Leder

Christine Lagarde forstår, at økonomi og politik ikke kan skilles ad. Derfor ligner hun den rigtige ECB-formand

Hun startede som synkronsvømmer, og i sidste uge blev hun nomineret som den første kvindelige chef for Den Europæiske Centralbank. Det er en god nyhed. Franske Christine Lagarde har nemlig forstået, at økonomi og politik ikke kan skilles ad
Christine Lagarde, nomineret som den første kvindelige chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), sammen med Mario Draghi, der har været chef for centralbanken indtil nu.

Christine Lagarde, nomineret som den første kvindelige chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), sammen med Mario Draghi, der har været chef for centralbanken indtil nu.

Fred Dufour

8. juli 2019

»Hvad sker der, hvis et lille EU-land står foran et bankkollaps,« spurgte Christine Lagarde retorisk i et interview med en tysk avis i oktober 2008

Hun var Nicolas Sarkozys finansminister, og finanskrisen rullede gennem Europa.

»Måske har regeringen ikke midlerne til at redde institutionerne, og det rejser spørgsmålet om en løsning på europæisk niveau,« sagde hun.

Der var brug for et fælles europæisk »sikkerhedsnet«.

Der gik ganske få dage, før tyskerne reagerede: Der ville bestemt ikke blive nogen stor fælleseuropæisk redningspakke, erklærede Angela Merkel, og hun fik opbakning fra den franske chef for ECB, Jean-Claude Trichet. Til sidst måtte Sarkozy undsige sin egen minister.

Men Christine Lagarde havde ret.

Der kom først for alvor styr på den europæiske krise fire år senere, da italienske Mario Draghi, som i mellemtiden havde afløst Trichet i ECB, sagde de nu berømte ord:

»ECB er parat til at gøre, hvad end der er nødvendigt for at bevare euroen.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Stig Bøg
  • Poul Erik Riis
  • Torben K L Jensen
Katrine Damm, Stig Bøg, Poul Erik Riis og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

cben: Den rigtige ECB-chef er vel en, der har som mål at få temperaturen ned. Er det ikke rigtigt? Jeg er jo ligeglad med om der kommer flere arbejdspladser, hvis der også kommer flere skybrud, hedebølger, skovbrande, klimaflygtninge m.m.
“Den skrøbelige europæiske vækst skal stimuleres”. Er det ikke lige netop vækst, der er årsag til klimaproblemerne? Ikke-temperaturstignings vækst har jeg ikke set endnu.

Danny Hedegaard

Niels-Simon Larsen

Har du, som jeg dit på de tørre med fast arbejde og en hæderlig indkomst, eller er det en gratis bekymring for dig?

Som de Gule veste i Frankrig sagde, uden at jeg støtter deres vold og hærværk.

Eliten bekymrer sig om verdens undergang, vi bekymrer os om månedens udgang.

Syd europæiske krise økonomier, og deres masse arbejdsløshed hungrer efter jobs, og dermed smør på brødet.
Det sker ikke uden vækst, og det kan godt være den bliver vores fælles undergang.

Men hvis ikke du kan kompensere underklassen, så får vi reaktionen i kraft af gule veste.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Niels-Simon Larsen

Danny Hedegaard: Jeg mener, at vi er kommet så langt ud, at det hedder nu eller aldrig. Enten laver vi en total forandring, hvor alle borgere er sikret en anstændig indkomst, eller også er det forbi. Vi har ca 10 år til at besinde os.

Vi har endnu ikke stillet os det væsentlige spørgsmål om, hvad vi skal gøre, når vi bliver ramt af den store, grønne omstilling, som vi skal have. Hvis vi ikke vil have en fabrik som Ceminova, så skal de ansatte selvfølgelig kompenseres. Det samme med olieindustrien. Ja, hvis vi ikke vil have noget, som forurener verden, så skal meget ændres. Desværre ser jeg ikke mange tegn på en dybtgående ændring. Det er nærmest som om, at, nå, det ordner vi med venstre hånd.

At der sidder sådan en dame som Lagarde og bestyrer finanserne forstørrer kun ironien. Hvis man sagde, hallo, moster, hvad havde du tænkt dig at gøre ved temperaturstigningen, så ville hun pege på nogle andre, der igen ville pege på andre, og de sidste ville sige, at de ikke kunne gøre noget. Vores system er slet ikke gearet til at modstå en global trussel. Til allersidst står børnene og skriger, at de ikke har nogen fremtid. Den har vi voksne taget fra dem, og det skal vi til at indse, indrømme og gøre noget ved.

Danny Hedegaard

Lige præcis Niels-Simon Larsen!

Men hvis ikke vi kan tilbyde arbejderne på Ålborg Portland, alternativ beskæftigelse, som det er lykkedes så flot med på det tidligere Lindø værft.

Hvor der nu bygges tårne til hav vindmøller, så siger arbejderne på Ålborg Portland det samme som De gule veste i Paris.

Vi har ikke råd til bekymre os om verdens undergang, vi bekymrer os om månedens udgang.

Det er de nøgne realiteter i maskinrummet, ude i den virkelige verden, udenfor de akademiske cirkler hvor man bekymrer sig om verdens undergang.

Nogle kan ikke om skoles til nye muligheder, og der bliver heller ikke brug for alle til den grønne omstilling.

Vi er pinedød nødt til at acceptere, at nogle vil skulle forsørges af os alle 10, 15 eller 20 år før tiden, hvis vi skal undgå et oprør i desperation mod den nødvendige grønne omstilling.

Forhåbentlig sikres disse mennesker et værdigt udkomme, der bliver næppe brug for dem mere, men hvad skal de gøre i fattige lande, når den samme virkelighed når dem?
Iøvrigt et rørende smukt indslag, respekt!

Abschied von der Steinkohle: Bergmänner singen das Steigerlied
https://www.youtube.com/watch?v=HUhwJJxpFGY

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Niels-Simon Larsen

Jeg er godt klar over, at du er på den solidariske vogn, men hvor mange er vi der? Hvor mange vil opgive deres muskelbiler og indse, at festen er forbi? Solidaritet var et arbejderklassefænomen. Nu er det alle, der skal være solidariske med alle, og så får vi se, hvad vi har lært. Der kan ikke undgå at blive ballade. Vi kan bare se nu, hvor regeringen bliver angrebet på pengespørgsmålet, som om penge er vigtigere end vores overlevelse. Egoismen og kynismen vil snart vise sig at være den herskende ideologi. Hverken religion eller ideologi hjælper her, og hvis alle ifører sig gule veste, kan vi hurtigt få klimakrig på alle fronter.
Selvom jeg ikke har stemt på socialdemokratiet, bakker jeg 100% op om regeringen.