Leder

Med besættelsen af parlamentet har protesterne i Hongkong skiftet karakter

Da paraplybevægelsen for fem år siden indtog det centrale Hongkong, var det med fredelige protester. Mandag brasede demonstranter med metalstænger ind i parlamentet. Bevægelsen er vokset og har i dag bred folkelig opbakning, og kampen mod en tonedøv og stædig politisk ledelse er svær ikke at fatte sympati for
For de mest determinerede demonstranter er konklusionen indlysende: Fredelige optog virker ikke – det gør konfrontation. Også selv om den er rodet og ulovlig og ikke nødvendigvis sanktioneret af et flertal af Hongkongs borgere.

For de mest determinerede demonstranter er konklusionen indlysende: Fredelige optog virker ikke – det gør konfrontation. Også selv om den er rodet og ulovlig og ikke nødvendigvis sanktioneret af et flertal af Hongkongs borgere.

Tyrone Siu

3. juli 2019

Med metalstænger og en hjemmelavet rambuk bragede Hongkongs demonstranter mandag aften igennem en både fysisk og symbolsk barriere og ind i hjertet af bystyrets politiske højborg: det delvist demokratiske parlament.

’Delvist’ fordi kun halvdelen af dets medlemmer er valgt direkte. Resten bliver udpeget på en indirekte facon, der favoriserer den Beijing-tro politiske blok.

Nu strømmede flere hundrede protesterende ind i afstemningssalen.

Inden da forsøgte en prodemokratisk parlamentariker at lægge sig imellem og mane til besindighed. Han blev rugbytacklet i jorden af en demonstrant. Kompromisløsheden og vreden blandt mange af de ofte unge demonstranter er dybtfølt.

Vi forsøgte gang på gang med fredelige metoder, og hvad nyttede det, lyder budskabet. På rammende vis indkapslet i følgende sætning spraymalet på væggen i parlamentsbygningen med adresse til stedets politikere:

»Det var jer, der lærte mig, at fredelige demonstrationer ikke virker.«

Først efter adskillige timer fortrak demonstranterne fra parlamentet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aleksander Laursen

"Bevægelsen er vokset og har i dag bred folkelig opbakning, og kampen mod en tonedøv og stædig politisk ledelse er svær ikke at fatte sympati for"

Jeg troede et splitsekund det var Frankrig der blev skrevet om :)

Michael Friis

Sympati. Ja. Men hvad kan de gode demonstranter opnå? Og hvad vil de?
Tilbage til UK? Selvstændighed? Begge klare umuligheder.
Vil Kina ofre dem alle for at fremme fællesskabets bedste? Muligvis.
To systemer i et land lyder godt, men den holder ikke.
Kinas må bekymrer sig, om demonstrationerne vil sprede sig til mainland. Krudttønde.
Hvordan ender Kina? Som Sovjet? Truslen er ikke Hong Kong. Truslen er at økonomien pludselig ikke længere hænger sammen. Hong Kong kineserne kan nægte at arbejde. Det virker.
Men udfordringen er egne maver og bankkonti.