Leder

Massakren i Sudan: Ideen om demokrati lever videre i den arabiske kollektive bevidsthed

Det så lovende ud i december, da protester mod diktatoren Omar al-Bashir og hans islamiske styre tog fart. Men realiteterne i de arabiske forårsrevolter er, at demokratisering kun kan finde sted med militær bistand. Alligevel lever tanken om demokratisering videre
Sudanesere til Eid al-Fitr, der markerer afslutningen på årets ramadan i Omburdan, lige på den anden side af nilen til hovedstaden Khartoum. Volden risikerer at eksalere i landet, efter mere end 35 personer blev dræbt under en protest tidligere denne uge.

Sudanesere til Eid al-Fitr, der markerer afslutningen på årets ramadan i Omburdan, lige på den anden side af nilen til hovedstaden Khartoum. Volden risikerer at eksalere i landet, efter mere end 35 personer blev dræbt under en protest tidligere denne uge.

AFP

6. juni 2019

To fænomener blev afdækket med massakrerne i Sudans hovedstad, Khartoum, hvor soldater har dræbt mindst 100 civile demonstranter: Ideen om demokratisering af de arabiske samfund er levende trods striben af nederlag i Syrien, Libyen, Egypten, Bahrain og Yemen. Det er faktisk opmuntrende.

Mindre opmuntrende er den kendsgerning, at massakren ikke har afstedkommet nævneværdige vestlige protester bortset fra en tysk-britisk indkaldelse af FN’s Sikkerhedsråd til et lukket møde tirsdag, som kun resulterede i en vag opfordring til forhandling. Den instans, der kunne have gjort en forskel i sikkerhedsrådet – nemlig USA – forholdt sig neutral fraset en forkølet ambassadørtweet, der kaldte massemordet ’forkert’ med en formaning til den regerende junta om at holde inde med skydningen.

Præsident Donald Trump har overladt det til de lokale interessenter at forvalte undertrykkelsen af demokratiet i Sudan. Og de lokale interessenter er Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien, der ikke har nogen interesse i et demokratisk Sudan. Tværtimod.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Trond Meiring
Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Der findes ikke arabiske kollektive bevidsthed, Ellers så vurde revolutionen havde vundet slaget. Arabere er som alle andre folkeslag. de har forskellig interesser og mål. USA den vigtige nation har en anden president, som holder kortene tæt på kroppen. Man kan sige historiens gang er ofte ubevidst. men det skal gå frem.

Bjørn Pedersen, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar