Leder

Theresa May kom dansende ind på scenen til Dancing Queen, og så holdt hun sin bedste tale hidtil

Med sin tale ved det Konservative Partis årlige konference genvandt Theresa May sin autoritet. Hun var stærk, og salen var begejstret
Til lyden af »Dancing Queen« med ABBA kom Theresa May dansende ind og vandt salen.

Til lyden af »Dancing Queen« med ABBA kom Theresa May dansende ind og vandt salen.

Oli Scarff

Udland
4. oktober 2018

Hun så bare så lettet ud, da det hele var overstået, og hun gik hånd i hånd med sin mand gennem salen til to et halvt minuts stående applaus. Storbritanniens premierminister, Theresa May, talte onsdag i over en time på sit partis årlige konference, og det kunne næppe være gået bedre.

Det var en personlig og stærk tale med anekdoter og endda jokes – altså, sådan cirka det modsatte af sidste års tale, hvor May hostede og hostede, mens bogstaverne drattede ned fra væggen bag hende.

Denne gang kom hun dansende ind på scenen til »Dancing Queen« med ABBA og slog fast, at no deal med EU ville blive nødvendigt, hvis ikke unionen rykkede sig.

Hun ville ikke acceptere, at EU kun gav briterne to valgmuligheder – en norsk og en canadisk model. Hun ville ikke acceptere, at Nordirland blev adskilt fra resten af Storbritannien i en særlig toldunion. Og hun sagde klart, at »den frie bevægelighed for arbejdskraft skal stoppe, én gang for alle«.

Så klappede salen.

Ugen var ellers begyndt dårligt for May. Mandag morede briterne sig over et foto af eksudenrigsminister Boris Johnson, der i mønstrede shorts og løbetrøje jogger gennem en mark. Hvad er det sjove? Jo, May fik sidste år spørgsmålet af en journalist: ’Hvad er det frækkeste, du nogensinde har gjort?’ – og efter lidt tøven fortalte hun, at hun engang som barn havde løbet gennem en hvedemark. Frækt ...

»Boris driller May,« hed det for forsiderne. Og tirsdag holdt the Boris så en stor tale, hvor han opfordrede partiet til at droppe Mays Brexit-plan. Partiet var splittet, og May var truet.

Men onsdag genvandt hun autoritet. Partiet skulle stå sammen mod Jeremy Corbyn, »en national skændsel«, som May sagde. Og sammen mod EU, som hendes udenrigsminister tirsdag sammenlignede med Sovjetunionen. Hun var stærk.

May talte måske nok partiet tættere sammen, men hun talte sig næppe tættere på Bruxelles (selvom hun underligt nok ikke nævnte sin berygtede Chequers-plan med ét ord, og det kunne jo med lidt god vilje tolkes som et røgsignal i en forsonelig retning – EU har jo sagt, at den plan ikke fungerer).

Der er tre uger til det store EU-topmøde, hvor der helst skal findes en aftale. Og et halvt år til den endelige Brexit-dato. Så tik tak, klokken slår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Jaså - Theresa May er værd at skrive hjem om.

Ja, hvis nogen skulle kaldes en national skændsel, kunne jeg nok komme i tanker om en vis borgerlig lederskribent.

Jan Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

You know what some people call us -- the Nasty Party.

- Theresa May

Bettina Jensen, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg syntes ærlig talt det var pinligt.
Specielt med May som robot-danser i Afrika.

Bettina Jensen, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Pointen i artiklen er vel, at May's gøren og laden har stor betydning for, hvordan det kommer til at gå i England, herunder især om kynikere som Boris Johnson kommer til at dominere billedet i stedet for. I den sammenhæng er det æstetiske indtryk af hende fuldstændig ligegyldig.

Når argumenter og politiske resultater ikke helt slår til, må man optimere med de rigtige ord og vendinger, det rigtige tøj, den rigtige frisure - og dansetrin kan åbenbart også gøre en stor forskel.

Jo, jo... de har skam også medievejledere og spindoktorer i England, og selv Information er faldet for optrinet.

Niels Duus Nielsen

Hvis briterne er smarte, afholder de valg og vælger Corbyn som PM. May har bevist, at hun er uduelig, Boris har demonstreret, at han er en spradebasse, og der er simpelthen ikke andre i det britiske parlament, der har den folkelige opbakning, der skal til for at forhandle en så knudret sag.

Både torierne, zionisterne og boulevardpressen - ja selv The Guardian - har forsøgt at karaktermyrde Corbyn, men helt uden held. Så måske skal de britiske borgerlige bare stikke piben ind og lade arbejdernes repræsentanter komme til fadet. Det kan umuligt gå værre, end det allerede gør.

Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Hvem har dog fundet på, at hun skulle danse, når det tydeligt falder så kikset ud?

Som en begavet lytter skrev ind til Cordua og Steno: Det havde måske været mere passende, hvis May havde danset til SOS eller Waterloo ;)

Eva Schwanenflügel

He he, Katrine..
Eller hva' mæ' "Money, Money" ?

Lars Rasmussen

The Lady of the Remains

The Dancing Queen
moves like a machine
and tries to be keen
on her Brexit routine
remoaning unseen

Frede Jørgensen

Bitch better have my money