Leder

Med et reduktionsmål på 70 procent kan Danmark blive det foregangsland verden har brug for

Vi kender endnu ikke de løsninger, der skal til for at nå målet om 70 procent reduktion i drivhusgasser i 2030. Derfor er det flot, at Danmark vedtager et historisk højt delmål
Enhedslisten (her politisk leder Pernille Skipper), SF og Socialdemokratiet blev onsdag aften enige om at reducere Danmarks drivhusgasudledninger med 70 procent i 2030 målt i forhold til 1990.

Enhedslisten (her politisk leder Pernille Skipper), SF og Socialdemokratiet blev onsdag aften enige om at reducere Danmarks drivhusgasudledninger med 70 procent i 2030 målt i forhold til 1990.

Thomas Sjørup

21. juni 2019

Enhedslisten, SF, RV og S ønsker alle, at Danmark sætter som mål at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent målt i forhold til 1990. Det er både flot og ambitiøst. Det kræver nemlig en omstilling, der er langt mere omfattende end noget af det, der hidtil er gennemført.

Tidligere klimamål har handlet primært om energisektoren – om produktionen af energi, hvor kul, olie og gas afløses af sol- og især vindenergi. Den omstilling har de fleste altid kunnet se for sig, for omstillingen af energiforsyningen er – trods alt – en relativ overskuelig manøvre. Nuvel, naturligvis er det en manøvre, der kræver store investeringer, men simpelt udlagt er det blot et spørgsmål om at sætte nok vindmøller op og indrette elnettet, så det kan bære det. Desuden er grøn energi fra havvindmøller i dag den billigste energiform, så økonomisk set er grøn energi en god forretning.

Men at nå en reduktion på 70 procent i 2030 er en helt anden opgave, der både kræver meget andet, og meget, meget mere. For her skal landbruget være med, ligesom transporten skal være det. Og med et mål på 70 procent skal der også gøres noget ved det massive forbrug.

Lykkeligvis har den lange valgkamp i klimaets navn betydet, at der er kommet rigtig mange gode og konkrete forslag til, hvordan Danmark fremover skal håndtere (og accelerere) den grønne omstilling. Det er blevet foreslået, at Danmark skal have årlige CO2-budgetter, at der skal være femårige delmål, at Finansministeriet skal føre CO2-regnskaber – og at alle fremtidige politiske forslag altid skal holdes op imod Parisaftalen og målet om at holde klodens temperaturstigning til et sted mellem 1,5 og to grader celsius.

Men vi kender faktisk ikke alle løsninger endnu, og derfor er det flot, at Danmark vedtager et historisk højt delmål på 70 procent reduktion i 2030. For selv om det ikke er givet, hvordan målet skal nås, er det givet, at der ikke er nogen vej udenom: Globalt set går det den helt forkerte vej i forhold til at bekæmpe udledningerne af drivhusgasser, og kloden er med den aktuelle udvikling på vej imod en temperaturstigning på 3-4-5 grader og dermed klimamæssigt ukendt terræn.

Hele verden har i den grad brug for et foregangsland, der viser den grønne vej, og Danmark har – målt på alle parametre – ressourcerne til at nå i mål og dermed vise verden, at den nødvendige omstilling er mulig. Det er vores opgave de kommende ti år.

Det haster med den grønne omstilling, og dette valg er helt afgørende for dansk klimapolitik. Det er nu, vi skal rykke, hvis vi vil tilbageerobre pladsen som grønt foregangsland, og det er nu, vi skal ændre kurs for at nå vores klimamål. Og historien viser, at det ikke er ligegyldigt, hvilken side af folketingssalen der sætter de klimapolitiske ambitioner
Læs også
Vi har lavet det formelle forarbejde, så du på få minutter kan formulere og indgå din egen, personlige klimaaftale. Nu er det tid til at være ærlig: Hvor meget er du villig til at gå på kompromis med for at begrænse klimaforandringerne?
Læs også

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Katrine Damm
  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Carsten Munk
Trond Meiring, Katrine Damm, Thomas Tanghus, David Zennaro og Carsten Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer

jens peter hansen

Men vi kender faktisk ikke alle løsninger endnu, og derfor er det flot, at Danmark vedtager et historisk højt delmål på 70 procent reduktion i 2030.

