Leder

Israelerne har valgt: De har det fint med funktionel apartheid og en populistisk leder, for hvem intet kneb er for beskidt

Benjamin Netanyahu vandt det israelske valg på et program, der i det store og hele blev delt af oppositionen på vitale politiske områder som fortsat kolonisering af de besatte områder og udenrigspolitikken
Netanyahu har uhindret adgang til Det Hvide Hus, han er på håndtryk med Vladimir Putin, som tolererer israelske bombninger af iranske mål i Syrien, og han har etableret en uformel, men reel alliance med Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater mod den fælles fjende i Teheran.

Netanyahu har uhindret adgang til Det Hvide Hus, han er på håndtryk med Vladimir Putin, som tolererer israelske bombninger af iranske mål i Syrien, og han har etableret en uformel, men reel alliance med Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater mod den fælles fjende i Teheran.

Thomas Coex

Udland
11. april 2019

Ud på natten til onsdag stod det klart, at Benjamin Netanyahu kan fortsætte som premierminister med et solidt højreflertal på mindst 65 af Knessets 120 mandater. Det siger en hel del om israelsk politik, at de fleste kommentarer efterfølgende gik på hans muligheder for at ændre israelsk lovgivning, så han sikres immunitet i forhold til sigtelserne for kriminel adfærd, der ventes at udmunde i tiltaler før 1. juli.

At manden ifølge anklagemyndigheden er skyldig i bestikkelse og magtmisbrug har ikke hindret, at mere end en million har stemt på ham. Således er Israel en karbonkopi af det øvrige Mellemøsten og Tyrkiet, hvor korruption ikke er en undtagelse: Den er et vilkår, lidt ligesom vitsen om fraværet af moms og mundhygiejne nord for Limfjorden.

I skrivende stund mangler de værnepligtiges stemmer at blive talt op, men det rykker næppe ved det døde løb mellem de to store partier, Netanyahus Likud og eksgeneralstabschef Benny Gantz’ ’blå-hvide’ koalition med hver 35 mandater.

Netanyahu kan regne med yderligere 30 mandater fra de to religiøse og de tre højrepartier, mens 20 sæder går til to venstrefløjspartier og de to arabiske lister.

Andenklasseborgere

Meget groft sagt bakkes Likud op af det jødisk-orientalske segment, kaldet mizrahi, over for den sekulære centrum-venstre-koalition, støttet af den urbaniserede ashkenazi-middelklasse, medens de israelske arabere udgør en femtedel af de seks millioner vælgere.

Det havde ikke kunnet forhindre Netanyahus sejr eller på anden måde have gjort en politisk forskel, hvis flere arabiske israelere havde stemt. De arabiske partier gik tilbage fra 13 til 10 mandater.

Sidste års lov om ’det nationale tilhørsforhold’, der kun omfatter jøder, kombineret med Netanyahus stempling af de arabiske medborgere som ’potentiel femtekolonne’, er ikke på noget tidspunkt imødegået af centrum-venstres såkaldt liberale koalition.

Araberne er og bliver andenklassesborgere per definition, også selv om de generelt foretrækker at forblive israelske. Det gør de ikke kun, fordi de økonomisk er bedre stillede med adgang til sundhedspleje og så videre, men også fordi deres udsigt til det nuværende PA-hjemmestyre med ’præsident’ Mahmoud Abbas, der foreløbig sidder på 14. år af en fireårig valgperiode, ikke gør fiktionen om en tostatsløsning mere demokratisk tillokkende.

Og for det overvældende flertal i det gamle såvel som i det nye Knesset er tostatsløsningen fiktion. Den kommer ikke til at ske. I zionistisk ideologi er det jødiske hjemland de gamle bibelske områder fra Middelhavets kyst til Jordanfloden, altså også Vestbredden – eller på bibelsk: Judæa og Samaria.

Kun de allermest ultraortodokse og allermest liberale jøder er ikke enige i den definition. For de ultraultraortodokse gælder, at kun Messias kan samle Israel på den yderste dag – og den status har Netanyahu trods alt ikke – og for de liberale rækker det med første kolonisering i perioden 1948 til 1967.

