Leder

Venezuela har brug for en helt ny start

Der er alt for mange, der har interesse i at gøre den politiske krise i Venezuela til enten et spørgsmål om en påstået ideologisk kamp mellem socialisme og neoliberalisme eller til et slagsmål mellem stormagter med geopolitiske interesser i landet og regionen
Indtil videre har en lang række lande valgt uden videre at anerkende Juan Guaidó som Venezuelas præsident. Store EU-lande som Frankrig, Spanien, Storbritannien og Tyskland har derimod givet Nicolás Maduro en frist til søndag til at udskrive nyvalg. Sker det ikke, vil også de lande automatisk anerkende Guaidó som venezuelansk præsident.

Indtil videre har en lang række lande valgt uden videre at anerkende Juan Guaidó som Venezuelas præsident. Store EU-lande som Frankrig, Spanien, Storbritannien og Tyskland har derimod givet Nicolás Maduro en frist til søndag til at udskrive nyvalg. Sker det ikke, vil også de lande automatisk anerkende Guaidó som venezuelansk præsident.

Carlos Garcia

Udland
28. januar 2019

Onsdag erklærede den venezuelanske oppositionsleder og parlamentsformand, Juan Guaidó, at han er Venezuelas retmæssige præsident.

Det gjorde Guaidó blandt andet i protest over, at Nicolás Maduro den 10. januar lod sig indsætte som Venezuelas præsident for endnu seks år, selv om Maduros sejr ved præsidentvalget sidste år hverken er anerkendt af Organisationen af Amerikanske Stater, USA eller EU, der tværtimod dengang konstaterede, at valget hverken havde været frit eller fair.

Nicolás Maduro har derfor ingen legitimitet som folkevalgt, og derfor kræver Guaidó sammen med resten af den venezuelanske opposition og millioner af almindelige venezuelanere, at Maduro enten udskriver nyvalg eller overlader magten til oppositionen.

Indtil videre har en lang række lande – heriblandt USA, Canada, Brasilien, Chile, Colombia og Danmark – valgt uden videre at anerkende Juan Guaidó som Venezuelas præsident. Store EU-lande som Frankrig, Spanien, Storbritannien og Tyskland har derimod givet Maduro en frist til søndag til at udskrive nyvalg. Sker det ikke, vil også de lande automatisk anerkende Guaidó som venezuelansk præsident.

Blandt de få lande, der fortsat støtter Maduro og resten af det venezuelanske regime, er Kina, der i årevis har købt sig ind i Venezuela med lån til det pressede regime, der tilbagebetaler gælden i olieleverancer langt ud i fremtiden. Rusland, der er storleverandør af militært udstyr til Venezuela, bakker også op om Maduros regime. Det samme gør Cuba, der i næsten to årtier har kontrolleret den venezuelanske efterretningstjeneste, Tyrkiet, Syrien, Nicaragua, Bolivia og enkelte østater.

Det internationale samfunds indblanding

Støtterne af det nuværende regime i Venezuela har alle deres egne nationale eller geostrategiske grunde og vælger derfor at se igennem fingre med, at Venezuela under først Hugo Chávez og siden Nicolás Maduro har udviklet sig til et socialt og økonomisk mareridt i et land, der bogstavelig talt er ved at falde fra hinanden, og hvor inflationen opgøres i millioner procent, folk sulter og mere end tre mio. ifølge UNHCR har valgt at flygte ud af landet.

Men det kan og skal det internationale samfund ikke ignorere – det har tværtimod en pligt til at reagere. Det skriver blandt andre menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International, der anmoder Maduro og regimet om, »at stoppe den voldelige undertrykkelse,« eller Human Rights Watch, der gentagne gange – senest fredag – har været meget klare i deres kritik af det regime, der i løbet af et par årtier har trukket landet med verdens største oliereserver ned i et økonomisk morads, hvor borgernes rettigheder hastigt eroderer:

»Under præsident Hugo Chávez og præsident Nicolás Maduro har koncentrationen af magt hos regeringen og den manglende respekt for menneskerettighederne betydet, at regeringen har kunne intimidere, censurere og afstraffe sine kritikere (…) Sikkerhedsstyrkerne har uretmæssigt tilbageholdt og torteret demonstranter, og razziaer i fattige områder har ført til omfattende beskyldninger om overgreb og magtmisbrug.«

Det internationale samfunds indblanding kan imidlertid nemt ende med at forstærke den anspændte situation i Venezuela. Det er en meget fin balancegang, der påkræves, og bulderretorik og indirekte trusler om militær indblanding fra USA’s præsident Donald Trump er decideret leg med ild.

Der er alt for mange, der har interesse i at gøre den politiske krise i Venezuela til enten et spørgsmål om en påstået ideologisk kamp mellem socialisme og neoliberalisme – hvor den skøre påstand er, at magtkoncentrationen under Maduro er for folket skyld – eller til et slagsmål mellem stormagter med geopolitiske interesser i landet og regionen.

Militære grænser

Intet af det hjælper på situationen eller gør noget godt for det venezuelanske folk. De har brug for et land, der igen begynder at fungere økonomisk og politisk – en helt ny start.

I sidste ende er det op til det venezuelanske militær, der er landets egentlige magt og derfor også den reelle politiske bagstopper. Militæret er blevet godt plejet igennem de seneste 20 år under Cháves og Maduro, og toppen er blevet udrenset sådan, at der er maksimal loyalitet over for det politiske system.

Men de militære generaler har også en grænse. Det land, de har magten i, skal trods alt kunne fungere. Og selv om de politiske alliancer med Rusland og Kina måske kan redde situationen politisk på kort sigt – hvad betyder de så på længere sigt?

