Leder

Spansk politik har brug for forsoning, ikke radikalisering

Midt i den mest polariserede og politisk anspændte situation i Spanien i årtier har vælgerne i stort antal stemt på en kompromissøgende kurs. Søndagens parlamentsvalg var en stor sejr for premierminister Sánchez, der er det bedste bud på en regeringsleder, der kan sørge for, at den højspændte konflikt om catalansk selvstændighed ikke kommer ud af kontrol
Pedros Sánchez står styrket og reelt som den eneste mulige kandidat til den spanske premierministerpost.

Pedros Sánchez står styrket og reelt som den eneste mulige kandidat til den spanske premierministerpost.

Ritzau Scanpix

30. april 2019

Søndagens parlamentsvalg i Spanien var en katastrofe for det konservative Partido Popular, der mistede halvdelen af sine pladser i den lovgivende forsamling. Og det ultranationalistiske, indvandringsfjendske parti Vox fik sit store gennembrud med ti procent af stemmerne.

Men hovedoverskriften for valget var dog, at spanierne i stort antal stemte på en kompromissøgende kurs midt i den vel nok mest polariserede og politisk anspændte situation i årtier.

Det gik fremad for det mest moderate af højrefløjspartierne, det liberale Ciudadanos, der med næsten 16 procent af stemmerne var tæt på at blive det største parti på højresiden.

Og så var valget en stor sejr for premierminister Pedro Sánchez, fra det socialistiske arbejderparti PSOE, der i valgkampen har præsenteret sig selv som den mest besindige af partilederne.

Centrum-venstre-partiet PSOE fik 29 procent af stemmerne – sammenlignet med 23 procent ved sidste parlamentsvalg i 2016.

Fremgangen er endnu mere markant, når man kigger på antal mandater, hvor PSOE gik frem med hele 38 pladser til nu at have 123 pladser i det 350 mand store parlament.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Torben K L Jensen
ingemaje lange og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu