Leder

Erdogans kupdemokrati har fået den sekulære opposition op i det røde felt

I Erdogans optik gælder det, at »den, der vinder Istanbul, vinder Tyrkiet«. Det gjorde han selv i 1994. Men den populære Ekrem Imamoglu stiller op igen, nu med løfte om »radikalt at omfavne alle« – altså også AKP-vælgere – når han vinder igen. Hvis han vinder
Afsættelse af borgmestre i de kurdiske provinser har fået Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, til at reagere i et brev til Erdogan, hvor han kalder fjernelsen af borgmestrene for at være »imod de generelle principper for demokrati«.

Afsættelse af borgmestre i de kurdiske provinser har fået Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, til at reagere i et brev til Erdogan, hvor han kalder fjernelsen af borgmestrene for at være »imod de generelle principper for demokrati«.

Adem Altan

Udland
8. maj 2019

Det tyrkiske demokrati blev endegyldigt suspenderet mandag, da de 11 dommere i republikkens øverste valgbestyrelse (YSK) dikterede ’en ommer’ i lokalvalget for Istanbul. Dermed er stemmesedlen som vælgernes sidste barriere mod præsident Erdogans autokratiske styre elimineret.

Som bekendt vandt Istanbuls sekulære CHP-borgmesterkandidat, Ekrem Imamoglu, lokalvalget den 31. marts efter 25 års islamisk styre. Sejren var kneben, så den blev bekræftet efter en fintælling, men herefter klagede de slagne AKP-islamister til den øverste valgbestyrelse med krav om nyvalg på grund af en procedurefejl. Nemlig at offentligt ansatte tilforordnede på nogle valgsteder var suppleret med civile bankansatte som kontrollanter, hvilket formelt strider mod valgloven, men er almindelig praksis, f.eks. ved præsidentvalget den 24. juni sidste år. Valgbestyrelsen henholder sig til, at den ikke har modtaget indsigelser ved andre valg!

Valgbestyrelsens dekret kom, efter at Erdogan ugen før lagde pres på ved at erklære, at han forventede en ’afklaring af mistanken om uregelmæssigheder’. Og nu er selv moderate temperamenter i den sekulære opposition oppe i det røde felt – ikke kun med grydelågslarmen, som er en populær mishagsytring, men med opfordringer til at boykotte omvalget, der vil finde sted den 23. juni.

Den, der vinder Istanbul, vinder Tyrkiet

I Erdogans optik gælder det, at »den, der vinder Istanbul, vinder Tyrkiet«. Det gjorde han selv i 1994. Men den populære Ekrem Imamoglu stiller op igen, nu med løfte om »radikalt at omfavne alle« – altså også AKP-vælgere – når han vinder igen. Hvis han vinder.

I øvrigt er overgreb på demokratiet en gammel nyhed, som rammer borgmestre i de kurdiske provinser. De afsættes rutinemæssigt med præsidentielt dekret og erstattes med en statsligt udpeget forvalter, hvilket senest er overgået seks af dem, der blev valgt den 31. marts. Overgrebet fik Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, til at reagere i et brev til Erdogan, hvor han kalder fjernelsen af borgmestrene for at være »imod de generelle principper for demokrati«.

Det er en meget høflig måde at omtale Erdogans kupdemokrati på. Og det er ikke første gang, Europarådet og dets demokrativagthund, Venedig-kommissionen, giver Erdogan det gule kort med store bogstaver og udråbstegn. Og Istanbul-kuppet kunne være en passende anledning til at hæve det røde kort, der sender spilleren ud af banen med karantæne. Gerne langvarigt.

Serie

En tillidsafstemning om Erdogan

31. marts er der lokalvalg i Tyrkiet, men politisk handler det om langt mere end borgmesterposter. De økonomiske væksttal er i bund, inflationen er høj, og tre ud af fire vælgere er bekymrede for fremtiden. Visse målinger antyder, at præsident Erdogans parti, AKP, taber kontrol med storbyerne Ankara og Istanbul. I ugerne op til valget vil Information se nærmere på tyrkernes tillid til, at Erdogan kan genoprette økonomien. Økonomien, ikke menneskerettigheder, afgøre de tyrkiske valg, og lige nu ser det sort ud for AKP.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Hvad kan man forvente sig af en "Diktator"

Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Gert Romme, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Der er pudsigt, at EU siger "imod de generelle principper for demokrati"
Vil en mulig "omstemning" i UK vedr Brexit betyde, at UK er et diktatur og T May er en diktator?
Eller hvad med DK i flg m 2 x Maastricht i 1992/1993. Med "diktator" Poul Nyrup Rasmussen ved roret ved "ommeren" og Holger K uden kone som fødselshjælper.
Det er nok "måden", der er forkert i Tyrkiet. Jeg kan bestemt ikke lide Erdogan men EUs dobbeltmoral er tragiskkomisk.

Ömer Ozturk, jens christian jacobsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Michael Friis

Europarådet er en international organisation, der har 47 stater som medlemmer. Den har absolut intet med EU at gøre.

Alvin Jensen, Steffen Gliese, Pietro Cini og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Mikkel Dahl

Jeg troede det tyrkiske demokrati døde endegyldigt da Erdogan slap afsted med et fingeret falsk kup mod sit eget styre. Og at det blev lagt endegyldigt i graven da han efterfølgende erklærede undtagelsestilstand og gennemførte en brutal og forlængst planlagt, udrensning af enhver potent opposition i og udenfor Tyrkiet.

Alvin Jensen, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Jakobs

Bluffen med omvalg er bekræftelsen på Erdogans demokratiske upålidelighed. Enhver kan få øje på det, så hvad gavner det egentlig Erdogan? Er Erdogan virkelig så usikker på sit greb om landet , at Istanbul ikke MÅ få lov at blive modstandsbastion? Er det ikke påfaldende?

Ömer Ozturk

Deres nyhed er mere ideologiske synspunkt end virkelighed info.
Hvad betyder Akp İslamister ? Er Merkel's CdU Kristianister?? ER Sekuler opposition de 5 som ku slet ikke tåle og beskyldte hinanden med at være fanatik ateist racist forræder ??