Leder

Den østrigske vicekansler Strache faldt over sine egne fuldemandsben og kleptokratiske tendenser

Kansler Sebastian Kurz kan profitere på nyvalget i Østrig, hvor den obskure skandale om den højreradikale vicekansler Heinz-Christian Strache fra FPÖ viser, at en illiberal stat selv i en østrigsk udgave er lig med autoritært kleptokrati, der ikke just tjener nationen
Igennem seks timer blev den nu afgåede FPÖ-leder og østrigske indenrigsminister Heinz-Christian Strache hemmeligt filmet med fingrene i den russiske kagedåse.

Igennem seks timer blev den nu afgåede FPÖ-leder og østrigske indenrigsminister Heinz-Christian Strache hemmeligt filmet med fingrene i den russiske kagedåse.

ritzau scanpix

Udland
20. maj 2019

Det lyder som en dårlig Bond-film: I sommeren 2017, få uger før det østrigske parlamentsvalg, blev den tidligere højreekstremist og senere vicekansler Heinz-Christian Strache fra østrigske FPÖ sat op med en russisk millionærdatter i en hvidkalket luksusvilla på Ibiza proppet med sushi og champagne og vist også en lille stribe til næsen.

At den russiske oligarkdatter ikke havde rent mel i posen, men var en del af en fælde, vidste Strache ikke. Ellers havde han ikke tilbudt hende de bundkorrupte aftaler, som fredag aften kom offentligheden for øre fra de seks timer lange og hemmelige videooptagelser af mødet.

En af Straches forespørgsler var, om den russiske rigkvinde kunne erhverve Østrigs største avis, formiddagsbladet Krone Zeitung, og dermed hjælpe FPÖ til et succesrigt valg.

Som modydelse lovede Strache bl.a. lottolicenser og offentlige byggekontrakter under bordet. Den angivelige millionær blev også instrueret i, hvordan man omgår de gængse skatteregler for partidonationer.

Opsat fælde eller ej: Straches afsked som FPÖ-leder og vicekansler lørdag var lige så uundgåelig som kansler Sebastian Kurz’ opløsning af regeringskoalitionen med FPÖ og udskrivelsen af nyvalg.

Dermed er det allerede en historisk ironi, at Strache falder over sine egne fuldemandsben og kleptokratiske tendenser og ikke over sin højreekstremistiske fortid, som Kurz opportunistisk har set igennem fingre med på linje med en lang række øvrige FPÖ-skandaler og russiske forviklinger.

Med FPÖ-ledede indenrigs-, udenrigs- og forsvarsministerier har det ellers fået en række europæiske efterretningstjenester til åbent at tvivle på Østrigs troværdighed som efterretningspartner.

De suspekte omstændigheder om den omstændelige fælde og den påfaldende timing for lækket har allerede givet næring til spekulationer og opbakning til Straches udlægning om et »politisk attentat« mod ham på sociale medier. Alligevel kan det meget vel ende med at blive en fordel for kansler Kurz fra ÖVP, der ved nyvalget kan samle skuffede stemmer op på højrefløjen.

At videoen kom ud op til Europa-valget, giver en hovedpine for Dansk Folkeparti og de øvrige partier i den nye koalition af Europaskeptiske partier, der kæmper for et fædrelandenes Europa.

For når røgen har lagt sig en smule, vil der stå et meget grimt billede tilbage af FPÖ, der helt tilbage til Jörg Haiders dage har solgt sig som den lille mands parti: Den facade faldt grundigt ved den korruptionsliderlige champagnefest på Ibiza.

Samtidig afslører den østrigske højrefløjs drøm om den illiberale stat nådesløst, at de angivelige nationalister er mere end villige til at sælge ud af både offentlig ejendom og alle retsstatslige principper – til skade for deres lande og udelukkende for egen magt og vindings skyld.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Albinus

Som bekendt har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) indledt et samarbejde med den nu afgåede indenrigsminister Herbert Kickl (FPÖ).

Jens Rohde (folketingskandidat for RV) skrev i Berlingske 10.10.18:

Er Inger Støjberg klar over, hvem hendes østrigske venner i virkeligheden er?
https://www.berlingske.dk/kommentarer/er-inger-stojberg-klar-over-hvem-h...

Inger Støjberg og Herbert Kickl præsenterede 5.10.18 et visionspapir om migrations- og asylpolitik. Samtidig har de to lande forsøgt at finde et ikke-EU-land på Balkan til bl.a. 600 afviste asylansøgere fra Danmark (Socialdemokratiet synes godt om dette lejrprojekt). En sådan lejr er i strid med EUs udsendelsesdirektiv.

Jeg har gravet lidt i den sag her:
https://menneskeretsdebat.blogspot.com/2019/03/stjbergs-balkanlejr-med-k...

Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Britta Hansen, Pietro Cini, Karsten Lundsby, Ole Frank og Gert Romme anbefalede denne kommentar

dr.dk har en virkelig god, lærerig og lidt chokerende artikel om Europas højre-radikale-national-konservative partier og deres ligegyldige omgang med skattebetalernes penge.

For eksempel da ENF-gruppen i EU-parlamentet drak 228 flasker rigtig god champagne på deres interne møder. Og desuden spiste de middage til omkring 3.000 DKK par kuvert. - Alt sammen for skattebetalernes penge.

ENF-gruppen i parlamentet var følgende nationale partiet: Vlaams Belang, Front national pour l'unité française, Lega Nord, Partij voor de Vrijheid, Freiheitliche Partei Österreichs og UK Independence Party

https://www.dr.dk/nyheder/politik/ep-valg/husker-du-meld-og-feld-sagen-i...

Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Pietro Cini, Karsten Lundsby, Ole Frank, Anne Albinus og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Jeg er bange for at Østrigs omdømme er 'beyond repair'.
Det skulle allerede Habsburgerne have rettet op på.

/O

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Gert Romme og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Sådan er det for alle de national-konservative der ønsker at svække EU. Gær engang hvor de får deres opbakning og finansiering fra. Hvis I gætter fra et land (eller flere) som ønsker et svækket EU for at kunne dominere Europa så gætter i korrekt.

Og sådan er virkeligheden. Hvis man ønsker et svækket EU gå man samtidig ind for at Rusland , Kina og USA bedre kan dominere Europa. Der er ingen mellemvej.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Ole Frank, Kim Folke Knudsen og Lars F. Jensen anbefalede denne kommentar

Er dette et varsel?

Skal det hele starte med Østrig igen.

Hele setuppet kunne være en scene Manden uden egenskaber. Er vi alle ikke uden egenskaber!, når v ser højrefløjen heilende skabe sig, og vi bare siger, de har jo ytringsfrihed.

Dengang Ulrich beklædte en administrativ sekretærpost i den såkaldte ’parallelaktion’ gik der ikke lang tid før østrigerne og resten af de europæiske folk vadede ind 1. verdenskrg med åbne øjne......

Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

@ Olivier Goulin,

Her er jeg bange for, at du overvurderer Donaumonarkiets evner - eller ligefrem ønsker og mål. For det var jo ikke ligefrem et humant og serøst styre, der her fandt sted.

I perioder var det Stor-Ungarn, der kørte butikken og i andre perioder var det Østrig. Men Ungarn var nok de værste. I øvrigt drejede sig udelukkende om de styrtende rige fyrster og deres velfærd. - Alt andet var ligegyldigt.

I tjekkiske Mähren er der en by ved navn Brno, og her er et stort og smukt gammelt slot, der blev anvendt til parkering af landets systemkritikere samt overflødige fyrster fra besatte områder. De boede i kældrene, og levetiden var i gennemsnit 2 år. Dels blev de sultet ihjel og dels blev de slæbt op og tæsket ihjel, så der kunne blive plads til den evige strøm af "indsatte".

Men trods dette rører du ved noget centralt. For det er disse ærefulde tider, hvor Østrig og Ungarn styrede enorme landområder, som mange borgere i begge lande, brændende ønsker tilbage.

Eva Schwanenflügel, Henrik Leffers og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Pietro Cini

Ovenpå FPÖ's fadæse må Inger Støjberg vist trænge til trøst. Hvad med en rask lille lagkage til deling med de tre fotogene "grænsevogtere" fra DF Pia Adelsteen, Peter Kofod og Anders Vistisen?
Alle 4 kunne belejligt få selskab af den italienske værdikæmper Matteo Salvini fra La Lega.
Han har efter sigende en sød tand og er god til at svinge med rosenkrans.
Prøv at google:"Sovranisti in piazza a Milano,l'inquisitore Salvini".

Kim Folke Knudsen

Det samme kan ske i Danmark, hvis landets befolkning rækker Stram Kurs, Nye Borgerlige, og DF en lillefinger. De tager hele armen alle de nationalistiske og EU fjendtlige partier.

Lige inden valget inviterede DF deres nye internationale allierede Fru Marine Le Pen fra Front Nationale på besøg på Christiansborg. Det er næsten lige så godt og fint, som den gang, da Erik Scavenius vores Udenrigsminister i November 1941 blev inviteret til Berlin, så Danmark kunne underskrive Antikomintern Pagten vendt mod det kommunistiske Sovjetunionen. Den gang var det Adolf Hitler, som skulle trykkes i hånden i forvisning, om at sikre Danmarks lydige plads i det nyordnede nationalsocialistiske Europa regeret af tyskerne og deres NSDAP diktatur Tusindeårsriget.

De er ikke demokratiske partier Lega Norte, Front National, UKIP, FPÖ, JOBBIK partiet i Ungarn, og AFD. På overfladen river de stemmer til sig på hadet og vreden mod EU og den sociale ulighed i Europa, men deres projekt er at omstyrte den demokratiske orden, som har bragt Europa fred og velstand gennem snart 75 år.

