Leder

Når Italien blæser på sine budgetaftaler, vakler tilliden til fællesskabet

Kompromisset i den højspændte budgetstrid mellem EU og Italien kan kastes i skraldespanden, da det italienske budgetunderskud nu ser ud til at sprænge alle rammer. Rom lader hånt om sit økonomiske ansvar, og det kan påføre EU og tilliden mellem medlemslandene stor skade
11. maj 2019

Hvis man troede, at den højspændte budgetstrid mellem EU og Italien var overstået, tog man grueligt fejl. For det tyder nu på, at EU-Kommissionen er blevet taget ved næsen af den italienske populistregering.

Efter store skænderier lod Rom i december til at være blevet banket på plads, da man gik med til kommissionens krav om et mindre budgetunderskud på finansloven for 2019. Til gengæld tog Bruxelles truslen om en kæmpe milliardbøde for brud på eurozonens regler af bordet.

Men det kompromis er så godt som kastet i skraldespanden, da Italiens budgetunderskud nu ser ud til at sprænge alle rammer.

EU kom i denne uge med tal, der viser, at Italiens budgetunderskud forventes at komme op på 2,5 procent af BNP i år og hele 3,5 procent i 2020. Det er langt mere end de 2,04 procent, som EU og Italien aftalte.

Interesse for fællesskabet skal man lede længe efter

Eurozonens regler siger, at budgetunderskuddet skal holdes under 3 procent af BNP, og den samlede gæld på under 60 procent af BNP, men Italiens statsgæld lyder i dag på 133 procent og forventes med de nye tal at ryge op på 135 procent næste år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Italienerne må lære af grækerne.
Et budget er baseret på et sæt præmisser, som kan ændres.
Når regnskabets time slår, så må Nationalregnskabet bare forfalskes.