Leder

EU om Brexit: I har tre uger til at beslutte jer. For hvad som helst. Bare noget!

EU27-statslederne holder samtlige muligheder åbne for briterne, samtidig med at de markerer EU’s egne røde linjer for, hvor meget længere ind i det britiske kaos, vi kan lade os trække
EU27-statslederne holder samtlige muligheder åbne for briterne, samtidig med at de markerer EU’s egne røde linjer for, hvor meget længere ind i det britiske kaos, vi kan lade os trække

Alastair Grant

23. marts 2019

I virkeligheden ligner det et genial Brexit-ultimatum, EU har stillet. På den ene side er det iskoldt og nådesløst med sin krystalklare deadline for, hvor meget længere de resterende 27 EU-medlemslande kan deltage i dette kaos: indtil den 12. april.

På den anden side gør EU27 det klart, at man på ingen måde vil eller kan bestemme, hvad briterne skal gøre med deres land. Briterne kan på den måde beslutte sig for hvad som helst, bare de gør det inden for de næste tre uger.

Den 12. april blev valgt som skæringspunkt, fordi det er den seneste dato, briterne kan beslutte sig for, om de alligevel vil deltage i det forestående europaparlamentsvalg.

For en gangs skyld var der nerver på, da EU27-lederne skulle træffe deres beslutning. Ved tidligere topmøder har det taget to minutter at blive enige om et svar til briterne. Denne gang tog det timer, indtil en uformel gruppe statsledere ifølge Financial Times blev tilbage og deducerede sig frem til et kompromis.

Flere narrativer i spil

Farerne var mange. For det første kunne det britiske parlament tro, at de bluffede, hvis de opstillede en deadline, som reelt kunne skubbes. For det andet kunne EU få skylden for et britisk politisk kollaps, hvis man indskrænkede det politiske manøvrerum med for firkantet et ultimatum.

Begge narrativer var allerede i spil, da det op til topmødet lød, at EU kun ville give udskydelse, hvis premierminister May fik parlamentets opbakning til sin skilsmisseaftale.

Og for det tredje – og potentielt mest ødelæggende – kunne EU risikere selv at blive fanget i en fælde, hvis man udskød Brexit-datoen til efter det forestående europaparlamentsvalg, uden at Storbritannien deltog, hvorefter de alligevel forblev i EU. Så ville EU have et medlemsland, der ikke var repræsenteret i Europa-Parlamentet. EU-traktaten ville være brudt, og hele EU juridisk kortsluttet.

Op til briterne

Nu kører spekulationerne allerede videre på den britiske side af kanalen: Kan May i næste uge fremsætte sin skilsmisseaftale i Underhuset for tredje gang? Vil hendes nordirske støtteparti DUP omsider støtte aftalen, eller må May gå af?

Imens må man fra kontinentet nervøst vente på, om det faktisk ender med et no deal-Brexit, der vil koste dyrt og nok også føre til den hårde grænse mellem Irland og Nordirland, som man netop har prøvet at undgå.

Men nu er det op til briterne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Jesper Eskelund
Gert Romme og Jesper Eskelund anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Steffensen

Det ville have været super-interresant at være en flue på vægen til det famøse møde: 6 timer med EU's statsledere og Teresa May som eleven, der aldrig har lavet sit hjemmearbejde ordentligt.

Merkel der gerne vil give Britterne mere tid og Macron, som efterhånden ser dem som en klods om benet i forhold til hans storslåede planer om et forenet Europa med tæt integration og stærkere overstatslige institutioner.

Med stort set hele EU gruppen imod en lang forlængelse var May tvunget til at acceptere, hvadsomhelst hun blev dikteret og man må nu se hende som den svageste PM siden Neville Chamberlain.

Hendes vakkelvorne håndtering af Brexit blev for nylig suppleret med en tale til underhusest, hvor hun gjorde underhuset ansvarlig for den nuværende krise, angiveligt fordi de havde nægtet at stemme for hendes forfærdelige plan.

Vreden hos konservative "leavers" over denne tale vurderes til at være endnu en pind til kisten for hendes plan, hvis den skulle komme til endnu en afstemning. Hvilket er højest usikkert, fordi det er svært at få øje på ændringer, der kan få underhusets formand Bercow til at godkende at den igen sættes på dagsorden.

Så alt taler for at Mays plan er død, at no-deal brexit bliver resultatet, når dette kombineres med den lovtekst, der aktiverer "article 50" og som jo faktisk er vedtaget. I så tilfælde har UK nogle få dage til at gøre sig klar til at håndtere international handel efter WTO regler.

EU leaders dictate Brexit terms to Theresa May