Leder

Ti års partnerskab med Kina har været godt for dansk skinkekonserves, knap så meget for menneskerettighederne

Det har utvivlsomt været gunstigt for Danmark som det eneste nordiske land at have et strategisk partnerskab med Kina gennem de seneste ti år. Men det er også en legitimering af verdens største diktatur
Udenrigsminister Anders Samuelsen på besøg i Kina.

Udenrigsminister Anders Samuelsen på besøg i Kina.

Lintao Zhang

Udland
6. december 2018

Hvor går grænsen for dansk samarbejde med totalitære stater? Svaret lader til at variere alt efter regimernes købekraft og internationale indflydelse. Nordkorea holdes ud i strakt arm, mens Saudi-Arabien til nød kan kritiseres. Kina er derimod i en klasse for sig.

I år har både Danmark og Kina fejret, at man for ti år siden indgik et såkaldt omfattende strategisk partnerskab. Vi er det eneste land i Norden med en sådan aftale med Kina.

Det har gjort det nemmere for danske ministre og handelsdelegationer at få adgang til beslutningstagere og myndigheder i det kinesiske system. Resultatet har været en milliardgevinst for erhvervslivet, der har mere end fordoblet vareeksporten til det store marked i øst.

Men det er samtidig med til at legitimere verdens største diktatur. For der er ikke længere tvivl om, at Kina bevæger sig i en langt mere autoritær retning. Xi Jinping har ændret forfatningen og kan sidde som præsident på livstid.

Ikke kun kritikere, men hele civilsamfundet er underlagt ekstrem grad af kontrol og overvågning. Værst er situationen i den vestlige Xinjiang-provins, hvor den muslimske uighurminoritet er mål for systematisk forfølgelse. En million menes at være forsvundet i interneringslejre, hvor de tvinges til at hylde kommunistpartiet.

Partiets foragt for religion og frygt for separatisme er en del af forklaringen på den brutale behandling.

En anden forklaring er Kinas bestræbelser på at konstruere en moderne version af den gamle handelsrute Silkevejen. Det kinesiske styre investerer enorme summer i transportruter, energiforsyninger og andre projekter, der kan gavne Kinas eksport og styrke landets position internationalt.

Xinjiang er afgørende for planen som sidste kinesiske stop på ruten til Centralasien og Europa. Det var med dansk deltagelse på ministerniveau, da Xi Jinping hyldede sig selv og silkevejsplanen ved en stor begivenhed i Beijing tidligere på året.

Sidste måned offentliggjorde regeringen en udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi for perioden 2019 til 2020. Den viser, at Kina træder frem på den globale scene med stadig større selvsikkerhed, økonomisk styrke og krav om øget indflydelse.

»På den ene side har Danmark og danske virksomheder en interesse i, at vi engagerer os på det voksende kinesiske marked. På den anden side skal vi holde os for øje, at vores samfundsmodeller, tilgang til internationalt samarbejde og frihandel er vidt forskellige, og vi skal fortsætte dialogen om bl.a. menneskerettigheder,« fremgår det.

Men det er svært at få øje på resultaterne af benævnte dialog. For til trods for, at beskyttelse og fremme af menneskerettigheder er nævnt i den strategiske partnerskabsaftale med Kina, har Institut for Menneskerettigheder, der ellers har været i Kina siden 1999, måttet sætte sine aktiviteter i bero.

Danske International Media Support har helt opgivet at operere i landet.

Folketingets Ombudsmand indgår i et samarbejde med to kinesiske ministerier, men i dagens Kina er arbejde på græsrodsniveau med civilsamfundet så godt som umuligt. Sandheden er, at Kina kun vil dialogen, når Kina selv bestemmer emnet.

Landets ledelse fremstår mere selvhævdende og magtfuldkommen end tidligere.

Det lyder flot, når den danske regering i sin sikkerhedsstrategi bedyrer, at »vi skal kæmpe for at bevare og fremme vores liberale værdier«. Om den kamp også gælder, hvis modstanderen er i Kinas vægtklasse, vil komme på prøve, når Danmark efter nytår for første gang får plads i FN’s Menneskerettighedsråd.

Det giver ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen Danmark en platform til at forsvare frihedsrettigheder og til at arbejde for et troværdigt FN-råd, der behandler de alvorligste menneskerettighedskrænkelser, uanset hvor de sker.

Den forværrede menneskerettighedssituation i Kina har med sikkerhed stået beskrevet i de akter, udenrigsministeren fik udleveret af sine embedsmænd forud for sit seneste Kina-besøg i juni. I Beijing fejrede han tiåret for det kinesiske partnerskab.

