Leder

Den græske socialist Alexis Tsipras blev neoliberalismens væbner

Græske Alexis Tsipras blev valgt som venstrefløjens store håb, men endte næsten som den mest begejstrede fortaler for neoliberal økonomisk politik. Nu har han tabt posten som premierminister efter en opsigtsvækkende kovending, der har omdannet hans venstre-radikale Syriza til en dårlig kopi af centrum-højre
Alexis Tsipras (i forgrunden) undergik gennem sin regeringsperiode en udvikling fra glødende socialist en mand, der implementerede flere neoliberale tiltag. Nyt Demokratis leder Kyriakos Mitsotakis (i baggrunden) overtager premierministerposten efter det græske valg i søndags.

Alexis Tsipras (i forgrunden) undergik gennem sin regeringsperiode en udvikling fra glødende socialist en mand, der implementerede flere neoliberale tiltag. Nyt Demokratis leder Kyriakos Mitsotakis (i baggrunden) overtager premierministerposten efter det græske valg i søndags.

Costas Baltas

Udland
9. juli 2019

Det fremstod som en epokegørende sejr for venstrefløjen, da Alexis Tsipras og hans venstreradikale parti Syriza kom til magten i Grækenland i januar 2015.

I stedet kan vi dog nu se tilbage på en af de største og mest opsigtsvækkende kovendinger i nyere politisk historie.

Tsipras, der blev set som en sand socialistisk leder – ja, hans søn fik ovenikøbet mellemnavnet Ernesto som en hyldest til Che Guevara – endte med at stå i spidsen for et parti, der fortsat pynter sig med venstrefløjsparoler, men på mange måder nu fremstår som et fejlkarakteriseret centrum-højre-parti.

På den baggrund er det vel mest af alt overraskende, at der alligevel skulle gå så lang tid, før de græske vælgere stemte premierminister Tsipras og Syriza fra magten, som de så eftertrykkeligt gjorde søndag, da det konservative parti Nyt Demokrati med stor margin vandt absolut flertal i parlamentet i Athen.

For Tsipras-regeringen tog disciplinen løftebrud til et helt nyt niveau.

I 2015 var Grækenland i dyb økonomisk krise og på randen af bankerot, og Tsipras red på en bølge af vrede mod en EU-dikteret sparepolitik og de internationale långivere, som holdt liv i den græske økonomi, men til gengæld krævede enorme nedskæringer.

Tsipras ville rive lånaftalerne i stykker. Han ville gøre op med sparepolitikken, kræve en stor del af gælden afskrevet og skabe hundredtusindvis af job til de mange arbejdsløse.

Han var selv tydeligt klar over, hvorfor grækerne havde stemt på ham:

»Det mandat, vi har fået af det græske folk, er at afslutte sparepolitikken,« sagde han.

Efter valgsejren i 2015 fulgte da også nogle få måneder med heftig gestikuleren og hård retorik.

Tsipras tordnede mod de internationale långivere, den såkaldte trojka bestående af EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF).

De var ude på at »ydmyge« Grækenland, når de til gengæld for lånepakker krævede nedskæringer, og de ville »kvæle« landet økonomisk, når de modsatte sig gældslettelse. Desuden mente han, at IMF havde et »kriminelt ansvar« for Grækenlands økonomiske situation.

Syriza ville et oprør med det dysfunktionelle eurosamarbejde og legede med tanken om at forlade euroen og genindføre den græske drakme.

Tsipras udskrev en folkeafstemning, hvor grækerne skulle stemme om en ny økonomisk hjælpepakke – den tredje af slagsen – fra trojkaen og dertilhørende yderligere sparekrav. Han tilskyndede sine landsmænd til at stemme nej, og et stort flertal fulgte deres regeringsleders opfordring.

Kovending

Men så rev Tsipras hårdt i rattet og foretog det, som mange grækere i dag ser som den ydmygende kovending. Han kapitulerede og opgav samtidig fuldstændig at udfordre den herskende økonomiske politik i eurozonen.

Han løb fra sin egen opfordring til grækerne og tilsluttede sig en ny hjælpepakke, der var langt mere skånselsløs og mere ydmygende end de to tidligere hjælpepakker.

