer, og May er allerede nu på vej med en redningsplan for sin kuldsejlede Brexit-strategi: en toldunion med EU
Læs også
»Sådan et shitshow. Det har varet i to år, intet er besluttet, og nu taler de så om en ny afstemning. For fanden altså …« I det centrale London er man træt af Brexit.
Læs også
I det konservative kerneland i byen Towcester ønsker indbyggerne den hårdest mulige Brexit. Uanset prisen.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thorkil Søe
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Thorkil Søe og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Man kan begræde, at hele problemkomplekset omkring Langfredagsaftalen og grænsen imellem Nordirland og Irland ikke i langt højere grad blev taget op under valgkampen til Brexitafstemningen i 2016.

Allerede betegnelsen Brexit røber i hvor høj grad Nordirland blev overset.

Storbritannien, Great Britain, er som bekendt hovedøen med England, Wales & Skotland - heraf betegnelsen Brexit.
United Kingdoms omfatter Storbritannien plus Nordirland.

Det hele UK, der forlader EU om 5½ måned, så en mere korrekt betegnelse af øvelsen havde været Ukexit

Claus Nielsen, Karsten Aaen, Rolf Andersen, Leo Nygaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Man kunne også begræde den både gældende og historiske, britiske imperialisme - og overveje om ikke Nordirland skal gives tilbage til Irland. I mange århundreder har der jo været tale om en regulær besættelse, som sidst blev pakket ind i cellofan og lamineret med mælk + honning via Belfast-aftalen i 1998.

Bjarne Bisgaard Jensen, lars søgaard-jensen, Jan Jensen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Når skotterne kan, hvorfor så ikke nordirerne ?
Når dette åbenbart er en stor sten på vejen, så giv Nordirland samme selvstændighed !
May`isterne er stædige.

Iøvrigt mærkeligt, at en oprindelig remain tilhænger leder brexit-forhandlingerne.

Skal Brussels bestemme om Irland skal genforenes? Hvad med at hele Irland igen indlemmes i UK - det er vel en mulighed! Kun 42% af borgerne i Nordirland ønsker genforening.
Og nu vi er igang. Skal Danmark have sydslesvig tilbage? Og skal Catalonien, Baskerlandet og Andalusien være selvstændige? osv. Skal Romerriget genopstå?
Den tyrkiske invasion i 1974 af Nordcypern er mere eller mindre accepteret. Korea er delt siden 1953

Der skal være en grænse et eller andet sted. Problemstillingen er meget simpel. Nordirland skal have en grænse endten mod syd eller mod øst. Begge muligheder er umulige hvis man vil holde Good Friday aftalen gældende.

Det kan kun ende med valg. DUP, Mays parlamentariske grundlag, har meldt klart ud at de ikke vil acceptere en deling af hverken Nordirland eller Storbritannien. Altså er der ikke nogen muligheder på bordet længere.

Spørgsmålet er jo nærmere om de zoner i Nordirland der gerne ser en genforening med Irland ikke skal have lov til det? Så kan unionisterne blive i Storbritannien hvis de vil det.

Bassim Walid, logikken holder ikke. Skal zoner i Danmark og andre EU lande stemme sig ind og ud af forskellige internationale organer?
Tag Odense: Hjallese er med i EU, Dalum er ikke med i Nordisk Råd, Tarup er med i FN, Fruens Bøge har kun stemmeret for hundejere, Sanderum tillader ikke heltroseksuelle at bo i deres område, Næsby er ude af NATO, Voldsmose forbyder biler. Kaos.

Friis - sikke noget vrøvl. Det nordirske problem har en særlig historisk baggrund en folkeafstemning.
Hvad med Grønland. De kan vælge at skilles fra os.

Michael Friis. Jeg taler om Nordirland og situationen der i forhold til brexit og den helt umulige problemstilling i at overholde Good Friday-aftalen (som er det eneste der holder freden i NI). Ikke om Bornholm skal stemme sig til Sverige eller noget lignende. Så jo logikken holder. Der er dig der lige vil "berige" logikken med totalt urelaterede problemstillinger som hverken er relevante eller på dagsordenen i artiklen.

lars søgaard-jensen

Leo Nygaard 17. oktober, 2018 - 11:24
Ja! Nordirland som konstruktion er historisk et resultat af engelsk imperialisme; men hvad tror du, der vil ske med freden i Nordirland, hvis de bliver selvstændige i den nuværende situation? Irsk sindede og britisk sindede sidder jo ikke ligefrem på de samme pubs og nyder a pint of beer og lidt musik med irish whistle sammen.

Søgaard - Efter en selvstændighed :
- NI kan forblive en selvstændig stat og bestemme sit forhold til EU.
- NI kan indlemme sig i Irland efter en folkeafstemning.
- Eller Irland kan følge Briterne ud af EU og en selvstændighed er overflødig.
Rent teoretisk !