Samme måned sikrede en ny handelsaftale, at den første container med dansk skinkekonserves kunne sejle fra Aarhus Havn med kurs mod Kina.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

OK - ingen tvivl om Kina´s form for proletariatets diktatur er ikke lig med demokrati i vestlig forstand hvor vi som de rigste lande i verden ikke engang kan tackle noget så indlysende forkert som ulighed,blive enige om hvordan vi i fællesskab kan klare klimaproblematikken,tabet af biodiversitet,at blive enige om hvordan vi tackler de kommende klimamigranter der i sagens natur ikke kan returneres,at uddanne kommende generationer til de nye livsvilkår og som det vigtigste - tage økonomien tilbage under demokratisk kontrol for at kunne målrette investeringer i klimakampen. Faktisk alt det Kina gør i dag og at bebrejde Kina for at gøre det er mildest talt hul tale for fakta er : Hvis demokratierne ikke kan klare bare det - dør demokratiet.

Hans Aagaard, Bjarne Bisgaard Jensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Torben K L Jensen
‘Folkestyret’.
Demokrati ligger i finanssektorens lomme.
Det er muligt at stemme på politikere, men ikke at ændre økonomisk politik, det internationale marked diktere politikere ikke omvendt.

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Bjarne Corydon

Estermarie Mandelquist, Gert Romme, John Hansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Folkestyre
“politisk styreform hvor folket har indflydelse på de politiske beslutninger i kraft af personer som det har valgt til at repræsentere sig”

Indflydelse!

Demokrati.
“Demokrati (græsk: δημοκρατία, kommer af δήμος, démos – folk og κρατος, krátos – styre, herredømme”

“Folk Herredømme”

Philip B. Johnsen

@Leo Nygaard
Intet land som Kina ønsker og arbejder for løsninger på de menneskeskabte klimaforandringer, på hele energi problematikken er Kina i føretrøjen, den globale eksponentiel vækst på olie, gas og kul, med en samtidig velstandsforøgelse i Kina, er på forholdsvis kort sigt teknisk umulig.

400 millioner mennesker er kommet ud af ekstrem fattigdom, men lidt under en milliard er ikke.

Kina, Indien og Afrika mener under et, at landene fortjener den økonomiske vækst udvikling de såkalte avancerede økonomier historisk har haft, Kina har ‘ikke’ historisk ansvar for CO2 vækst problematikkerne, der er ansvarlig for de menneskeskabte klimaforandringer, selvom billedet er anderledes i dag, det bør huskes på, at økonomisk vækst er altafgørende for stabilitet i Kina.

Når det er sagt er, EU nu i en ny situation, det er ‘ikke’ muligt fortsat i CO2 regnskabet, at sende halvfabrikata jorden rundt, tre fire gange, før det færdige produkt lander på hylden.

Frihandel bygger på shipping, denne shipping, der årligt udleder 800 millioner tons CO2.

Shipping er ikke medregnet i klimaregnskabet, shipping ‘er’ skattespekulation, skattesvindel og skatteunddragelse, frihandel skaber de ekstreme menneskeskabte klimaforandringer, der skaber eksistentielle udfordringer for menneskeligheden globalt.

Produktion, kvalitet og distribution i EU.

Omstændighederne for CO2 udledning kræver, at der er få varianter produceret og udbudt af samme type af færdigt produceret vare, at varen altid bør være den ‘højeste kvalitet standart’ det er muligt at producere, af den udbudte vare, der bør være den eneste tilladte solgte vare kvalitet, hvilket betyder afskaffelse af planlagt forældelse og samtidig mindst mulig transport.

PS.
Planlagt forældelse, det er et princip inden for industrielt design, hvor et givet produkt bevidst designes, til at holde i en begrænset levetid, selvom det potentielt kunne holde længere.

Torben K L Jensen

Fremtiden kræver nye produktionsmetoder,nye standarder for kvalitet og for at komme forureningen til livs skal man væk fra afbrænding af fossile brændstoffer til udelukket at basere energien på elektromagnetiske løsninger der udelukkende er afhængig af Solen - dvs. solpaneler,vind,bølger, tidevand,hydroelektriske turbiner fra dæmninger og varme fra køling af de store datacentre der bliver nødvendige for at kunne køre verdensomspændende Blockchain-centre der bliver hjertet i en kommende gennemsigtig krypto-valuta som afløser for petro-dollars som verdensvaluta.
Og så bliver det nødvendigt at bygge en lav-emission flåde af containerskibe for at komme forureningen til søs til livs. Det kan man kun med atom-drevne skibe. (vi har teknologien,kølemidlet sejler man i og til havnemanøvrer kunne man bruge LNG-gas)

Al den stund at vores økonomi i Europa er flettet sammen med Kinas, og al den stund vi både køber og sælger ret ligegyldige varer som fragtes den halve klode rundt, uden nogen form for energiafgift eller CO2-afgift, syntes jeg nok, at man kan tillade sig at være kritisk for Kina´s behandling af borgernes menneskerettigheder.

Fartøjerne sviner mere end noget andet, og ofte gives der subsidier til brændstoffet, - præcis som der også ofte gøres til flytrafikken. Til gengæld betaler alle afgifter andre for eget svineri.

jens peter hansen

Ja og den flinke Kabell planter fredelige træer med den kinesiske ambassadør, mens et pip om Tibet bliver bortvist. Den Samsung dette er sendt fra har sgu nok også noget kinesisk i sig. Skal vi boycotte Kina?