Leder

Macron har lyttet til franskmændene og konkluderet, at han selv har ret

Macrons reform af det franske arbejdsmarked er absolut nødvendig. Men hans skattepolitik har entydigt gavnet den rigeste procent af franskmændene mest – han har rent faktisk været de riges præsident. Hvis han virkelig skulle lytte til protesterne, burde han gøre noget ved dét
Torsdag aften holdt Frankrigs præsident Emmanuel Macron endelig den store tale, efter det forløb han har døbt ’den store debat’,  hvor han rejst rundt i landet og afholdte politiske diskussioner.

Torsdag aften holdt Frankrigs præsident Emmanuel Macron endelig den store tale, efter det forløb han har døbt ’den store debat’,  hvor han rejst rundt i landet og afholdte politiske diskussioner.

Eliot Blondet

Udland
29. april 2019

Torsdag aften holdt Frankrigs præsident Emmanuel Macron endelig den store tale, som måtte udskydes, da Notre Dame pludselig stod i flammer.

Præsidenten har under det, han har døbt ’den store debat’, rejst rundt til forsamlingshusmøder i hele landet, og alverdens organisationer har afholdt tusindvis af politiske debatter, mens borgere har sendt knap to millioner ideer til politiske reformer.

Det hele handler om at imødekomme den eksplosive vrede imod regeringen, som De Gule Veste er det klareste symbol på – mange mener nemlig stadig, at Macron er de riges præsident, og befolkningens opbakning er faldet fra 60 procent i 2017 til 30 procent i dag.

Fra et podium i festsalen i Élyséepalæet og med den samlede franske presse bænket foran sig fremlagde Macron en række nye politiske tiltag: skattelettelser til middelklassen, højere pensioner til de fattigste pensionister – bl.a. en hævelse af mindstepensionen fra 650 til 1.000 euro om måneden. Og han lovede, at der ikke bliver lukket flere hospitaler og skoler, så længe han er ved roret.

De riges præsident

Det urimelige franske valgsystem skal også ændres, sagde han – en anelse i hvert fald.

Macron vil fjerne ca. en tredjedel af pladserne i parlamentet, og han leger med nogle – ret uklare – ideer om proportionalvalg i stedet for flertalsvalg. Desuden lukker han eliteskolen L’Ecole nationale d’administration, som i årtier har uddannet pingerne i fransk politik, inklusive Macron selv.

Den store debat er dog ikke en game changer for Macron. 86 procent af franskmændene svarede onsdag i en stor undersøgelse, at den store debat ikke har ændret noget for dem personligt. Alligevel vidner forløbet om en relativ succes, alene fordi millioner af borgere har fået mulighed for at komme til orde.

Den mest markante konklusion ser dog ud til at være, at Macron ikke ændrer retning.

»Er vi gået den forkert vej?« spurgte han retorisk fra scenen torsdag aften.

»Jeg mener helt det modsatte.«

Macron har lyttet og konkluderet, at han selv har ret. Og ja, hans store reform af det franske arbejdsmarked er absolut nødvendig, ingen tvivl om det. Men ser man på fordelingsprofilerne for hans skattepolitik, er det helt entydigt den rigeste ene procent af franskmændene, der har fået mest ud af det. Og de nye reformer ændrer ikke stort på billedet.

Macron har faktisk været de riges præsident. Og hvis han virkelig ville lytte, burde han gøre noget radikalt ved dét.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Det bliver spændende at læse om Macrons mulige ændringer i valgsystemet.

Der kan sagtens siges noget godt om det franske valgsystem med valg i enkeltmandskredse over 2 runder - det er da langt mere rimeligt end det britiske system med valg i enkeltmandskredse over 1 runde.

Maj-Britt Kent Hansen

Det er ingen trøst, lang mindre nogen løsning at blive mødt med, at nogen - her Macron - har lyttet.

Udsagnet: "Jeg hører, hvad du siger" er der mange, der har mødt - især i arbejdssituationer, hvor det drejer sig om at inddrage medarbejdere i beslutninger. Og det indeholder det usagte, men ganske følelige: "Men jeg handler ikke derefter".

Torben Skov, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Michael Friis og Steen Sohn anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Macron blev ikke valgt, men Marine Le Pen blev fravalgt.
Som i USA: Trump blev ikke valgt, men Hillary Clinton blev fravalgt.
Macron blev hyldet verden over og set som en messias/fornyer - men er en fiasko (30% approval rating mod 68% disapproval) og har et land i kaos og meget lille støtte til hans EU reform ideer.
Trump blev hadeobjekt nr et verden over - men trods mange fejl, så har han nogle vigtige pointer især inden for samhandel (41% approval rating mod 53% disapproval).
Det må være muligt at finde bedre modkandidater.
Jeg tog fejl, da jeg var Bernie Sanders støtte mod Hillary Clinton. Jeg faldt for underdog'en. Sarders er nok populær (som Corbyn) men begge er ikke valgbare.

Jørgen Wind-Willassen

Nu kan der være mange grunde til afskaffe en millionærskat på -75%.
Hvad siger mavefornemmelsen hos de fleste?
Det er vist at stramme skatteskruen lige en tand for meget med de 75% , og det behøver man altså ikke at arbejde hos Cepos eller være medlem af Liberal alliance for at mene.
Så spis lige brød til når Macron udråbes til de riges præsident.
Frankrig har vist stadig førertrøjen på når det samlede skattetryk beregnes

Jørgen Wind Willassen:

Spørg lige igen langt de fleste franskmænd, om de ikke ser Macron som en nyttig lakaj for de rige. Der er jo en grund til de historisk lave målinger til Macron og hans politik. Så vidt jeg husker har Macron oplevet at være Frankrigs historisk mest upopulære præsident. Og hvis man kender mange af dem, som også har regeret Frankrig, er det en kæmpe præstation i sig selv. Ikke mindst når man blev valgt en på en bølge af begejstring, hype og løfter, som mindede om da Obama blev valgt i USA.

Steen K Petersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørn-Erik Rasmussen

Macron har jeg seriøst ikke set som værende i nærheden af en fornyer/messias/progressiv.
Macron er let gennemskuelig som en klon af Vestager/Samuelsen/Elbæk.
Og det er der bestemt intet visionært i.
Det er snarere en ganske ordinær reproduktion af en særlig forkælet generation af en privilegeret økonomisk/erhvervs/uddannelses-elite.
Man burde ikke blive forbløffet over hans "selektive" udsyn og perspektiv!

Søren Kristensen

En makron skal helst være hård.

Men ender oftemed at være klistret.