Leder

I dag er klodens ressourcer for 2019 opbrugt – vi må have overskud til at ændre kurs

Earth Overshoot Day – dagen, hvor vores forbrug skal stoppe, hvis kloden skal gendanne sine ressourcer og biokapacitet – bevæger sig år for år i den forkerte retning. Verdens befolkning forbruger i dag, som om vi havde 1,75 jordkloder til rådighed. Vi skal ændre kurs – nu, skriver Jørgen Steen Nielsen i denne leder
Vi i vor del af verden har aldrig været så rige som nu, aldrig forbrugt så meget som nu. Vi bør kunne stille os tilfredse og ændre kurs. Det bør vi have overskud til, skriver Jørgen Steen Nielsen på lederplads i anledningen af Earth Overshoot Day.

Vi i vor del af verden har aldrig været så rige som nu, aldrig forbrugt så meget som nu. Vi bør kunne stille os tilfredse og ændre kurs. Det bør vi have overskud til, skriver Jørgen Steen Nielsen på lederplads i anledningen af Earth Overshoot Day.

JONATHAN NACKSTRAND

Udland
29. juli 2019

»I dag stopper festen. I dag har verdens befolkning opbrugt de ressourcer på landjorden, i havene og atmosfæren, som er til rådighed for os i løbet af hele året.

I dag er Earth Overshoot Day – datoen, hvor forbruget egentlig skal stoppe, hvis vi skal holde os inden for klodens årlige kapacitet til at holde trit, det vil sige gendanne de ressourcer og den biokapacitet, verdensbefolkningen trækker på. Resten af året lever vi over evne, tærer på den naturkapital, som burde holdes intakt.

Ovenstående passage er næsten ordret identisk med den, vi trykte om samme emne i Information i 2016

Og ovenstående passage er identisk med det, vi skrev her i avisen i 2018.

Forskellen er datoen. I 2016 registrerede vi Earth Overshoot Day den 5. august, sidste år trykte vi historien den 1. august og i år altså den 29. juli. For hvert år er udløbsdatoen rykket længere den forkerte vej.

Siden organisationen Global Footprint Network for 20 år siden begyndt at opgøre planetens biokapacitet og holde den op mod menneskehedens økologiske fodaftryk, er datoen rykket to måneder den forkerte vej, fra 29. september i 1999 til 29. juli i år.

Det svarer til, at vi lever, forbruger og forurener, som havde vi 1,75 jordkloder til rådighed.

Vi skal ifølge netværkets rekonstruktioner af data helt tilbage til 1970 for at møde året, hvor vi for sidste gang levede bæredygtigt – med en udløbsdato den 29. december. I et halvt århundrede har vi altså som menneskehed levet over evne – og mere og mere for hvert år.

Nogle har forsøgt at gøre opmærksom på det fra starten. Som f.eks. Romklubbens rapport Grænser for vækst fra 1972, hvor alene titlen forklarer, hvad vores dilemma var og er.

Hele vejen er der forsøgt handlet – med miljølove, miljøministerier, rensningsteknologi, genanvendelse, grøn energi – men hele tiden for lidt og for langsomt i forhold til den vækst i økonomi, produktion og forbrug, som afspejler vore tilsyneladende umættelige behov i kombination med en stadigt voksende verdensbefolkning.

Håbet på udløbsdatoen er, at vi nu får konsekvenserne smidt så brutalt og skånselsløst i ansigtet, at fortrængning ikke længere er mulig.

Som når vi under en europæisk hedebølge, midt under fredagens eftermiddagskaffe, på tv-skærmen oplever et Tour de France i brændende sol blive overrumplet og bragt til standsning af sne, hagl, vandmasser og mudderskred. Hvis ikke det er et signal fra oven …

Vi i vor del af verden har aldrig været så rige som nu, aldrig forbrugt så meget som nu. Vi bør kunne stille os tilfredse og ændre kurs. Det bør vi have overskud til. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Kapitalisme.

Hvorfor ikke skrive sandheden om overforbrug og de menneskeskabte klimaforandringer Jørgen Steen Nielsen.

“Vi bør kunne stille os tilfredse og ændre kurs. Det bør vi have overskud til.
Citat Jørgen Steen Nielsen.

Det ‘VI’ der overforbruger, er ikke ‘DEM’ der vokser befolkningen, men det er ‘DEM’ der tilsyneladende ikke er mad nok til.

De fattige forbruger intet.

Overbefolkningen er et udtryk for den fattigdom kapitalisme udnytter og bygger på, de fattige er fremtidens forbrugere.

Kapitalisme vokser befolkningen globalt, der er nemlig dyrt at være fattig, det kræver mange børn, at betale de rige for såsæd så alle kan spise igen.

Kapitalisme dræber alle vores børn!

Jørgen Møller, Estermarie Mandelquist, Kirsten Lindemark, Niels-Simon Larsen, Ib Jørgensen, Ejvind Larsen, Uffe Gammelby, Steen K Petersen, Ervin Lazar, Marianne Stockmarr, Carsten Mortensen, Torben Skov og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

PS.
“Verdensøkonomien er ikke i stand til at vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.
Sådan lyder konklusionen i et omfattende internationalt studie, der dermed gør op med forestillingen om grøn vækst.

I de rige lande må der søges veje til mindre produktion og forbrug.”

Information 16 juli 2019
Link: https://www.information.dk/udland/2019/07/nyt-omfattende-studie-skyder-f...

United Nations/FN
15. juli 2019

Der er 815 millioner i dag, to milliarder mennesker i verden forventet underernæret i 2050 forårsage af de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på svindende eksistensgrundlag og medfølgende væbnede konflikter om de få tilbageværende resurser.
World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations

“A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Ejvind Larsen, Per Torbensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Dagligt kan man læse om klimaændringer og ressoucer overforbrug. Så den problemstilling kender vi efterhånden til hudløshed.

Men hvad skal der konkret til for at ændre kurs?

Det hører vi intet om. At klodens ressoucer produktion er opbrugt sidst i juli mod tidligere først i august er uden betydning, hvis der ikke kommer konkrete bud på, hvordan det stoppes. Indtil da er det bare evige gentagelser nu på 20'ende år. Det er useriøst.

Ejvind Larsen, Henrik Madsen, Anders Skot-Hansen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Fordi vi sviner med resourcerne,er velstand det samme som, at forbruge flere resourcer end man er berettiget til.
https://www.overshootday.org/content/uploads/2019/05/2019_Country_Oversh...

Du ved udmærket hvad der skal til, Jeppe Lindholm! Stop dit hykleri!

https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/videos/2412771489046644/

Michael Christiansen, Kirsten Lindemark, Ejvind Larsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

"Vækst" burde være et skældsord!
Men det er også noget med arbejdspladser, og rammes væksten, rammes disse - i begrænset omfang dem på administrationsgangene, men udpræget dem i bunden. Dvs. dem der repræsenterer flest vælgere, m/u gule veste...
Grøn vækst - et kompromis? Hm, der er i hvert fald langt igen før den omstilling er trængt igennem og accepteret. Forestiller mig fx hvor anderledes dagligvarebutikkerne, tøjbutikkerne, bilforhandlerne, togstationerne osv. så ville se ud!

Jens Peter Madsen

Tvind havde opskriften på en radikal forbrugspolitik - - fællesskabet. Amdisti nu

Når de skyldige og medskyldige skal udpeges, går vi ikke selv hen foran spejlet og kigger i det, for vi bryder os ikke om det vi ser, - men vi har jo selv valgt de politiske ledere, der giver os de løfter om et bedre liv, og mere rigdom, uden forsagelse af nogen art.

Vi stemte på dem for fordi vi bedre kunne lide deres løfter om et liv uden afsavn, - men sandelig også for deres overbud gav dem adgang til vore stemmer, så de fik opfyldt deres ambitioner om lederskab, - og så måtte fanden tage sig af resten!

Deres ambitioner og drømme om storhed med hjælp fra vores stemmer, fik dem til at tage alle mulige populistiske bedragerier til sig for at nå deres ambitioners mål, så vor medskyld over ikke selv at ville indse det var bedrag, er ikke til at ryste af osv.

Jørgen Møller, Jens Peter Madsen, Michael Christiansen, Kirsten Lindemark, Ejvind Larsen, Steen Obel, Anders Skot-Hansen, arne tørsleff og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Karin Hansen

Godt ikke alle lande forbruger som Danmark - igen i top 15 på verdensplan hvad angår ressorceforbrug og førende i Norden https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

Jens Peter Madsen, Kirsten Lindemark, Ejvind Larsen, Torben Skov og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

For vores(Danmarks) vedkommende er det altså 4 måneder siden!
https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/
Nederst på siden kan man se, hvor "studieturen" skal gå hen, hvis vi skal redde kloden.

Kirsten Lindemark, Ejvind Larsen, Steen Obel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Espen Bøgh
Vores folkevalgte misinformation er årsagen til bedraget af vælgerne.

Vores folkevalgte politikere, Socialdemokratiet og statsministeren lyver for befolkningen og stjæler deres egne børns fremtid for bevarelse af egen ikke bæredygtige livstil og magten.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tidligere forkortet AE-rådet er en blanding af forskningsinstitution, lobbyorganisation, tænketank og analyseinstitut på det statistiske område med tilknytning til fagbevægelsen og Socialdemokraterne.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd 22 juli 2019
“Skal vi blive ved med at jagte højere vækst og velstand, når klimaforandringerne bliver stadigt mere bekymrende? Ja, i den grad. Vækst er en vigtig forudsætning ikke bare for vores velfærdssamfund, men også for den grønne omstilling.”

Citat Cheføkonom Erik Bjørsted

Ejvind Larsen, Espen Bøgh, Steen Obel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Pseudo økonomi og hjernevask det er hvad hele sagen handler om, et årelangt gruppepres til indoktrinering, som ‘ikke’ appellerer til personlig dømmekraft eller selvstændig tænkning, ligesom en saglig diskussion af indholdet helt og aldeles undgås.

Kirsten Lindemark, Ib Jørgensen, Ejvind Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

Hvem har forfattet den der “indiskutable dommedagsprofeti” om at grøn vækst er umuligt. Hvad er antagelsen at de ligger til grund for profetien? Kunne man forestille sig at en væsentlig antagelse i studiet er “med de på nuværende tidspunkt kendte teknologier” !?

Henrik Madsen

Det er mennesker der forbruger!
Befolkningstilvæksten er klodens største problem!

Steen Hansen, Per Torbensen, Michael Christiansen, Ejvind Larsen og arne tørsleff anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Henrik Madsen
Det er naturligvis vigtigt at reducere udledningen i Danmark set med globale øjne, hvis verdens største forbrugere og mest CO2 udledende lande målt på den enkelte borger ikke reducere CO2 udledningen, hvem skulle så?

Tage det roligt, der er til nu ingen dommedagsprofeti i denne tråd, bortset fra din stråmand.
Vækst kan være andet end økonomisk vækst og velfærd kan være meget andet end forbrug.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen
PS.
Enrich
Not
Exploit

Ib Jørgensen

Vi skal udvikle en ny 'religion' til afløsning af de gamle. Vi kan kalde den 'global etik'. Luftigt? ikke nødvendigvis. Vi kan bygge en sådan etik op af nogle enkle 'bud'. Baseret på videnskabelige konstateringer af, hvor meget hver enkelt af klodens beboere kan tillade sig at forbruge, så der bliver tilstrækkeligt til alle. Det vil forblive teori, formentlig uopnåeligt. Men det kan danne basis for nogle stræbemål. Vi må indse, at kapitalismen er uforenelig med en sådan udvikling. Mest alvorligt fordi den berøver mennesket ejerskab til dets arbejdsevne. Det ejerskab må vi tage tilbage. Med global socialisme som endemål (igen utopisk), men vejen må udstikkes og følges. Kapitalisme må behandles som det den er, en i sidste instans menneskefjendsk ideologi. Fordi den effektivt stiller sig i vejen for menneskets frigørelse og dermed løsningen på de katastrofer, der truer os. Vi må radikalisere os selv og konfrontere de af vore medborgere, som tror på at kapitalismen er vejen. Helt konkret. Lad dem forklare for os, hvordan et fremtidigt kapitalistisk samfund ser ud, som har formået at skabe bæredygtige levevilkår for den globale befolkning. Lad os se nogle scenarier. Lad os stille dem (og os selv) spørgsmålet: Tror du virkelig på kapitalismen? Lad os f.eks. høre, hvad medarbejderne på denne avis mener.

Jørgen Møller, Michael Christiansen, Niels Ishøj Christensen, Kirsten Lindemark, Henrik Madsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nej Torben Skov. Jeg ved faktisk ikke hvad der skal til. For mig ser det ud til at være ustoppelig. Såvel klimaændringer som resource overforbrug. En matematisk ligning, som i mine øjne umuligt kan gå op med en stadig stigende befolkning (vokser med ca. 185.000 dagligt), stadigt flere med økonomisk købekraft (vokser med ca, 430.000 dagligt) og som konsekvens deraf et lodret stigende forbrug.

Så igen. Nej jeg ved virkelig ikke hvad der skal til.

Arne Albatros Olsen

@ Jens Peter Madsen

Min åndlige vejleder har hvisket i min øjesnegl, at der snart vil opstå
en global bevægelse, som sandsynligvis vil kalde sig selv øko minimalisterne.

Men derfor kan vi andre da godt tyvstarte.

Henrik Madsen

@ Ib Jørgensen. Interessant indlæg! Men det bliver vist svært at overbevise ret mange om at global socialisme er løsningen. Socialisme som et (utopisk) nirvana ... dét kræver vist man er MEGET stærk i troen! Mig bekendt er alle tidligere forsøg med socialisme slået grueligt fejl.

Philip B. Johnsen

Vores folkevalgte politikere stjæler deres egne børns fremtid.

Ikke at handle, er et aktivt politisk valg på lige fod med handling, at fortie konsensus om den bedste forhåndenværende videnskabelig evidens, er et aktivt politisk valg.

Det er Earth Overshoot Day i dag, har alle tænkt godt over, hvorfor ingen politikere kommentere dette?
Det er politisk panik før lukketid ‘Kejserens nye klæder’ hvor alvoren stiger i takt med latteren aftager efter tæppet går ned.
Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Niels Ishøj Christensen

Ny nøjsomhed og retfærd i vores livsstil efterlyses. Hvilket politisk parti tør komme først med: nej til en fortsat kapitalistisk erobrings økonomi; ja til en ny kollektiv, international velfærds økonomi!

Jens Winther

Men vi er endnu ikke nået til den dag i året, hvorfra vi selv får lov til at beholde de penge, vi tjener. Vi arbejder stadig for staten.

Jo, @Philip B Johnsen, det kan godt lade sig gøre at skabe økonomisk vækst og samtidig reducere CO2 udledningen. Det har selv de “økologiske vismænd” dokumenteret.

Philip B. Johnsen

@Jens Winther
Faktum er:

Det danske eksempel
“Et af rapportens eksempler på, hvor det er gået bedst, er den danske indsats for at reducere CO2-udledningerne via gradvis omstilling til vedvarende energi samt energieffektivisering. Her er der faktisk over en årrække præsteret en absolut afkobling, idet det er lykkedes at reducere CO2-udledningerne med i snit 1,8 pct. pr. år, alt mens BNP er vokset med 1,16 pct. i gennemsnit.

Det er godt, men ikke godt nok, påpeger forskerne.

»Uanset hvor opløftende dette kan tage sig ud, så skal det ifølge FN’s klimapanel (IPCC) gå tre gange så hurtigt og ske samtidigt i samtlige lande, hvis den globale opvarmning skal holdes inden for 1,5 graders grænsen.«

For Danmark er dette udsagn i overensstemmelse med tidligere vurderinger fra organisationen CARE samt Klimarådet om, at Danmark vil komme adskillige årtier for sent til klimamålet, hvis den hidtidige hastighed i indsatsen ikke øges.”

»Det er vigtigt at klarlægge konsekvenserne af den førte politik og med omtanke bevæge sig væk fra den fortsatte stræben efter økonomisk vækst i lande med højt forbrugsniveau,« skriver forskerne fra bl.a. Stockholm Resilience Centre, Sustainable Europe Research Institute og universiteterne i Wien og i Davis, Californien.

Link: https://mk0eeborgicuypctuf7e.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/07/De...

Philip B. Johnsen

PS.
@Jens Winther
Konsensus samlet set om den bedste forhåndenværende videnskabelig evidens.

Carsten Svendsen

@Jens Winther
Dit ønske om at betale mindre i skat, kan vel kun opfattes som et ønske om at øge dit eget forbrug!
Har du ikke fattet artiklen, hvad artiklen handler om?

Philip B. Johnsen

Der er et par ting ved Paris aftaler, der må påpeges i forhold til 1,5˚ målet.

Faktum er at for at nå målene i Paris aftalen som partierne tager udgangspunkt i, er der budgetteret med at suge enorme mængder CO2 ud af atmosfæren, det er udsugning og opbevaring af CO2 i en målestok der kræver, ikke til dato opfundet teknologi, CO2 skal efterfølgende opbevares i jorden på samme måde som man i dag opbevare atomaffald, uden mulighed for at CO2 kan undslippe igen.

Desuden:
Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet de varer der forbruges i EU, men er produceret uden for EU.
(Løgnen om det påståede fornuftige i udflytning af produktionsvirksomhed til slave arbejde til sulte løn, fra de påståede avancerede økonomier langt væk fra vores grænser).
Danmark/EU medregnet ikke i CO2 regnskabet CO2 udledning fra skipping.
(Er ej heller medregnet i Paris aftalen).
Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet luftfart.
(Er ej heller medregnet i Paris aftalen).

Verdens samlede CO2 udledning ‘stiger’ naturligvis af samme årsag fortsat, år for år, i takt med forbruget stiger, forårsaget af det vores løgnagtige lokale og internationale politikere kalder for ‘ønskværdigt økonomisk vækst og påstået rigdom’.

Det må desværre konstateres danskernes faktiske situation, ud fra politikernes egen tilgængelige faktuelle viden, ikke formidles til befolkningen af vores politikere, hvorfor jeg føler det nødvendigt at gentage dette faktum, at vores politikere ved bedre, at had og forfølgelse af udstøtte i samfundet, ser ud til fortsat at afløse fakta i dansk påstået økonomisk såkalt vækst politik, som det bl.a. også er tilfældet i lande som USA og Polen.

Jens Winther

@Philip B Johnsen, vi diskuterede, om det kunne lade sig gøre at have økonomisk vækst samtidig med CO2-reduktion. Det kan det! Det der med "fint, men det er ikke nok.." bringer os ingen vegne. Det er lige præcis de ord, der får folk til at læne sig tilbage, opgivende og være ligeglade. Alt starter et sted og udvikler sig derfra - hvis vi uden synderlige anstrengelser har kunnet komme dertil, hvor vi er nu (med CO2-reduktion), så kan vi komme langt, hvis vi fortsætter, gør noget og har tillid til det, vi gør.

Defaitisme løser sgu ingen problemer. Thunberg - det forstyrrede barn - tager fejl: det handler om IKKE at gå i panik! Panik har aldrig løst nogen problemer. Det var bedre, om hun begyndte at passe skolen, så hun kan bidrage med noget fornuftigt, når hun bliver voksen.

@Carsten Svendsen, næh, tror du, jeg er analfabet? Jeg bruger pt løst anslået max 1/4 af min indkomst på forbrug, og jeg har ikke noget behov for at øge mit forbrug. Næh, men jeg kunne skabe flere arbejdspladser og mere samfundsmæssig værdi, hvis jeg fik lov til at beholde en større andel af min indkomst. Det er DET, det handler om. Og så handler det om almindelig rimelighed.

Philip B. Johnsen

@Jens Winther
Dit skriveri giver ingen mening, du bringer ikke noget nyt, du har kun et ønske, uden fakta der underbygger, at dit ønske kan opfyldes.

Ib Jørgensen

@Henrik Madsen 14:16
Kapitalismen slår grueligt fejl hver evig eneste dag - tag et kig ud over verden.
@Jens Winther 16:51
Kapitalismens algoritme er renset for rimelighed. Tillige med kærlighed og empati.

Jørgen Møller, Torben Skov og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

På DR TVA her kl. 18.30 var der et indslag om resource overforbrug som kræver 4 jorde. TVA forklarede at den største synder omkring resource overforbrug er produktionen af palmeolie. Ja, det sagde TVA altså. Så løsningen er så åbenbart at skære ned på pizza toping og kanelsnegle. Eller hva?

Politikerne ønsker en flyskat på 50 - 400 kr. på flybilletter, som det kunne læses på Information forleden dag. Det har åbenbart til formål at standse flyver begejstringen. Og klimaforandring er så bremset ned. Eller hva?

Ja, det lyder jo til at være ganske overkommelig at rede planeten. Og da jeg hverken bruger pizza toping, spiser kanelsnegle og har fløjet 3 gange i 5 årtier kan jeg forsætte livet med en renset samvittighed som en anden katolik, der lige har angret sine synder for præsten :-)

Philip B. Johnsen, Rosa Maluna Dahl og Anders Mørk anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Enrich
Not
Exploit

Philip B. Johnsen

Anno 2013
"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.
Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.

Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge.

En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.”
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/11/10224956.htm

Anno 2018

“Ny rapport: Dansk import af soja går hårdt ud over Latinamerikas skove
En ny rapport fra Verdens Skove viser, at dansk produceret kød med meget stor sandsynlighed forårsager skovfældning i Sydamerika, med overtrædelser af oprindelige folks rettigheder til følge.

Store områder med tropisk skov bliver ryddet i Sydamerika, for at gøre plads til en stadigt stigende produktion af soja til blandt andet danske slagtedyr.”
Link: https://globalnyt.dk/content/ny-rapport-dansk-import-af-soja-gaar-haardt...

Achim K. Holzmüller

Så længe der ikke er skabt en løsning til realiseringen af en perpetuum mobile for alle livets situationer, så længe diskuterer vi om verdens ende.
Da dette vehikel ikke kan skabes, er verdens ende forprogrammeret, og kommer hurtigere end beregnet.
Ergo, med alle de Trumps, Johnsons, Mette F.s i verden, kan denne ikke redes. Punktum.

torben - nielsen

Nu har Greta Thunberg jo også en del disciple, her inde på disse hellige sider.

Og hvad er det som Greta Thunberg har gjort, for at kunne tale med den vægt hun gør.
Jo, hun har strejket fra skolen om fredagen, for at kunne demonstrere inde foran den svenske rigsdag.
Med dette punkt på CV’et og med de ekstraordinære hun også har, som gør hende i stand til at se co₂ komme op af skorstenen, da behøves der ingen videnskab, her der det tilstrækkeligt blot at følge i lederens fodspor, helt uden at tvivle.

Carsten Hansen

Hvad venter vi ?
Vi kan hverken vente på os selv eller på politikerne.
Vi er nødt til at gå igang så meget vi magter hver især og samtidig vælge de politikere der vil den rigtige vej. Metoderne må vi bliver enige om hen ad vejen.

Lyder det som det rene Utopia ? I så fald er Utopia den eneste løsning hvis ikke nedenstående indianske ordsprog skal blive til virkelighed.

"Først efter at det sidste træ er fældet, den sidste flod er forurenet og den sidste fisk fanget, vil I erkende at man ikke kan spise penge"

Steen Hansen

Jeppe Lindholm. Selvfølgelig nærmer menneskenes udslettelse på Jorden sig
med stormskridt, så længe vi lever i strid med naturens love og regler,
hvor den voksende befolkning og stigende forbrug,
er et par, ud af sikkert flere årsager

Henrik Madsen

@ Ib Jørgensen. 29 juli 18:18
Jeg tror ikke socialismen er at foretrække (frem for liberalismen/kapitalismen) ... tag et kig i historiebøgerne.

Synes du ikke et socialliberalistisk land som Danmark mønstrer både rimelighed, omsorg og empati?

(ps. Kærlighed kan næppe blive statens ansvar. Selv hos socialisterne er “kærlighed” trods alt henlagt til civilsamfundets private initiativ)