Funktionel apartheid

Netanyahus løfte i valgkampens slutspurt om at ’annektere dele af Vestbredden’ var da heller ikke forbløffende andre steder end uden for Israel, men en logisk følge af de seneste 52 års politik.

Om han følger op på løftet, vil vise sig, men gør han ikke, vil det heller ikke overraske – den indirekte annektering finder sted for hver ny bolig, der bygges til jødiske kolonister på Vestbredden og i Østjerusalem. Kranerne er permanent i sving.

I alle partier bortset fra de arabiske og den yderste venstrefløj er kolonisering normaliteten. En proces, et vilkår, som ikke anfægtes.

Og israelerne er i det store og hele tilfredse med tilværelsen, som den er. De trækker på skuldrende af omverdenens kritik og har ikke fornemmelse af, at de lever i en pariastat, hvis demokrati er udhulet af funktionel apartheid, og med en populistisk leder, for hvem intet valgkampskneb er for beskidt.

Men som også er et dementi af landets påståede isolation. Netanyahu har uhindret adgang til Det Hvide Hus, han er på håndtryk med Vladimir Putin, som tolererer israelske bombninger af iranske mål i Syrien, og han har etableret en uformel, men reel alliance med Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater mod den fælles fjende i Teheran. Han er fredet af EU, der godt nok er kritisk udadtil, men passivt indadtil. Faktisk siger det en del om den europæiske attitude, at Tel Aviv – og ikke Jerusalem som i 1999 – er værtsby for dette års europæiske Melodi Grand Prix.

Forskellen er udsigten til vandet. Billetter kan købes på nettet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Hansen

Mon vi nu kan forvente at alverdens ledere (minus naboerne) vil lykønske den glade vinder ?

I diplomatiets hellige navn er der stort set ingen grænser for hvad der tolereres af gerninger/holdninger så længe det er vindere der ytrer dem.

Gert Romme, Marianne Stockmarr, Anders Graae, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den såkaldte frie verdens demokratiers moralske,humane berettigelses totale kollaps i en tid hvor klimakrisen tilsyneladende kun kan løses med statskapitalisme fra et socialistisk diktatur.
SKAM - få dem der svigter demokratiet og humanismen - selv har jeg givet op og kastet mig over de muligheder Kina tilbyder den eneste klode der står til rådighed for ALLE.

Niels Duus Nielsen

Hvis magthaverne i Vesten udviste blot et absolut minimum af konsistens, ville Israel blive pålagt sanktioner den dag i morgen. Ligesom i sin tid Sydafrika blev udelukket fra det såkaldt "gode selskab", undtil landet afskaffede apartheid. Men vore ledere er ikke konsistente, men derimod opportunister. USA bakker op om Israel, så alle skødehundene logrer med halen og lukker øjnene for Israels overgreb mod palæstinenserne.

Jeg håber da virkelig ikke, at Danmark medvirker i det kommende europæiske melodi grand prix, Israel er en aktivt krigsførende nation, som begår overgreb mod sin egen og nabolandendes befolkninger, og landet er ikke engang beliggende i Europa.

BDS! Boycot, divestment, sanctions!

ingemaje lange, Mads Berg, søren ploug, René Hansen, Ole Frank, erling jensen, Hans Larsen, Nike Forsander Lorentsen, Jørgen Wassmann, Marianne Stockmarr, Anders Graae, Søren Hjernøe, Svend Erik Sokkelund, Hanne Pedersen, Pietro Cini, Jan August, Carsten Mortensen, John Andersen, Karen Grue, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Schönbeck, Marianne Borgvardt, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Oluf Dragsbo, Troels Ken Pedersen, Karsten Lundsby og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Ja, det er godt nok deprimerende.

Danmark må anerkende Palæstina! Der skal sættes grænser for Israels gøren og laden hurtigst muligt.

Mads Berg, René Hansen, erling jensen, Jørgen Wassmann, Marianne Stockmarr, Hanne Pedersen, Jan August, Torben K L Jensen, John Andersen, Niels Duus Nielsen og Oluf Dragsbo anbefalede denne kommentar

God artikel men:

"Netanyahus løfte i valgkampens slutspurt om at ’annektere dele af Vestbredden’ var da heller ikke forbløffende andre steder end uden for Israel, men en logisk følge af de seneste 52 års politik"

Det er en lettere bedrevidende kommentar. Jeg vil våge at påstå at det overrasker meget få mennesker nu om dage, at Israels plan ALDRIG har været at give noget som helst tilbage, men kun erobre endnu mere. Det er som artiklen beskriver en mangeårig udbredt holdning blandt langt størstedelen af Israel, og det er ikke mindst støttet af et historisk blik på Israels real politik siden 2. verdenskrig.

Touhami Bennour

Siden Israel oprettelse har araberne advaret om den Israelske polititik afviger ikke fra kolonialismen; men det var forgæves., Europeere satte det blinde øje til, var det fordi de var uoplyst eller hvad? jeg husker( det var det mindste) Golda Meyer sagde "et land uden folk til et folk uden land".
Til gengæld har nogle arabisk leder og sige som om de var "den meste intelligent i verden og proklameret "Den skrit for skrit politik" ifølge hvad kan palestinesere akseptere det, der er tilbut af Israelere og vente til næste skrit". Nu er bordet væltet.

Niels Duus Nielsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Etnisk udrensning ved højlys dag

Mads Berg, René Hansen, erling jensen, Niels Duus Nielsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

"De har det fint med funktionel apartheid og en populistisk leder, for hvem intet kneb er for beskidt"

Forkert. De kunne ligesom amerikanerne vælge mellem pepsi eller pepsi max. To sider af samme mønt. Amerikanerne "valgte" ikke Trump. Bernie Sanders blev snydt af en konspiration mod ham fordi dem der ejer demokraterne ikke ønskede han skulle stille op. Så var der kun Trump tilbage med et revolutionært budskab.

Nu har vore medier kaldt Israel mellemøstens eneste demokrati i årtier. Enhver diktator må beundre konformiteten af vores medier.

Marianne Stockmarr, Tom Finkel og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Palestinænserne skal ikke betale for "Auschvitch". Det var uretfærdigt fra begyndelse. Det var det, der fik Europa at støtte Israels oprettelsen. Men "projektet" om at besætte Palestina er ældre, det var "Sionistik ide" om at besætte Palestina og var det før den WWII.

Mads Berg, Marianne Stockmarr, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Jens Thaarup Nyberg og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Om Israel er et demokrati eller ej kan sagtens diskuteres. Efter enhver vestlig standard omkring borgerrettigheder, ligestilling, lighed for loven osv. osv. kan Israel næppe defineres som værende et reelt demokrati. De store forskelle i basale rettigheder blandt befolkningens forskellige grupper og for dårlige muligheder for at deltage i demokratiet som minoritet udelukker det.

Måske man kan omtale det som værende et "begrænset demokrati" på linie med f.eks Rusland selvom de to landes styreform og borgerrettigheder er vidt forskellige.

Nu har israelerne så genvalgt Netanyahu, manden som for et par år siden proklamerede at en samtale mellem Adolf Hitler og stormuftien af Jerusalem var forgået således:

Adolf Hitler: Hvad skal vi så gøre med jøderne? (Når nu muftien afviste at de skulle udvises til Palæstina)

Stormufti Amin al-Husseini: Brænd dem!

https://www.haaretz.com/israel-news/netanyahu-absolves-hitler-of-guilt-1...

Hvor Netanyahu har sit referat af samtalen fra er endnu ikke blevet offenliggjort. Dog var Angela Merkel hurtig til at afvise den udlægning af mødet mellem de to og gjorde opmærksom på at Tyskland var sit ansvar bevidst. Og deri ligger helt basalt forskellen på de to ledere, den ene forstår demokrati, den anden gør ikke.

Touhami Bennour

Apartheid og demokrati udelukker hinanden.
Apartheid, hvor forskellige grupper lever adskilt.

Demokrati må ikke udelukker nogen på grand af race, religion og kultur. Det kan opstå "diskrimination" men diskrimination er et begreb, der tilhører "adfærd" og er ikke politisk. Diskrimination kan foregår i alle situationer, også private. Det kræver en "Darwin" til at forklare. Intet nuverende samfund kan undgå "diskrimination".