Leder

Arrestationen af Assange

Der kan være grund til bekymring over anklagen imod Julian Assange, samtidig med at det ud fra et pressefrihedsmæssigt synspunkt er grundlæggende positivt, at han indtil videre er under anklage som hacker og ikke som publicist
Tilbage i 2016 søgte Julian Assange beskyttelse ved den ecuadorianske ambassade i London. Nu er han ikke længere i beskyttelse, og ud fra et pressefrihedsmæssigt synspunkt er det positivt, at Assange indtil videre er under anklage som hacker og ikke som publicist eller journalist. Alligevel kan der være grund til bekymring over anklagen.

Tilbage i 2016 søgte Julian Assange beskyttelse ved den ecuadorianske ambassade i London. Nu er han ikke længere i beskyttelse, og ud fra et pressefrihedsmæssigt synspunkt er det positivt, at Assange indtil videre er under anklage som hacker og ikke som publicist eller journalist. Alligevel kan der være grund til bekymring over anklagen.

Euan Cherry

Udland
13. april 2019

Der er meget skidt at sige om WikiLeaks-stifteren Julian Assange og hans organisation. Til gengæld er der godt at sige om nogle af de lækager, men langtfra alle, som han har spillet en central rolle i at udbrede til en global offentlighed.

Information var blandt de medier, som i 2010 modtog hundredtusinder af fortroligstemplede indberetninger fra de amerikanske styrker i Irak. Det var militærhistoriens største lækage. Bag den stod den indtil da ukendte soldat Chelsea Manning, der havde adgang til indberetningerne og videregav dem til Julian Assange.

Det lækkede materiale satte medier som New York Times, The Guardian og Der Spiegel i stand til at afdække store og vigtige historier om blandt andet fangemishandling i Irak.

Information afslørede, hvordan danske soldater havde deltaget i at tage langt flere fanger, end Folketinget var blevet oplyst om. Og hvordan flere af fangerne var endt i hænderne på irakisk politi på trods af dansk kendskab til irakernes udbredte brug af fangemishandling.

Afsløringerne var en væsentlig del af baggrunden for SRSF-regeringens nedsættelse af Irak- og Afghanistankommissionen, som Lars Løkkes regering nedlagde igen.

Andre lækager fra WikiLeaks har været mindre betydningsfulde, og nogle har været helt uansvarlige.

Det gælder blandt andet offentliggørelsen af flere hundredtusinde tyrkiske mails i dagene efter kupforsøget mod Erdogan i sommeren 2016. Ifølge WikiLeaks var der tale om vigtige afsløringer om den tyrkiske regering, men de mange mails udmærkede sig hovedsageligt ved at indeholde masser af private data om helt almindelige tyrkiske borgere.

Og det gælder i særdeleshed de lækkede mails fra den demokratiske partiorganisation, som WikiLeaks offentliggjorde op til det amerikanske valg i 2016. Den særlige undersøger Robert Mueller har således beskrevet, hvordan WikiLeaks lod sig misbruge af det russiske efterretningsapparat til at sværte Hillary Clinton.

Anklaget som hacker eller publicist?

Da Julian Assange torsdag i denne uge blev arresteret af britisk politi, havde han boet i syv år på den ecuadorianske ambassade i London. Her havde han søgt tilflugt for den svenske anklagemyndighed, der krævede ham udleveret som mistænkt for to voldtægter.

Han havde argumenteret med, at svenskerne formentlig ville udlevere ham til retsforfølgelse i USA. Var det sket efter #MeToo-bevægelsens opståen, havde han næppe kunnet mobilisere så meget sympati omkring sin kortslutning af en voldtægtsefterforskning, som det faktisk lykkedes ham.

Nu hvor Ecuador ikke længere vil beskytte Assange, kræver den amerikanske anklagemyndighed ham udleveret for hans rolle i lækagen fra Chelsea Manning. Mange havde frygtet, at han ville blive retsforfulgt for offentliggørelsen af det fortrolige materiale. Det ville kunne udgøre en alvorlig trussel mod pressefriheden, eftersom materialet åbenlyst var af stor samfundsmæssig interesse.

Men i stedet er Assange anklaget for at have bistået Manning i at forsøge at hacke computere med fortrolige oplysninger tilhørende det amerikanske forsvarsministerium. Intet tyder på, at han havde held med foretagendet, men hvis det var lykkedes ham, kunne han ifølge anklageskriftet havde givet Manning mulighed for at logge sig ind med et andet brugernavn end sit eget.

Ud fra et pressefrihedsmæssigt synspunkt er det positivt, at Assange indtil videre er under anklage som hacker og ikke som publicist eller journalist. Alligevel kan der være grund til bekymring over anklagen.

For det første står det klart, at flere i den amerikanske regering og landets efterretningsvæsen mener, Assange burde straffes for offentliggørelsen af blandt andet de fortrolige indberetninger fra Irak, og man kan have en mistanke om, at anklagerne om hacking er en måde at komme uden om den amerikanske forfatnings vidtgående beskyttelse af publicisme og den frie presse.

For det andet har flere kritikere peget på, at anklageskriftet i høj grad fokuserer på Assanges anvendelse af metoder, som hører under helt regulær journalistisk praksis. Det gælder bestemt ikke det angivelige forsøg på hacking, men det gælder blandt andet det faktum, at han kommunikerede med Manning via en krypteret chattjeneste.

Først ved en eventuel retssag vil det vise sig, om og hvor meget vægt disse aspekter i anklagen vil blive tillagt. Og de mange Assange-støtter, som advarer briterne mod at imødekomme det amerikanske krav om udlevering, skal i det hele taget huske på, at han trods alt vil blive stillet for en uafhængig domstol i en retsstat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Agnete La Cour

Det undrer mig, at Information ikke har dækket Mannings genfængsling, endda i isolation. Det er da ikke ganske uvæsentligt, specielt i forbindelse med arrestationen af Assange. Interesserede henvises til The Guardian.

Niels Duus Nielsen, Lars Løfgren, Søren Jensen, Jesper Sano Højdal, Trond Meiring, Carsten Nørgaard, Jens Bryndum, Jakob Dahl, peter juhl petersen, Torben K L Jensen, Michael Waterstradt, Dorte Sørensen, Olaf Tehrani, Anders Graae og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

At fængsle en nyhedsformidler/wistleblower er et tegn på statslig sygdom, lige meget om det er i Kina, Spanien, USA, UK, Tyrkiet, Rusland eller Saudi Arabien. At man så prøver at rette anklagerne hen på andre årsager, er kun en undvigemanøvre, også set i de nævnte lande.

Jeg fatter ikke, at hvorfor ikke flere journalisterbakker op her. Et pressefrihedpsynspunkt er vel ikke en helle?

Agnete La Cour, Søren Jensen, Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen, Jens Bryndum, Torben K L Jensen, Michael Waterstradt og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
christen thomsen

"at han [Assange] trods alt vil blive stillet for en uafhængig domstol i en retsstat." Er det noget vi ved eller tror? Det står i diverse forfatninger , men en person som er udråbt som statsfjende, skal ikke forvente at blive behandlet juridisk 'retfærdigt'. Men englænderne udleverede jo ikke Pinochet til Spanien, så det kan jo være de sender Assange tilbage til Australien. Men man skal vist være meget optimistisk for at tro det.

Torben K L Jensen

Er der ikke nogen der husker Aaron Schwartz - internetaktivisten der blev drevet til selvmord af en anklager der blev ved med forhøje antallet af anklager. Måske er det grunden til at Assange ikke skal udleveres til USA og at britiske medlemmer af underhuset arbejder hårdt på at få den svenske anklager til at genoptage sagen så har i første omgang skal udleveres til Sverige.

Agnete La Cour, Trond Meiring og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Sagen kan findes på youtube.

Det er naivt at tro at anklagen ikke udvides massivt, når først amerikanerne får fingre i ham. Den “lille” anklage er jo netop for at lokke en udlevering frem.

Agnete La Cour, Trond Meiring, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg tror, vi er mange, der har været bekymret og nervøse, hvornår blev Assange mon arresteret. Det blev han så forleden, og det der nu, som dansker, bekymrer mig er, at vi tilsyneladende ikke længere har en presse, der ta'r sin opgave som den fjerde statsmagt alvorligt. Som det forlød på Facebook: den danske presse viser sig at være ... magtens lakajer!

Agnete La Cour, Torben Skov, Søren Jensen, Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar

Daværende CIA chef, Mike Pompeo, omtalte i 2017 Wikileaks som en "hostile intelligence service"....
Jeg synes ikke det er svært at forestille sig nye anklager, der p.g.a. "national security" har været hemmelige og fortsat må holdes så hemmelige, at vi intet kan få at vide om dem eller om selve retssagen. Der er mig bekendt også mulighed for at gøre bevismaterialet så hemmeligt, at forsvaret ikke må se det.
Hvem ved - måske Assange ender i "The Memory Hole", som om han aldrig havde eksisteret. Vi får se.

Carsten Nørgaard

@Torben Jensen: Jeg husker Aaron Schwartz ganske godt. En million dollars i bøde og 35 år i fængsel for at downloade videnskabelige artikler fra JSTOR via et universitet. Hovedrystende. Dér lærte jeg at den institutionaliserede videnskab blot er endnu en trædemølle for kapitalismens markeder.

Agnete La Cour, Jens Bryndum og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Gordon Dimmack har modtaget et brev fra Julian Assange:

https://www.youtube.com/watch?v=Es6OT4VsQAo

Forleden blev Assange anklaget for 17 forhold, der kan give ham 170 års fængsel. Hans forbrydelse er, at han har afsløret de magtfulde som krigsforbrydere. Måske er han hacker, måske er han ikke journalist, men det er jo slet ikke det, det drejer sig om; hvad det drejer sig om, er at sende et klart signal til alle potentielle whistleblowere: Hold din kæft, for ellers...!

Agnete La Cour, Jens Bryndum og Trond Meiring anbefalede denne kommentar