Det er DF´s nye legekammerater, dem som skal inviteres indenfor på Christiansborg og skamroses af DF´s anti EU etablissement med Anders Vistisen (DF) i spidsen. DF siger det ikke højt men bare spørg den mere ærlige version af DF: Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen. Han siger det lige ud. Angela Merkel er en forræder, som ødelægger sit land med EU bureaukrati og islamisering.

AFD´s hadefulde retorik mod den tyske kansler Angela Merkel viser sig nu her i landet. Det var det parti som jeg desværre for 2 år siden omtalte som et håb for opbrud i Tyskland. Jeg tog helt fejl. Partiet rummer dybt reaktionære holdninger. Det gør nar ad Greta Thunberg den modige svenske unge pige som har stillet sig op i offentligheden og gjort opmærksom på vores ansvar for, at kloden overlever klimakrisen. AFD viste sig at indeholde det brune skidt. Der var ikke renset ud. 75 år efter kryber skidtet frem fra Tysklands mørke kloakker. Partiet har åbenlyst støttet antisemitiske holdninger og demonstrationer i Tyskland rettet mod Jøderne vores medborgere. Partiet vil gerne knytte Tyskland tættere til Putins Rusland. Jeg tvivler dog på, at Vladimir Putin bifalder AFD´s anisemitisme. Jeg betragter ikke selv Vladimir Putin som en antisemitisk person.

AFD og Rasmus Paludan er pot og pande omkring afislamiseringen af vores lande. Entjudung og Afislaminsering: Begreberne er ens fra den samme fascistiske værktøjskasse, syndebukken er ny den gang Jøder nu Muslimer. Målet at indføre et regime, som kontrollerer folks religiøse overbevisning og udvise de elementer af samfundet, som ikke passer ind i Herrefolksmentaliteten den ideologi som passer NSDAP og nu Stram Kurs bedst. Deportationer og forfølgelse af det muslimske mindretal i de to lande venter, hvis de to partier AFD og Stram Kurs får det som de gerne vil have det. På overfladen et demokratisk populistisk protestparti mod det forhadte EU etablissement indeni et parti som vil føre Europa tilbage til før 1939 - et nationalismens Europa domineret af diktaturer og undertrykkende regimer.

Hele forsamlingen af antidemokratiske partier, som DF nu ser som deres nye allierede i kampen for at omforme Europa: De har forstået en ting. Penge er magt og magt kræver magt over medierne. Kan en avis købes ud og kan journalisterne ekspederes væk altså de selvstændigt tænkende journalister, så kan pressen bruges til at forme borgene med de nye rette holdninger i det nyordnede Europa. Det var planen for FPÖ med at overtage magten over Kronen Zeitung: Østrigs svar på Ekstra Bladet. FPÖ har været ude med riven og krævet anerkendte journalister ved ORF ( Østrigs public service TV kanal ) fyret, fordi de har en for kritisk indstilling til partiet. I Braunau am Inn er der dukket et smædeskrift op, hvor indvandrene fra Mellemøsten omtales som rotter, der oversvømmer Europa. Det sker i Østrig i år 2019 i Adolf Hitlers fødeby Braunau am Inn. De tyske antisemitiske film fra nationalsocialismens tid Jøden Süss og Der Ewige Jude. Her portrætteres Jøderne som rotter, der i vilde horder fra Asien af oversvømmer Europa og ødelægger den europæiske civilisation. Lighederne i argumentation er forbløffende den hadefulde tale den samme.

Det er godt, at skandalen med FPÖ nu er kommet op til overfladen. Partiets liberale fupoverskrift er afsløret af partiets egne beskidte og korrupte metoder. Den østrigske Kansler Sebastian Kurz må nu rebe sejlene og indse, at det ikke just var et almindeligt demokratisk parti FPÖ, som han inviterede indenfor i hans regering.

Østrig kan være interessant for russisk indflydelse for det er brohoved, til at løsrive Ungarn fra EU og øve indflydelse på nabolandet Tyskland en vigtig brik for russisk udenrigspolitik. Danmark er heller ikke et uinteressant objekt. Nordsøen, adgangen til Østersøen, Grønland og Arktis. Der er utallige russiske militære interesser i at kunne kontrollere Danmark og øve indflydelse på landets politiske styring. Derfor skal vi holde øje med alle de pudsige nye anti EU partier. Hvem er deres allierede ?, hvem er deres økonomiske støtter også i det skjulte ?. Hvidvask omfatter ikke kun Danske Bank. Der er andre aktører, som profiterer på dette spil.

Link til Wikipedia Antikomintern Pagten mellem Tyskland, og Kejserriget Japan vendt mod kommunismen i Sovjetunionen. Det tyskbesatte Danmark tiltrådte denne pagt i November 1941 sammen med flere andre lydstater til det nationalsocialistiske Tyskland.

https://de.wikipedia.org/wiki/Antikominternpakt

Pietro Cini, Eva Schwanenflügel, Jan Jensen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lige nu står Lars Løkke og Inger Støjberg nede ved den tyske grænse og har præsenteret et nyt udspil om at Danmark skal have permanent grænsekontrol.
Det stopper aldrig..