Vi ved ikke hvordan. Det er ambitiøst, men flot er det da ikke før politikerne og Informations lederskribent ved hvordan det kunne forgå. Det er jo ikke alle der bor i gå/cykelafstand fra deres arbejde. Og så skal køer og grise ud af landet forstår man og så kan de satans bønder bare lære det.
Alle voksne byboere skal hvert år efter et nøje lagt og skiftende skema ud en uge om året for at luge, plukke eller grave jordens frugter op. Og hvert efterår er der weekendarbejde til alle danske også når æwlerne skal plukkes etc etc.

Niels Duus Nielsen

Din vision for fremtiden minder mig om den kinesiske kulturrevolution, jens peter hansen. Måske har du ret, måske er det på tide med en gennemgribende adfærdsrevolution? Lad os håbe, at det denne gang bliver en revolution fra neden.

Trond Meiring, Karsten Lundsby, Katrine Damm og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja eller endnu bedre Cambodia. Det er sådan set heller ikke min vision, men det kunne jo være en løsningsmodel. Da jeg er en gammel mand slipper jeg sikkert for at plukke jordbær, et arbejde der indtil for ganske få år siden var et udpræget gymnasiastsommerarbejde, men som nu er overladt til østeuropæere, mens ungdommen tar sig en slapper på Roskilde. Svin og buhkøer kan jo også sendes til Ukraine, for det er landet dem der passer dyrene nu kommer fra. Indtil for nigle år siden da det nedad bakke i Rumænien kunne man let genkende landet på et satelitfoto. Det var sammen med Albanien de eneste lande der var helt sorte.

Jørgen Wind-Willassen

Jeg sætter gerne spareskillingerne på højkant i et væddemål om at det IKKE kommer til at ske.
Hvilket IKKE skal opfattes som at jeg er imod målsætningen.
Når regningen kommer trækkes der i land med løfterne.
Suk hvor er det trist, at det er overbudspolitiken der dominerer landskabet.
Er der virkelig ikke en voksen tilstede i lokalet.

Albert Frederiksen

Sætningen i lederen:
“Vi kender endnu ikke de løsninger, der skal til for at nå målet om 70 procent reduktion i drivhusgasser i 2030. Derfor er det flot, at Danmark vedtager et historisk højt delmål.”
er helt fin, blot man udskifter ordet “flot” med ordet “tåbeligt”.

Rolf Andersen

Den gang præsident Kennedy sagde: "Put a man on the moon, and bring him home safely within the next ten years" var der da heller ikke nogen, der havde alle løsningerne. Men det lykkedes.

Jeg er selv civilingeniør og har arbejdet meget med udvikling af høj-teknologiske produkter. Her starter man altså også altid med at beskrive det problem produktet skal kunne løse, og så går man i gang med at udvikle de tekniske løsninger ... det er en helt standard procedure. Hvis man kendte alle løsningerne, når man startede, var det jo ikke nogen sag at udvikle nye produkter ;)

Erik Karlsen, Per Torbensen, Frede Jørgensen, heidi Lindtoft, Trond Meiring, Birte Pedersen og Jan Bisp Zarghami anbefalede denne kommentar
Albert Frederiksen

@Rolf Andersen
Nu er der jo forskel på udvikling af et produkt, og storskala implementering som vi taler om her. Og ingen fornuftig teknikansvarlig baserer et kæmpeprojekt på en opfindelse der ikke er gjort endnu. Det er jo Lykke-Pers bølgemaskiner, som vi stadig venter på.
Og da Kennedy holdt sin tale havde amerikanerne været i gang i fire år, efter Sputnik; og det er rigtigt de kom først til månen, men efter enorme omkostninger, uden tidspresset kunne det være gjort langt billigere. Og der er også lidt forskel på Danmark og USA, det er måske lidt selvovervurderende at tro på, at lige netop DK finder den hellige gral, som alle har ledt efter de sidste 30 år.

Anker Heegaard

Jeg håber inderligt, at mit ofte anvendte ordsprog "Når alting er sagt, og alting er gjort, så er der sagt mere end der er gjort", bliver gjort til skamme med den kommende klimapolitik.