Leder

Alle venter på en rigtig god forklaring efter fyringen af Klimarådets formand Peter Birch Sørensen

En god og faglig forklaring fra energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er svær at se, da Klimarådet med formand Peter Birch Sørensen i spidsen faktisk har gjort præcis, som de skal
En god og faglig forklaring fra energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er svær at se, da Klimarådet med formand Peter Birch Sørensen i spidsen faktisk har gjort præcis, som de skal

Peter Nygaard Christensen

Udland
29. november 2018

»Trist, trist nyhed. Peter Birch har leveret uangribelige, pragmatiske og økonomisk knivskarpe analyser på, hvordan og hvorfor vi skal skrue op for klimaindsatsen. Men det er nok præcis også derfor, regeringen fyrer ham …« siger Martin Lidegaard (RV), tidligere klimaminister fra 2011 til 2014.

Udtalelsen falder efter beslutningen om, at Klimarådets formand, professor Peter Birch Sørensen, ikke skal fortsætte efter den første december i år. En beslutning, der nok ikke er truffet inden for de sidste par dage, selv om det nemt kan komme til at se sådan ud, når man betragter det forløb, der er gået umiddelbart forud:

Her ser man et uafhængigt råd, som udgiver en rapport, der i skrappe vendinger kritiserer regeringen for at sidde på hænderne, hvorefter den ansvarlige minister kalder rådets konklusioner for volapyk og skiller sig af med formanden.

Men nej, den beslutning er sandsynligvis taget lang tid inden Klimarådets seneste rapport, alligevel ændrer det ikke ved, at den stadig ser ud til at være motiveret af, at den siddende regering – og ikke mindst energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) – meget gerne vil slippe af med en af de vigtigste og mest redelige kritikere af regeringens klimapolitik.

Bør ikke være tvivl om uafhængighed

Det er naturligvis en dybt bekymrende mistanke, da Klimarådet netop er sat i verden som et selvstændigt og uafhængigt ekspertorgan, der løbende skal vurdere den danske klimaindsats.

Heri ligger det, at Klimarådet foruden at levere ekspertinput på bestemte områder – eksempelvis om elbiler eller om brug af biomasse i den danske energiforsyning – årligt laver en status på den danske klimapolitik og nogenlunde opmåler afstanden mellem det, den danske regering burde gøre for at leve op til den globale klimaaftale fra 2015, og så det, den danske regering i virkelighedens verden foretager sig.

Og der bør aldrig kunne opstå tvivl om den uafhængighed, der er nødvendig for at kunne have tillid til, at Klimarådets konklusioner og anbefalinger ikke er politisk bestilte eller på nogen måde påvirket af den siddende regering, og derfor bør det heller ikke være den siddende energi- og klimaminister og folkene omkring ham, der som i dag alene beslutter, hvem der er formand, og hvordan rådet ellers sammensættes.

Men den tvivl er opstået, og derfor venter alle nu på, at ministeren giver en rigtig god og ikke mindst faglig forklaring på behovet for en ny formand for Klimarådet. Den er svær at se, da Klimarådet faktisk har gjort præcis det, som det skal – og med en formand, der ønsker at fortsætte arbejdet.

Serie

Sagen om Klimarådet

I november 2018 udskiftede klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt Klimarådets formand, professor Peter Birch Sørensen. Det skete få dage efter, at Klimarådet havde kritiseret regeringen for at sænke tempoet i den grønne omstilling markant. Oppositionen har siden beskyldt ministeren for, at der lå politiske motiver bag hans udskiftning af formanden. Information undersøger forløbet.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Vi kan jo bare foretage - er det falsificeringstesten, man kalder det : hvis klimarådets formand havde bakket op om regeringens klimapolitik, hvem tror så, at han var blevet fyret? Nej vel.

Og siden der ikke er noget fagligt at udsætte på peter birch sørensen og endvidere, at hans rapport kritiserer den siddende regering, kan vi være helt sikre på, at vi atter er vidner til politisk misbrug af de muligheder, som regeringsmagten og et politisk embede giver.

I øvrigt virker christian lilleholt som en person, der afleverer ideologisk politik snarere end faglig indsigt. Sørgeligt.

Niels Møller Jensen, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Fam. Tejsner, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Connie Brask Jensen, Carsten Munk, Steen Uffe Hansen, Helene Kristensen, P.G. Olsen, Finn Egelund, John Andersen, Arne Rytz, Ivan Breinholt Leth, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Helle Walther, Kim Øverup, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Estermarie Mandelquist, Ejvind Larsen, Peter Knap, Tommy Clausen, jørgen djørup, Mads Berg, Arne Albatros Olsen, Torben Vous, Poul Anker Sørensen, Hans Larsen, kjeld jensen, Mohammed Mroue og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Bare lige en rent principiel kommentar: der er IKKE tale om en fyring! Peter Birch Sørensen er udpeget til formand for rådet i en fast periode. Denne periode udløber nu, og man har så valgt at udpege en ny formand.

Det er korrekt, at Birch kunne være udpeget igen, til endnu en periode - men at man har valgt at udpege en ny formand. Uanset det er der ikke tale om en fyring i dette ords egentlige betydning.

Erik Fuglsang, Rolf Andersen, Anders J, Lise Lotte Rahbek, Peter Knap, Georg Kallehauge, Nis Jørgensen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Tak for præcisering hr sprogrøgter jens winther - men hvad skal vi så kalde denne utvivlsomt politisk begrundede udskiftning af en kompetent rådsformand - afskedigelse? Hvilket jo tydeligvis er tilfældet, hvad end det bliver kaldt.

Erik Fuglsang, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, P.G. Olsen, Finn Egelund, John Andersen, Ivan Breinholt Leth, Mogens Holme, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Ete Forchhammer , Ejvind Larsen, Peter Knap, Tommy Clausen, Torben Vous og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det er langt ude ikke at kalde det en fyring. LCL er en mester i omskrivninger. Han vil ikke have de rapporter, der kommer, og som er på tværs af det, regeringen gerne vil høre.

John Hansen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Torben Siersbæk, John Andersen, Ivan Breinholt Leth, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Ejvind Larsen, Tommy Clausen, Arne Albatros Olsen og Torben Vous anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er bydreng for den borgerliges regerings forsøg på, at overbevise "danskerne" om at regeringens "GRØNNE POLITIK" er det eneste rigtige.
Og han er jo "overbevisende" som en anden præst/iman.
Og de som ikke tror på ham ender i skærsilden !

John Hansen, Niels Møller Jensen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, John Andersen, Ivan Breinholt Leth, Helle Walther, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Ejvind Larsen, Tommy Clausen, Gert Romme, Arne Albatros Olsen og Torben Vous anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Tiden er vel inde til at ønske Anders Fogh Rasmussen tillykke med sejren i projekt "ud med eksperter, hvis ikke de mener det sammen som jeg." Nu er vi så igang med projekt "stakket varme i våde bukser." Man må da håbe, at de unge mennesker, der omtales andetsteds i avisen, får held med deres projekt - i hvert fald har de allerede vist sig klogere end flertallet i forældre- og bedsteforældregenerationerne.

John Hansen, Niels Møller Jensen, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Steen Uffe Hansen, Helene Kristensen, John Andersen, Ivan Breinholt Leth, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Ejvind Larsen, Peter Knap og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

@Randi Christiansen og Niels-Simon Larsen, Birch Sørensens embedsperiode udløb (har var udnævnt for en 4-årig periode). Dvs at det fra udnævnelsen var aftalt, at han skulle fratræde efter 4 år.

Det er hverken en fyring eller en afskedigelse (hvilket er det pæne ord for en fyring)!

Niels-Simon Larsen

Jens: Så tro du bare det.

Randi Christiansen, Arne Lund, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Karsten Jakobsen

Man kunne vel forvente andet af Danmarks svar på "komiske Ali"

Karsten Lundsby, John Andersen, Poul Anker Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Peter Birch og Klimarådet skal overhovedet ikke understå sig i at kritisere det kemiske bryllup mellem Venstre og landbruget, trafikmafiaens mani med motorveje, eller liberalisternes forelskelse i firehjulstrukne køretøjer. Punktum.

John Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Oluf Husted, Michael Christensen, Hans Larsen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Steen Uffe Hansen, Philip B. Johnsen, Finn Egelund, John Andersen, Poul Anker Sørensen, Ivan Breinholt Leth, Mogens Holme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Man må undres over det formandsskifte, det stinker.

Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Måske skal det ikke alene være den siddende regerings fagminister, der udpeger uafhængige råds formænd.
Der må være en mere demokratisk måde - fx. formanden kan vælges af organisationer og andre inden for området, fagfolk osv..........

Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel og Hanne Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det skal ikke være muligt for ministre at kassere fakta, som ikke passer dem. Anders Fogh kastede kommissioners arbejde mere eller mindre i papirkurven, dvs penge, som han ellers var så øm over.

Den helt store udfordring i valgåret er kampen om sandheden. Man skal ikke have lov at kaste vrag på FN’s udregninger. Man skal heller ikke have lov til at undslå sig nødvendige forandringer med henvisning til, at landet ikke har råd. Det er nu, der skal ske de grundlæggende ændringer, som kan sænke temperaturstigningen.

Jeg kommer lige fra torsdagsdemonstrationen på Christiansborg, og der var flere repræsentanter fra forskellige organisationer, end der nogen sinde har været før. Der sker noget nu, men der mangler samling over feltet. Det er der så nogle, der søger at samle de forskellige grupper, så vi også kan få mere gennemslagskraft.

Det kan ligne situationen i årene før 68, hvor der skete en masse spredt her og der, og som til sidst fik et samlet udtryk. Dengang var der ikke internet som nu, så denne gang bliver det anderledes. Forskellen er også, at skolebørnene deltager. Man kan forestille sig at have en teenager i huset, som er engageret i det, der foregår, og som har indset, at fremtiden skal leves under forhøjede temperaturstigninging...

John Hansen, Randi Christiansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jeg deler ‘naturligvis’ opfattelsen af Peter Birch Sørensen er blevet vraget og ikke fyret.

