Leder

Arrestationen af Assange

Der kan være grund til bekymring over anklagen imod Julian Assange, samtidig med at det ud fra et pressefrihedsmæssigt synspunkt er grundlæggende positivt, at han indtil videre er under anklage som hacker og ikke som publicist
Tilbage i 2016 søgte Julian Assange beskyttelse ved den ecuadorianske ambassade i London. Nu er han ikke længere i beskyttelse, og ud fra et pressefrihedsmæssigt synspunkt er det positivt, at Assange indtil videre er under anklage som hacker og ikke som publicist eller journalist. Alligevel kan der være grund til bekymring over anklagen.

Tilbage i 2016 søgte Julian Assange beskyttelse ved den ecuadorianske ambassade i London. Nu er han ikke længere i beskyttelse, og ud fra et pressefrihedsmæssigt synspunkt er det positivt, at Assange indtil videre er under anklage som hacker og ikke som publicist eller journalist. Alligevel kan der være grund til bekymring over anklagen.

Euan Cherry

13. april 2019

Der er meget skidt at sige om WikiLeaks-stifteren Julian Assange og hans organisation. Til gengæld er der godt at sige om nogle af de lækager, men langtfra alle, som han har spillet en central rolle i at udbrede til en global offentlighed.

Information var blandt de medier, som i 2010 modtog hundredtusinder af fortroligstemplede indberetninger fra de amerikanske styrker i Irak. Det var militærhistoriens største lækage. Bag den stod den indtil da ukendte soldat Chelsea Manning, der havde adgang til indberetningerne og videregav dem til Julian Assange.

Det lækkede materiale satte medier som New York Times, The Guardian og Der Spiegel i stand til at afdække store og vigtige historier om blandt andet fangemishandling i Irak.

Information afslørede, hvordan danske soldater havde deltaget i at tage langt flere fanger, end Folketinget var blevet oplyst om. Og hvordan flere af fangerne var endt i hænderne på irakisk politi på trods af dansk kendskab til irakernes udbredte brug af fangemishandling.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Gert Romme
  • Oluf Husted
Trond Meiring, Gert Romme og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Agnete La Cour

Det undrer mig, at Information ikke har dækket Mannings genfængsling, endda i isolation. Det er da ikke ganske uvæsentligt, specielt i forbindelse med arrestationen af Assange. Interesserede henvises til The Guardian.

Niels Duus Nielsen, Lars Løfgren, Søren Jensen, Jesper Sano Højdal, Trond Meiring, Carsten Nørgaard, Jens Bryndum, Jakob Dahl, peter juhl petersen, Torben K L Jensen, Michael Waterstradt, Dorte Sørensen, Olaf Tehrani, Anders Graae og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
David Joelsen

At fængsle en nyhedsformidler/wistleblower er et tegn på statslig sygdom, lige meget om det er i Kina, Spanien, USA, UK, Tyrkiet, Rusland eller Saudi Arabien. At man så prøver at rette anklagerne hen på andre årsager, er kun en undvigemanøvre, også set i de nævnte lande.

Jeg fatter ikke, at hvorfor ikke flere journalisterbakker op her. Et pressefrihedpsynspunkt er vel ikke en helle?

Søren Jensen, Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen, Jens Bryndum, Torben K L Jensen, Michael Waterstradt og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
christen thomsen

"at han [Assange] trods alt vil blive stillet for en uafhængig domstol i en retsstat." Er det noget vi ved eller tror? Det står i diverse forfatninger , men en person som er udråbt som statsfjende, skal ikke forvente at blive behandlet juridisk 'retfærdigt'. Men englænderne udleverede jo ikke Pinochet til Spanien, så det kan jo være de sender Assange tilbage til Australien. Men man skal vist være meget optimistisk for at tro det.

Torben K L Jensen

Er der ikke nogen der husker Aaron Schwartz - internetaktivisten der blev drevet til selvmord af en anklager der blev ved med forhøje antallet af anklager. Måske er det grunden til at Assange ikke skal udleveres til USA og at britiske medlemmer af underhuset arbejder hårdt på at få den svenske anklager til at genoptage sagen så har i første omgang skal udleveres til Sverige.

Det er naivt at tro at anklagen ikke udvides massivt, når først amerikanerne får fingre i ham. Den “lille” anklage er jo netop for at lokke en udlevering frem.

Trond Meiring, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg tror, vi er mange, der har været bekymret og nervøse, hvornår blev Assange mon arresteret. Det blev han så forleden, og det der nu, som dansker, bekymrer mig er, at vi tilsyneladende ikke længere har en presse, der ta'r sin opgave som den fjerde statsmagt alvorligt. Som det forlød på Facebook: den danske presse viser sig at være ... magtens lakajer!

Torben Skov, Søren Jensen, Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar

Daværende CIA chef, Mike Pompeo, omtalte i 2017 Wikileaks som en "hostile intelligence service"....
Jeg synes ikke det er svært at forestille sig nye anklager, der p.g.a. "national security" har været hemmelige og fortsat må holdes så hemmelige, at vi intet kan få at vide om dem eller om selve retssagen. Der er mig bekendt også mulighed for at gøre bevismaterialet så hemmeligt, at forsvaret ikke må se det.
Hvem ved - måske Assange ender i "The Memory Hole", som om han aldrig havde eksisteret. Vi får se.

Carsten Nørgaard

@Torben Jensen: Jeg husker Aaron Schwartz ganske godt. En million dollars i bøde og 35 år i fængsel for at downloade videnskabelige artikler fra JSTOR via et universitet. Hovedrystende. Dér lærte jeg at den institutionaliserede videnskab blot er endnu en trædemølle for kapitalismens markeder.

Niels Duus Nielsen

Gordon Dimmack har modtaget et brev fra Julian Assange:

https://www.youtube.com/watch?v=Es6OT4VsQAo

Forleden blev Assange anklaget for 17 forhold, der kan give ham 170 års fængsel. Hans forbrydelse er, at han har afsløret de magtfulde som krigsforbrydere. Måske er han hacker, måske er han ikke journalist, men det er jo slet ikke det, det drejer sig om; hvad det drejer sig om, er at sende et klart signal til alle potentielle whistleblowere: Hold din kæft, for ellers...!