Leder

Japan vil atter jage hvaler – fra 2019 gør de det med Europas stiltiende samtykke

Underskrifterne på den japansk-europæiske handelsaftale nåede knap nok at tørre, før Japan varslede en genindførelse af kommerciel hvalfangst i 2019. Dermed har EU fralagt sig muligheden for at påvirke det kulturpolitiske forsøg på at få japanerne til atter at spise mere hval
Udland
28. december 2018
Fra juli 2019 træder Japan ud af den Internationale Hvalfangstkommission, IWC, og genoptager den kommercielle hvalfangst.

Fra juli 2019 træder Japan ud af den Internationale Hvalfangstkommission, IWC, og genoptager den kommercielle hvalfangst.

Yoshikazu Tsuno

Hvis den japanske regering ville dæmpe nyheden i ly af juletravlheden, mislykkedes det grundigt: I store dele af verden har det trukket forargede overskrifter, at Japan fra juli 2019 stiger ud af den Internationale Hvalfangstkommission, IWC, og genoptager den kommercielle hvalfangst, som IWC forbød i 1986.

Japans ønske om atter at jage de majestætiske kreaturer er ellers ingen nyhed. Allerede i september blev Japans ansøgning om at genoptage hvalfangsten nedstemt i IWC. Her lød det japanske argument, at IWC går for dogmatisk til værks mod hvalfangst uden fokus på det oprindelige mål, nemlig en bæredygtig hvalfangst, hvor kun truede arter beskyttes.

At der skulle være rigeligt af de arter – bl.a. sejhvaler og vågehvaler – som japanerne nu vil fange i japansk farvand, er der delte meninger om. Det gælder også de seneste års japanske hvalfangst i Stillehavet til »videnskabelige formål«, som selv IWC åbent har betvivlet og kritiseret.

Den etiske dimension bliver ikke formildet af, at forbruget af hvalkød i Japan er en brøkdel af forbruget for en generation siden. Det gør det blot endnu mærkeligere, at Japans regering sætter så meget prestige på spil i forsøget på at revitalisere en næsten hedengangen kultur.

Handel er næsten EU's eneste våben

I lyset af den historisk omfangsrige japansk-europæiske frihandelsaftale Jefta, der træder i kraft i februar 2019, spiller EU ingen køn rolle i den japanske hvalfangst. Jefta har været forhandlet siden 2013, men der gik kun få dage, fra handelsaftalen var godkendt i EU, til Japan meldte sig ud af IWC.

Magasinet Politico kalder det »et pinligt anliggende for Bruxelles«, mens EU-Kommissionen citeres for, at den slags stridigheder bør behandles »i dertil egnede internationale fora«. Men den slags fora kan man efter forgodtbefindende melde sig ud af – i modsætning til aftaler som Jefta.

Med en halv milliard forbrugere er handel og handelsaftaler et af EU’s eneste våben, der blandt andet bruges til at sikre arbejds- og menneskerettigheder eller forbruger- og miljøstandarder. Med den stiltiende accept kommer denne magt nu ikke hvalerne til gode. I et Europa, hvor Island og Norge også er officielle hvalfangernationer, vil fremtidens billeder af japansk hvalfangst derfor også have et skær af accept fra EU-systemet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad er der galt med at fange og spise hvaler? Der er masser af dem, og så kan vi spise mindre oksekød?

Niels Duus Nielsen

Hvalkød smager faktisk godt, men er der nu også så mange af hvalerne, som du påstår, Henrik Brøndum? "Det er der delte meninger om", skrives der i artiklen, så hvad er fakta: Er der masser af hvaler, eller er der ikke masser af hvaler?

Der er masser.

Henrik er hvalekspert, og har undersøgt emnet til bunds. Oplysningen “masser” er derfor en nøjagtig angivelse af faktuelle og rigtige forhold. Alle miljø-, klima- og habitatforhold taget i betragtning.

