Leder

En banal sag om byggetilladelser viser, at chikane af palæstinenserne er normaltilstanden

Den israelske højesteret har underkendt det palæstinensiske hjemmestyres autoritet i en sag om boligblokke i en forstad til Østjerusalem, hvilket udløste endnu et eksempel på israelsk, etnisk udrensning
Benjamin Netanyahu holdt en tale 10. juli ved fejringen af 40 år med ’Judæa-Samarias Regionale Råd’, hvor han slog fast, at der »ikke nu og ikke i fremtiden« bliver tale om at nedlægge bosættelser.

Benjamin Netanyahu holdt en tale 10. juli ved fejringen af 40 år med ’Judæa-Samarias Regionale Råd’, hvor han slog fast, at der »ikke nu og ikke i fremtiden« bliver tale om at nedlægge bosættelser.

Amir Cohen

Udland
29. juli 2019

Det sker, at Israels praksis for etnisk udrensning på den besatte Vestbred og i Østjerusalem finder vej til nyhedstapetet.

Ikke ofte, da krænkelser er ugentlig rutine, men i forrige uge blev den dystre systematik rejst i FN’s Sikkerhedsråd af Kuwait, Indonesien og Sydafrika med forslag om at fordømme bortsprængningen af et antal nye boligblokke i Østjerusalem.

På de sociale medier har interesserede kunnet følge husenes planmæssige kollaps etage for etage illumineret af lysglimtene fra de israelske eksplosiver.

Når de tre medlemmer af sikkerhedsrådet rejste netop denne sag frem for andre tilsvarende, hænger det formentlig sammen med, at destruktionen af boligerne fandt sted på et område, der ifølge Oslo-aftalerne i 1993 hører til det palæstinensiske selvstyre, idet Vestbredden er opdelt i tre områder: A, B, og C.

Område A er under palæstinensisk kontrol, område B ligeledes, dog med fælles palæstinensisk-israelsk varetagelse af sikkerheden, og område C er underlagt fuld israelsk besættelse, der omfatter 61 pct. af Judæa og Samaria, områdets bibelske stednavne, som anvendes af Israels regering.

Østjerusalem er som bekendt annekteret af Israel, men nogle forstæder ligger på den anden side af den ’sikkerhedsbarriere’, som palæstinenserne kalder ’apartheidmuren’, og adskiller de israelsk kontrollerede nabolag fra de palæstinensiske henhørende under område A og B.

De destruerede boligblokke blev opført i forstaden Sur Baher, der hører til Betlehem kommune og dermed område A og B. Og de blev opført med behørige byggetilladelser fra hjemmestyret.

Det var i 2012, og de israelske myndigheder erklærede straks byggeriet for ulovligt, idet det blev opført tættere på ’sikkerhedsbarrieren’, end en afstand på 300 meter, som det fordres i en israelsk lov, og derved udgjorde husene en ’sikkerhedsrisiko’.

Andre bygninger, rejst før barrieren blev anlagt efter 2002, er også nærmere end de 300 meter, men ikke nedrevet. Efter syv års retligt tovtrækkeri resolverede Israels højesteret i juni, at de nye boliger er ulovlige, og at de skulle rives ned – hvilket altså er sket.

Afvisninger hører til normaliteten

Resten af denne tekst kunne fortabe sig i israelsk juras komplekse irgange, men det ville være futilt af den simple grund, at ’israelsk lovgivning’ for Vestbredden og Østjerusalem er et legalt vakuum og i strid med Geneve-konventionerne, der fordrer beskyttelse af civile og forbyder kolonisering af militært besat territorium.

Her er den juridiske finte imidlertid, at Israel ikke anerkender, at Østjerusalem og Vestbredden er ’besat’, men kun ’omstridt’.

I en zionistisk optik var den tidligere osmannisk-arabiske provins fra Middelhavet til Jordanfloden åben mark, da det britiske Palæstina-mandat ophørte i 1947 med FN’s deling af området i jødiske og arabiske enklaver.

Den israelsk-arabiske krig om herredømmet i 1948-49 endte med israelske erobringer og Jordans forvaltning af Vestbredden og Østjerusalem, medens Gaza kom under egyptisk kontrol.

De arabisk administrerede områder blev besat af Israel i 1967, og det gamle mandatområde er i dag beboet af 6,4 millioner jøder og 6,5 millioner arabere, hvilket sætter destruktionen af boligerne i Sur Baher i relief.

Siden 1967 har en bred vifte af intimidering og chikane haft til formål at fordrive den arabiske befolkning. Direkte kolonisering i strid med folkeretten, hvor palæstinensiske bønders marker ’eksproprieres af sikkerhedsgrunde’, er dagligdag, ligesom ’lovgivning’ har frataget palæstinensere fra Østjerusalem ret til at bo i deres egen by, hvis de har været bortrejst i en vis periode.

At palæstinensiske ansøgninger om byggetilladelser afvises hører til normaliteten.

Og chikanen virker: I 2016 havde 175.000 palæstinenserne forladt deres hjemland permanent.

Udadtil har israelske regeringer foregivet interesse i sameksistens med deres arabiske naboer. Oslo-aftalerne i 1993 blev således set som et fremskridt, om end de fastholdt palæstinenserne som den svage part.

I 2009 talte premierminister Benjamin Netanyahu på Bar Ilan-universitetet og hyldede ’to stater til to folk’ med løfte om stop for nye bosættelser. Siden er 32 nye ’udposter’ kommet til, og ifølge Israels Fred Nu-organisation er jødiske kolonister øget fra 296.000 til 403.000.

Og senest holdt Netanyahu en tale 10. juli ved fejringen af 40 år med ’Judæa-Samarias Regionale Råd’, hvor han slog fast, at der »ikke nu og ikke i fremtiden« bliver tale om at nedlægge bosættelser.

Heri er Donald Trump enig – USA nedlagde da også veto mod de tre landes forslag i FN’s Sikkerhedsråd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Er det ikke snart på tide, at FN afskaffer den israelske stat, det var jo Fn der oprettede den.
Eller var det Englænderne ?
Så må de jo gå i gang.

Karen Grue, Susanne Kaspersen, Frederik Groth Nordstrøm, Britta Dueholm, Carsten Wienholtz, Per Selmer, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Erik Winberg, Arne Albatros Olsen, Oluf Dragsbo, Søren Bro, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Hans Larsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Israel har siddet så mange FN-resolutioner overhørigt, at havde det været et muslimsk land, var det for længst blevet invaderet.

Malan Helge, Steen K Petersen, Karen Grue, Brian Nocis Jensen, David Zennaro, Espen Bøgh, Susanne Kaspersen, Frederik Groth Nordstrøm, Viggo Okholm, Britta Dueholm, Erik Karlsen, Carsten Wienholtz, Jørgen Tryggestad, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Erik Winberg, Hans Larsen, Per Klüver, Arne Albatros Olsen og Oluf Dragsbo anbefalede denne kommentar
Oluf Dragsbo

Det sker, at Israels praksis for etnisk udrensning på den besatte Vestbred og i Østjerusalem finder vej til nyhedstapetet. Skriver Lasse Ellegaard; men det er næppe et tilfælde at dette og andre ikke har fundet vej til Politiken og DR.

Steen K Petersen, Trond Meiring, Karen Grue, Brian Nocis Jensen, Espen Bøgh, Susanne Kaspersen, Frederik Groth Nordstrøm, Britta Dueholm, Carsten Wienholtz, Per Torbensen, Jørgen Tryggestad, Alvin Jensen, Christian Schönbeck, Hans Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Zionisme har forvredet den jødiske offerrolle til ukendelighed, og bruger den på sin eget helt syge måde til at retfærdige den israelske stats overgreb på palistinænserne.

Som om at de er det eneste folkeslag , som har lidt under overgreb i tidens løb.
Over hundrede af millioner indianere døde under kolonitiden i Amerika, hvis det kan gøre det.
Der døde over 20 millioner russere under anden verdenskrig.
Jeg osse nævne det armenske folk og sigøjnere.

Grow up jews !

Malan Helge, Karen Grue, David Zennaro, Espen Bøgh, Jens Thaarup Nyberg, Britta Dueholm, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Frederik Groth Nordstrøm

Del artiklen til DR. De lader som regel som om de ikke kender historierne fra palæstinensernes vinkel.

Karen Grue, Brian Nocis Jensen, Espen Bøgh og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Benny Jensen

Stort, at Information tør bringe sådan en leder. Tak for det.

Dorte Sørensen, Trond Meiring, Karen Grue, David Zennaro, Espen Bøgh, Hans Larsen, Susanne Kaspersen og Frederik Groth Nordstrøm anbefalede denne kommentar

Information er vist den eneste avis, der skriver redeligt om palæstinensernes situation. I Politiken sørger Anders Jerichouw, Markus Rubin og Herbert Pundik for, at historierne får en humanistisk glasur, som dækker over Israels kriminelle handlinger.

Dorte Sørensen

P1's Orientering har nogle gange en historie om overgreb mod palæstinenserne fra Israels side - ret skal være ret. Men Hanne Foighel, der ofte rapporter fra Israel og området er mere positiv over for Israel, dog kan hun også komme med kritik af højre regeringen.