Leder

De sociale protester i Frankrig har faktisk skabt et lille socialt fremskridt

Med sin store tale mandag og sin politiske reaktion adlød Macron den sociale protest i De Gule Veste og fordømte de voldelige excesser
Præsident Emmanuel Macrons talte til nationen som reaktion på flere ugers sociale protester. 23 millioner franskmænd så talen på direkte tv. Her ser fire mænd iklædt gule veste talen.

Præsident Emmanuel Macrons talte til nationen som reaktion på flere ugers sociale protester. 23 millioner franskmænd så talen på direkte tv. Her ser fire mænd iklædt gule veste talen.

Stephane Mahe

12. december 2018

Aldrig før har så mange franskmænd og -kvinder overværet en politisk tale. 23 millioner mennesker så direkte på tv præsident Emmanuel Macrons tale, som var hans reaktion på flere ugers sociale protester i landet og ekstreme optøjer i Paris.

Talen var en politisk begivenhed, fordi kongen Macron over de seneste uger er blevet detroniseret og skulle genvinde sin legitimitet.

Meningsmålinger viser, at omtrent fire ud fem franskmænd sympatiserer med protestbevægelsen De Gule Vestes sag, mens kun omtrent én ud af fem er tilfreds med præsidenten.

Det var også en begivenhed, fordi det var en prøve på, om sociale kampe og demonstrationer i det 21. århundredes protesterende demokrati kan føre til fremskridt. Eller om det kun udløser destruktive sammenstød mellem demonstranter og ordensmagten.

De Gule Veste har frigjort sig fra alle traditionelle talsmænd og programmer, og præsidenten har gjort op med de traditionelle partier.

Spørgsmålet er, om den konfrontation kan bringe Frankrig fremad.

Svaret er, at det gjorde Macron faktisk mandag: Han anerkendte den sociale protest i De Gule Veste, og han fordømte den voldelige exces. Han adlød det, han kunne bruge til at skabe fremskridt, og han undsagde det decideret destruktive. 

Macron lovede et statsligt finansieret tilskud på 100 euro om måneden fra 1. januar til de laveste indtægter i Frankrig, han trak den annoncerede beskatning af pensioner med en månedsindtægt på under 2000 euro tilbage, og han fremrykkede skattefritagelse for overarbejde.

Det skaber ikke social retfærdighed i Frankrig, det er ikke engang et rigtigt første skridt. Macron burde, som Piketty anbefalede i Le Monde mandag, have genindført den formueskat, han selv har afskaffet.

Men det er en bemærkelsesværdig dialektik: Den sociale protest fører til sociale forbedringer, som kan mærkes hos dem, der demonstrerer og siger, at de oplever, at de ikke har nogen stemme.

»Kampen betaler sig,« som den forhenværende leder af socialistpartiet Benoît Hamon erkendte.

Det store håb for Macron er, at de mange millioner franskmænd, som så talen på tv, vil mene, at han har gjort sit, hvis demonstrationerne fortsætter lørdag.

Det store håb for Frankrig er, at han selv forstår, at social retfærdighed er en forudsætning for politisk handlekraft. Og at kampen kun lige er begyndt.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, holdt mandag aften en tale til den franske nation, hvor han fra det pompøse Élysépalæ understregede sin forståelse for de demonstrerendes bekymringer.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Ervin Lazar
  • Ejvind Larsen
  • Torben K L Jensen
  • David Zennaro
Niels Duus Nielsen, Ervin Lazar, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hold op med at holde med Macron - Rune Lykkeberg - han er veltalende blålys der endda bliver så forbavset over at folket ikke anerkender hans genius at han lige pludselig blev lige så veltalende som en østers.

Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar

God nyhed på alle måder!
Fint at Macron træder i karakter ved at ændre en del af de politiske tiltag, der helt åbenlyst har været for socialt skæve for et stort flertal af franskmænd - ikke kun for dem, der gik på gaden i gule veste.
Selvom lettelser i formuebeskatning ifølge Pikety også skulle have været taget af bordet er det trods alt en glædelig udvikling, st de, der har meget lidt at leve for undgår at få endnu mindre.

Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Med Merkels exit, Macrons problemer (dead man walking?), brexit, det Italienske oprør mod eu og Polens modstand er det svært at se at EU består i sin nuværende form de næste 10 år. Der er ikke længere nogen folkelig opbakning til globalisme eller den økonomiske og demografiske politik som EU er baseret på.

Niels Duus Nielsen, Ervin Lazar, Torsten Jacobsen, Torben K L Jensen, Hans Aagaard og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Snebolden ruller..
Lur mig om ikke protesterne fortsætter i lang tid, og ender med Macrons totale knæfald.

Philip B. Johnsen

Hvad skal de globaliseringens politikere stille op, når de nu ikke har en økonomisk politik, der er befolkningen som de er flest til gavn.

Det er kun inde i hoved på de vores EU medlemslandenes ledere, at der kan skabes samlet set global økonomisk vækst, der er ikke bæredygtig energi til formålet i den virkelige verden og der er intet der peger på, at det bliver muligt globalt, før det er meget for sent, hvis det nogensinde bliver muligt!

Det er en total politisk nedsmeltning, der er ingen tillid til den politiske habilitet mulig.

Beviserne står i kø, fra Frankrig med Emmanuel Macron til klimatopmødet i Polen, alle globaliseringens politikere tror tilsyneladende, at befolkningen er dum!

Det er da kun et spørgsmål om tid, før der går franske tilstande i den globalt, med dette politiske, globalisering ‘Kejserens nye klæder’ teatret stykket, hvor alvoren stiger i takt med latteren aftager.

Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Et nyt(gammelt) fænomen har set dagens lys. Såkaldt venstreorienterede hepper på borgerlige politikere, såsom nu Macron. Det er ikke længe siden at det var Merkel vi ikke kunne leve uden, Merkel som redder Europa (hvad?), og netop i dag er det den konservative Theresa May, der må sikre en aftale om Brexit.

Hvad er der ved disse neoliberale ledere, som nogle ikke kan leve uden, selvom at de ellers fremstår som venstreorienterede? Er det folks personlige privilegier de kan sikre? Ihvertfald er det vigtigt at vi andre er opmærksomme på disse neoliberale wink wink "venstreorienterede".......

Jan Skovgaard Jensen: det er, som jeg ser det, ganske simpelt:
Man "hepper på Macron" af angst for, at alternativet vil være Marine Le Pen. Det betyder ikke at man er skabs neoliberale. Og man kan rent faktisk glæde sig over de forbedringer af mindstelønnrn som "de gule veste" har tvunget igennem og over den fritagels

Fortsat: over den fritagelse fra særskat som de fattigste pensionister nu får uden at man af den grund bifalder den store sociale ulighed i Frankrig. Man kan også helt uanset politis ståsted bifalde, at Macron nu har udtalt, at man skal kunne leve værdigt af sit arbejde i Frankrig. Det forpligter jo.
Det samme gælder Merkel: Man kan bifalde hendes standhaftige modstand mod højrepopulisme - og mene, at hun på det punkt har været en stabiliserende faktor - også set i Europæisk sammenhæng - samtidig med, at man mener, at CDUs social- og arbejdsmsrkedspolitik er helt ude i hampen: I Tyskland har man "working poor" i stor stil. Det er forøvrigt den tyske model, som Hjort Frederiksen så varm fortaler for, at vi overtager her i landet...

Niels Duus Nielsen

Philip B. Johnsen: "Det er da kun et spørgsmål om tid, før der går franske tilstande i den globalt..."

Foreløbig har oprøret bredt sig til Belgien:

https://www.euronews.com/2018/11/30/france-s-gilets-jaunes-protests-spre...

og Tyskland:

https://www.dailysabah.com/europe/2018/12/10/germany-hit-by-rail-strikes...

og selv her i Udkantseuropa havde jernbanearbejderne iført sig gul vest til demonstrationen foran Christiansborg i dag:

https://arbejderen.dk/fagligt/minister-skal-s%C3%A6tte-dsb-p%C3%A5-plads

Jan Jensen, Eva Schwanenflügel og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Mange gule veste mener ikke de har fået noget. De 100€ er kun til nogle af dem med mindsteløn, og ikke engang en rigtig lønforhøjelse med pension mm. og så kræver den en masse betalt papirarbejde. Derudover går kritikken på at de små forbedringer tages af kassen og derfor samtidig nedsætter den offentlige service. Mange ser det som at flytte rundt på pengene i bunden af samfundet. De superriges skattelettelser vil han ikke røre ved - endnu.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jan Jensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar