Leder

Nigel Farage har på én måned bragt de britiske magtpartier i frit fald

Nigel Farages Brexit Party får i en ny måling større tilslutning end De Konservative og Labour – tilsammen. Panikken er med rette begyndt at brede sig i de politiske rækker
Panikken er begyndt at brede sig i de politiske rækker. Tidligere premierminister Tony Blair har været ude med en bøn til de britiske vælgere om at huske at stemme den 23. maj: »Det her er ikke et valg for at vælge en regering eller en premierminister. Det er et valg for eller imod Nigel Farages Brexit.«

Panikken er begyndt at brede sig i de politiske rækker. Tidligere premierminister Tony Blair har været ude med en bøn til de britiske vælgere om at huske at stemme den 23. maj: »Det her er ikke et valg for at vælge en regering eller en premierminister. Det er et valg for eller imod Nigel Farages Brexit.«

Oli Scarff

14. maj 2019

I sig selv er det, hvis man tager meningsmålinger for gode varer, forfærdelig læsning for de to store britiske partier og for de mange, der stadig er fortalere for det britiske valgsystem, der i mere end 100 år har favoriseret midtsøgende majoritetsregeringer.

Søndag viste en måling i The Observer, at 34 procent vil stemme på Nigel Farages nye Brexit Party til europaparlamentsvalget den 23. maj, kun 22 procent vil stemme på Labour, mens Theresa Mays konservative regeringsparti står til at få en stor lussing af vælgerne med miserable 11 procent af stemmeren og en kurve, der snarere peger nedad end op.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Eva Schwanenflügel
  • Gert Romme
  • Runa Lystlund
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Torben K L Jensen
Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Runa Lystlund, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Måske hedder Fugl Føniks der rejser sig af asken "forholdsvalg" til efternavn.

Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel, Nis Jørgensen, Kim Houmøller og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Michel Farage er at sammenligne med slangen i historien om Loke (den almindelige brite), da aserne (de konservative så som
Jacob Rees-Mogg, Annunziata Rees-Mogg) hængte en giftslange over Loke for at straffe ham for diverse synder. Loke var ikke as, han var af jættekøn. Aserne hængte en giftslange over Lokes hoved i en grotte, derved dryppede giften ned over stakkels Loke, som rystede som et jordskælv, hver gang giften ramte hans pande. Sigyn, Lokes (May) kone gjorde hvad hun kunne og holdt en skål under giften. Desværre skulle hun tømme skålen en gang i mellem og det gav nogle gevaldige rystelser hos Loke.

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg

De fleste britiske politiske kandestøbere fremhæver gerne Jeremy Corbyns & Labours chance igennem det britiske valgsystem med valg i enkeltmandskredse.

Hvis Brexit-partiet tager tilpas mange stemmer fra de konservative, så vil Labour vinde kredsen. Så Brexit-partiet bliver måske slet ikke repræsenteret i Parlamentet; men kan alligevel påvirke britisk politik ganske gevaldigt.

jan henrik wegener

Er det måske egentlig nogle af deres egne traditioner de har brug for at gøre op med? Mere end "store stygge EU"?

Runa Lystlund

Nigel Farage er at sammenligne med slangen i historien om Loke (den almindelige brite), da aserne (de konservative så som
Jacob Rees-Mogg, Annunziata Rees-Mogg) hængte en giftslange over Loke for at straffe ham for diverse synder. Loke var ikke as, han var af jættekøn. Aserne hængte en giftslange over Lokes hoved i en grotte, derved dryppede giften ned over stakkels Loke, som rystede som et jordskælv, hver gang giften ramte hans pande. Sigyn, Lokes (May) kone gjorde hvad hun kunne og holdt en skål under giften. Desværre skulle hun tømme skålen en gang i mellem og det gav nogle gevaldige rystelser hos Loke.

Han hedder selvfølgelig Nigel.

Både vælgere der er for EU, samt vælgere der vil ud af EU men med en EU-aftale, er splittet op i flere partier. Medens de vælgere der bare vil ud af EU, og mener de kan skade EU mest, ved at gå ud uden EU-aftale, har placeret sig hos Nigel Farage.

Jeg har absolut ingen præference for nogle af parterne, for det er Storbritanniens egen sag. Men - jeg er faktisk lidt spændt på, hvad Nigel Farage egentlig vil opnå med dette her. Men efter EU-valget smutter han nok ud af dette parti også.

Espen Bøgh

Det vi ser i England med Nigel farrage, er en gentagelse af det vi så i Frankrig med de gamle politikere, og naturligvis også oplevede i Amerika med de etablerede politikere, og hvor Trump endte med at vinde præsidentposten.

Det kan - og jeg tror vi vil se det ske andre steder i Europa også, - nå ja, ser vi blot på de gamle Østeuropæiske lande, så er det ikke EU folket stemmer så meget på, men mere stærke nationale ledere til at styre landene.

Holland og Frankrig stemte imod såvel Wilders og Marine Le Penn, - men hvad fik de i stedet, - anstændighed blev det kaldt, men har det så fungeret?

I hvert fald ikke i Frankrig med Macron, - det blev blot til en ny etiket for alt det gamle(!), troen flyttede som sædvanlig ingen bjerge.

Holland derimod er lidt ubestemmelig om, i hvilken retning det bevæger sig, men da omgivelserne i Europa viser sig at bevæge sig i national retning, er det ikke utænkeligt, at det fremover vil ændre sig til de mønster vi har set.

Valget til EU viser sig sikkert igen at blive et "mindretalsvalg" forstået på den måde, at valgdeltagelsen igen ikke overtiger - er det 40 eller 50 % af EUs vælgermasse, så vi fortsat - flertallet af vælgere, skal ledes af et mindretal i EUs parlament, et mindretal i foragt for et demokrati som et flertal ikke tror eller stoler på?

Mistilliden til hele EU er klart til stede henholdsvis i de enkelte lande som i grupperinger rundt omkring i hele EU, og med god grund, - alene korruptionen i hele EU systemet er påfaldende med udbetaling af de såkaldte "blyantspenge", der er lige til at stikke i lommen - som tak for at være med i "forestillingen" om at EU er hæderlig og lever efter de samme regler om regnskab for penge udbetalt, sådan som de(EU politikerne) kræver af borgerne.

Det er rene korruptionspenge givet for at holde folk til i EU, - det kan betale sig med skattefrie penge foruden den ret store løn der udbetales til medlemmerne, - plat og svindel er hvad den slags hedder på godt gammelt danske.

Det er den eneste måde de kan holde EU i live på - korruption med penge under bordet, - og hvor mange der yderligere får lidt her og der for et ændret holdning på lovforslagene undervejs er der ingen der ved, - men til genfæld ved vi med sikkerhed der er mange lobbyister i EU, som hele tiden presser på overfor demokratiet, - og det viser sig det kan svare sig, for lovene der udgår fra EU trækker stærkt i liberalismens retning, - lovene for borgernes rettigheder bliver fortsat hængende i det uvisse år ud og år ind - det haster nemlig slet ikke!

Den udviste politiske træghed overfor borgernes rettigheder viser med al tydelighed, at lobbyisterne har overtaget demokratiet i det skjulte, så hvorfor dog afholde valg til EU-parlamentet, når det kun er en "teaterforestilling" man kun opfører en gang imellem og som reelt ingen demokratisk betydning har.

Åbne møder med lobbyisterne er vejen frem for EU og for demokratiet eller vil EU gå til grunde i endnu mere korruption af såvel politikerne som demokratiet.