Japan som hidtil har trodset internationale aftaler om hvalfangst, vil derfor på baggrund af nogenlunde samme estimat fortsætte i et endnu større omfang fra næste år.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Rolf Andersen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Pedersen, Bettina Jensen, Søren Fosberg og Edith Hansen anbefalede denne kommentar

Henrik Brøndum kom nu ind kampen. Det er de klogeste dyr på kloden. Mennesker inkluderet. Og der er for mange mennesker så lad os blive kannibaler i stedet.:)

Er der nogen som husker CETA-aftalen mellem EU og Canada? Dén frihandelsaftale var af såkaldt blandet karakter (dvs. kontraherende med både EU-retten og de enkelte EU-medlemlande, hvorfor både EU og de enkelte medlemslande skulle ratificere), og var nær afgået ved døden, da den belgiske delstat Valonien stemte imod. Kun ved EU's efterfølgende mellemkomst fik man med møje og besvær aftalen i land. Og dette har man lært af, for JEFTA, som i lighed med CETA og TTIP opererer med at forstærke erhvervslivets og markedsøkonomiens indflydelse i både Japan og EU, er beskrevet som en aftale, der udelukkende berører såkaldte EU-kompetencer, og skal underskrives af de enkelte medlemslande i EU, men de har ikke mulighed for at nedlægge veto mod aftalen.

Der er heller ikke sket parlamentshøringer om JEFTA i de enkelte medlemslande - og rundspørger viser at stort set ingen almindelige mennesker aner hvad JEFTA er (hvilket også var tilfældet iht. TTIP). JEFTA beskrives af EU's handelskommissær som EU's største handelsaftale nogensinde.

EU har i det hele taget voldsomme problemer, når det kommer til at skabe transparens i egen baghave og agere demokratisk/folkeligt inddragende. Læs gerne på CEO's hjemmeside om de mange, mange sager, som vi yderst sjældent hører om i vor kære, danske andedamspresse: https://corporateeurope.org/international-trade/2018/04/quiet-set-eu-neg...

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Det er en lidt pudsig vinkel, du lægger ned over historien.

EU har lige nøjagtigt zero kompetence til at forhandle hvalfangst på medlemstaternes vegne - og medlemslandene ville aldrig i øvrigt nogensinde kunne enes om et mandat til EU's forhandlere.

Mandatet skulle i givet fald gives af Ministerrådet.

Her opstår 1. problem: Grækenland har meldt sig ud af IWC og Letland har aldrig været medlem, de resterende 26 lande er medlemmer af IWC; men med ret forskellig indstilling til hvalfangst.

Danmark ser gerne en øget hvalfangst af hensyn til Grønland; men blev nedstemt i IWC - de fleste andre EU-lande er på anti-hvalfangst fløjen.

Kort sagt - jeg tror på, at Japan har afventet EU's godkendelse af Jefta inden landet meddelte udmeldelsen af IWC; men du ævler, når du dermed giver EU et medansvar for Japans øgning af sin hvalfangst.

EU har ikke modtaget en millimeter forhandlingsmandat fra medlemslandene på dette dette område - hvalfangst - og f. eks. Danmark ville meget have sig frabedt, at EU skulle stikke næsen i det.

Hvalkød smager suverænt godt. Især rå hvalkød, der serveres som sashimi med soyasovs og wasabi. Det er næsten lige så godt som rå hajhjerte, der er min absolutte favorit.

Det er svært at forbyde madvarer, der er så attraktive. Så hellere regulere fangsten. Hvalkød er en af de kulturbestemte spiser, der sammen med delfinkød, serveres i skolerne.

Eva Schwanenflügel

Er det en asiatisk trend?
Kina har også lige meldt sig ud af aftalen om at forbyde salg af elfenben.

Samuel Grønlund

EU har ikke tænder til den slags - afhængig som organisationen er af enstemmighed blandt nationale regeringer med vidt forskellige interesser - heriblandt økonomisk afhængighed af udenlandsk investering eller som i Danmarks tilfælde en tåbelig (egennyttig) berøringsangst overfor forældede grønlandske traditioner.
Men vi, de europæiske befolkninger, har rigelige (økonomiske) tænder til at tvinge forkvaklede bagstræberiske lande og befolkninger - som japanere og inuitter - til at ophøre med dette foragtelige barbari.
Lad stå sammen om at gøre pris og tab af anseelse for denne beslutning så stor og udslettende, at intet land har råd til at ignorere kravet.
Mere info her: http://www.thecovemovie.com/

@Samuel Grønlund
Du er helt galt afmarcheret. Hvad giver dig retten til at kalde japanerne forkvaklede? Hvori ligger barbariet? Hvad med nogle facts i stedet for alle dine svovlduftende følelser?