Det er et faktum ikke en fyring, så det faktum behøver Randi Christiansen ikke, at give Jens Winther skældud for, det er faktisk en vigtig detalje i sagen, vil jeg mene.

Det er mere end smart, af energi ‘minus’ klimaminister Lars Christian Lilleholt, for ikke nok med Lars Christian Lilleholt slipper af med Peter Birch Sørensen, men klimaminister får samtidig afledt opmærksomhed, væk fra de løgne Lars Christian Lilleholt, har fortalt om Danmark, som forgangsland for grøn omstilling mm., samtidig er ministeren ikke det mindste presset for Peter Birch Sørensen er ikke fyret, men som skrevet vraget til stillingen.

Det kaldes for en win win situation for klimaminister Lars Christian Lilleholt.
Muligvis burde man belyse nærmere, hvem der afløser Peter Birch Sørensen?

PS.
Personlig var mine forhåbninger til Peter Birch Sørensen små, da Peter Birch Sørensen tiltrådte stillingen, efter arbejdet i produktivitetskommissionens, men de viste sig Peter Birch Sørensen, var langt dygtigere end sit rygte, det er jeg glad for, at kunne skriv.

John Hansen, Erik Fuglsang, Søren Fosberg, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Niels-Simon Larsen
Yes.
Sådan!

Kristian Rikard

Philip B. Johnsen,
Hvad er det for "rygter"? Blandt ligemænd er Peter Birch Sørensen i høj grad anerkendt!

Søren Fosberg, Anne Eriksen, Dorte Sørensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Kristian Rikard
Jeg vil benytte lejligheden til, at rose arbejdet af Peter Birch Sørensen og team, det er fortjent.

John Hansen, Søren Fosberg, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Det er økonomi- og indenrigsministeren, der udnævner nye medlemmer af
De Økonomiske Råds formandskab. I praksis sker det efter indstilling fra det
siddende formandskab. Det skal sikre uafhængighed og faglighed i formandskabet.
Traditionen tilsiger, at ministeren følger formandskabets indstilling.
Almindelig fornuft tilsiger i øvrigt, at formandsskabet har til huse i Københavnsstrup
og ikke på den Jyske Højderyg!

Lilleholdt kan tælle til 90 - resten er ligegyldigt for ham for han ved ,at Frikadellepartiet til enhver tid vil bakke ham op.

Hvis Mette Frederiksen havde beholdt en borgerlig-udvalgt Formand for Klimarådet, så....

Og helt ærligt formand Peter Birch Sørensen ligner en mand som burde finde noget rigtig arbejde og måske få noget mere fjas....

Philip B. Johnsen

Jan Skovgaard Jensen
OK.
Produktivitetskommissionen fra 2014

““Nå ja, der er selfølgelig det, at økonomer har undersøgt markedet, hvilket gør at produktivitetskommissionens anbefaling om, at tillade hypermarkeder, bygger på nøje beskrevet udregninger.”

Problemet her er det, at økonomer typisk ikke er forretningsfolk, hvilket gør de ikke regner alt med, det er ikke noget nyt, det er finanskrisen ((...)2008) et godt eksempel på.

Dennne sag om hypermarkeder er behæftet med den type fejl, der bygger på økonomers manglende viden om samfundsøkonomiske omkostninger og almindelige købmandsskab.”

Læs mere om det i "Historien om fejltagelse"

Link: https://drive.google.com/file/d/0B58Ucvh1Xl_3UC12QUhzSGVabnc/preview?pli=1

Randi Christiansen

Tak for den sproglige præcisering phillip - vraget er det helt rigtige ord.

Jan skovgård - om en minister af anden politisk observans end den siddende ville gøre det samme? Forhåbentlig da ikke. Men sandt nok at politisk opportunisme og uhædelighed desværre er udbredt.

Lad mig benytte lejligheden til at nævne een af tidens værste sager, som det indtil videre er lykkedes dansk landbrugs lobbyister at undertrykke alment kendskab til : at 90 % af de danske svinestalde er inficeret med mrsa-bakterien, som er luftbåren og smitter fra dyr til til mennesker. I takt med svineproducenternes brug af antibiotika øges risikoen for udvikling af multiresistente bakterier med ringere eller ingen behandlingsmulighed for inficerede mennesker til følge.

I en samtale jeg til et møde om økologi havde med den forrige bornholmske borgmester og læge thomas thor, sagde han : "de ved slet ikke, hvor farligt det er, det de gør ude i staldene."

På p1 er en udsendelsesrække i programmet 'recept', hvor emnet behandles i to nyligt sendte programmer. Alle andre svineproducerende lande har forlængst renset deres stalde. Hvorfor sker det ikke her i danmark?

Jeg mener, at det er ansvarspådragende og grænser til det kriminelle at udsætte befolkningen for denne unødvendige og potentielt livsfarlige smitte. Men landbruget nyder en for befolkningen både dyr og farlig beskyttelse af politikere, som enten ikke forstår situationens alvor eller er ligeglade med den.

Jane Jensen, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

NB: Formandskabet for De Økonomiske Råd står i spidsen både for Det
Økonomiske Råd og det Det Miljøøkonomiske Råd.