Leder

Den nye svenske regering bliver et forbillede for den grønne omstilling

Den svenske statsminister Stefan Löfven bliver den første vesteuropæiske socialdemokrat i dette årti, som genvinder regeringsmagten
Stefan Löfven og riksdagens talman Andreas Norlén.

Stefan Löfven og riksdagens talman Andreas Norlén.

Anders Wiklund/TT

17. januar 2019

Den svenske statsminister Stefan Löfven har præsteret noget, som ingen andre socialdemokratiske regeringsledere i den vestlige verden har været i stand til i 2010’erne: Han har bevaret magten efter et valg.

Så dyb er socialdemokratiernes krise i Europa, og så vanskelig er den historiske situation for Löfven & Co.

Det har taget fire måneder at danne regering, for Socialdemokraternas koalition fik kun omkring 40 % af stemmerne ved valget i 2018, hvor også den borgerlige koalition kun fik omkring 40 %. Ingen ville danne regering med Sverigedemokraterna som støtteparti, og ingen kunne umiddelbart danne regering uden deres stemmer.

Men i sidste uge lykkedes det Löfven at vinde opbakning fra de to borgerlige midterpartier Liberalerna og Centerpartiet og udarbejde en regeringsaftale i 73 punkter med dem og regeringspartneren Miljöpartiet. De to midterpartier satte som betingelse, at det venstreorienterede Vänsterpartiet ikke måtte påvirke »regeringens retning«.

Vänsterpartiet meddelte torsdag, at de ikke ville stemme imod dannelsen af en regering med Socialdemokraterna i spidsen. Men de annoncerede også, at de vil vælte Löfvens regering, hvis den vælger at liberalisere huslejelovgivningen og gennemfører et opgør med »arbejdsretten«.

Det er en ideologisk markant, men samtidig pragmatisk position, for netop de to områder skal først undersøges og diskuteres med interesseorganisationerne, inden de kan blive til politik i 2021. Vänsterpartiet holder den røde fane akkurat så højt, at de ikke bliver taget for givet, uden at stå så fast på deres egne mærkesager, at det kunne bane vej for et for dem værre alternativ.

Kritikere har beskyldt Socialdemokraterna for at svigte arbejderklassen med det nye regeringsgrundlag, og de er blevet advaret mod, at de med den nye alliance med de borgerlige midterpartier har skabt en globaliseringspositiv og urban, liberal regering, der kan få konservatisme og populisme som en farlig modstander.

Den nye regering er ikke så rød, som man kunne ønske, men den er mere grøn end, man som dansker kunne drømme om.

Miljöpartiet og Socialdemokraterna har fået lavet et regeringsprogram, som er klimapolitisk særdeles ambitiøst. De vil lave en grøn skattereform til 15 milliarder kroner, de vil investere stort i grøn infrastruktur, de vil indføre flyskat og sætte nye mål for den globale klimakamp.

Under historisk vanskelige omstændigheder er det lykkedes de svenske socialdemokrater at skabe en position, hvorfra de kan gå forrest i kampen mod vor tids største udfordring: de globale klimaforandringer.

Stefan Löfvens forhandlingsevner sikrede ham statsministerposten.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
  • Niels-Simon Larsen
  • Ejvind Larsen
Poul Erik Riis, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Det kan se ud til, at der også her efter et valg går nogen tid, inden der kan dannes regering. Det er måske ikke så dårligt. Hvis S vågner op, kan de sikkert lade være med at skræmmer Å væk.

Nike Forsander Lorentsen

Rune Lykkeberg
Jodå, Moderaterna og Krisdemokraterne ville gerne regere med stød af Sverige Demokraterna. Nu skal jeg have en ekstra piskefløde top på min chokolade.