Leder

Den fortsatte tyske nedsmeltning får konsekvenser for hele Europa

Efter et elendigt Europa-valg står Tysklands regeringspartier under massivt pres, mens De Grønne midt i opturen står foran en voldsom realpolitisk prøvelse. Allerede nu er den tyske magt i Europa svindende – på godt og ondt
Merkels CDU/CSU gik fra 35,4 procent i 2014 til knap 29 procent. Et godt bud er derfor, at vi med den europæiske magtforskydning efter Brexit vil opleve et markant mindre tysk Europa – på godt og ondt.

Merkels CDU/CSU gik fra 35,4 procent i 2014 til knap 29 procent. Et godt bud er derfor, at vi med den europæiske magtforskydning efter Brexit vil opleve et markant mindre tysk Europa – på godt og ondt.

AA/ABACA

29. maj 2019

»Situationens alvor er absolut klar for os alle.«

Selv SPD-leder Andrea Nahles prøvede ikke at tale katastrofen væk. Efter en usædvanligt indholdsfattig valgkamp styrtdykkede regeringspartiet i EU’s største og økonomisk tungeste nation fra 27 procent i 2014 til under 16 procent ved søndagens Europa-valg.

Nahles tog straks den risikable konsekvens. I næste uge tvinger hun partiet til at bekræfte hendes autoritet som partileder og gruppeforkvinde – eller vælge en anden.

Nahles har ikke dårlige kort på hånden. For den triste sandhed er, at SPD hverken har aflæselige kernebudskaber til unge, arbejdere eller klimabevidste. Og der står ingen afløser klar, der er i nærheden af at kunne binde partiet sammen indadtil og optræde som karismatisk leder udadtil.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benny Jensen
  • Christian Estrup
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Torben K L Jensen
Benny Jensen, Christian Estrup, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu