Leder

Det lange træk i Yemen

USA’s nyfundne vilje til at presse en løsning igennem i Yemen er gode nyheder, men en holdbar fred kræver et langt og dybt engagement
USA’s nyfundne vilje til at presse en løsning igennem i Yemen er gode nyheder, men en holdbar fred kræver et langt og dybt engagement

Tyler Hicks/Ritzau Scanpix

12. november 2018

Krigen i Yemen har længe fået lov til at leve sit eget liv, men noget tyder på, at det er i færd med at ændre sig. Mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi har i hvert fald for en tid ændret dynamikken for Saudi-Arabiens forhold til omverdenen.

De gruopvækkende detaljer i mordet og dets meget offentlige karakter kræver en reaktion, hvis verden igen skal vende tilbage til business as usual i de mørkere understrømme af international politik, hvor relationen mellem USA og Saudi-Arabien især finder sted.

Prisen synes at være en saudiarabisk udtræden af Yemens krig. Her har golfstormagten på kronprins og forsvarsminister Mohammed bin Salmans initiativ i tre år støttet en eksileret marionetregerings forsøg på at generobre magten fra den shiitiske houthibevægelse, der med våben tog magten i 2015.

USA’s forsvarsminister Jim Matthis har krævet en våbenhvile gennemført inden for 30 dage og derefter forhandlinger, og det er overvejende sandsynligt, at i hvert fald saudierne vil rette ind set i lyset af, hvad de ellers har at tabe.

Man kunne håbe, at USA’s nyfundne beslutsomhed ville få tingene til at falde lidt til ro i Yemen, men det modsatte er sket. Tidsfristen har fået den saudiskledede koalition til at intensivere sit angreb på den vigtige havneby Hodeidah, som er kontrolleret af houthierne og længe har været under belejring.

Havnen er den vigtigste vej for mad og andre essentielle forsyninger til den mest folkerige del af Yemen, der er kontrolleret af houthierne, og det, der ligner et målrettet forsøg på at erobre byen, før en våbenhvile fastfryser situationen, kan have fatale konsekvenser.

Ikke bare for de 600.000 beboere i byen, der kan blive fanget midt i en voldsom bykamp, men også for resten af Yemen, hvor FN har advaret om, at den potentielt værste hungersnød i et århundrede er på vej. Den er på grufuld vis allerede begyndt at udfolde sig.

Vigtigt at fastholde pres på Saudi-Arabien

For yemenitterne er udsigten til forhandlinger selvfølgelig lovende, men på kort sigt er det vigtigere at få fødevarer ind. Den blokade, der i godt et år har hindret mad og medicin i at nå frem, må nødvendigvis ophæves helt, og det kan ikke vente på, at forhandlinger, som er slået fejl flere gange før, lykkes.

Her er det helt centralt, at Danmark og andre lande fastholder det pres, der i øjeblikket er på Saudi-Arabien. At et overvældende antal lande i den forgange uge kun havde rosende ord til overs for olielandets menneskerettighedspraksis, da den skulle evalueres i FN’s Menneskerettighedsråd, demonstrerer det enestående hykleri, der omgærer det velhavende lands adfærd. Men Khashoggi-affæren har skabt sprækker i det panser af olie- og dollardonationer, som i mange år har tilladt saudierne at opføre sig nogenlunde, som det passede dem.

Samtidig er det imidlertid også vigtigt at fastslå, at Yemens katastrofe langtfra udelukkende er Saudi-Arabien og dens sunniarabiske koalitions ansvar. Mens blokade og bombninger af infrastruktur har skubbet Yemen ud over hungerkanten, er det en udvikling, der har været undervejs i mange år.

»Koalitionens intervention har afgjort intensiveret konflikten, men hvis man tager, alt, hvad koalitionen har gjort, væk, er konflikten der stadig,« som Yemen-eksperten Adam Baron for nylig konstaterede i Wall Street Journal.

Som flere Yemen-kendere har påpeget, kunne man have forudset en hungersnød allerede for 12-13 år siden – og gjorde det.

Allerede flere år før krigen brød ud i 2015, fordobledes antallet af yemenitter, der levede i fødevareusikkerhed på få år, mens de statslige strukturer gik i opløsning, uden at Yemens politiske og militære aktører gjorde noget videre for at stoppe det ud over at opgradere deres våbenlagre. Og uden at internationale aktører ønskede at engagere sig i den arabiske verdens fattigste land, hvis problemer ikke havde nogen stor strategisk betydning.

Yemens konflikt er kompleks, med mange forskellige aktører, der har vidt forskellige dagsordener, og ingen af dem har spillet en speciel konstruktiv rolle i forsøget på at skabe fred. Det er endda svært at tale entydigt om to klare fronter, hvilket gør forhandlinger komplicerede. Houthierne har heller ikke været udpræget samarbejdsvillige.

Netop derfor er det vigtigt at indstille sig på en løsning, der tager tid, kræver engagement og lange perspektiver. En løsning i Yemen starter med at vride armen om på Saudi-Arabien, men den ender ikke der.

Den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, har udsultet millioner af børn i sin krig mod Yemen, overgået sine forgængere i menneskerettighedskrænkelser, kidnappet Libanons premierminister og står efter alt at dømme bag mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi. Alligevel fortsætter Vestens tætte samarbejde med Saud-klanen ufortrødent
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Tobias Havmand

Selvfølgelig kan du også se, at vi ikke kan bruge FN's Menneskerettighedsråd til noget som helst.
Rådet sammensættes således:

"Fakta om FN’s Menneskerettighedsråd

Menneskerettighedsrådet har til huse i Genève, er direkte underlagt Generalforsamlingen og afløser menneskerettighedskommissionen, som siden 1964 har hørt under Det Økonomiske og Sociale Råd. Rådet har 47 medlemmer fordelt på 13 fra Afrika, 13 fra Asien, 6 fra Østeuropa, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater og 7 fra Vesteuropa. Alle medlemmer skal vælges af et flertal af Generalforsamlingens medlemmer. Medlemmerne af menneskerettighedsrådet sidder i tre år, og de kan genvælges – dog kun for to perioder."
citat fra Institut for Menneskerettigheder
https://menneskeret.dk/om-os/menneskerettigheder/menneskerettigheder-fn/...

Her er et link til medlemslisten:
https://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/Pages/MembersByGroup.aspx

Medlemslisten skriger til Himlen.

Torben Lindegaard

@Tobias Havmand

Jeg kan ikke finde på et eneste eksempel på, at vestlig indblanding i et land fra Mellemøsten har ført til færre lidelser for befolkningen. Så læren er, at vi skal blande os helt udenom - også amerikanerne, og i hvert fald Danmark.

Touhami Bennour

Vesten kan ikke prodicerer nok for befolkning, måske har det aldrig kunnet det. En eller anden form for kolonialism er nødvendig.
Mange lever med den illusion og siger til sig selv: så lad alle lande udenfor vesten være fri for indblandig, så problemerne bliver løst.
Vesten kan lever med at prodicerer slik og kage, men det skal også våben og overvågning teknik, og bliver problemerne nøvendig at skabe. bland de problemer er dominans, krig, etc.. det afspejler det samfund, de lever i.

Jeg forventer personlige meget af mordet på Khashoggi, indtil den sag skete utrolig mange hendelser uden at er blev afklaret; de sag, jeg nævne "Ben Barka fra marokko", i 60 erne, Lumumba sag, man kan også sige Kennedy osv.

Men i denne sag, Khashoggi sag, systemet virkede ikke, slog fejl og fanget på ferskgerning.
Derfor denne sag har lange konsekvencer, som man ikke kender.
Hvad hvis Trump finder den rigtige skyldig og begynder med at sende Sanksioner til ham; og den person styrer Saudi staten, så skal man ikke tro at det stopper der.
Jeg har hørt en tidligere Saudisk diplomat siger "USA har også modsat sig anbefalinger fra verdens samfund: for eksempel "international domstol og dømme selv sine egne soldater" fra Irak..
De bliver meget spendende når alle. ja hele verden skal dømmes. Ellers de døde, døde bare forgæves.
Jemens krig kan stoppes men det tilfredstiller ikke de mange millioner som venter på retfærdighed for khashoggi.
.

Touhami Bennour

Jeg hører i media at alle aviser i verden fylder med nyheder om Jamal Khashoggi sag, disse nyheder overgår selv de lokale nyheder.
Men i Danmark jeg ser omvendt næsten intet om Khashoggi, ikke kun i Information men jeg læser også politiken og jylands posten og det er ikke noget om Khashoggi. Det oplyser man ellers noget om omvæltninger i verden. Eller er det lige meget om det sker omvæltninger eller ej, Verden er det det samme.