Leder

Merkels CDU – nu næsten uden flygtningekrise

Merkel holdt sig demonstrativt væk, da CDU søndag og mandag gik i samtaleterapi om flygtningekrisen. Selv om formålet var åbenlyst, ser partimødet ud til at virke: Kronprinsesse Annegret Kramp-Karrenbauer renses på sin vej mod kanslersædet, mens flygtningekrisen og dommedagsprofetierne rykker på afstand
CDU’s nye generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer var klar i spyttet, da hun søndag indledte kristendemokraternes »værkstedssamtaler« med eksperter og partispidser om flygtningekrisen. Merkel glimrede derimod ved sit fravær.

CDU’s nye generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer var klar i spyttet, da hun søndag indledte kristendemokraternes »værkstedssamtaler« med eksperter og partispidser om flygtningekrisen. Merkel glimrede derimod ved sit fravær.

ANNEGRET HILSE

Udland
12. februar 2019

»Hvad har vi egentlig lært og ændret siden flygtningekrisen? Og er det nok til at forhindre, at sådan noget som i 2015 sker i fremtiden? For det er vores fælles, erklærede mål.«

CDU’s nye generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer – blandt venner kendt som AKK, blandt fjender som Mini-Merkel – var klar i spyttet, da hun søndag indledte kristendemokraternes »værkstedssamtaler« med eksperter og partispidser om flygtningekrisen. Merkel glimrede derimod ved sit fravær, selv om krisen siden 2015 har hængt som et damoklessværd over hende, den tyske regering og samarbejdet mellem CDU og CSU.

For AKK var partiterapien en balancegang mellem afstand til og agtelse for Merkel, så især AfD på højrefløjen ikke fik gratis skyts på hånden.

Indholdsmæssigt dansede debatten mellem »humanisme« og »hårdhed«. Partiets splittelse viste sig hurtigt i spændvidden fra kristne barmhjertighedsargumenter til argumenter mod den individuelle ret til asyl.

Der var derimod enighed om hurtigere asylprocesser, mere konsekvent udvisning af afviste ansøgere og en fælles europæisk asylpolitik. Der var bare ingen realistiske bud på, hvordan den – eller bekæmpelsen af flugtårsager – skal foregå.

Træder ud af Merkels skygge

Alligevel er den gennemskuelige øvelse et scoop for AKK, der i flygtningekrisen bakkede op om Merkel, mens hun førte en langt mere kontant asyllinje som ministerpræsident.

I sit forsøg på at samle partiet bag sig efter gysersejren over Friedrich Merz i valget til formandsposten træder hun netop ud af Merkels skygge ved at lægge afstand til hendes topstyrede og måske østtysk farvede ledelsesstil, hvor fejl absolut ikke diskuteres i offentligheden.

AKK giver derimod baglandet i CDU en fornemmelse af at blive hørt. At det skulle være en pseudodebat, kan CDU udadtil skyde ned med en henvisning til regeringspartneren SPD, der pinagtigt udstiller, hvad utæmmet partistrid for åben skærm fører med sig.

AKK schafft es

Om terapien virker som en ventil for vælgernes ængstelse over den fodslæbende integration, vil vi derimod først få et praj om ved årets tyske delstatsvalg. Men tallene er efterhånden ikke bare på AKK’s, men også Merkels side.

Selv om Merkel indædt har bekæmpet den tidligere CSU-formand Horst Seehofers krav om en kvote, er hans omstridte grænse på 200.000 om året mere end opfyldt: i 2018 kom der ca. 162.000 asylansøgere i Tyskland, mens der i godt en tredjedel af de behandlede asylsager blev tildelt beskyttelsesstatus eller opholdstilladelse.

Tendensen er faldende, mens AKK’s tendens virker til at være opadgående. Derfor er det efterhånden sandsynligt: AKK schafft es (AKK klarer den).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

EU ansvarsfralæggelse, politiske udenomssnak og fortielse om voldsudøvelsen.

“Når jeg ser på, hvordan nogle borgere opildner til holdninger mod flygtninge, eller hvor nedsættende der tales om jøder, spørger jeg mig selv:
Hvor godt forankret er den menneskelige værdighed i folks hoveder?”

Citat Josef Schuster, formanden for det Jødiske Centralråd i Tyskland.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/merkel-vi-maa-aldrig-glemme-krigens-rae...

“Opråb fra en nødhjælpsarbejder, der netop er vendt hjem fra Libyen: Jeg mødte en 20-årig kvinde, hvis spædbarn var blevet slået ihjel med kogende vand.

Grusomheden er ufattelig i Libyen. Jeg mødte mange mænd og kvinder, som er flygtet sammen med deres børn, der også har været udsat for overgreb, tortur og voldtægt. Imens vender vi det blinde øje til og taler om hjemsendelser.”

“Ifølge FN er over 15.000 mennesker i 2018 blevet sendt ‘TILBAGE’ til Libyen fra Middelhavet.

“Europa har forpligtet sig til at redde liv på Middelhavet og har et ansvar for at tage imod migranter og flygtninge.!”

“Retten til at søge asyl og ’non-refoulement-princippet’, som forbyder tilbagesendelse af personer til et land, hvor der er risiko for forfølgelse, tortur eller umenneskelig behandling, er nedfældet i EU-traktaterne.”

Link: https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7026050/Jeg-mødte-en-20-årig-kvinde-hvis-spædbarn-var-blevet-slået-ihjel-med-kogende-vand

Egentlig er dette interne regerings-problem blevet blæst op af regeringspartiet, CSU. Og derfor er CSU ansvarlig for de dårlige valg-resultater for både CSU, CDU og SPD.

Og skal man lige rette noget i denne artikel, så er det, at Angela Merkel faktisk var blevet bedt om at holde sig væk fra mødet af AKK.