Leder

Efter tre ugers valgkamp ligner Europa mere et sundt demokrati end et demokrati på randen af sammenbrud

EU-valget blev ikke en krig imod de onde populister, som mange forudsagde. Vi har tværtimod set en forbløffende politisk enighed: Om klima, om europæisk samarbejde, migration og en mere reguleret kapitalisme. Pludselig ser demokratiet i Europa sundt ud. Måske varslede Brexit og Trump ikke begyndelsen på en undergang, men derimod en overgang
Det er ikke længere kun de grønne partier, der bekymrer sig om miljøet. Det gør Marine Le Pen også i dette valg til Europaparlamentet. Noget tyder på, at Europas demokrati er sundere, end vi troede, skriver Christian Bennike i denne leder. 

Det er ikke længere kun de grønne partier, der bekymrer sig om miljøet. Det gør Marine Le Pen også i dette valg til Europaparlamentet. Noget tyder på, at Europas demokrati er sundere, end vi troede, skriver Christian Bennike i denne leder. 

Nicola Marfisi/Ritzau Scanpix

25. maj 2019

Efter tre ugers europæisk valgkamp må vi konstatere, at alt er gået anderledes, end vi havde frygtet.

Søndagens valg til Europa-Parlamentet er blevet talt op til at være det næste slag i en stor krig, som begyndte med Trump og Brexit.

»Right wing is coming,« som De Radikale siger i deres Game of Thrones-inspirerede kampagnevideo.

En stor kamp mellem »os« og »dem, der hader Europa«, som Emmanuel Macron siger i sit partis officielle kampagnevideo, hvor billeder af Steve Bannon, Matteo Salvini, oversvømmelse og gadekampe toner frem.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg mener, at dette valgt faktisk kan give borgerne en enorm mulighed med EU.

Sagen er jo, at det ikke blot er højrepopulister, der vinder frem. Men det gør også de "grønne" partier, der typisk bygger på et socialistisk grundlag. Og hvis de gamle liberale magtpartier bliver svækkede, og det gør de jo, da det er dem, der afgiver stemmer til begge yderfløje, giver det en rigtig stor mulighed for at ændre hele Europa.

Ser man på de højrepopulistiske grupper, har de egentlig ikke meget til fælles, og det svækker deres muligheder vitalt, at de er faktisk er opdelt i 3 grupper. Og egentlig har de fleste af disse populister ingen egentlig politik at fremlægge. Deres primære politik frem til nu har været at gafle penge fra EU´s kasse til politisk arbejde, hvilket også har finansieret deres drift.

Derfor kan de grønne partier - hvis de kan finde sammen med de rigtige socialistpartier i et konstruktivt samarbejde, både skabe en hensigtsmæssig klimapolitik for hele samfundet, samt sikre en jævnbyrdig social fordeling af den årlige værdivækst.

Og dette giver faktisk muligheder, Europas borgere ikke har haft i mange år.

Troels Brøgger

751 mandater med forskellige sprog og forskellig kultur i et parlament der ikke kan stille lovforslag. Masser af mennesker der bliver glemt i den, for den økonomiske elite så bekvemmelige, fri bevægelighed. En domstol der ustandselig spænder ben for landenes mulighed for at indrive skatter fra de store multinationale. Et komplet uigennemsigtigt system hvortil hører en kommision som ikke er valgt af befolkningerne men i koridoraftaler mellem statslederne, og som samtidig har enorm magt.
Optimisme er ikke lige den følelse der rammer mig

Troels Brøgger

Husk lige EU startede som en kul&stål union. Et handelssamarbejde som er organiseret som et handelssamarbejde. At bygge statsdannelsestanker på en sådan konstruktion er vanvid for folk der elsker at lave planer de ikke selv skal udføre og heller ikke tage konsekvenserne af.