Leder

USA’s demokratiske institutioner er hårdt spændt for. En førende demokrat taler om »forfatningskrise«

Præsident Donald Trumps obsternasige linje over for Repræsentanternes Hus i spørgsmålet om frigivelsen af de censurerede afsnit i Mueller-rapporten hindrer det demokratiske flertal i at tage stilling til en mulig rigsretssag. Demokraterne har intet andet valg end at lade domstolene afgøre konflikten, og det kan tage en rum tid
Det er svært at konkludere andet, end at justitsministeren William Barr assisterer præsidenten med at dække over noget i rapporten, skriver Martin Burcharth.

Det er svært at konkludere andet, end at justitsministeren William Barr assisterer præsidenten med at dække over noget i rapporten, skriver Martin Burcharth.

Clodagh Kilcoyne/Scanpix

10. maj 2019

Formanden for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Jerrold Nadler, erklærede onsdag, at USA nu befinder sig i en »forfatningskrise.«

Hans dramatiske beskrivelse af den verserende konflikt mellem den udøvende og lovgivende magt skal i lyset af justitsminister William Barrs afvisning af Det Demokratiske Partis lovgiveres krav om at få udleveret alle overstregede sætninger i den særlige anklager Robert Muellers rapport om Ruslands påvirkningskampagne under præsidentvalget i 2016.

Cirka otte procent af rapportens 428 sider er blevet censureret. Og hver gang Justitsministeriet har haft gang i overstregningstuschen, er begrundelsen anført. Årsagen til censureringen kan enten være personlige oplysninger, klassificerede efterretninger eller følsomt materiale fra storjuryen, fra hvilken den særlige anklager gennem to års undersøgelser modtog bemyndigelse til at anskaffe dokumenter og stævne og forhøre vidner.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Mihail Larsen
  • Eva Schwanenflügel
Gert Romme, Mihail Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alle de journalister, der omgående accepterede justitsministerens fire siders referat som den endegyldige sandhed, har formodentlig fået noget at tænke over.

Niels Duus Nielsen

Farcen fortsætter.

Trump vil blive genvalgt, hvis ikke snart Demokraterne forstår, at der skal positive forslag på bordet. Det er ikke nok at sige: "stem på mig, for jeg er ikke Trump". Hvis man vil have amerikanerne til at forlade sofaen og gå til stemmeurnerne, skal man begejstre dem og give dem håb ved at formulere en positiv vision for fremtidens USA.

Blot at overtage en modificeret udgave af Trumps slogan: "Make America Great Again" ved at tilføje: "as it was before Trump" vil ikke animere de desillusionerede amerikanske vælgere.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Anders Graae og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

For at brede indtrykket af USA.

Den tidligere amerikanske efterretningsofficer, Chelsea Manning, blev i går løsladt efter 62 døgn i brummen i Virginia.

Hun blev fængslet i marts, da retten anså, at det var foragt for retten, at hun ikke havde noget oplysninger at vidne om i den storjury, der efterforsker sagen mod Julian Assange fra WikiLeaks.

Denne sag er absolut ikke slut, for regeringen i USA forlanger simpelt hen at få noget "voldsomt", de kan hænge Julian Assange op på. Men Chelsea Manning´s advokater siger, at hun kun kan svare på samme måde næste gang hun indkaldes til vidneafhøring. "For ved man ingen ting, kan man jo heller ikke sige noget andet".

Samtidig ser det også ud til, at man på denne måde forsøger at straffe Chelsea Manning endnu mere, da magtfulde personer i administrationen absolut ikke mener, hun har fået straf nok.

Niels Duus Nielsen, Anders Graae, Torben Arendal og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Vi må alle blive enige om at når lobbyisme er så udbredt som i USA er der ikke tale om et demokrati.

Landet har demokratiske institutioner ja, men det er ikke ensbetydende med at landet bliver styret af respæsentanter for et politisk flertal. Det er nærmere et monetært flertal der styre landet.

Vi må komme op med en ny definition på demokrati der én gang for alle udelukker totalitærer regimer som USA, Rusland og Israel fra at pryde sig med den titel.

Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar