Leder

Egypten begraver sit demokrati i stilhed

Den første demokratisk valgte præsident i Egyptens historie døde midt under en absurd retssag
Mohamed Mursi blev 67 år og var Egyptens første og eneste folkevalgte præsident. Han har siddet i fængsel, siden han blev væltet ved et militærkup i 2013 og døde mandag under en retssag anklaget for bl.a. spionage og tortur.

Mohamed Mursi blev 67 år og var Egyptens første og eneste folkevalgte præsident. Han har siddet i fængsel, siden han blev væltet ved et militærkup i 2013 og døde mandag under en retssag anklaget for bl.a. spionage og tortur.

Tara Todras-Whitehill

Udland
19. juni 2019

Kun en enkel egyptisk avis har indtil videre omtalt hans død.

Mohamed Mursi, 67 år, var ellers Egyptens første og eneste folkevalgte præsident.

Han har siddet i fængsel, siden han blev væltet ved et militærkup den 3. juli 2013 af Egyptens nuværende diktator, Abdel Fattah al-Sisi.

I mandags fik Mursi hjertestop under en tragikomisk retssag, hvor han stod anklaget for at spionere for Hamas, Iran og Hizbollah, for at godkende tortur mod egyptiske demonstranter og for at stjæle høns og kvæg!

Amnesty International har tidligere kaldt retssagen mod ekspræsidenten for »et paradenummer baseret på ugyldige procedurer«.

De egyptiske myndigheder har endnu ikke givet en officiel dødsårsag, men kritikere af al-Sisis regime peger på bevidst forsømmelse fra myndighedernes side.

Mursi led af sukkersyge, for højt blodtryk og en leversygdom, men til trods for hans helbredsproblemer blev han holdt i isolation i lange perioder, nogle gange op til 23 timer i døgnet.

»Der er rigtig meget, der taler for, at det var kriminel uagtsomhed, og bevidst mishandling, da man har nægtet Mursi basale fængselsrettigheder,« skrev Sarah Leah Whitson, Human Rights Watch-direktør for Mellemøsten og Nordafrika, mandag på Twitter.

Et kaotisk år ved roret

Mursis død markerer endnu en tragisk milepæl i Egyptens moderne historie efter et arabisk forår i 2011, som mange havde håbet ville skubbe landet i en mere demokratisk retning.

Mursi vandt Egyptens første demokratiske præsidentvalg i 2012, da han stod i spidsen for Det Muslimske Broderskabs Friheds- og Retfærdighedsparti, og præcis et år senere blev han fjernet fra magten igen af militæret.

Mohamed Mursis ene år ved magten var præget af kaos.

Egyptens sekulære kræfter beskyldte ham dengang for at ville skabe et islamistisk styre med Iran som forbillede, mens hans egne tilhængere beskyldte ham for at sælge ud af islamiske idealer ved at samarbejde med Barack Obama, bevare nære relationer til Israel og vise tolerance over for landets sekulære.

Men Mursis tid ved magten blev også kaotisk, fordi Egyptens statsbureaukrati, herunder især embedsmænd loyale over for Mubarak, og militæret aldrig for alvor accepterede ham som statsoverhoved.

Mursis ordrer blev ignoreret, sikkerhedsapparaterne trak sig tilbage fra gaden, og store dele af statsadministrationen nægtede at udvise samarbejdsvillighed.

Hans manglende evne til at håndtere statsinstitutionerne var i stigende grad med til at udstille ham som en svag leder.

Indtrykket af Mursis svære position blev kun styrket af hans manglende karisma, dårlige retoriske evner og til tider akavede væremåde i offentligheden.

Det, der især gør historien om Mursi tragisk, er, at han ikke engang var en særlig respekteret mand i sin egen bevægelse, Det Muslimske Broderskab.

Han var ikke agtet som broderskabets tænker, Mohammed Badie, eller en magtfuld skikkelse som bevægelsens millionær, Khairat al-Shater. Kun i sidste øjeblik blev Mursi valgt som broderskabets kandidat til præsidentvalget i 2012.

Mursi var mere kendt som den hårdtarbejdende mand, der kom fra en simpel familie i udkanten af Kairo og havde kæmpet sig til tops i broderskabet, efter han fik sin ph.d. som ingeniør ved University of Southern California i 1982.

Ingen tør råbe op

Efter hans død hersker der en underlig stemning i Egypten.

Selv Mursis ærkefjender kalder det på de sociale medier urimeligt, at Mursi er død, mens den gamle diktator Hosni Mubarak, der blev væltet i 2011, i dag lever i sin villa i Sharm el-Sheikh ved Rødehavet, efter at han blev frifundet i marts 2017.

De færreste regner dog med, at det kommer til protester eller uroligheder. Egyptens nye diktator Abdel Fattah al-Sisi har mobiliseret hæren. Han har lukket cafeer, veje og pladser i de større byer ned.

Ingen tør tilsyneladende risikere noget for Mohamed Mursi.

Heller ikke Det Muslimske Broderskab kan gøre meget. Bevægelsen er for længst blevet knust, og de fleste af medlemmerne enten smidt i fængsel, gået under jorden eller flygtet til udlandet.

Der er med andre ord ingen i Egypten, der længere tør råbe højt om, hvor hurtigt det gik med at få dræbt og begravet det egyptiske demokrati.

Efter muslimske standarder var det en stille begravelse, kun Mursis advokat og nærmeste familie var til stede.

Selv efter sin død blev Egyptens første og eneste folkevalgte præsident nægtet at vende tilbage til hjembyen, Sharqiya, uden for hovedstaden i Kairo. I stedet blev han begravet i Nasr City i Kairo, hovedsædet for Egyptens hær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Waleed Safi

Du nævner Barak Obama og Mohamed Mursis samarbejde med den amerikanske præsident.

Jeg husker Obamas ynkelige figur, da Murso blev væltet af militæret.

USA må ifølge loven ikke samarbejde med eller yde støtte til et militærdiktatur -
så gode råd var dyre, da Egyptens valgte præsident blev væltet af general Abdel Fattah el-Sisi, tidligere chef for den militære efterretningstjeneste og daværende Forsvarsminister og øverstkommanderende over Egypten væbnede styrker.

Løsningen blev at undlade at kalde kuppet for et militærkup !!!

Hykleriet bare drev ned ad væggen.

.... og hvor mange tror på, at CIA og i sidste ende Obama var uvidende om det forestående kup ??

Johnny Christiansen, Marianne Risbjerg Thomsen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Daniel Joelsen, John Andersen, henrik hansen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Islamofobi var i højste sæde da Mursi blev væltet i 2013. Folk har kort hukommelse.
Men jeg husker det "arabiske forår" og hvordan man mente på det i EUROPA.

Daniel Joelsen

Måske har flere af tidens militærkup været en af måderne, vesten kunne komme af med en ikke samarbejdsvillig men demokratisk valgt statsoverhoved?

Marianne Risbjerg Thomsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar