Leder

Rodrigo Duterte skal ikke tro, han kan slippe for at stå til ansvar for sin blodige regeringsførelse

Ved at annullere Filippinernes medlemskab af Den Internationale Straffedomstol tror præsident Duterte måske, at domstolen vil droppe sin undersøgelse af regeringens drabelige narkokrig. Men så har han forregnet sig
Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte.

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte.

Ritzau Scanpix

Udland
20. marts 2019

Den Internationale Straffedomstol (ICC) er blevet et medlemsland fattigere. Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, satte processen i gang sidste år, og søndag trådte den filippinske udmelding officielt i kraft.

Duterte beskylder ICC for at være politisk og tog de første skridt til at forlade det internationale samarbejde, da domstolen påbegyndte en indledende undersøgelse af de mange tusinde drab, der har fundet sted under hans regeringsperiode.

Siden Duterte kom til magten i sommeren 2016, har han sanktioneret en blodig kampagne mod narkorelateret kriminalitet. Ifølge filippinske myndigheder har politiet dræbt flere end 5.000 personer, mens yderligere 23.000 er blevet slået ihjel af uidentificerede drabsmænd.

Menneskerettighedsgrupper vurderer, at ofrene også inkluderer nogle af præsidentens politiske modstandere, og at kampagnen har ført til en tilstand af lovløshed. ICC’s undersøgelse har til formål at finde ud af, om der kan rejses en sag om forbrydelser mod menneskeheden.

ICC skal ikke lade sig påvirke af Duterte

Duterte har kaldt domstolen for hyklerisk og ubrugelig og truet med at anholde dens gambiske chefanklager, skulle hun sætte sin fod i Filippinerne.

Ved at annullere sit medlemskab mener hans regering, at ICC ikke længere har en sag. Men der har Duterte og hans folk forregnet sig. Det fremgår klart af straffedomstolens juridiske grundlag, at en igangværende undersøgelse ikke nødvendigvis stopper, hvis et land skulle finde på at trække sig. En opsigelse har effekt fremadrettet.

Efter den filippinske beslutning har ICC nu 122 medlemmer ud af FN’s 192 medlemslande. Store lande som USA, Kina, Indien og Rusland har valgt at stå uden for samarbejdet. Det gælder også for en række lande i Mellemøsten og Asien.

Domstolen er – ofte med rette – blevet kritiseret for ikke at leve op til sine idealer om at efterforske krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden og for primært at tage sager op i afrikanske lande. Det gør kun en grundig undersøgelse af forholdene i Filippinerne endnu mere vigtig.

Forhåbentlig lader ICC sig hverken påvirke af Dutertes udfald eller af hans regerings forsøg på at undvige sit ansvar. For ofrenes skyld. Og for at understrege pointen om, at fortiden ikke forsvinder, når et land vender domstolen ryggen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her