Leder

Brexit: Hvis alt det backstopbøvl ødelægger Brexit-aftalen, har EU begået en stor strategisk fejl

Måske har det været en strategisk fejl at inkludere spørgsmålet om den irske grænse i udtrædelsesaftalen side om side med penge og borgernes rettigheder
15. december 2018

Hvis du sidder og tænker, at du haft en træls uge, så trøst dig med, at den næppe har været lige så dårlig som den britiske premierminister, Theresa Mays:

Mandag droppede hun afstemningen om sin egen Brexit-plan, fordi hun stod til at tabe stort. Tirsdag drog hun på minitour rundt i Europa og blev fanget i en sort Mercedes hos Angela Merkel. Onsdag overlevede hun et mistillidsvotum i sit eget parti. Og torsdag ankom hun til Bruxelles, for – igen, igen – at slås med EU om den irske »backstop«.

For det er stadig den, det hele handler om.

Hvis briterne og EU vedtager en skilsmisseaftale inden 29. marts 2019, hvor briterne går ud, har parterne derefter knap to år til at blive enige om fremtiden. Hvis de ikke kan blive enige om en model, der holder den irske grænse åben, siger det ’klik’, og så falder de ned i et stort juridisk sikkerhedsnet – det er the backstop. Og her bliver de liggende »medmindre og indtil«, at de finder en anden løsning.

Briterne kan ikke bare hoppe ud af sikkerhedsnettet, de vil være bundet juridisk. Hele Storbritannien bliver i EU’s toldunion, så de kan ikke lave nye handelsaftaler. Det er Brexit-typerne i parlamentet rasende over, for skulle det nu være suverænitet? Briterne skal selv kunne forlade backstoppen, siger de, og det er dét, May torsdag tog til Bruxelles for at skaffe.

Men hov, sagde EU: »Hvis I bare kan skride, er det jo slet ikke et sikkerhedsnet.« Så torsdag aften afviste EU-lederne at lave nye juridiske ændringer i skilsmisseaftalen, og i stedet gav de May noget ordflom om at »bestræbe« sig på at finde en god løsning.

Ironisk nok kan alt det backstopbøvl ende med, at der slet ikke kommer en aftale, no deal. Og så vil grænsespørgsmålet være totalt uafklaret. I så fald har det været en strategisk fejl, at EU har inkluderet spørgsmålet om den irske grænse i udtrædelsesaftalen side om side med borgernes rettigheder og penge – det bedste er blevet det godes fjende.

EU’s problem er, at de ikke aner, hvad May skal kunne tage med sig hjem, for at parlamentet vil vedtage hendes aftale – ja, spørgsmålet er, om hun selv ved det. Og før det står mere klart, vil EU helt sikkert ikke rykke sig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Friis
  • Torben K L Jensen
Michael Friis og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Hvis der ikke kommer en Udtrædelsesaftale vil det være en ulykke for alle parter; men det er ikke en strategisk fejltagelse fra EU's side - der er tale om en fejlvurdering fra britisk side, idet forslaget om "backstop" ifølge presserapporter blev fremsat af briterne for et års tid siden.

Der er så meget om det, at briterne fremsatte forslaget på basis af især irsk frygt for en synlig grænse imellem Nordirland og Den irske Republik.

Under alle omstændigheder skal der finde en toldbehandling sted imellem EU og Tredieland.

Briterne baserer håbet om at undgå en hård grænse på udvikling af teknologiske fremskridt, så toldbehandlingen kan finde sted væk fra selve grænsen.

Desuden forudsætter adgang til Det indre Marked, at de importerede produkter opfylder EU's harmoniserede krav og specifikationer indenfor bl. a. sikkerhed, miljøbeskyttelse & social- og arbejdsmarkedspolitik - det skal selvfølgelig kontrolleres; men det behøver jo ikke være lige på grænsen.

Thomas Andersen, Claus Nielsen, Jørgen Larsen, Per Langholz, Jørgen Mathiasen, Klaus Møller Kristensen, Rolf Andersen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Det er ikke backstoppen der er det reelle problem. Jeg mangler at høre bare ét godt forslag til at løse grænseproblemet mellem Nordirlan og Irland, uden det bliver Storbritaniens åbne port til EU´s indre marked.

Det er ikke EU der har lavet en strategisk fejl, det er britterne, der er ved at splitte deres eget land.

Thomas Andersen, Torben Siersbæk, Jørgen Larsen, Jens Winther, Per Langholz, Gert Romme, Jørgen Mathiasen, Klaus Møller Kristensen, Rolf Andersen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Hvorfor har EU ikke reddet May fra hende selv? Det er ikke godt at vide. Den britiske regering har forhandlet med to Brexitministre, der i mellemtiden har opgivet deres poster, og en premierminister om skilsmisseaftalen med UK, og om den har premierministeren gentaget til hudløshed, at det er en god aftale for UK. Hendes problem er bare, at et flertal i hendes parlament ikke vil stemme for den.

Hvorfor i alverden har EU ikke sørget for, at hun undgik det problem? Fordi det hverken er EUs opgave at holde disciplin i det konservative parti eller skaffe flertal i det britiske parlament endsige sætte forhandlingsprioteringerne for UK, men derimod at opretholde det indre marked og bidrage til freden på den irske ø.

Thomas Andersen, Claus Nielsen, Jørgen Larsen, Klaus Møller Kristensen, Per Langholz, Bjarne Bisgaard Jensen, Rolf Andersen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Det drejer sig om at tro på det, man går ind for. Og der er vist mange, der i denne sag har mistet troen på "luftslottene".

Det er ikke blot 2 Brexit-ministre som EU-landenes ledere har forhandler med via kommissionen, og som bagefter har forladt Therese May´s "luftslot".

Ser man på de 2 vindende Brexit-generaler, så forlod Boris Johnson faktisk allerede det højre-radikale, UKIP (United Kingdom Independence Party), blot nogle dage efter valgsejren. Og formanden for UKIP, Nigel Paul Farage, forlod sit synkende "luftslot" i sidste uge.

Måske har man en mening, til man tager en ny. Eller måske er det sådan, at man rent egoistisk har sin mening, så længe man tror, den vil gavne en selv bedst.

Torben Lindegaard

@Gert Romme

Boris Johnson var tidligere konservativ borgmester i London, herefter konservativt parlamentsmedlem, han har aldrig været medlem af UKIP.

Per Torbensen, Torben Siersbæk, Claus Nielsen og Klaus Møller Kristensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Fejlen går helt tilbage til 1922, hvor Storbritannien lod sine besiddelser på den Irske Ø få selvstændighed - bortset fra de rigeste fem counties i nord.
Havde de blot - som sædvanligt - slagtet de gale hunde, der ville have en selvstændig stat, havde der ikke været noget grænseproblem i dag (men måske titusindvis af andre...).
Det mest beklemmende er, at brexiters i Underhuset nu kan finde på at slippe meninger løs, der dybest set siger, at irerne i republikken burde kende deres plads, og ikke skabe sig.
Kære Christian Bennike, du ville gøre både Information og os læsere en stor tjeneste ved at få britisk historie på plads, siden du åbenbart skal være vores rapportør fra den del af Europa.

Torben Siersbæk... hvis nu historien skal fortælles, så begyndte selvstændighedsbevægelsen allerede i 1916 med påskeopstanden. Ganske smart mens UK havde travlt med en verdenskrig, der resulterede i knap en million døde alene på GBs side inkl kolonier.

Thomas Andersen

NEJ, EU har ikke begået en fejl. Selvfølgelig kan EU ikke leve med at den irske grænse bliver en ladeport ind i EU's indre marked som englænderne ikke vil være en del af. Og det er jo som bekendt englænderne selv som foreslog denne del af aftalen!!!

Grænsen mellem Norge og Sverige er åben, så hvorfor ikke grænsen mellem Irland og England? Eller grænsen mellem Monaco og Frankrig? Eller Italien og Vatikanet? Er der andre? Hvad med Grønland og Færøerne? Der er vel masser af særaftaler.
At gøre Nordirland til et kardinalpunkt, vanskeliggør Brexit til EU's egen bagdel tror jeg.

Thomas Andersen

@David
Norge er med i det indre marked og er derfor underlagt alle de samme regler som os. Og alle de samme forpligtelser som os (de betaler f.eks. lige så meget til EU som vi gør). I praksis er Norge med i det meste af EU (dog ikke toldunionen) på nær at de ikke har nogen som helst indflydelse. Og nej, der er ikke fri grænse mellem Danmark og Norge, prøb blot at bestille nogle varer fra en norsk web shop og se hvor håbløst besværligt det er. Jeg lover dig, du gør det kun én gang!

Så nej, der er absolut intet urimeligt i EU's krav om aftale vedr. den irske grænse. Det er englænderne der fra før afstemningen har haft en fuldstændig naivt tro på at man kunne bibeholde alle fordelene ved EU uden at deltage i alle forpligtelserne.

Grænsen mellem Norge og Sverige er ikke helt åben, varer bliver tolddeklaret på grænsen. Uden papirerne i orden, får lastbiler ikke tilladelse til at passere.

Jørgen Mathiasen

Mht UKs afgang fra EU uden en aftale (no deal, hard Brexit etc):
Man kan med tæt på 100% sikkerhed sige, at det ikke kommer til at ske. Baggrunden er dels det tværpolitiske lovgivningsinitiativ, der er undervejs nu, for at forhindre det, dels de opsigtsvækkende meldinger fra regeringsmedlemmer.
Bliver Mays aftale stemt ned i januar, og dermed regner de fleste, skal UK træffe en ny beslutning. Den kan indebære, at landet slet ikke forlader EU, bl.a. fordi Brexit bliver stadigt mere upopulær hos vælgerne.