Leder

De unge klimastrejkende forsøger blot at sige det, forskere har sagt i årtier

Mens de unges klimastrejker verden over forsøger at få os til at forstå, at vi vitterligt står i en nødsituation, affejer flere meningsdannere deres opråb med bl.a. anklager om »klimahysteri«. Men strejkerne forsøger blot at sige det, som forskere har sagt i årtier: Det er nu, vi skal handle, hvis vi skal forhindre de værste klimaforandringer
Her ses bevægelsen Extinction Rebellion, der laver en uanmeldt demonstration på trappen til Christiansborg. De hælder sukkervand med rød farve ud på trappen som symbol på fremtidige generationers blod i forbindelse med klimaforandringerne.

Her ses bevægelsen Extinction Rebellion, der laver en uanmeldt demonstration på trappen til Christiansborg. De hælder sukkervand med rød farve ud på trappen som symbol på fremtidige generationers blod i forbindelse med klimaforandringerne.

Anders Rye Skjoldjensen

Udland
24. april 2019

Det er kommet bag på de fleste, at en 16-årig skolepiges symbolske fredagsstrejker for klimaet på få måneder har udviklet sig til en flodbølge af globale klimastrejker med deltagelse af hundrede tusinder unge.

Hvem havde drømt om, at World Economic Forum, Pave Frans, Europa-Parlamentet og i går det britiske parlament ville bede Greta Thunberg komme forbi og tale om de unges syn på klimatruslen og deres krav til de voksne? Eller at titusinder af akademikere har erklæret deres opbakning og sagt: ’De unge har ret’?

Tilsvarende: Hvem havde ventet, at der på endnu kortere tid ville vokse en radikal bevægelse for civil klimaulydighed frem? En bevægelse som i den forgangne uge under navnet Extinction Rebellion samlede 10.000 unge som ældre i London, hvor trafikale knudepunkter blev blokeret af syngende og dansende aktivister. Selv om næsten 1.000 blev arresteret, udtrykte politiet respekt for klimarebellernes udtrykkeligt ikkevoldelige aktion.

De civile ulydighedsaktioner i London blev ledsaget af aktivisters standsning af kultog i Australienblokader foran tøjbutikker i Paris, die-in aktioner i Rom, blokader af gader i Wien og Göteborg, broer i New York, Edinburgh og Berlin samt andre ulydighedsaktioner i omkring 30 lande.

Herhjemme bebudede Extinction Rebellions danske aktivister en »begravelse for vore efterkommere« ved regeringens borgermøde om klima i Viborg tirsdag aften.

Aktivisterne i London bakkes op af 20 erhvervsledere – bl.a. Unilevers mangeårige CEO Paul Polman – som i et åbent brev i The Times fastslår, at der »i modsætning til, hvad man tror, er opbakning i erhvervslivet til Extinction Rebellions dagsorden«.

Også den tidligere chef for FN’s klimasekretariat Christiana Figueres udtaler på YouTube sin  støtte til »de modige« aktivister.

»Det, de gør, er at vække alles opmærksomhed omkring den kendsgerning, at vi vitterlig står i en nødsituation, hvad angår klimaændringer,« siger hun.

Ingen respekt for fakta

Det er, som om et tipping point er passeret. En tilbageholdt kombination af vrede og ængstelse har med ét fundet udtryk i en form og et omfang, der har taget etablerede beslutningstagere og meningsdannere på sengen.

Mens nogle hjemlige toppolitikere i ord søger at omfavne de unge, søger andre at affeje dem og deres synspunkter. Som Henrik Dahl (LA), der i B.T. skriver, at »det eneste, de virkelig er gode til, er at stille sig op med selvhøjtidelige miner og forvente, at vi tager deres barnlige forestillinger alvorligt«. 

Eller politisk kommentator Amalie Lyhne, der i Berlingske taler om »klimahysteri« og anfører, at »der er absolut intet belæg for denne voldsomme alarmisme«, samt om Greta Thunberg fastslår, at »hun har ingen respekt for fakta«.

På samme linje er Jyllands-Postens lederskribent, der fastslår, at »religiøsiteten må ud af klimadebatten«.

»Så voldsomme, ja, eksistentielle, spørgsmål må søges besvaret med fakta, nøgternhed og iskold videnskabelighed,« skriver avisen.

En alvorlig polarisering er under udvikling

Det ironiske er, at Greta Thunberg om nogen refererer til klimasagkundskaben. Så sent som tirsdag gentog hun hos BBC sit centrale budskab: »Lyt til videnskaben, lyt til forskerne.«

»Jeg forsøger at sige, hvad de har sagt i årtier,« understregede hun.

For det er jo FN’s klimapanel, som siden 1990 har advaret om, at business as usual kan hæve temperaturen med »fire grader over det førindustrielle niveau før udgangen af næste århundrede«, og som i sin rapport fra oktober siger:

»At begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader celsius vil kræve hastige og vidtrækkende omstillinger uden fortilfælde af enhver side af samfundet.«

Det er dét radikale omstillingsbudskab, de unges kritikere ikke kan rumme, og derfor er det patetisk, at de i rådvildhed nu pludselig påkalder sig klimavidenskaben som argument for ikke at handle over hals og hoved.

Værre er det, at der iværksættes hadekampagner mod klimaaktivisterne og Greta Thunberg. Som i det britiske netmedie Spiked, der mandag omtalte de unges klimabevægelse som en besat, ’borderline-religiøs’ undergangskult med Sankt Greta som forstyrret messiasfigur.

Hvor ubehagelige og ubefæstede angrebene på klimaaktivisterne end er, skal man ikke tage fejl af, at en alvorlig polarisering er under udvikling. Hvis klimaaktionerne vokser i omfang og radikalitet uden at blive imødekommet via klimapolitisk handling, kan skærpede modreaktioner fra andre dele af offentligheden blive en konsekvens – Frankrigs gule veste illustrerer det.

Herhjemme ligger ansvaret således hos de politiske ledere, som – ifølge Politiken-kommentator Noa Redingtons helt egen, resignerede udlægning af dramaet – ikke kunne drømme om for alvor at sætte klimaet i centrum for en valgkamp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Ironisk nok skal vi takke Donald Trump for denne gevaldige mobilisering af klimabekymrede. - For hvis det havde fortsat med business as usual ville det have forsinket udviklingen med ca. 4 år. Trump er/var en "gamechanger" - på den negative måde og det skub mod afgrunden der underligt nok var brug for.

Poul Erik Pedersen, Ete Forchhammer og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Tak for en god opsummering af situationen.

Der er flere fra vores eget religiøse højre, der beskylder klimabevægelsen for religiøst hysteri. Sådan har det været i mange år, men en dag må det vel holde op, skulle man tro. I april har det ikke regnet og vejrmeldingen melder ikke om regn foreløbig. Måske får vi en tørke, der giver sidste års baghjul. Gad vide om det vil ryste de halstarrige og få dem til at forsvare det, de kalder Guds skaberværk?

Olaf Tehrani, Hilbert Larsen, Poul Erik Pedersen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Ete Forchhammer , Ejvind Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Vest-Jensen

Kom og være med i XR Danamrk. Du kan gøre en forskel, tak.