Leder

De Gule Veste er endt i voldens blindgyde

Efter 18 lørdage, hvor vold og hærværk har været et konstant ledsagefænomen ved De Gule Vestes aktioner, står bevægelsen i dag ved vejs ende
Der er i De Gule Veste ingen styring, ingen enhed, ingen retning, ingen samlende fælles krav, ingen ledere og fremfor alt: ingen vilje til dialog, skriver Niels Ivar Larsen.

Der er i De Gule Veste ingen styring, ingen enhed, ingen retning, ingen samlende fælles krav, ingen ledere og fremfor alt: ingen vilje til dialog, skriver Niels Ivar Larsen.

Jacob Ehrbahn

19. marts 2019

Lørdag var der store demonstrationer i Frankrig. 350.000 mennesker gik på gaden i 220 byer, forenede i kravet om stærkere klimapolitiske skridt, der kan matche regeringens erklærede grønne ambitioner. Det var de sunde dele af det franske civilsamfund, der demonstrerede. Ikke én voldsudskejelse blev der meldt om.

I mellemtiden udspillede borgerkrigsscener sig på Champs-Élysées i det værste voldsorgie, den franske hovedstad har kendt i de fire måneder, protestbevægelsen De Gule Veste har aktioneret. Butikker blev plyndret, en historisk café stukket i brand og det elegante parisiske strøg vandaliseret til ukendelighed. I mediedækningen kom dette seneste udbrud af ekstrem nihilistisk vrede til at overskygge det, som skulle have været ’århundredets klimamarch’.

Ingen vilje til dialog

Efter 18 lørdage, hvor vold og hærværk har været et konstant ledsagefænomen ved De Gule Vestes aktioner, står bevægelsen i dag ved vejs ende. Vold er blevet systemisk for vestenes aktionsform og har vist sig umulig at inddæmme. Der er i bevægelsen ingen styring, ingen enhed, ingen retning, ingen samlende fælles krav, ingen ledere og fremfor alt: ingen vilje til dialog.

Optændt af en vredesrus forestiller den radikaliserede kerne i de tilbageværende Gule Veste med dens sammenrend af venstreekstremister fra Black Block og højreradikale grupper, at de med vedholdende pøbelexcesser kan tvinge præsident Macron fra magten. Som om et parlamentarisk demokrati som Frankrig kunne give gadens parlament sådanne indrømmelser!

Nu må volden stoppe. Den har antaget en proportion og en permanens, der truer med at blokere for at finde udveje af krisen. De Gule Veste, der vil aktionere fredeligt og demokratisk vis, må ophøre med at give rygdækning for blind politisk vold og udvise individuelt ansvar. De, som fremover deltager i aktioner som de hidtidige, gør sig til hærværks- og voldsmændenes medskyldige. Samtidig må foruroligende eksempler på overdreven politivold kalde på selvransagelse hos myndighederne.

Det er trist, at De Gule Veste er endt i en voldsblindgyde. Bevægelsen blev til som et autentisk svar på legitim social forurettelse og skabte med sine rundkørselsblokader et beundringsværdigt solidaritetsnetværk. Det må nu konstateres, at den ikke har evnet overgangen til at agere inden for demokratiets rammer. Og dermed har udtømt den store kapital af folkelig sympati, den trak på i begyndelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Mihail Larsen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Ejvind Larsen
Gert Romme, Mihail Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

Hvis det ikke var så trist, kunne man med en gammel vittighed sige, at De Gule Veste i stadig højere grad minder om en hund, der jagter biler: Hvis det endelig skulle lykkes den at fange en, ville den ikke ane, hvad den skulle stille op med den. De Gule Veste vil af med præsident Macron. Skulle det lykkes, har de intet demokratisk alternativ at byde på.

interessant at Inf. og øvrige borgerlige medier åbenbart har helt forskellig målestok for, hvad der sker på gaden i Frankrig, og hvad USA-financierede højrebander begår i Venezuela.

Skal man forstå "de gule veste", må man også forstå, at "medlemmerne" og dermed målene er skiftet ud under vejs.

Det startede med 330.000, der demonstrerede for at få sat priserne på dieselolie ned. Under vejs har man haft flere forskellige aktører som højreradikale, fascister og højreradikale katolske grupper. Og for ganske nylig så det ud til at miljøaktivister ville være med sammen med nogle, der vil danne et politisk parti ved hjælp af Italiens, MoVimento 5 Stelle, Men også miljøaktivister blev blæst af, og har nu egne stilfærdige demonstrationer, der trækker over 100.000 deltagere i Paris.

Til gengæld er "de gule" altså nu endt med at være sølle 8.000 ballademagere. Hvoraf de 1.500 i forvejen er kendt af polisen som voldsmænd, der kun ønsker slagsmål. Og denne gang smadrede man altså igen en række butikker samt en bank i en beboelsesejendom, som man også satte ild til. Resultatet varm at en mor og 2 mindre børn var tæt på at indebrænde, medens pøblen jublede.

Bevægelsen De Gule Veste i Paris minder mere og mere om optøjerne i de engelske storbyer i 2011.
Revolutionsromantikerne frydede sig og gned sig i hænderne helt indtil bevismaterialet i retten blotlagde at det var tale om bebumset ballademagere med faldskærme og nye Nike sko under armen fra vandaliseret butikker