Leder

Modis valgsejr var en demokratisk sejr over demokratiet

At Modi vandt, var forventeligt. At han vandt så overbevisende, er overraskende
At Modi vandt, var forventeligt. At han vandt så overbevisende, er overraskende

Adnan Abidi

24. maj 2019

Først en god nyhed: Indisk demokrati er i topform. I går kom resultatet af valget til parlamentet Lok Sabha, og det viste den højeste valgdeltagelse nogensinde. 67,1 procent havde valgt at møde op til valget, der tog sin begyndelse den 11. april og først blev afsluttet i søndags. Med omkring 600 millioner afgivne stemmer er det den største demokratiske begivenhed i verdenshistorien.

Og så til den dårlige: Resultatet faldt ud til fordel for en mand, der de seneste fem år systematisk har undergravet en række af de institutioner, som vi anser for fundamentale for et liberalt demokrati. 

For Narendra Modi har – med loyal opbakning fra sit parti Bharatiya Janata Party (BJP) og til taktfaste klapsalver fra den hindunationale bevægelse Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) – i de seneste fem år udrenset kritikere fra universiteterne og indsat deres egne støtter, sat ngo’er og medier under konstant pres, centraliseret magten, manipuleret domstolen og bid for bid hugget ind den postkoloniale verdens mest ambitiøse sekulære forfatning.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er lidt svært at anerkende begrebet demokrati om et kastesamfund som det indiske, hvor 200 millioner lever som kasteløse på bunden af samfundet.

Karsten Lundsby, Rolf Andersen og John Andersen anbefalede denne kommentar
John Andersen

Tilsyneladende vandt Mody ved at nedgør oppositionen og de religiøse minoriteter og ved at fremstå som super nationalist for det store flertal af hinduer. Bare du bekender dig til demokratiet, med et valg kan du bag efter ignorer de demokratiske principper.