Athen udviste nu stolthed over trofast at efterleve de krav om besparelser og en stram økonomisk politik, der fulgte med de internationale lånepakker, og som Tsipras ellers tidligere havde sagt var med til at kvæle den græske økonomi.

Han satte gang i en gigantisk omgang privatisering af statsejede virksomheder og solgte ud af havne, lufthavne og energiselskaber, og der blev skåret dybt i pensioner, lønninger og sociale ydelser.

Den tidligere konservative regering havde ikke turdet gå så langt, som Tsipras gjorde. Socialisten blev mester i at implementere de neoliberale økonomiske principper, som lå bag de internationale lånepakker.

Tsipras kom til magten omgivet af et begejstret ønske om et oprør mod EU’s fremherskende neoliberalisme, men mistede magten på, at han gik imod sit eget folkelige mandat og i stedet omfavnede det, han ville kæmpe imod.

Man kan være nådig ved ham og sige, at han måske gjorde det ud fra den overbevisning, at det var bedre, at han svingede kniven, end at hans højreorienterede modstandere gjorde. Og det må alligevel kræve politisk talent, at han og Syriza efter så enorme løftebrud alligevel formåede at få over 31 procent af stemmerne ved valget søndag.

Nyt Demokrati vandt dog med 40 procent, og da partiet som sejrsbonus får 50 ekstra mandater i parlamentet, sikrer det sig også absolut flertal. Den nye premierminister blev mandag Nyt Demokratis leder Kyriakos Mitsotakis, der har lovet privatiseringer, nedskæringer og skattelettelser.

Måske får grækerne denne gang det, de rent faktisk stemte på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Winther

Alexis Tsipras blev klogere og mere ansvarlig, da han fik magten. Det er al ære værd! At beskylde ham for at være blevet en neoliberal er en total misforståelse. Han gjorde - ansvarligt - det, der var nødvendigt for at vende landets vej mod den totale økonomiske kollaps.

At grækerne nu har bortdømt ham tyder på, at grækerne derimod ikke er blevet klogere - og ikke har forstået, at det var grækernes egen økonomiske uansvarlighed, der kørte landet ud i moradset.

Peter Ravn-Olesen, Carsten Wienholtz, Marianne Stockmarr, Thomas Andersen, Gert Romme, Niels K. Nielsen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Øh...
"Tsipras tordnede mod de internationale långivere, den såkaldte trojka bestående af EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF)."

Mig bekendt blev Tsipras og Grækenland trynet af selvsamme trojka.

Og de allerfleste penge fra 'hjælpepakkerne' gik direkte tilbage til hvor de kom fra, som afbetaling for tidligere lån - så meget for den 'hjælp'

Nu er Grækenland kommet afsted med at igen vælge dem, der i første omgang fik dem ud i moradsettet.

Trojkaen, hvis jeg ikke husker forkert, pålagde i øvrigt også Grækenland, at sælge op mod halvdelen af Piræus havn - til Kina, for det ikke skal være løgn - siden hvornår skulle det, være - undskyld mit franske - en skide god ide alle overlade vital infrastruktur til en fremmed magt.

Grækenland er et lille land, som først blev lokket med i prestige-projektet Euroen af både EU, som lukkede øjnene for, at økonomien ikke var til det, og af græske politikerne, af mere eller mindre korrupt observant.

Det er på alle måder urimeligt den måde Grækenland er blevet behandlet på, og har selvfølgelig kun kunne lade sig gøre fordi Grækenland er et bette land langt mod syd.

Flemming Berger, Curt Sørensen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Sus johnsen, Jes Enevoldsen, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Johnny Christiansen, Michael Mansdotter, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Torben Skov, Liselotte Paulsen, Steen K Petersen, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen, Carsten Svendsen, Erik Winberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Det frygtelige er at Grækerne selv, inden krisen optrådte uansvarligt. Så kom Deutche Bank &Co og vred armene om på dem. Så blev Tsipras hjernevasket til at føre "nødvendighedens politik" og nu fik han foden, meget forståeligt for den eneste ansvarlige dengang havde været at trække Grækenland ud af euroen. Så kunne man have devalueret sin valuta og sat tæring efter næring i tiden derefter, med mindre import af dyrt udenlandsk lort tilfølge. Men nej det turde de ikke...suk

Thomas Tanghus

Magthaverne før Tsipras, sammen med Trojkaen har definitivt den største skyld for hvor Grækenland er i dag, men jeg forstår helhjertet grækernes skuffelse. Jeg var i Epirus regionen sidste år - en af de forholdsvis velhavende regioner - men selv dem, der var kommet helskindet gennem krisen, ville ikke betegne Tsipras som socialist. Der blev rystet på hovedet, da jeg spurgte. Pudsigt var det, da jeg spurgte, om pengestrømmen ud af landet var problemet. Det var det modsatte. Grækerne er et stolt folk.

Thomas Tanghus

Jeg håber virkelig Legarde har lært en lektie.

Thomas Tanghus

M

Thomas Tanghus

Med ind i landet gik jeg ud fra at de mente lånene. Vores sprogegenskaber var mildt sagt ikke kongruente ;)

Touhami Bennour

Ingen ved hvad "socialismen" er, mange i befolkning og også blandt eliten. hænger på den udtalelse at det kræver en lang march. Problemet er imidlertid dybere som så. Hvad er socialismen, ikke mange de spørger om. Demokratiet kender vi, det kan vi se og føle; vi kender tre mangtdeling( udførende. Parlamentet og domstolen, og så kommer rigtig periodiske valg. Hvad er årsagen at socialismen slå fejl og partiet ender til højre? Jeg tror fordi vi ved det ikke. Vi er vandt at forstå det man kan se og føle på, alt andet er abstrakt. De nye lande "så som det arabiske forår kører på den samme bane. De tror ar det kender socialisme men det tage bare lang tid, og trods fejl komme tilbage igen. Jeg mener forgæves. socialismen kommer ikke igen før man kunne forstå den abstrakte tale. Hvad ligehed, mange tror at de kender betydningen, men nej. Det er et spørgsmål om udvikling af den menneskelig natur. Når der kommer en "Einstein i politik" kan vi ser håb, mem ikke før. man kan, som FN gør, kempe mod fattigdom og armod, men sige til folket "at leverpostej har den samme pris" uanset landets rigdom give ingen effekt for dem, der efterstræber efter at være rig. Nogle lande gør noget mere af den gode end andre, som Scandinavien gør noget men meget lille til at man kan sige der er forskel.

Katrine Damm

Beklager, der var dele af mit indlæg, der ikke var helt stringent og sammenhængende.
Jeg er ærligt talt vred over den Leder, Martin Gøttske, Grækenland's situation er væsentligt mere kompleks end som som så, og EU og 'Trojkaen' har - ikke i virkeligheden ikke gjort noget synderligt godt her.

Og nu er Grækenland, som skrevet kommet afsted med at vælge dem igen, der i første omgang fik dem ud i miseren, og med - igen lyder det som om, neoliberal økonomisk politik - og ja det tvang EU også Tsipras til - og skattelettelser - til de rigeste.

Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Jes Enevoldsen, Thomas Tanghus, Marianne Stockmarr, Johnny Christiansen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Nu kunne de jo starte med at betale den korrekte skat.
Skatteunddragelse er vist en folkesport i Grækenland -for alle -rig som fattig.

Eva Schwanenflügel

Uha ja, for i Danmark har vi da overhovedet ikke skattesvig eller sort arbejde eller social dumping eller hvidvask eller...

Christian Mondrup, michael andersen, Katrine Damm og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Og I DK har vi skam heller ikke politikere, der har ladet SKAT sejle i årevis, og vi bliver slet heller ikke ved med at genvælge de samme snuskede typer...

Thomas Petersen, Christian Mondrup, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, michael andersen, Jan Jensen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Det fremgår tydeligt, at mange har et totalt forskruet og indsigtsløst syn på Grækenlands økonomiske krise.

Længe inden Grækenland kom ind i Euro'en var den græske økonomi et stort sort hul. Høj inflation, høje renter, elendig konkurrenceevne, stigende udlandsgæld, stigende statsgæld, underskud på betalingsbalancen, underskud på statsfinanserne. Ligesom Danmark under de sidste år inden Anker Jørgensen måtte give op - bare endnu værre.

