Leder

Algeriets præsident Abdelaziz Bouteflika træder tilbage – nu venter de rigtige udfordringer

Efter otte ugers protester har Algeriets aldrende præsident Abdelaziz Bouteflika endelig meddelt, at han træder tilbage, inden hans mandat udløber den 28. april. Spørgsmålet er, hvad der venter det nordafrikanske land i den kommende tid
Den kun 159 centimeter høje Abdelaziz Bouteflika var engang en elsket herre, fordi han spillede en afgørende rolle i forsoningen efter landets langvarige borgerkrig (1991-2002). Men den sygdomssvækkede præsidents storhedstid har længe været forbi, og nu, hvor Bouteflika endelig træder tilbage, venter der rigtige udfordringer forude.

Den kun 159 centimeter høje Abdelaziz Bouteflika var engang en elsket herre, fordi han spillede en afgørende rolle i forsoningen efter landets langvarige borgerkrig (1991-2002). Men den sygdomssvækkede præsidents storhedstid har længe været forbi, og nu, hvor Bouteflika endelig træder tilbage, venter der rigtige udfordringer forude.

STR

Udland
3. april 2019

Omsider er Algeriets præsident Abdelaziz Bouteflika på vej på pension. Hvad enten det var det ydre pres fra massive protestmarcher eller et indre pres fra Algeriets væbnede styrker, der endte med at gøre udslaget, må det betragtes som en stor sejr for protestbevægelsen, der gennem flere måneder har insisteret på fredelige demonstrationer til trods for magtelitens gentagne forsøg på at købe styret mere tid.

Den kun 159 centimeter høje Bouteflika var engang en elsket herre, fordi han spillede en afgørende rolle i forsoningen efter landets langvarige borgerkrig (1991-2002). Men den sygdomssvækkede præsidents storhedstid har længe været forbi, og nu, hvor Bouteflika endelig træder tilbage, venter der rigtige udfordringer forude. Magtskifte sker sjældent uden problemer i ikkedemokratiske lande, og Algeriet er ingen undtagelse.

I et politisk klima, hvor hverken ’systemet’ eller oppositionen har en klar vision for, hvordan overgangsfasen skal administreres, er kampen om magten dømt til at blive udfordrende.

For protestbevægelsen bliver det afgørende at holde fokus på, hvad den vil opnå efter Bouteflikas tilbagetræden. Det hele begyndte med protester mod Bouteflikas genopstiling, men forvandlede sig straks til protester mod regimet, arbejdsløsheden og stigende priser forårsaget af en skrantende økonomi.

Opbygge konsensus

Indtil videre har protestbevægelsen favnet bredt med deltagelse fra samtlige samfundslag, men bevægelsen mangler stadig ledere, som kan forene og foreslå ideer til, hvordan man løser landets udfordringer.

Her bliver det vigtigt for oppositionen og protestbevægelsen at organisere sig på en måde, så de kan spille med inden for de institutionelle rammer, når der skal tales reformer. Ellers risikerer demonstranterne med deres ’gadepolitik’ at bidrage til dødvande snarere end udvikling. 

Algeriets fremtid afhænger af, hvorvidt man kan opbygge en ny konsensus mellem samfundets grupperinger. Hvis overgangsfasen administreres korrekt, kan Algeriet blive den nye succeshistorie på magtoverdragelse i Nordafrika.

Men det kræver også, at udenlandske aktører som eksempelvis Rusland – Algeriets tætteste allierede og største våbenleverandør – ikke saboterer den politiske proces i forsøget på at tilgode se egne interesser. Russerne har indtil videre trådt varsomt ved at holde sig på talefod med alle – i hvert fald udadtil. 

Først skal algerierne fejre deres sejr over Bouteflika. Det har de fortjent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

Det er skete et "paradigme skift". "Bouteflika var engang elsket". Algeriet er i gang med den første social oprør, det adskiller sig med frihedens kamp mod kolonialisme. Bouteflika bliver han heller ikke forfulgt, som sine kollegaer Moubarak, Ben Ali, Assad, etc.. Folket vil demokrati i den arabisk forårs ånd. Algiere har mange erfaring at trække fra den "arabisk forår": det vil følge det i"arabiske forår"spore. De er sikkert mange udfordringe fra " hæren , Supermagterne indblanding. Men lad os ser. Folket har opnået allerede store sejre.