Det er afgørende timer i Venezuela, hvor det forhåbentlig snart er slut med 20 års tiltagende diktatur som følge af dét, først Chávez og siden Maduro har påstået var et politisk projekt til gavn for folket.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Fin og rigtig artikel om forholdene i Venezuela - Et regimeskifte gennem frie valg er selvfølgelig en mulighed men det skal ske på en måde der er i overensstemmelse med folkeretten dvs. gennem FN.
Til at begynde med skal man ophæve de grove sanktioner så landets befolkning får de fornødenheder der er brug for og flygtninge kan vende hjem til en normaliseret tilværelse - Efter frie valg skal de nye regering også garantere de forpligtigelser de har overfor Rusland og Kina - eller kommer der et nyt Colombia med borgerkrig der bliver finansieret af narko - det allersidste der er brug for i Sydamerika og da særligt hvis de nye højreradikale regimer begynder en proxy-krig på USA´s foranledning med andre ord - et nyt mellemøsten som erstatning for USA´s mangeårige indflydelse Rusland de facto har overtaget. Verden har ikke råd til flere krige i en tid med uoverskuelige klimaforandringer. Ro på for helvede for det EU,der i blandt Danmark, er at finde nye problemer fordi de ikke kan (vil) løse klimakrisen. En gammel sandhed er at kapitalismen i krise altid løser den med krige. Verden har ikke råd til dumhed.

Jens Bryndum, Samuel Grønlund, Flemming Berger, Viggo Okholm, Ole Arne Sejersen, Harald Strømberg, Anders Graae, John Andersen, Viggo Helth, Jan Fritsbøger, Trond Meiring, Tommy Clausen, Jan Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Måske det Trump ønsker - at trække USA ud af fjerne områder - som østen og mellemøsten og koncentrere sig om sine egne nærområder - Sydamerika og overlade resten til de idioter han tilsyneladende beundrer Xi og Putin.

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Viggo Helth og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

At USA godkendte den selvudnævnte præsident efter få sekunder fortæller, at manden er en amerikansk marionet.

Trump vil have, at tingene skal være som årtier siden, da amerikanske olieselskaber frit kunne hente de enorme, venezuelanske oliereserver op af jorden, mens amerikanske udsendinge hjalp de venezuelanske myndigheder med at bekæmpe fagforeningerne.

Michael Kragh Rosenkilde, Jens Bryndum, Per Torbensen, Torben Arendal, Niels-Holger Nielsen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Daniel Santos, Ole Arne Sejersen, Ida Larsson, Torben Jensen, Holger Madsen, Niels Ingemann, Alvin Jensen, Michael Waterstradt, Torben Skov, Anders Graae, John Andersen, Viggo Helth, Jan Fritsbøger, Peter Marckwardt, Trond Meiring, Tommy Clausen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Jensen, Niels Duus Nielsen, Harald Strømberg, Hans Larsen, Palle Yndal-Olsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

Få timer efter Guaidó udråbte sig til præsident, var han klar til at sælge et statsejet olieselskab. USA har gennem de seneste 10 år, givet Guaidó's "Social demokratiske" parti, 100 millioner dollar i støtte. USA har endvidere lovet at Juan Guaidó kan disponere over Venezuelas indfrosne milliarder.

En republikansk senator fra Florida siger, at Cuba har styret Venezuelas efterretningstjeneste de sidste 20 år.

Human Rights Watch har tidligere fået international kritik af en rapport om Chavez regeringens overgreb. HRW er også blevet beskyldt for, at være styret af USA's udenrigsministerium.

Amnesty International har tidligere samarbejdet med Amerikanske og Britiske efterretningstjenester, for at forbedre de to landes image.
Før befrielsen af Kuwait, verificerede Amnesty International, at kuvøsebørn blev spiddet med bajonetter, smidt ned på gulvet og trampet på, af de Irakiske soldater.
Heldigvis viste historien sig kun at være propaganda.

Michael Kragh Rosenkilde, Jens Bryndum, Per Torbensen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Ole Arne Sejersen, David Zennaro, Samuel Grønlund, Alvin Jensen, Torben Skov, Palle Yndal-Olsen, Anders Graae, John Andersen, Viggo Helth, Jan Fritsbøger, Tommy Clausen, Niels Ingemann, Torben K L Jensen, Jan Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

For nogle år siden fortalte en chilensk kvinde om sin anholdelse af det chilenske militær. Hun blev ført ind i et telt hvor hun blev bundet til et bord. Hun viste at nu ville hun blive voldtaget. soldaterne gav hende bind for øjnene. De morede sig. Nu kommer soldaterne ind med hvad hun tror måtte være en hund, da hun kan høre en hunds gisp og lugte hund. Soldaterne morer sig endnu mere. Nu bliver hun voldtaget af hunden!

Kvinden fortalte om sin oplevelse til en dokumentar, der blev sendt på DR2. Hun var en stærk kvinde. Hun fortalte med stor værdighed.

Netop hvor kvinden stoppede med at fortælle, fortalte dokumentarens speaker at de ledende implicerede soldater netop havde været på US Army School of the Americas, skolen i Columbus, Georgia. USA, der siden Kennedy, har uddannet det militære personel i Latinamerika i såkaldt antikommunisme og senere hele til War on drugs. Der var dér de havde lært deres tricks. Der ud over ovennævnte voldtægt kunne spæne fra udsmidning fra helikoptere til den rene tortur. "most of argentine military graduates are currently in prison by crimes against humanity and genocide" skriver Wikipedia. Og det skete op og ned af hele Mellem- og Sydamerika.

Derfor kan det være lidt trættende når man hører at Amnesty International og Human watch er efter Venezuela, lige nu hvor USA vælger at blande sig. Lidt ala når man hører vestlige politikere sige at Rusland ikke må gå ind i Ukraine, når vi lige set os sure på Saddam Hussein og så har fået dræbt op til en million der stod ved siden - smadret deres land Irak og sendt 4 millioner på flugt. Så er det ikke lige det rigtige tidspunkt.

Og så please please please hold amerikanerne ude af Venezuela. Selv om de sige demokrati hele tiden.....

Michael Kragh Rosenkilde, Jens Bryndum, Per Torbensen, Torben Arendal, Karsten Aaen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Arne Sejersen, Ida Larsson, Torben Skov, Harald Strømberg, Palle Yndal-Olsen, John Andersen, Anders Graae, Torben K L Jensen, Viggo Helth, Jan Fritsbøger, Tommy Clausen, Niels Ingemann og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"...den skøre påstand er, at magtkoncentrationen under Maduro er for folket skyld..."

Det var vist dagens non-argument. Information er blevet et main stream medie, som ikke argumenterer ud fra kendsgerninger, men derimod ud fra mavefornemmelser og vonhörensagen, tilsat en blind tro på den amerikanske propaganda.

Det ER en kamp mellem neoliberalisme og socialisme, uanset hvordan man vender og drejer det. At Maduros socialisme ikke er et mønstereksempel på, hvordan sagerne skal gribes an, berettiger ikke amerikansk (og europæisk) indblanding. Man kan jo ikke sige, at neoliberalismen har bevist sin overlegenhed; man skal blot kaste et blik på USA, hvor store dele af befolkningen ikke har en sundhedsforsikring, og endnu større dele ikke får en løn, de kan leve af, for at se, at det system, som Guaido vil indføre, ikke er bedre end det, han vil afskaffe.

Michael Kragh Rosenkilde, Jens Bryndum, Torben Arendal, Karsten Aaen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Viggo Okholm, Daniel Santos, Ole Arne Sejersen, Ida Larsson, Samuel Grønlund, Torben Skov, Harald Strømberg, Palle Yndal-Olsen, John Andersen, Anders Graae, Viggo Helth, Jan Fritsbøger, Tommy Clausen, Niels Ingemann, Torben K L Jensen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Hvad har Trump sagt om Libyen, Kuwait, Irak osv. og deres olie?

Han ville aftale med Jihad'er og rebeller, at hvis amerikanerne invaderede deres lande og smed deres leder på porten, sådan at rebellerne kunne overtage, så skulle de også have deres olie.

Hvordan kan vores Udenrigsminister Dr Strangemuelsen lægge sig i hans baghjul?

Her er Trump på FOX: https://www.youtube.com/watch?v=XYmWpFs-nyc
her er Trump på NBC.:https://www.youtube.com/watch?v=TgCKZ2AE_kM

Michael Kragh Rosenkilde, Niels Ingemann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Der er jo intet nyt i, at kapitalismen får skylden for socialismens fallit, hver eneste gang den forsøges implementeret i virkeligheden.

"Definitionen på sindsyge: At gøre det samme igen og igen og forvente et andet resultat"
Einstein citat

Michael Boe, Martin Lund, Michael Friis, Jens Winther, René Arestrup og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg er ikke i en position, hvor jeg kan gennemskue hvem der trækker i hvilke tråde, henholdsvis om Maduro eller Guaido er i lommen på den ene eller den anden.
Men det er temmelig åbenbart for enhver, at det venezuelanske samfund balancerer på kanten af total kollaps og som sådan må man konstatere at både Chavez og Maduro har spillet fallit.

Jens Winther, Nis Jørgensen, Viggo Okholm, Henrik Klausen, Michael Boe, Søren Clausen, Lasse Schmidt, Michael Friis, Steffen Gliese og Peder Bahne anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Venezuela har ikke umiddelbart noget, at leve af foruden olie, der kan brødføde befolkningen.

På samme måde som dansk politik ikke ‘må’ handler om videnskabelig fakta, om akut handlingskrævende bæredygtig omstilling og velfærd, men alene om, hvem der har magten og hvem der diktere fordelingspolitikken.

Ondskab.
“I en socialpsykologisk forståelsesramme kan ondskab beskrives som et almenmenneskeligt potentiale for at udføre handlinger mod andre mennesker, som af karakter er grænseoverskridende i forhold til den sociale og kulturelle kontekst, de udføres i, og som har til formål at reducere andres livskvalitet (fysisk og/eller psykisk) samt som på gerningstidspunktet udføres uden medfølelse (empati) for dem, det går ud over.”
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Ondskab

Usa vil have billig olie og Venezuela har lovet at stå i spissen for at olieprisen stiger... Usa vil gøre ALT for at prisen på olie forbliver lav. Usa har ikke lavet demokrati noget sted i verden.

Michael Kragh Rosenkilde, Per Torbensen, Anders Graae, Torben Arendal, Niels Duus Nielsen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Som Gwynne Dyer, der tidligere har skrevet i Information, kommenterer, så er der en lang, grim amerikansk tradition for at vælte venstreorienterede regeringer i Latinamerika (fx Cuba 1960, Nicaragua 1981, Chile 1973).

Dengang var europæiske lande ikke ubetinget tilhængere af indgrebene. Nu er europæiske lande og Canada tilsyneladende villige til en invasion i Venezuela.
Hvor smart er det !ige? Hvor godt var det nu, det gik i Afghanistan, Irak og Libyen?

Måske er USA's allierede bange for, at Trump vil trække dem ind i en krig mod Iran og derfor overveje en krig i Venezuela i stedet.
Det ville gøre mindre skade - undtagen for venezuelanerne selv, slutter Dyer.

(Common Dreams. 27. januar)

Michael Kragh Rosenkilde, Torben Arendal, Karsten Aaen, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Jan Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Udenomssnak er det nye politiske sort.

Venezuela har brug for en international økonomisk støttet, gældssanering af opbyggede gæld, optaget af både den nuværende korrupte og tidligere højreorienterede korrupte magtelite.

Forståelse for borgernes udfordringer, opbygning af bæredygtig fremtidssikret økonomi, ny bæredygtig produktion og opbygning af velfærd.

Venezuela er et olie baseret økonomisk fallitbo, der på mange måder, afspejler vores egne udfordringer, på ikke bæredygtig pseudo økonomisk vækst.

Men det er ikke fred og velfærd for befolkningen i Venezuela, der tales om politisk ude i verden, fra hverken den ene eller anden fløj i den rige verdens økonomiske og politiske magtelite.

Historien gentager sig, men dagene for vores eget fald, for denne ikke bæredygtige pseudo økonomisk vækst ‘er’ talte.

Karsten Aaen, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Alvin Jensen, USA olie import og eksport var i 2018 nogenlunde i balance og i 2019 kan USA blive netto eksportør. Dvs USA har ikke nødvendigvis interesse i lav oliepris. Olieprisen er pt relativ lav.
Kina er meget vigtigere mht olieprisen.

Venezuelas store oliereserver gør landet interessant, men landet har tidligere nationaliseret og er ustabilt, hvilket gør udenlandske investorer nervøse.

Olieproduktionen var størst (3 mill tønder pr dag) i 1998. Det var det samme år Chavez blev valgt.
Chavez fyrede en masse PDVsa ansatte og lod hans supportere overtag jobs i stedet. Mange af disse var ikke kvalificeret og kom til at koste Venezuela dyrt, og var nok starten på nedturen.

Olie ses som nemme penge, muligvis for nemme. Og derfor en mulig forbandelse.

USA kan umuligt blande sig direkte i konflikten. Det vil have modstand fra det meste af verden. Men USAs evige problem er, at USA får kritik, både hvis de gør noget, og hvis de ikke gør noget. Se bare Syrien: De fleste er enige i at der ikke skal være proxy krig i Syrien, men når USA vil trække sig, hvem skal så beskytte kurderne?

Stakkels Venezuela. Måske skal de selv finde en løsning på deres voldsomme korruption og kriminalitet. Måske er jeg urealistisk.
Stakkels de lande, der stikker deres hånd i den hvepserede!
Stakkels nabolande, der får mennesker, der naturligt flygter fra hjemlandets helvede.

Kåre Nielsen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Michael Andresen anbefalede denne kommentar
Daniel Santos

Kære medlæsere: Hvis I er interesseret i at blive sagligt informeret om alt der sker i Venezuela vil jeg varmt anbefale gå til amerikanske www.democracy.now Der findes heldigvis nogle få medier, hvor de deontologiske principper indenfor journalistik bliver opretholde.

En skam for Information denne unuanceret, hvis ikke decideret løgnagtigt leder i dag.

Michael Kragh Rosenkilde, Karsten Aaen, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Palle Yndal-Olsen og Niels Ingemann anbefalede denne kommentar

...og så tror jeg Daniel mener democracynow.org ?

Michael Kragh Rosenkilde, Daniel Santos og Ida Larsson anbefalede denne kommentar

@Peder Bahne: Og det samme mente jeg selvfølgelig også :)

Daniel Santos

@Ida Larsson: Vdr. statskuppet i Venezuela har www.democracynow.org forholdt sig ret balanceret. Det gør de som regel, når de dækker Latinamerika i modsætning til Information.

Michael Kragh Rosenkilde, Michael Waterstradt, Karsten Aaen, Jens Thaarup Nyberg, Alvin Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Daniel Santos:
Jeg er grundlæggende enig i, at democracynow.org er mere balanceret end de fleste. Men du får ikke hele sandheden fra dem. Jeg er enige med de kritikere, der siger, at democracynow.org desværre ikke er det samme, som den har været. Den har med tiden desværre nærmet sig "Mainstream Media" (MSM) mere og mere. Dette blev i den grad tydeligt ift. hvordan de dækkede den seneste præsident valgkampagne. De fokuserer nu om dage mere på personskandaler og folkelig forargelse over ting (ligesom MSM elsker at gøre). De er samtidig bevæget sig mere væk fra strukturel kritik af samfundet.
Et andet konkret eksempel er den russofobi Democracynow.org fra starten har hoppet med på: Dvs. det var slet ikke demokraternes skyld de tabte, men udelukkende pga. russisk indblanding.

Her er et kritik af, hvad Democracynow.org i dag er blevet til fra en fyr fra Italien, som desværre kan se skræmmende mange ligheder mellem det nuværende Amerikanske mediesystem og det som Italien selv i mange år led under med Berlusconi.

https://figuredisfondo.wordpress.com/2017/10/27/how-did-democracy-now-dn...

Michael Kragh Rosenkilde, Karsten Aaen, Jens Thaarup Nyberg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

@ Torben K L Jensen
Hvad er det for sanktioner, der gør, at befolkningen ikke kan få "de fornødenheder der er brug for og flygtninge kan vende hjem til en normaliseret tilværelse"? De sanktioner, der er mod Venezuela er udelukkende rettet mod ledende regeringspolitikere. Der er eksempelvis ingen insanktioner mod olieimport fra Venezuela - amerikanske raffinaderier importerer faktiskolie fra landet.

Grunden til Venezuelas elendige økonomi - og det kaos, det har medført - er udelukkende den uduelige kommunistiske regering, der på 20 år har smadret olieproduktionen og resten af økonomien i samfundet. Venezuela burde være Sydamerikas klart rigeste land, men først Chavez og siden Maduro har åbenbart ladet sig inspirere af Mugabes Zimbabwe og mens de har stukket milliarer i egne lommer, har de ladet den menige befolkning betale prisen.

Kåre Nielsen, Martin Lund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Det er bedre hvis USA bliver i Syrien for at Drive Rusland ud fra Syrien. Det har vi aldrig set. Vi har set USA i kamp mod Koreaner, Vietnameser, latin amerikaner etc.. men ikke med Russere. Det bliver set som frihedskempere i så fald.

Niels Duus Nielsen

Michael Andresen, mener du, at det kan retfærdiggøres, at en "uduelig" regering forsøges væltet af udenlandske regeringer? Er du modstander af statslig suverænitet?

Her er et lille uddrag fra Sikkerhedsrådets debat i går:

https://www.youtube.com/watch?v=pqJNYczOrZ4

Monroe-doktrinen synes at leve i bedste velgående. USA kan ikke få Sikkerhedsrådets opbakning til sanktioner mod Venezuela, hvorfor amerikanerne unilateralt indfører sine egne sanktioner. Demokrati er tilsyneladende ikke noget, amerikanerne går op i. Gælder det også alle USA-apologeterne her i avisen?

Michael Kragh Rosenkilde, Karsten Aaen, Daniel Santos og Niels Ingemann anbefalede denne kommentar

Michael Andersen: Kan du dokumentere at de to "socialistiske/kommunistiske" magthavere har stukket pengene i egen lomme? Jeg tror så heller ikke at problematikken er sort/hvid, hvilket flere her så tilsyneladende mener og hermed bruger USA som synderen igen igen.
Jeg er så ud fra min naive opfattelse ret sikker på at begge systemer i den grad glemmer det enkelte menneskes værd og trivsel i storpolitikkens forsøg på at markere ideologier.Et ærligt valg uden indblanding og så en respekt for det flertal der vælges er vel den eneste vej. Olien tilhører altså Venezuela, men måske også her har kapitalen og dets lakajer en indbildning om at hvis de investerer må de også bestemme.

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Niels Ingemann og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men olien skal jo helst blive i jorden!

Niels Duus Nielsen

Det er det store dilemma, Steffen Gliese, men jeg er ret sikker på, at en amerikansk overtagelse af Venezuelas oliereserver IKKE vil betyde, at olien forbliver i jorden. Det vil en bevarelse af olien som den venezuelanske stats ejendom nok heller ikke. Så uanset hvilket af dilemmaets horn vi griber, vil resultatet for klimaet blive det samme.

Hvis den "New Green Deal" etableres, som progressive amerikanere arbejder på at gennemføre, kan amerikanerne (og alle de andre rige lande, inkl. Danmark) jo betale Venezuela for at lade olien blive i jorden.

Michael Kragh Rosenkilde og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

PS: Og nu blander Kina sig og truer USA med "konsekvenser", hvis USA gennemfører sanktionerne. Det amerikanske Imperium synger på sidste vers!

Michael Kragh Rosenkilde og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jeg er ikke ekspert i det venezuelanske retssystem, men jeg og min familie elsker landet.
Her er lidt oplysninger om, hvordan situationen er, der forhåbentlig forklare, hvorfor Juan Guidó er den retmæssige leder i Venezuela, til der har været afholdt nyvalg og bragt orden i det konstitutionelle venezuelanske system.

I 2015 stemte den venezuelanske *nationalforsamling (Parlamentet), hvor regeringspartiet United Socialist Party of Venezuela (PSUV) ‘tabte’ overvældende, hvorefter Maduro-regimet ikke længere kontrollerede Parlamentet.

Maduro, der hade mistet kontrollen med Parlamentet, men oprettede efterfølgende ‘ulovligt’ i 2018 en ‘konstitueret’ nationalforsamling, ved at lave et ‘parallelt’ ulovligt forfatningsdygtigt parlament, hvor han foretog en række ulovlige beslutninger, som f.eks. opløsning af højesteret og overdragede alle beføjelser til United Socialist Party of Venezuela (PSUV).

Intet demokratisk land godkendte den handling.

Efter Maduro har konstitueret nationalforsamlingen ved at opbygge dette parallelle ulovligt parlament, foretog Maduro et ikke lovligt valg i 2018 med sit parallelle parlament, hvor han proklamerer sig selv, som præsident for republikken.

Den 10. januar, i følge den venezuelanske forfatning, skulle den nyvalgte præsident indtage jobbet, men efter alle ulovlighederne, var det reelt overdragelse af magten ved illegitim lov.

Den 23. januar overtog præsidenten for det venezuelanske parlament, Juan Guaidó, formandskabet for Parlamentet i Venezuela, fordi han er ‘lovligt’ og konstitutionelt valgt af folket og Maduro forlod sit mandat i henhold til artikel 233.

Jeg håber det fremstå tydeligt, at Juan Guidó ikke er selvudpeget leder, sådan som det ofte udlægges i vores del af verden.

Juan Guaidó er den legitime leder/præsident, til der er afholdt nyvalg.

*Parliamentary elections were held in Venezuela on 6 December 2015 to elect the 164 deputies and three indigenous representatives of the National Assembly. They were the fourth parliamentary elections to take place after the 1999 constitution, which abolished the bicameral system in favour of a unicameral parliament, and the first to take place after the death of President Hugo Chávez. Despite claims from the opposition of a possible last-minute cancellation, the elections took place as scheduled, with the majority of polls showing the Democratic Unity Roundtable (MUD) holding a wide lead over the ruling United Socialist Party of Venezuela (PSUV) and its wider alliance, the Great Patriotic Pole (GPP).

Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/2015_Venezuelan_parliamentary_election

René Arestrup, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Venezuela blev fra start ensidigt dækket af pressen. For at få det fulde billede er man simpelthen nød til at gå til andre nyhedsmedier. Det er ikke godt nok. Information kan med sin dækning være med til at skabe stemning for en amerikansk militær intervention - et kup - a la Chile i 1973. Det gør DR jo allerede så ganske glimrende.

Ja undskyld, USA er altså ikke uskyldige, De fører om nogen ideologiske krige - så godt at de har genoplivet deres gamle fjende Sovjet/Rusland som jo ellers i mellemtiden er blevet kapetalistisk - blot for at få solgt nogle flere F-35 fly til vasalstaterne så man bilde befolkningerne ind at dette isenkram er nødvendigt at have - de er nemlig knapt så anvendelige i krigen mod terror - den krig sælger ikke rigtigt.

Det er nu engang dem der har overtaget både økonomisk og i sidste instans også militært - For at undgå magtmisbrug er det yderst nødvendigt at omverdenen påtager sig en kritisk holdning og giver dem et modspil. Det er ikke det jeg oplever i den danske mainstreampresse hvortil information desværre også hører.

Jeg supplerer bl.a. fra disse links når jeg vil vide noget.
The real News Network.
https://therealnews.com/stories/attempted-coup-in-venezuela-with-abby-ma...
Naced Capetalism
https://www.nakedcapitalism.com/2019/01/fears-us-backed-coup-motion-trum...

Skal jeg spå om fremtiden. Det første der sker når oppositionen får magten er at anklage Maduro og hans støtter for korruption eller kidnapning eller hvad de nu finder på. Den samme skæbne som de socialistiske ledere i lande som Brasilien og Ecuador. Der er tale om udrensninger - og at skabe frygt i oppositionen så de dukker nakken.

https://www.theguardian.com/world/2018/nov/08/rafael-correa-ecuador-ex-p...

I Equador vandt oppositionen ikke men det viste sig at den valgte president ikke hører til de modige - for det er helt sikkert en farlig position at være i - og ikke mindst droneteknologi har absolut gjort det meget lettere at skaffe sig af med besværlige elementer.
Samme opskrift alle steder.

Michael Kragh Rosenkilde, Karsten Aaen, Harald Strømberg, Trond Meiring, Jan Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Philip B. Johnsen, tak for henvisningen til Wikipedia, som desværre får galt fat på visse detaljer. Wikipedia er ikke et sandhedsvidne, hvilket ses tydeligt på "talk"-siderne, som ofte er en politisk kampplads. Kriteriet for at noget bliver godkendt som tekst i Wikipedia er, at der kan henvises til såkaldte "respekterede kilder". Disse kilder udgøres imidlertid af de selv samme mainstream-medier, som ingen selvstændigt tænkende mennesker stoler på. I det omfang medierne er korrupte, afspejles denne korruption i wikipedias artikler. Således også i artiklen om Venezuelas Nationalforsamling.

Så jeg tillader mig at linke til et lokalt, venezuelansk nyhedsmedie, somgiver en knap så en'jet beskrivelse af begivenhederne. Så kan man jo sammenholde MSMs systemkritiske udlægning med den mere Maduro-venlige udlægning, og så tage stilling på et mere fuldstændigt grundlag:

https://venezuelanalysis.com/analysis/13018

Ifølge Venezuelas højesteret har Nationalforsamlingen (den, som Guaido er formand for) handlet ukonstitutionelt, hvorfor den af samme højesteret er blevet sat fra bestillingen. Der er tale om en meget rodet situation, der involverer både valgsvindel og. en lovgivende forsamling, der bruger mere tid på at angribe Maduro end på at skrive love, og de fleste af de få love, som skrives, bliver efterfølgende annuleret af Højesteret.

Ifølge mine kilder er det Maduro, der handler i overensstemmelse med konstitutionen, og Nationalforsamlingen, der udviser "foragt for Højesteret", som det hedder på lovsprog.

Det kan vi så diskutere, og det er skam også en interessant diskussion, men set fra mit synspunkt er det et venezuelansk problem, som skal løse af og i Venezuela, ikke i europæiske hovedsteder eller i Washington DC.

Mexico har tilbudt at mægle mellem parterne i Venezuela, og Kina truer med repressalier mod amerikanerne, hvis de fremturer med deres våde drømme om regimeskifte. Såden amerikanske imperialisme er forhåbentlig sat skakmat indtil videre.

Michael Kragh Rosenkilde, Michael Waterstradt, Karsten Aaen, Ida Larsson, Daniel Santos, Pia Nielsen og Harald Strømberg anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Niels Duus Nielsen
Venezuela er bedst tjent med demokrati og ‘frie’ demokratiske valg, der sikre alle legitime kandidater kommer til orde, hvor politikere er vagt af flertallet af venezuelanere, så langt er vi enige.

Enhedslisten burde se befolkningen.
Suk!

Philip B. Johnsen

Min familie har deltaget i demonstrationerne og er blevet beskudt fra helekoptere med skarpt.
Personlig giver intet for andet, end den sultende befolkning i Venezuela, den befolkning der ønsket deres frihed tilbage og et værdigt liv.

Jeg agter ikke, at deltage i denne debat længere, før jeg høre fra en sultende venezuelaner i denne tråd.

Steffen Gliese

Jeg må indrømme, at jeg ikke giver ret meget for højesteret i et land, der har udviklet sig som Venezuela. Det er stort set ligegyldigt, hvad der kan fremkalde en radikal forandring, hvis blot den er til gavn for et almindeligt materielt liv, der tydeligvis er blevet smadret af politisk udygtighed, hvilket er et absolut udogmatisk og uideologisk synspunkt. En rigtig socialist havde formodentlig kunne skabe et bedre samfund på baggrund af landets potentielle velstand; men af en eller anden grund er det meget svært for befolkninger i tredjeverdenslande at finde samme til eget bedste og sætte de korrupte magthavere fra bestillingen.
Vi kan ikke engang pege på, at det er et udviklingsstade, som med tiden vil rykke sig - for teorierne rummer ikke scenarier, som vi ser dem udspillet, de baserer sig på europæiske erfaringer, der er radikalt anderledes.

Touhami Bennour

Et udviklings land har brug for at bekempe korruption, som er over alt og ulovligt marked, som er meget udbræt.
Det er brug også for fri handel til på verdens plan, dette kniber med selvom landet er forbedret gennem reformer
Det skal teknologi til og disse findes i vesten. Her finder man det største problem med omverden: fri handel og teknologi indføring.
Ellers det vil tage tid at selv udvikle teknologi, men tiden arbejder for de imperialistiske kræfter, især hvis landet råder over store natur ressurser.
Mange tror at det er fri handel mellem lande, og hvis man har penge, som Venezuela kan få alt. Det passer ikke, Nogen gange udlandet finder på at indføre sanktioner, der fomindsker handel og indtægter når disse kræfter ved at landet har ikke andre muligheder.
Et land som Iran, der har været igennem konstant sanktioner i mange år, det ser ud at det har klaret sig og er så stærkt at det tillader at sige, det er i stand at ødelægge "Israel" for altid, og det siger det så mange gange at man ender med at tro på det.

Selvfølgeligt et landet er afhænge at det styre det har også. Men indblandet udefra gør kun skade.

Niels Duus Nielsen

Steffen Gliese, mener du virkelig, at et "udygtigt styre" berettiger at et andet land bare går ind og udskifter dette styre? Og pålægger landet sanktioner, hvis folk stemmer på de forkerte? For til sidst at sætte militæret ind og indsætte sin egen stærke mand?

Glem Maduro og se på det principielle i sagen. Skal Pia Kjærsgaard ("præsident" for den danske nationalforsamling) også have mulighed for at erklære sig som statsminister, fordi hun mener, at regeringen er uduelig (hvilket hun jo ikke ville have helt uret i)? Og hvis regeringen så ikke vil gå af frivilligt, så indfører resten af EU sanktioner mod danskerne, og truer med militær intervention ("all options are on the table")?

Jeg troede du var demokrat og tilhænger af nationalstatens suverænitet!

Michael Kragh Rosenkilde, Michael Waterstradt, Karsten Aaen, Daniel Santos og Steen Sohn anbefalede denne kommentar

Alle dem her inde som ikke kan se den amerikanske intervention som er ved at ske, burde sætte sig mere end i landets historie. Det er altså ikke for sjov, at alle lande i sikkerhedsrådet snakker om Monroe-doktrin og coup d'état Det er ikke noget de har grebet ud af den blå luft: Amerikanerne med Bolton og Trump i front har OFFENTLIGT snakket om dette i LANG tid.

Så tilbage står dette spørgsmål: Hvis man vælger at støtte enhver modstand mod Maduro, bør man også sætte sig ind i, hvad det er oppositionen står for.Hvor mange af jer kan ærligt talt sige de ved det? Hvis man ikke ved hvad de står for, er man i mine øjne en hykler, der bare blindt følger et hvert amerikansk vink.

Uanset hvor meget man hader en statsleder er der altså noget som hedder folkeretten og international lov. USA har allerede i lang tid brudt disse med unilaterale sanktioner. Efter Irak, Syrien og Libyen virker mange lande i dag dejligt skeptiske over bare at følge USA blindt. Hvis man ved hvad Bolton, Pompeo, Pence, Trump og resten af slænget står for, er det jo ubegribeligt, hvordan man bare følger dem blindt. Vi laver jo for helvede ikke andet i resten af vesten end konstant at gøre grin med Trump-administration, så hvorfor logrer vi hver gang de kalder?

At man herhjemme stadig kan være i tvivl, om det her er et coup d'état siger alt om hvor underinformeret store dele af vesten er om denne region.

Michael Kragh Rosenkilde, Michael Waterstradt og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

P.S I ved godt at mange oppositions medier stadig kører for fuld tryk i Venezuela, og at de alle sammen konstant snakker om at myrde Maduro og opfordrer til anden vold. Som sagt: Ved I alle sammen, hvad det er I blindt støtter?

Michael Kragh Rosenkilde, Michael Waterstradt og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Jeg er i øvrigt helt enige med de eksperter, der mene,r at selv i nyvalg ikke vil hjælpe noget som helst, da landet er alt alt for polariseret. Det vil sige, at ingen af parterne ved et nyvalg højst sandsynligt vil acceptere et valgnederlag, hvilket vil resulterer i vold, uro og sammenstød i gaderne (måske endda borgerkrig). Det ENESTE mål for Vesten burde være at forhindre en lurende borgerkrig. I stedet er man i gang med at gøre alt for at fremprovokere den.

Michael Kragh Rosenkilde og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Phillip B Johnson:

Du har familie i landet så alle vi andre tager fejl, og du orker ikke diskutere med os? ( dog vil du først gerne lige fortælle os alle sammen, hvordan det i virkeligheden hænger sammen?)

Sådan fungerer det heldigvis ikke, så jeg vælger altså at svare dig, selvom du måske ikke gider læse eller diskutere mere.

Oppositionen ( som er sygt mærkelige og støttet af USA) valgte LANG tid inden de sidste valg, at sige at valget ville blive fixet, og at de nægtede at stille op. Maduro OPFORDREDE dem til at stille op. Men ved bevidst lang tid inden valget at boykotte det, har man selv været aktivt medvirkende til at gøre valget illegitimt. Derfor mener flere eksperter også, at oppositionen selv er medskyldig til landets situation. De valgte ikke at stille op med et alternativ til Maduro. Hvis han er så forfærdelig og upopulær burde han jo ellers være nem at vælte

Dit link beviser i øvrigt ikke, at det er Maduro og ikke Guaidó som har handlet forfatningsstridigt.

Hvis man ikke kan se, at oppositionen KONSTANT gør alt for at fremprovokere voldsomme reaktioner fra Maduro, følger man altså ikke nok med. Maduro er dog oftest for smart: Han VED oppositionen er støttet af USA, og at Vesten med USA i spidsen bare venter på, at han dummer sig, så man kan vælte ham.
Så alle der nu støtter den nye midlertidige præsident og oppositionen må også kunne fortælle mig, hvad det er de vil indføre, når de kommer til magten. Ellers støtter man jo bare enhver modstand blindt.

Michael Kragh Rosenkilde, Michael Waterstradt og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En kronik fra Politiken.dk der måske bidrager med nogle fakta der kunne være til gavn.
http://Politiken.dk/7003622

Niels Ingemann

Ups. Så gik proppen af flasken. Man kan sige meget om Bolton, men han er en ærlig mand. Se dette interview fra FOX NEWS torsdag aften. Så fik vi endelig sat det på plads.
https://t.co/M8rl8UqAdm
(https://twitter.com/HootHootBerns/status/1089857134920114176?s=03)

Michael Kragh Rosenkilde, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Det er ufatteligt, at Niels Duus Nielsen, Pia Nielsen, Viggo Okholm med flere kan forsvare et regime som Venezuelas. Et regime, der benytter sig af valgsvindel, massiv undertrykkelse af oppositionen og vilkårlige vold. (kilde: https://www.hrw.org/report/2017/11/29/crackdown-dissent/brutality-tortur...)

Det handler ikke om olie - USA har ikke nogen interesse i at oversømme markedet med billig venezuelansk olie, for landet er nettoproducent af olie. Og hidtil har Venezuela kunnet eksportere al den olie, de har villet. Alligevel sejler landets økonomi med en inflation, der kan sammenlignes med Zimbabwe og mellemkrigstidens Tyskland.

Først og fremmest handler det om, at den kommunistiske regering i Venezuela fuldstændig har mistet den folkelige opbakning, som Hugo Chavez havde i den første halvdel af sin regeringsperiode. Chavez kom til magten netop med massiv folkelig opbakning fra en middel- og arbejderklasse, der var undertrykt og fastholdt i fattigdom. Men han viste sig ikke at være svaret, men var med til at køre landet i sænk indtil hans død i 2013.

Hans efterfølger Nicolas Maduro har aldrig vundet et eneste præsidentvalg på hæderlig vis. Han arvede posten efter Chavez og har så måttet svindle mere og mere ved de efterfølgende valg efterhånden som den folkelige modstand er vokset. Og igen og igen har han midbrugt højesteret og præsidentdekreter til at holde den demokratisk valgte opposition nede. (https://www.theguardian.com/world/2018/may/18/venezuela-election-sunday-...)

Men den økonomiske ruin, som landet er havnet i, kan han ikke svindle sig fra og for Venezuelas skyld gør han klogt i, at træde tilbage i ro og fred, inden det hele ender i en borgerkrig. Når militæret på et tidspunkt melder sig på banen og opgiver støtten til Maduro, kan det hele let gå galt, hvis Maduro holder fast i magten. For med våbenhvilen i Colombia og de mange narkokarteller i regionen, som har store interesser i Venezuela som transitland, så er det ikke våben i forkerte hænder, der mangler i det nordlige Sydamerika. (kilder: https://www.occrp.org/en/27-ccwatch/cc-watch-briefs/8102-report-in-venez...)

Niels Duus Nielsen

Michael Andresen, du kan ikke læse. Jeg forsvarer ikke Venezuela, tværtimod angriber jeg USA, som forsøger at spinde guld på et andet lands fallit. Lad Venezuela klare sine problemer selv.

Michael Kragh Rosenkilde, Jens Thaarup Nyberg, Steffen Gliese, Touhami Bennour og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Ingemann

Michael Andresen: Måske du kan forklare os andre hvordan dit synspunkt, at det ikke handler om olie, passer sammen med Boltons interview på FOX NEWS herunder. Ifølge ham er olien i Venezuela særdeles vigtig for USA. Glæder mig til din udlægning.

https://t.co/M8rl8UqAdm
(https://twitter.com/HootHootBerns/status/1089857134920114176?s=03)

Dernæst kunne du med stort udbytte læse denne gennemgang af hvad der er sket i Venezuela de sidste 20 år. Artiklen er lang og modsat dine postulater bygger denne artikel på dokumentation og facts on the ground. God Læsning.

https://grayzoneproject.com/2019/01/29/the-making-of-juan-guaido-how-the...

Michael Kragh Rosenkilde, Niels Duus Nielsen, Palle Yndal-Olsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Ingemann

Og her Lars Borkings kronik i politiken via facebook, for dem der ikke kan komme gennem betalingsmuren på politiken.
Man kunne i særlig grad opfordre skribenten af ovenstående leder og Informations chefredaktion til lige at sætte sig ned og læse denne kronik. Så kunne vi måske slippe for den falden på halen for plat propaganda som lederen er udtryk for. På forhånd tak.

https://www.facebook.com/larsborking/posts/10156505402576865

Michael Kragh Rosenkilde, Jens Thaarup Nyberg og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Niels Ingemann, 11.37
Mon ikke også det drejer sig en smule om antikommunisme/socialisme, samt Venezuelas alliancepartnere.

Og de der er mest interesseret i ændringerne er Venezuelas nabolande da de får flygtningestrømme i mio tal grundet det fejlslagne diktatur.

Michael Andresen

@ Niels og Niels
Kronikken i Politiken er jo et partsindlæg som så meget andet. I den her konflikt er det svært at finde såkaldte neutrale kilder, for kun ganske få journalister uden tilknytning til enten regering eller opposition arbejder i Venezuela. På den måde kan vi bombardere hinanden med links og ekspertudtalelser ved at finde lige præcis det indlæg fra lige præcis den ekspert, der bakker vores egen holdning op.

Jeg betragter Human Rights Watch som en troværdig kilde, og de har gentagne gange påpeget brud på menneskerettighederne fra regeringens side. Det samme har Amnesty International: "Venezuela remained in a state of emergency, repeatedly extended since January 2016. A National Constituent Assembly was elected without the participation of the opposition. The Attorney General was dismissed under irregular circumstances. Security forces continued to use excessive and undue force to disperse protests. Hundreds of people were arbitrarily detained. There were many reports of torture and other ill-treatment, including sexual violence against demonstrators. The judicial system continued to be used to silence dissidents, including using military jurisdiction to prosecute civilians. Human rights defenders were harassed, intimidated and subject to raids. Conditions of detention were extremely harsh. The food and health crises continued to worsen, especially affecting children, people with chronic illness and pregnant women. The number of Venezuelans seeking asylum in other countries increased."

Faktum er, at det venezuelanske folk lider både økonomisk og menneskerettighedsmæssigt og det er blevet værre og værre de seneste år.
Hvordan kan disse brud på menneskerettighederne være USAs skyld? Man er jo ikke blevet invaderet/befriet som Irak og Afghanistan.

Og hvordan kan det være USAs skyld, at økonomien er brudt sammen, når man i samme periode har eksporteret meget store mængder olie til blandt andet USA via PDVSA og Citgo?

Rent faktisk har eksporten til USA været noget af det eneste, der har givet udenlandsk valuta. For den øvrige olieproduktion bliver enten solgt indenlands med tab, eller sendes til Rusland og Kina som afbetaling på de store lån, som Chavez optog for at finansiere sit socialistiske projekt.

Jeg har altså svært ved at se, at USA er den store skyrk i dette spil.

Niels Duus Nielsen

Desværre er HRW og Amnesty også blevet rodet ind i politisk spin, hvorved de har mistet en del af deres hidtil så stellare troværdighed.

Og igen: Jeg benægter ikke, at Venezuelas befolkning lider, og at lidelserne for en stor del skyldes en uduelig regering, blot ser jeg det ikke som en grund til at lade USA diktere sanktioner og overtage styret via en stråmand. Sanktioner svarer til krigshandlinger for så vidt de dræber almindelige mennesker. Kun en skyrk sanktionerer andre mennesker ihjel for ussel mammons skyld.

Er du en skyrk, Michael Andresen?

;-)

Steffen Gliese

Der er ingen, der ønsker USAs indblanding, og jeg tvivler også oprigtigt på, at det er det, vi ser, bortset selvfølgelig fra de sidste dages indefrysning af betaling for olie.
Det er bare svært at se, hvad verdenssamfundet ellers har at ty til, når militæret ikke vil opgive sin marionet.

Touhami Bennour

Russere ligger på lur i Venezuela sag. USA har ikke fri hænder. Men USA har "Monroe doktrinen"

Sider