Grækenland søgte optagelse i Euro'en på forfalskede økonomiske oplysninger. Hvorfor ville Grækenland i Euro? Fordi grækerne betalte skyhøje renter på deres drachme-gæld og vidste, at renten ville blive minimeret, når man kunne sælge EUR-nominerede statsobligationer. På den måde kunne gældsspiralen fortsætte.

Det gik fint lige indtil de udenlandske obligationskøbere fik øjnene op for, at Grækenland aldrig ville kunne tilbagebetale statsgælden - fordi underskuddet på betalingsbalancen fortsatte med at stige. Ingen ville længere købe de græske statsobligationer - og uden nye lån kunne Grækenland ikke betale hverken renter eller afdrag.

Der var to muligheder: 1) statsbankerot 2) at gå til IMF og ECB for at låne penge.

Mange grækere (og i starten også Tsipras) foretrak naivt en statsbankerot. Man anså det for en nem måde at slippe af med gælden. Godt nok ville man slippe af med gælden (der findes ingen måder, hvorpå man økonomisk kan "komme efter" en suveræn stat). Men det ville betyde en tilbagevenden til drachmer, som ingen ville have accepteret som betalingsmiddel. Dvs hele den offentlige sektor ville lukke ned, alle offentligt ansatte ville stå uden løn, man ville ikke kunne importere medicin, olie, metaller, traktorer osv. Grækenland ville indenfor få dage være bombet tilbage til stenalder og naturalieøkonomi.

Tsipras indså - som alle andre ansvarlige politikere - at den eneste realistiske mulighed var, at gå til IMF og ECB og anmode om lån. Han vidste, at vilkårene ville blive hårde. Man ville stille krav om en ansvarlig økonomisk politik. Det ville blive hårdt, men alternativet ville have været værre! Reelt ligesom Schlüters afskaffelse af aut. dyrtidsregulering, indførelse af fastkurspolitik og "kartoffelkur" for at rette op efter Anker Jørgensens uansvarlige økonomiske politik.

Grækerne oplevede statslige besparelser, fyringer af offentligt ansatte (i 10.000 vis af offentligt ansatte mødte aldrig på arbejde eller var døde for flere år siden), kun 12 månedslønninger (!) til de tilbageblevne offentligt ansatte (tidligere fik alle offentligt ansatte udbetalt 13 månedslønninger om året), massearbejdsløshed osv. Men elendigheden ville have været større - og varet længere - hvis man havde valgt statsbankerotten. Så ville arbejdsløsheden ikke være steget til 25-30%, men til 60-70%.

Der blev også stillet krav om etablering af et mere effektivt skatte- og momssystem. Danmarks problemer på dette område ligner en søndagsskole på gåtur i parken i solskin ved siden af Grækenlands totalt uorganiserede skattevæsen og grækernes legendariske snyderier.

Utak er ansvarlige politikeres lod. Grækerne genvælger nu fortidens uansvarlige politikere/partier - og i Danmark bliver Mette Frederiksen statsminister. Mette F, der har Anker Jørgensen som sit store forbillede.

Eva Schwanenflügel

Ja, vi er virkelig nogle værre ignoranter herinde.
Det har f.eks. helt undgået min opmærksomhed, at Anker Jørgensen var ansvarlig for oliekrisen, dér kan man bare se.. :-O

Henriette Bøhne

Præsidenten for partiet "The european left", Gregor Gysi, blev, da han i sin tid var leder af den tyske opposition i Bundestag, spurgt af en politisk kommentarer, hvad han ville have gjort, hvis han havde været kan ler og i Angela Merkel sko, da Deutche Bank meddelte, at om få dage ville hele det økonomiske system ramle om ørerne på hende?
Han svarede, at han formentlig ville være nødt til at gøre præcis det samme som Merkel og tilføjede: og dette er netop vor tids problem. Problemet er, at vi politikere har mistet og opgivet førsteretten til at føre politik og istedet lagt den ret i hænderne på bankerne og det finansielle system.

Det er det lys og i den kontekst, jeg mener, Alexis Tsipras indsats skal (be)dømmes. Valget af Tsipras var et regulært nybrud i græsk politik og i et demokrati, som snarere er et oligarki, end et demokrati.
For at forstå græsk politik bliver man nødt til at vide, at den politiske magt i nyere tid hovedsageligt har ligget hos to familier på skift, nemlig Karamanlisfamilen fra Nea Demokrati (de konservative) og Papandreoufamilien fra Pasok (Socialdemokratiet) og disse to familier har i den grad skabt et system af nepotisme og koruption, som den almindelige græker ikke har haft andel i. Legardelisten støtter op om dette faktum: 2000 enkeltpersoner sad på godt og vel 80 % af Grækenlands værdier og vi taler trods alt om en befolkning på ca 11 millioner plus ca 6 millioner eksilgrækere.
Tsipras arvede en økonomi og et skattesystem, som var faldet sammen, en arbejdsløshed på 28 %, der var regulære gadekampe i Athens gader og turiststrømmen, som er en af Grækenlands største indtægtskilder tørrede ud. Læg dertil en flygtningekrise, hvor der dagligt fra Middelhavet strømmer tusinder af flygtninge ind over grænsen. Det var ærligt talt en eksplosiv cocktail i et land, hvor der i nyere tid både har været borgerkrig og militærdiktatur.
Personligt er jeg ret imponeret over, at Tsipras, som dengang var en uøvet og uprøvet politiker, overhovedet har formået at blive ved magten i 4 år og efterhånden har udviklet sig til en statsmand.
Han har fået nogenlunde styr på skattesystemet, har fået reformeret det sociale system, arbejdsløsheden er på 19 %, turisterne strømmer til landet. Han har formået at holde Grækenland i EU, og det kan man selvfølgelig være uenig med ham i, men med de politiske kræfter, som var på spil i landet på daværende tidspunkt, er jeg overbevist om, at en statsbankerot og udtræden af EU havde haft katastrofale politiske og menneskelige konsekvenser.
Alligevel er mange vrede på ham, jeg er lige kommet hjem fra Grækenland i går og havde lejlighed til at tale med en, som havde stemt Nea Demokrati og dermed Mitsotakis. Oplevelsen hos ham var, at grækerne betaler og betaler og de aner ikke, hvor pengene bliver af (jeg var fristet til at nævne Deutsche Bank, men gjorde det ikke!). Derudover var han af den holdning, at politikerne ikke havde godt af at sidde for længe (jvf Karamanlisfamilien og Papandreoufamilien, og har godt af at blive skiftet ud nu og da.
Mange er ligeledes vrede på Tsipras over, at han (med rette, efter min mening) har bilagt stride om retten til at bruge navnet Makedonien, som efterhånden har raset i årtier, så her har han også tabt stemmer.
Der er mange årsager til, at Tsipras har tabt valget. Nu har grækerne så valgt Mitsotakis, som også tilhører en af de gamle, magtfulde familier i Grækenland og han lover skattelettelser og gang i økonomien. Om det lykkedes ved jeg ikke, men hans udgangspunkt er da væsentlig bedre end Tsipras, men sandheden er at Mitsotakis har lige så lidt penge som Tsipras.
Stort set alle politiske kommentatorer, jeg har læst, er overbevist om, at vi ingenlunde har rt det sidste til Tsipras. En del er faktisk overbevist om, at det kan blive en kæmpe fordel for ham at få nogle år i opposition og ro til at omgruppere kræfterne i sit parti og udviklet dets politik.

Katrine Damm, David Zennaro, Palle Pendul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Eva Schwanenflügel, man kan med rette bebrejde Anker Jørgensen en del - men ikke oliekrisen, hvilket jeg heller aldrig har gjort. Og det selvom jeg er gammel nok til at huske Kjeld Olesens “klokkerene” aftale - som heller ikke var fem flade øre værd!

Men oliekrise eller ej: Anker Jørgensen var på vej til at køre Danmark i afgrunden. Han var et velmenende menneske, men en katastrofalt elendig statsminister.

Jens Winther

@Henriette Bøhne, meget gode iagttagelser! Der er ingen tvivl om, at mange grækere føler, at de betaler til et stort hul - hvilket de også gør. Hullet er opstået i kraft af årtiers overforbrug og mangel på produktivitet. Det er altid træls at afdrage på gæld - men at unddrage sig at tilbagebetale gæld er umoralsk!

Nils Bøjden

"Mig bekendt blev Tsipras og Grækenland trynet af selvsamme trojka."

Der var overhoved ingen der blev trynet.Grækenland havde det helt soleklare valg at still sig uden for EURO'en og derefter gå statsbankerot og derved undlade at betale gælden. Der var ingen der tvang grækerne til noget som helst. Deres regering valgte den ansvarlige vej, f.eks valgte de for første gang at indføre en generel beskatning som kun kunne gennemføres via el-systemet da det var den eneste måde at opkræve skatter på.

Derefter gik de i gang med at rette op på mange års afsindige overforbrug, lukke unødvendige offentlige institutioner, hæve pensionaalderen og indføre en del turistskatter.

At påstå at der er nogen der har tvunget grækerne til noget som helet er historieforfalksning af værste skuffe. Grækerne havde adskille valgmuligheder, men de valgte selv at samarbejde med deres långivre.

Jes Enevoldsen

Nils Bøjden
Prøv at læse Varoufakis' bog om "forhandlings"-forløbet med Trojkaen, så tror jeg du skifter mening om, hvorvidt grækerne blev "tvunget". Trojkaen ønskede ikke, at grækerne skulle ud. De lånte penge ud, så specielt de tyske og franske banker ikke gik på røven, men blev betalt. Grækerne har selv "rettet op" på deres økonomi ved at gennemføre de "reformer" (som det så smukt hedder) som Trojkaen forlangte. Gælden er større end nogen sinde, nu er det bare nogle andre, de skylder pengene. Trojkaen fik den politik de ønskede, de fik en venstreorientret regering til at føre neoliberal politik, hvilket nu har kostet den livet, og vennerne fra Nea Demokratia er nu kommet til magten.

Jens Winther, når du påstår, at Tsipras en overgang anså en stats-bankarot for en nem løsning, stempler du hele dig indlæg som utroværdigt. Tsipras er jo ikke idiot, og kender selvfølgelig risikoen. Han satsede på en nedskrivning af gælden, hvilket er sket mange gange i historien (bla. Tyskland 1953), men det ville Trojkaen ikke. Det ville have frataget dem muligheden for at føre den økonomiske politik i Grækenland - for dem var det lige så meget et politisk som økonomisk projekt.
Grækerne fik ikke lov til at føre en venstreorientret politik, selv om de demokratisk havde stemt for det.

Katrine Damm, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel og Thomas Petersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Prøv at læse Varoufakis’ bog om "forhandlings"-forløbet med Trojkaen, så tror jeg du skifter mening om, hvorvidt grækerne blev "tvunget". Trojkaen ønskede ikke, at grækerne skulle ud."

Nåå, et partsindlæg!? Nu er Varoufakis kendt for en meget mærkelig tro på hvad gæld og forpligtigelser er.

Han prøvede at få Kina som investor i Grækenland. Ikke engang Kina ville være med før de fik styr på deres gæld

Men Grækenland kunne have valgt at gå konkurs. Hvorfor tror du at de ikk valgte den vej? Det var selvfølgelig fordi det var en idiotisk ide. Nu kunne de i fred og ro indføre de reformer der var absolut nødvendige i Grækenland, om som har gjort ondt) samtidigt med at de kunne give andre skylden for at de blev nødt til at gennemføre reformerne. Og de forskellige kreditorer spillede med på dette skuespil som gik ud på at kreditorerne skulle optræde som skurke, samtidigt med at den græske regering skulle være helte, Grækenland fik gennemført en del af de nødvedige reformer og alle var glade.

http://www.cadtm.org/The-first-capitulation-of-Tsipras

Så jeg fastholder min tese om at der er intet der har tvunget Grækenland undtagen deres regerings sunde fornuft. Og det tror jeg vi skal takke dem for.