Leder

Erdogans kupdemokrati har fået den sekulære opposition op i det røde felt

I Erdogans optik gælder det, at »den, der vinder Istanbul, vinder Tyrkiet«. Det gjorde han selv i 1994. Men den populære Ekrem Imamoglu stiller op igen, nu med løfte om »radikalt at omfavne alle« – altså også AKP-vælgere – når han vinder igen. Hvis han vinder
Afsættelse af borgmestre i de kurdiske provinser har fået Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, til at reagere i et brev til Erdogan, hvor han kalder fjernelsen af borgmestrene for at være »imod de generelle principper for demokrati«.

Afsættelse af borgmestre i de kurdiske provinser har fået Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, til at reagere i et brev til Erdogan, hvor han kalder fjernelsen af borgmestrene for at være »imod de generelle principper for demokrati«.

Adem Altan

8. maj 2019

Det tyrkiske demokrati blev endegyldigt suspenderet mandag, da de 11 dommere i republikkens øverste valgbestyrelse (YSK) dikterede ’en ommer’ i lokalvalget for Istanbul. Dermed er stemmesedlen som vælgernes sidste barriere mod præsident Erdogans autokratiske styre elimineret.

Som bekendt vandt Istanbuls sekulære CHP-borgmesterkandidat, Ekrem Imamoglu, lokalvalget den 31. marts efter 25 års islamisk styre. Sejren var kneben, så den blev bekræftet efter en fintælling, men herefter klagede de slagne AKP-islamister til den øverste valgbestyrelse med krav om nyvalg på grund af en procedurefejl. Nemlig at offentligt ansatte tilforordnede på nogle valgsteder var suppleret med civile bankansatte som kontrollanter, hvilket formelt strider mod valgloven, men er almindelig praksis, f.eks. ved præsidentvalget den 24. juni sidste år. Valgbestyrelsen henholder sig til, at den ikke har modtaget indsigelser ved andre valg!

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Alvin Jensen
  • Gert Romme
  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Tommy Clausen
  • Torben K L Jensen
Olaf Tehrani, Alvin Jensen, Gert Romme, Thomas Tanghus, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tommy Clausen

Hvad kan man forvente sig af en "Diktator"

Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Gert Romme, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Der er pudsigt, at EU siger "imod de generelle principper for demokrati"
Vil en mulig "omstemning" i UK vedr Brexit betyde, at UK er et diktatur og T May er en diktator?
Eller hvad med DK i flg m 2 x Maastricht i 1992/1993. Med "diktator" Poul Nyrup Rasmussen ved roret ved "ommeren" og Holger K uden kone som fødselshjælper.
Det er nok "måden", der er forkert i Tyrkiet. Jeg kan bestemt ikke lide Erdogan men EUs dobbeltmoral er tragiskkomisk.

Ömer Ozturk, jens christian jacobsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Michael Friis

Europarådet er en international organisation, der har 47 stater som medlemmer. Den har absolut intet med EU at gøre.

Alvin Jensen, Steffen Gliese, Pietro Cini og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Mikkel Dahl

Jeg troede det tyrkiske demokrati døde endegyldigt da Erdogan slap afsted med et fingeret falsk kup mod sit eget styre. Og at det blev lagt endegyldigt i graven da han efterfølgende erklærede undtagelsestilstand og gennemførte en brutal og forlængst planlagt, udrensning af enhver potent opposition i og udenfor Tyrkiet.

Alvin Jensen, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Jakobs

Bluffen med omvalg er bekræftelsen på Erdogans demokratiske upålidelighed. Enhver kan få øje på det, så hvad gavner det egentlig Erdogan? Er Erdogan virkelig så usikker på sit greb om landet , at Istanbul ikke MÅ få lov at blive modstandsbastion? Er det ikke påfaldende?

Ömer Ozturk

Deres nyhed er mere ideologiske synspunkt end virkelighed info.
Hvad betyder Akp İslamister ? Er Merkel's CdU Kristianister?? ER Sekuler opposition de 5 som ku slet ikke tåle og beskyldte hinanden med at være fanatik ateist racist forræder ??