Leder

World Economic Forum i Davos er et forum til forsvar for den bestående uorden

World Economic Forum bliver aldrig stedet, hvorfra den globale magtelite afsender et fælles krav til verdens politikere om at hæve selskabsskatter eller indføre millionærskat. De ændringer, de måtte foreslå, har til formål at cementere den eksisterende orden
»Davos er iscenesat som stedet, hvor visionære og godhjertede erhvervsledere træder sammen som globale redningsmænd, der kan og vil sikre mennesker en tryg fremtid... Men alt imens de holder smukke taler, vokser deres andel af kagen og deres aftryk på kloden,« skriver Jørgen Steen Nielsen.

»Davos er iscenesat som stedet, hvor visionære og godhjertede erhvervsledere træder sammen som globale redningsmænd, der kan og vil sikre mennesker en tryg fremtid... Men alt imens de holder smukke taler, vokser deres andel af kagen og deres aftryk på kloden,« skriver Jørgen Steen Nielsen.

Fabrice Coffrini

Udland
25. januar 2019

World Economic Forum i den schweiziske alpeby Davos er et vigtigt møde. Det vigtige er, at alle vi, der ikke er inviteret, en gang om året bliver mindet om den globale magtelites privilegier, dobbelte standarder og hykleri. For nu at sige det kontant fra starten.

Siden 1971 har det økonomiske verdensforum samlet politiske og økonomiske ledere til en uges samtaler om verdens tilstand. I år over 3.000 deltagere fra toppen af det globale erhvervsliv, finanssektoren og international politik, krydret med repræsentanter for civilsamfund, forskning og kultur. 1.500 private jetfly har ifølge selskabet Air Charter Service bragt mange af deltagerne til mødet – en ny rekord.

Samtidig er der ifølge selskabet tendens til, at privatflyene bliver større, blandt andet fordi »forretningsrivaler ikke ønsker at blive set som overgået af de andre«.

I Davos beskyttes deltagerne af op til 5.000 personer fra Schweiz’ væbnede styrker som del af et sikkerhedsprogram til næsten 300 millioner kroner, med 85 procent betalt af de schweiziske skatteydere.

Undervejs i ugens løb bliver Davos-menneskene overdådigt indlogeret, beværtet og underholdt. Der angives hotelpriser på over 30.000 kroner for et enkeltværelse – ifølge onlinemediet Quartz har Donald Trump og hans omfattende følge betalt mindst 2,9 millioner dollar for hotelværelser, mødefaciliteter m.m. til årets møde, som præsidenten og det meste af hans følge dog har måttet melde afbud til pga. den amerikanske shutdown.

Større fokus på forretning end miljø

Alt dette kan man få sig en billig forargelse over. Den egentlige grund til at føle harme over Davos-cirkusset er en anden. Den handler om, at hovedparten af dem, der her træder sammen under foregivelse af at ville gøre verden til et bedre sted at leve, også er dem, der er grundpiller i et økonomisk system, som har gjort verden til et stadig mere utrygt, uretfærdigt og risikabelt sted for en stor del af verdens befolkning.

Den herskende udgave af vækstøkonomien har undergravet klimaet og miljøet, øget uligheden, skærpet konflikterne og nedbrudt sammenhængskraften i mange lande og regioner.

I år er noget af det blevet italesat i Davos af bistandsorganisationen Oxfam med ny dokumentation for den voksende kløft mellem rige og fattige samt af den britiske tv-mand Sir David Attenborough, der tirsdag med henvisning til klimakrisen talte om »den krybende katastrofe, der overvælder verden«.

Attenborough sagde, at Davos-menneskene »måske besidder mere magt end nogen anden forsamling i verden«.

Problemet er, at denne ekstreme koncentration af økonomisk magt i sagens natur ikke investeres i en omstilling, der vil fratage forsamlingen dens privilegier ved at ændre de spilleregler, som netop har sikret magtpositionen.

I den årlige Global Risks Report til Davos, hvor godt 900 nøglepersoner – med en tredjedel heraf fra erhvervslivet – spørges om sandsynligheden for globale risicis indtræffen, indtager miljø- og klimamæssige risici tre af de fem øverste pladser. Men når en anden Davos-aktuel rundspørge fra PricewaterhouseCoopers spørger 1.000 CEO’s, hvad der reelt bekymrer dem mest, kommer klima- og miljøødelæggelse ind på en 13. plads – nummer ét er CEO’ernes frygt for politisk overregulering.

»Truslerne, der optager mest, er i mindre grad eksistentielle og i højere grad knyttet til vilkårene for at drive forretning,« fastslår rapporten.

Et problem som økonomisk ulighed optræder end ikke på listen over bekymringer nævnt af CEO’erne.

Et forsvar for den eksisterende orden

Der er med sikkerhed erhvervsfolk i Davos, som er dybt bekymrede over den kombinerede miljømæssige og sociale krise og af et ærligt hjerte ønsker spillereglerne ændret. Men det er givetvis også, som økonomen Kate Raworth siger til BBC, at for hver CEO, som er villig til at stille om, »er der hundreder, som er indfanget af en meget mere kortsynet vision, defineret af de finansielle markeder«.

Davos er iscenesat som stedet, hvor visionære og godhjertede erhvervsledere træder sammen som globale redningsmænd, der kan og vil sikre mennesker en tryg fremtid.

Man forsøger at styrke offentlighedens tiltro til markedets handlekraftige aktører på bekostning af det skrantende demokrati. Men alt imens de holder smukke taler, vokser deres andel af kagen og deres aftryk på kloden.

World Economic Forum bliver aldrig stedet, hvorfra de økonomisk magtfulde afsender et fælles krav til verdens politikere om eksempelvis at hæve selskabsskatterne eller indføre millionærskat som redskab til omfordeling, større lighed og bedre velfærd for de dårligst stillede.

De ændringer, de måtte foreslå, har til formål at cementere den eksisterende orden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Som en græsk tragedie der udspiller sig mellem "Masters of the Universe" på toppen af Olympen - højt hævet over rosset.

Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Jørn Andersen, Peter Knap, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Kontant og »straight to the point« lige fra overskriften og første paragraf. Det er også derfor, jeg slet ikke følger med, heller ikke når der popper et tweet op eller når der livestreames en tale på Twitter Live eller Periscope. Der er ikke noget nyt at komme efter, ikke noget, der udstikker en ny retning mod en bedre verden. De samme gamle jakkesæt, som finder de samme gamle travere frem.

Curt Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Michael Waterstradt, Jørn Andersen, Peter Knap, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

A trillion dollar spit in the ocean (frit efter 'Dallas').

Bjarne Bisgaard Jensen

Hvem kunne dog have forestillet sig andet end lirum larum

"You only talk about mowing forward with the same bad ideas, that got us into this mess." passer også her.

Peter Beck-Lauritzen

Ja, business as usual. De fleste deltagere, er ansatte "kapital-lakajer", hvis mål er at sikre årsbonussen. Ingen forandringer derfra. Kapital-ejerne har ingen interesse i at dele "kagen" med nogen. Ex. Bill Gates generøse plan for bekæmpelse af sygdomme! Ja, BG er storaktionær i de relevante virksomheder! Så forvent aldrig altruisme fra "kapitalen".