Torben Lindegaard

@Samuel Grønlund

Vi skal prise os lykkelige for, at IWC's mandatområde ikke omfatter alle hvalarter -
så skulle vi også have forsvaret færingernes grindedrab; men grindehvaler er udenfor IWC's mandatområde.

Torben Lindegaard

@Frank Hansen

Shit Frank - og så lige imellem Jul og Nytår.

Hajerne kan da i det mindste dykke væk fra fra harpunkanonen.
Hvalerne skal op efter luft, og hver eneste meter hvalen svømmer er registreret på sonar -
hvalen har ikke en chance for at undslippe.

Samuel Grønlund, Dina Hald og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Samuel Grønlund

@Torben Lindegaard,
Sagligheden i argumentet for tilladt jagt på grindehvaler, svarer i mine øjne, til Esben Lunde Larsen og VK-regeringens 'økologiske råderum' til opførelse af havbrug i danske farvande - i bedste fald svært tvivlsom og baseret på pseudo-videnskab og de samme følelser som modstanderne beskylder andre for.
Jeg tror dog at både rigsfællesskab samt færøsk identitet og økonomi, ville have overlevet et forbud uden videre problemer. Der findes mange alternativer til hvalkød, som iøvrigt rummer sine egne økologiske og næringsmæssige problemer - især ophobning af tungmetaller og miljøgifte i toppen af fødekæden.

Eva Schwanenflügel

Hvaldrab er unødvendige.

Vi slår grise og køer ihjel ligesom løven dræber antilopen.

Hvaldrab er nødvendige hvis man vil have hvalkød. Det er kulturelt betinget, hvilke dyr vi benytter som føde. Kineserne kan ikke forstå hvad vi har imod at spise hunde. Muslimerne og jøderne spiser ikke svinekød med lidt forskellige begrundelser. Hinduerne spiser ikke køer, men har intet imod at spise vandbøffel.

Eva Schwanenflügel
Det er unødvendigt at have socialister imellem os. Men jeg synes nu alligevel vi skal have det.

Kødspisere vil tilsyneladende lade sig fodre med hvad som helst fra det animalske rige. Interessant. Velbekomme.
P.s.: Michael Boe. Prøv lige at skifte "socialister" ud med "kødspisere".

Torben Lindegaard

@Samuel Grønlund

Jeg forsøgte 28. december, 2018 - 13:26 at skrive lidt galgenhumoristisk.

Jeg synes selvfølgelig, at også grindedrab burde forbydes.
Området henhører imidlertid under Færøerne, så det bestemme de selv deroppe.
Men hvis grindehvaler lige pludselig blev henført under IWC's mandatområde, så ville Danmark være forpligtet til at forsvare færingernes ret til grindedrab - hvilket er totalt på månen.

Dette var egentlig budskabet kl. 13:26

Eva Schwanenflügel og Samuel Grønlund anbefalede denne kommentar
Samuel Grønlund

Torben Lindegaard,
Jeg så din anbefaling og fangede den sorte vinkel. Den defensive tone i min respons 13.50 skyldes nok at den også delvist angik kommentaren fra Michael Boe.
Dertil må jeg indrømme begrænset indsigt i udstrækningen af rigsfællesskabets regler vedrørende beskyttede traditioner og erhverv, vis-a-vis forpligtelser til tredjepart fx IWC.
Det virker unødvendigt, at rigsfællesskabet forpligter os til at forsvare alle hinandens mærkværdige tilbøjeligheder, uden forbehold.

Det er fx en slet skjult hemmelighed at hvalfangst, bl.a. grundet den nævnte tendens til ophobning af tungmetaller i toppen af fødekæden, ikke primært handler om at skaffe kød til menneskeføde, men om at begrænse hvalernes indhug i de tilgængelige fiskebestande.

Eva Schwanenflügel

Hvaldrab er unødvendige og uetiske.