Leder

At tre russiske aviser tør gøre samlet modstand mod Kreml giver ikke håb. Det er et nødråb

Et usædvanlig kluntet forsøg på at lukke munden på en kritisk russisk journalist gav hurtigt bagslag. Det fortæller os mindst to ting om dagens Rusland
Protestanter med aviser med forsideteksten: »Jeg/vi er Ivan Golunov«.

Protestanter med aviser med forsideteksten: »Jeg/vi er Ivan Golunov«.

Ritzau Scanpix

Udland
12. juni 2019

I et bemærkelsesværdigt opråb bragte Ruslands tre førende erhvervsmedier mandag den samme forside med en støtteerklæring til en fængslet russisk graverjournalist under overskriften: »Jeg/vi er Ivan Golunov«.

Endnu mere bemærkelsesværdigt førte sagen tirsdag til Golunovs frigivelse.

36-årige Ivan Golunov er journalist for det uafhængige medie Meduza og har i årevis afsløret korruption i Moskva.

Han arbejder på en historie om korrupte embedsmænd i sikkerhedstjenesterne, der angiveligt tjener godt på begravelsesindustrien, men to timer efter at han havde afleveret første udkast, blev han anholdt – anklaget for at have drevet et narkolaboratorium i sin lejlighed i Moskva.

Strafferammen lyder på ti til 20 års fængsel.

Golunov siger selv, at han er blevet banket af politiet, frarøvet mad og søvn i mere end et døgn og nægtet lægehjælp. Han hævder, at sagen er hævn for hans journalistik, og i hvert fald gav den hurtigt bagslag.

Politiet måtte dagen efter indrømme, at nogle af de offentliggjorte fotos af narkolaboratoriet i hans lejlighed stammer fra en anden sag, Kreml lovede at holde »nøje øje med sagen«, og tirsdag meddelte indenrigsministeriet, at sagen helt blev droppet og de involverede betjente undersøgt.

Ikke tegn på forandring

Forsøget på at stoppe Golunov fortæller os mindst to ting om dagens Rusland.

For det første at det bliver stadig sværere at bedrive uafhængig, kritisk journalistik.

Det bekræfter et flygtigt blik på aktørerne i denne sag. Meduza har base i Letland for at kunne skrive kritisk om Rusland, og Vedomosti, RBK og Kommersant, som bragte Golunov-forsiden mandag, har inden for de sidste år mistet udenlandske ejere, chefredaktører og en hel politisk redaktion som følge af strengere medielove, pres fra Kreml og selvcensur.

Tidligere var det kun de store russiske tv-kanaler med mange seere, der mistede deres politiske frihed, nu har presset spredt sig til alle dele af medieverdenen.

Det sidste hænger også sammen med den anden lære, som vi kan udlede af Golunov-sagen: Når stabilitet og nepotisme står over lighed for loven og fri politisk konkurrence, spreder kleptokratiet sig til alle niveauer af samfundet.

Nu har de lokale korrupte myndigheder også kluntet kopieret Kremls håndtering af journalister. Så selv om Kreml utvivlsomt helst havde været denne sag foruden, kan de ikke kontrollere det system, de selv har skabt, før skaden er sket.

At det her lykkedes med et fælles opråb at få Golunov fri, giver ikke nødvendigvis håb om forandring. Det ligner mere et nødråb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De politifolk, der var med til at fængsle Gulonov, er blevet suspenderet, skal man tro RT.

Thomas Bindesbøll

Rigtigt set og skrevet Rotbøll. Tak,
Det siger noget om Ruslands nuværende deprimerende situation
Dog, midt i alt, er dagens "tiltalefrafald" dog en vigtig faktor for at samme gode demokratiske krlfter får rettet ryggen og siger et måske "næste gang går vi endnu mere stærkt ud".
Det kan man jo kun håbe.

Men alle kendere af Rusland vil vide at tidligere gode drømme om at tingene kan forandre sig, omvendt hurtigt igen-igen kan blive knust af yderligere brutal adfærd fra Kremls side.

Vi får se. Men foreløbig tillykke med dagens "lille sejr", midt i det ellers demokratiske mørke i "Putinstan".

Jan Rosberg, Carsten Wienholtz, René Arestrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Steen Sohn, 11. juni, 2019 - 22:19

"De politifolk, der var med til at fængsle Gulonov, er blevet suspenderet, skal man tro RT."

Ja, Hurra - Kreml har altid kunne finde syndebukke, når det kneb.

René Arestrup, Eva Schwanenflügel og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar