Leder

Aktivisterne i New York har bevist, at demokratiet ikke behøver bøje sig for kapitalismens giganter

Opgøret med Amazons særlige privilegier i New York City er et opgør med de demokratiske politikeres ydmygende knæfald for de stærkeste virksomheder
New Yorks borgere gik på gaden mod beslutningen om, at Amazons nye hovedkontor skulle ligge i deres by. Det var et opgør mod Amazons særlige privelegier og en lussing til de demokratiske politikeres knæfald.

New Yorks borgere gik på gaden mod beslutningen om, at Amazons nye hovedkontor skulle ligge i deres by. Det var et opgør mod Amazons særlige privelegier og en lussing til de demokratiske politikeres knæfald.

Paul Martinka / SplashNews.com

Udland
21. februar 2019

Det bliver fejret som velsignelser dér, hvor verdens skinnende store techvirksomheder vælger at slå sig ned. 

»Det er jo noget af en blåstempling af Odense og hele Fyn, at verdens største sociale netværk vælger at placere deres datacenter lige her på vores dejlige ø,« som Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juhl, udtalte, da Facebook i 2017 besluttede at placere et datacenter i hans by.

»Det er starten på en ny æra for Aabenraa Kommune, og det er med til at sætte Aabenraa Kommune på verdenskortet,« erklærede byens borgmester, Thomas Andresen, da Google annoncerede deres beslutning om at bygge et datacenter i Aabenraa.

Google og Facebook er overvågningskapitalismes pionerer: De udvikler magtkoncentrationer, som på mange måder er hævet over demokratisk kontrol, og de præger vores liv og samfund på en måde, som vi ikke selv har valgt.

De er en trussel mod fællesskabernes selvbestemmelse og det enkeltes menneskes selvstændighed. Men for det konkrete lokalområde betyder det arbejdspladser, tiltrækning af andre virksomheder og anerkendelse, når de store virksomheder placerer en forretningsenhed der.

Det, der globalt kan underminere de demokratiske samfund, kan for de enkelte byer således opleves som et fremskridt.

Det sker ikke kun i Danmark. Det udløste en konkurrence mellem storbyer, som blev kaldt for ’udbudskrigen’, da internethandelsgiganten Amazon i 2017 annoncerede, at de ville placere et ’andet hovedkvarter’ uden for Seattle, hvor det oprindelige hovedkvarter ligger.

238 amerikanske storbyer overbød hinanden med tilbud om særlige skatteaftaler, kontante bonusser og lukrative særordninger for at tiltrække Amazon, som til gengæld lovede adskillige tusinde højtlønnede arbejdspladser.

Udbudskrigen blev en opsigtsvækkende demonstration af, hvordan demokratiske fællesskaber vil nedværdige sig selv for at tilfredstille de absolut stærkeste virksomheder. 

Knæfaldet for kapitalmagten

Chula Vista i Californien tilbød Amazon jord til en værdi af 100 millioner dollars til opførelse af hovedkvarteret, New Jersey tilbød syv milliarder dollar i tilskud til byggeriet, mens Boston lovede at oprette en særlig Amazon Task Force af kommunalt ansatte, som skulle hjælpe internetgiganten.

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, udstillede knæfaldet for kapitalmagten, da han udtalte, at han ville ændre sit navn til Amazon Cuomo, hvis det var det, der skulle til.

New York endte med at vinde udbudet, efter byen havde lovet skattefradrag for tre milliarder dollars til virksomheden.

New Yorks demokratiske borgmester, Bill de Blasio, jublede over aftalen, som han mente ville give op mod 100.000 nye job og indbringe et stort skatteprovenu til offentlige investeringer. Han kaldte det en ’retfærdig handel’, som ville være god for byen.

Men det, som ifølge de Blasio var en velsignelse for byen, var for progressive demokrater et knæfald for kapitalismens forbandelser.

»De 99 procent skal ikke bevise, at de er værdige til den ene procents tilstedeværelse i vores lokalsamfund,« erklærede den demokratiske socialist Alexandria Ocasio-Cortez, som er valgt til Kongressen i New York City:

»Det er Amazon, som skal sikre, at de vil leve op til ansvarlig virksomhedsdrift.«

Sidste år betalte Amazon ifølge en rapport fra Institute on Taxtion and Economic Policy nul procent i skat til den amerikanske stat – og det vel at mærke i et år, hvor virksomheden fordoblede sin fortjeneste fra 5.6 milliarder til 11.2 milliarder dollars.

Det er en virksomhed, der er kendt for sin kamp imod fagforeninger og for at udnytte sin magtposition til at udbytte dens ansatte, som demokratiske valgte politikere tilbyder enestående privilegier.

Men Amazon blev i New York presset ud af aktivisterne, som ikke ville acceptere deres politikeres kompromis. De progressive demokraters opråb, fagforeningernes protester og lokales beboeres modstand blev for meget for Amazon.

Giganten mødte vredens høtyve og valgte i sidste uge at trække sig fra New York City. Det vil koste arbejdspladser og investeringer i byen. Og Amazon flytter bare et andet sted. De har ovenikøbet fået privilegeret indblik i 238 amerikanske storbyers erhvervsforhold. 

Men for de demokratisk valgte politikere er læren, at det, de troede var en velsignelse, er blevet gennemskuet som en forbandelse. Borgerne ville ikke acceptere det kompromis, som de havde indgået på deres vegne. Det har ikke noget som helst med autoritær socialisme at gøre. Det er tværtimod borgere, som forsvarer demokratiet mod virksomheder, der tror sig hævet over almindelige regler og anerkendt retfærdighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Amazon er en stat i Verden der står udenfor FN - et økonomisk diktatur med egen infrastruktur der lever af internettet (gratis),hvor menneskerettigheder er ikke-eksisterende og dødsensfarlig hvis ekspansionen ikke bliver stoppet.

Torben Arendal, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, søren ploug, Steen K Petersen, Carsten Mortensen, Per Torbensen, John Drage Thomsen, Oluf Husted og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Forstår ikke denne "leflen" for disse (Amazon, Facebook, Google etc), de kører alle på frihjul, i sammenligning med de fleste, ikke multinationale, virksomheder. Betal jeres skat til samfundet, så er i velkomne.
Gad vide, hvad Esbjerg, Fredericia og Odense har begunstiget disse virksomheder med, siden de slog sig ned disse steder?
Ja i tilgift, er der i byggefasen sager om løn, arbejdsreglet etc. ved disse virksomheder.
Må vi få indsigt i offentligt (overbuds-) politik?

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Arendal, Bjarne Andersen, Achim K. Holzmüller, Henrik Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Ib Christensen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Johanna Haas, Kim Houmøller, Carsten Mortensen, Per Torbensen, John Drage Thomsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
John Drage Thomsen

Det er påfaldende, at disse snyltervirksomheder får held med at slå sig ned i Danmark.
De kommer kun af én grund; vores billige elektricitet - og vore lokale blåøjede politikere, som hævder at få sat netop deres egn på verdenskortet. Intet kunne være mere bullshit!
Det er da muligt, at et par lokale entreprenører får en luns af kagen med at opføre de gigantiske anlæg, men siden bliver de befolket med folk udefra, for deres "indhold" er alt for værdifuldt til at overlade til "dumme danskere".
Rent bortset fra, at de optager så meget plads, som kunne være brugt til virkelig værdiskabende virksomhed som landbrug.

Torben Arendal, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Ivan Breinholt Leth, ingemaje lange, Peter Beck-Lauritzen, Niels Duus Nielsen, Mads Berg, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Kim Houmøller og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Og hvad har Tech industrien så valgt at kalde disse megafabrikker med elektricitetshungrende servere side om side: Skyen...Fucking skyen. ........noget af et plusord..........

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Skyen er faktisk en slags Uber på internettet lavet af Microsoft med alle der har Windows installeret bruger deres computerkraft on-line i "Skyen" gratis.

Torben K L Jensen

Man "kan" faktisk selv bestemme om vil køre "lokal" eller "skyen"

Torben K L Jensen

Og eftersom Windows er det mest udbredte styresystem i verden kan man "potentielt" indsamle flere oplysninger end Google og Facebook.

Ib Christensen

Lidt sjov diskussion set i lyset af at Danmark tillod Windows 10 at blive rullet ud, mere eller mindre frivilligt, på både private og offentlige computere

Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg har helt fravalgt skyen, bruger ikke OneDrive og min email kører på gammeldags maner hvor min post er lagret lokalt, men alle som bruger online mail bruger jo skyen.
men jeg har win10.

Torben K L Jensen

Selvfølgelig Windows 10 - den er sandsynligvis styresystem hjemme og kan derfor bruges i hjemmearbejde.

Man kan også vælge at installere et voksen-operativ system....

Desværre er det ikke kun amerikanske politikere, som sælger ud. Herhjemme og især via EU har man nærmest indskrevet skattely som en rettighed for internationale virksomheder. Hvorfor det? EU og USA for den sag skyld, er rigelige store til at lukke dem lige på stedet.

Så også herhjemme vil vores politikere hellere skifte navn til f.eks. Rolex-Troels for at en virksomhed skyld...nå nej! Det med uret var for Troels Lund Poulsen helt egen skyld.....

Achim K. Holzmüller

Betegnelsen OneDrive, tidligere SkyDrive, Windows Live SkyDrive og Windows Live Folders er jo intet andet end vildledende fantasinavne, der foregøgler at brugernes data lagres langt fra Microsofts fysiske servere. Der findes ingen Skyer, der er i stand til at gemme data i vanddamp og tynde luft.
Alle data er placeret på servere, der findes indenfor Microsofts indflydelsessfæren; og dermed må formådes og er faren for de over omveje og tiden er potentiel tilgængeligt for tredje, der ikke er berettiget til.