Leder

Justin Trudeau præsenterede sig som feminist og forsvarer af indfødte canadiere. Nu har han lavet et par selvmål

Canadas ellers så progressive premierminister beskyldes af sin tidligere kvindelige justitsminister – en kendt leder i den oprindelige befolkning – for at have lagt et voldsomt pres på hende for at beskytte en canadisk koncern i en udenlandsk bestikkelsessag. Det er en skidt sag for premierminister Trudeau, og affæren kan koste stemmer ved parlamentsvalget i oktober
Justin Trudeau er af canadiske feminister og flere repræsentanter for den oprindelige befolkning, kaldt First Nations, blevet beskyldt for at have optrådt chauvinistisk over for sin tidligere justitsminister Jody Wilson-Raybould, der er medlem af We Wai Kai-nationen i British Vancouver.

Justin Trudeau er af canadiske feminister og flere repræsentanter for den oprindelige befolkning, kaldt First Nations, blevet beskyldt for at have optrådt chauvinistisk over for sin tidligere justitsminister Jody Wilson-Raybould, der er medlem af We Wai Kai-nationen i British Vancouver.

DAVE CHAN

11. marts 2019

De færreste canadiere havde formentlig forventet, at deres evigt optimistiske og ungdommelige premierminister, Justin Trudeau, ville pådrage sig åbne politiske sår i et anliggende, som ligger hans hjerte nær – nemlig en ubetinget støtte til styrkelsen af kvinders og indfødte canadieres rettigheder.

Men det er præcist, hvad der er sket i de seneste par uger. Trudeau er af canadiske feminister og flere repræsentanter for den oprindelige befolkning, kaldt First Nations, blevet beskyldt for at have optrådt chauvinistisk over for sin tidligere justitsminister Jody Wilson-Raybould, der er medlem af We Wai Kai-nationen i British Vancouver.

Da Trudeau og hans liberale parti kom til magten i 2015, udnævnte han kvinder til halvdelen af ministerposterne. Og i sine tre et halvt år lange regeringstid har han søgt forsoning med de 634 stammer i Canadas First Nations og med Inuit-folkene nord for den arktiske cirkel.

Forsoningen er bl.a. sket ved at definere det oprindelige folks forfatningsmæssige rettigheder gennem lovgivning – en ikke ukompliceret opgave. På det symbolske plan har han utallige gange undskyldt på det officielle Canadas vegne for diskrimination og uretfærdigheder begået imod den oprindelige befolkning i det 19. og 20. århundrede.

På kvindefronten dannede Trudeau et Ministerium for Kvinder og Ligestilling. Regeringen har sat relativt store beløb til side til at finansiere uddannelse af piger og unge kvinder i udviklingslande. Mange vil formentlig også erindre, at Trudeau-regeringen har taget imod kvinder på flugt fra lande, hvor de er påbudt at være mænd underdanige og er rettighedsløse.

Trudeau har heller ikke været den type vestlig regeringsleder, der af hensyn til Canadas eksportindustri undlader at nævne brud på menneskerettigheder over for f.eks. Kinas eller Saudi-Arabiens ledere.

Politisk stormvejr

Men nu har en rigtig dårlig sag pludselig bragt premierministeren ud i et politisk stormvejr, der kan true Det Liberale Partis flertal i parlamentet i Ottawa ved valget til oktober.

Umiddelbart virker affærens karakter ikke særligt chokerende i en tid, hvor USA’s præsident er under beskyldning for ulovligheder, normbrud og et manglende moralsk kompas. Trudeau skal have prøvet at beskytte det politisk indflydelsesrige og store ingeniørselskab, SNC-Lavalin, der har hovedkvarter i det fransktalende Québec, hvor han er valgt, og som er en bastion for Det Liberale Parti.

SNC-Lavalin er anklaget for at have bestukket Libyens regering og embedsmænd for at vinde en kontrakt tilbage, da Muammar Gadaffi var landets diktator. Bestikkelse i udlandet er i strid med canadisk lov.

Her træder den tidligere justitsminister Wilson-Raybould ind i billedet.

Til forskel fra de fleste vestlige demokratier er statsadvokaturen i Canada en uadskillelig del af Justitsministeriet. Det betyder, at en justitsminister skal tage stilling til, om der skal rejses tiltale eller ej i denne type sager.

Anklagerne anbefalede en retssag frem for en aftale om strafnedsættelse, formentlig en bøde, såfremt selskabet ville samarbejde med anklagemyndigheden. Det godkendte Wilson-Raybould, og herefter brød helvede løs.

Ubønhørligt pres

Hvis SNC-Lavalin taber retssagen, vil selskabet i en årrække være udelukket fra at deltage i licitationsudbud i Canadas offentlige sektor. Det har desuden truet med at flytte hovedkvarter til London og nedlægge 8.000 stillinger i Québec.

I henhold til canadisk lov må en justitsminister ikke tage økonomiske hensyn, når hun træffer denne type beslutninger. Men det var præcist, hvad Trudeau bad hende om at gøre under en samtale sidste efterår. Under en høring i parlamentet i sidste uge fortalte Wilson-Raybould, at premierministeren ikke alene nævnte tabet af arbejdspladser, men også at Det Liberale Parti kunne miste vælgeropbakning.

Wilson-Raybould følte sig voldsomt presset af Trudeau og hans rådgiver Gerald Butts, men stod fast på sin beslutning. Nu hævder hun, at hun er blevet straffet for sin ulydighed i en regeringsrokade i januar, hvor hun blev »degraderet« til minister for krigsveteraner.

Forinden havde hun afvist et tilbud om at blive minister for indfødtes anliggende, fordi hun er en arg modstander af en lov fra 1876, der forvalter First Nations anliggender. I februar forlod Wilson-Raybould regeringen.

Trudeau kalder sig en feminist. Nu beskyldes han for at have intimideret en kvindelig minister. Han kalder sig en forsvarer for indfødtes rettigheder. Nu har han mistet en indfødt minister. Det er en skidt sag for ham, men for udenforstående virker affæren mest som en storm i et glas vand. Den har afsløret Trudeau som en idealist, der i en krise reagerer som en levebrødspolitiker. Længere er den ikke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Olesen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Steffen Gliese
Anders Olesen, Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu