Leder

Ommeren i Istanbul er lovende for det tyrkiske demokrati

Vælgerne i megabyen reagerede på indgrebet mod deres værdsatte stemmeret
Til forskel fra Erdogan førte Ekrem Imamoglu (der ses på billedet) valgkamp med en inkluderende politisk attitude, krydret med Koran-citater. Det vandt han på – og i søndags overbevisende.

Til forskel fra Erdogan førte Ekrem Imamoglu (der ses på billedet) valgkamp med en inkluderende politisk attitude, krydret med Koran-citater. Det vandt han på – og i søndags overbevisende.

ONUR GUNAL

25. juni 2019

Læren af omvalget i Istanbul er relativt simpel: De tyrkiske vælgeres tålmodighed med præsident Recep Tayyip Erdogans version af demokratiet har nået et mætningspunkt.

Kort fortalt led Erdogans islamiske AKP-parti nederlag i Ankara og Istanbul ved lokalvalgene 31. marts efter 25 års ubrudt islamisk styre. Vinderen i begge storbyer var CHP, det republikanske oppositionsparti. Men i Istanbul, Erdogans hjemmebane, blev den republikanske valgsejr så kneben – lige over 50 procent – at den øverste valgstyrelse, der selvsagt har AKP-flertal, efter fintælling dekreterede omvalg i søndags.

Nu vandt CHP med godt og vel 54 procent mod AKP’s knap 45 procent. I traditionelle AKP-bastioner som Fatih og Beyoglu skiftede flertallet.

Der var meget på spil: Istanbul med Marmara-regionen står for to tredjedele af den tyrkiske økonomi. Og som Erdogan har sagt: Den, der kontrollerer Istanbul, regerer Tyrkiet.

Kontrakter og privilegier, der hidtil har forgyldt AKP, skifter nu hænder. Eller snarere: vender tilbage til det parti, der sad på økonomien før 1994, da Erdogan selv blev byens første islamiske overborgmester.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • ingemaje lange
  • Jan Damskier
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Poul Erik Riis
Katrine Damm, ingemaje lange, Jan Damskier, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Resultatet af omvalget i Istanbul er bestemt opmuntrende.

Man kunne godt være ret meget i tvivl om, hvorvidt det overhovedet kunne lade sig gøre at slå Erdogan & AKP i anden omgang med hele parnasset mobiliseret.
Men der er tilsyneladende ikke fuske med stemmeoptællingen ??

Christian De Thurah

Det store spørgsmål er vel, hvordan Erdogan vil reagere på stigende politisk modstand.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Carsten Hansen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Nemlig.
Folk med ene-vældige tilbøjeligheder kan man aldrig vide hvor man har.
Hvilke "tricks" har han i tænkerne og vil han sky ret mange midler ?

Vil han spille de store muslimske befolkningsgrupper ud mod de mere demokrati-tænkende og skabe en slags borgerkrig ? En ideologisk kamp der måske kan udvikle sig i voldelig retning ?