Leder

De unge klimastrejkende forsøger blot at sige det, forskere har sagt i årtier

Mens de unges klimastrejker verden over forsøger at få os til at forstå, at vi vitterligt står i en nødsituation, affejer flere meningsdannere deres opråb med bl.a. anklager om »klimahysteri«. Men strejkerne forsøger blot at sige det, som forskere har sagt i årtier: Det er nu, vi skal handle, hvis vi skal forhindre de værste klimaforandringer
Her ses bevægelsen Extinction Rebellion, der laver en uanmeldt demonstration på trappen til Christiansborg. De hælder sukkervand med rød farve ud på trappen som symbol på fremtidige generationers blod i forbindelse med klimaforandringerne.

Her ses bevægelsen Extinction Rebellion, der laver en uanmeldt demonstration på trappen til Christiansborg. De hælder sukkervand med rød farve ud på trappen som symbol på fremtidige generationers blod i forbindelse med klimaforandringerne.

Anders Rye Skjoldjensen

24. april 2019

Det er kommet bag på de fleste, at en 16-årig skolepiges symbolske fredagsstrejker for klimaet på få måneder har udviklet sig til en flodbølge af globale klimastrejker med deltagelse af hundrede tusinder unge.

Hvem havde drømt om, at World Economic Forum, Pave Frans, Europa-Parlamentet og i går det britiske parlament ville bede Greta Thunberg komme forbi og tale om de unges syn på klimatruslen og deres krav til de voksne? Eller at titusinder af akademikere har erklæret deres opbakning og sagt: ’De unge har ret’?

Tilsvarende: Hvem havde ventet, at der på endnu kortere tid ville vokse en radikal bevægelse for civil klimaulydighed frem? En bevægelse som i den forgangne uge under navnet Extinction Rebellion samlede 10.000 unge som ældre i London, hvor trafikale knudepunkter blev blokeret af syngende og dansende aktivister. Selv om næsten 1.000 blev arresteret, udtrykte politiet respekt for klimarebellernes udtrykkeligt ikkevoldelige aktion.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lillian Larsen
 • Olaf Tehrani
 • Gert Romme
 • Hans Larsen
 • Ib Gram-Jensen
 • Hilbert Larsen
 • Poul Erik Pedersen
 • Tom Andreæ
 • Jørn Andersen
 • Nikolai Beier
 • Ejvind Larsen
 • Kurt Nielsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Jørn Vilvig
 • Niels Møller Jensen
 • Torben K L Jensen
Lillian Larsen, Olaf Tehrani, Gert Romme, Hans Larsen, Ib Gram-Jensen, Hilbert Larsen, Poul Erik Pedersen, Tom Andreæ, Jørn Andersen, Nikolai Beier, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Vilvig, Niels Møller Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Ironisk nok skal vi takke Donald Trump for denne gevaldige mobilisering af klimabekymrede. - For hvis det havde fortsat med business as usual ville det have forsinket udviklingen med ca. 4 år. Trump er/var en "gamechanger" - på den negative måde og det skub mod afgrunden der underligt nok var brug for.

Poul Erik Pedersen, Ete Forchhammer og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Tak for en god opsummering af situationen.

Der er flere fra vores eget religiøse højre, der beskylder klimabevægelsen for religiøst hysteri. Sådan har det været i mange år, men en dag må det vel holde op, skulle man tro. I april har det ikke regnet og vejrmeldingen melder ikke om regn foreløbig. Måske får vi en tørke, der giver sidste års baghjul. Gad vide om det vil ryste de halstarrige og få dem til at forsvare det, de kalder Guds skaberværk?

Olaf Tehrani, Hilbert Larsen, Poul Erik Pedersen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Ete Forchhammer , Ejvind Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar