Leder

Magtens overgrebsmænd bør ryste i bukserne

Fortiden kombineret med tidsånden har indhentet milliardæren Jeffrey Epstein – som det også er sket for en række andre magtfulde mænd med sort seksuel historik, siden #MeToo tog fart for knap to år siden
Centralt i sagen om Jeffrey Epstein står Trumps handelsminister siden april 2017, Alexander Acosta, tidligere statsanklager i Miami og manden bag aftalen med Epsteins advokater i 2008. I denne uge forsvarede Acosta sig med, at han havde gjort, hvad der var muligt på det pågældende tidspunkt.

Centralt i sagen om Jeffrey Epstein står Trumps handelsminister siden april 2017, Alexander Acosta, tidligere statsanklager i Miami og manden bag aftalen med Epsteins advokater i 2008. I denne uge forsvarede Acosta sig med, at han havde gjort, hvad der var muligt på det pågældende tidspunkt.

Brendan Smialowski

12. juli 2019

På billederne smiler de. Med åbne øjne og glatte kinder. Nogle har lipgloss på læberne. Andre bøjle på tænderne. For femten år siden var de helt unge skolepiger. I dag er de voksne kvinder og ansigterne anderledes alvorlige, når de fortæller, hvordan den 66-årige Wall Street-milliardær Jeffrey Epstein lokkede dem med kontanter til nøgenmassage og misbrugte dem seksuelt. Stribevis af kvinder er det seneste halve år stået frem, blandt andet i avisen Miami Herald, der har identificeret 80 formodede ofre – mellem 13 og 16 år gamle, da overgrebene fandt sted.

Fortiden kombineret med tidsånden har indhentet Jeffrey Epstein – som det også er sket for en række andre magtfulde mænd med sort seksuel historik, siden #MeToo tog fart for knap to år siden.

I kølvandet på de mange vidnesbyrd anlagde statsanklageren i New York mandag i denne uge sag mod Epstein for menneskehandel og seksuelt misbrug af mindreårige. Lørdag var milliardæren blevet arresteret i New York, netop landet med privatfly fra Frankrig. Samme dag ransagede politiet hans 2000 m2 store palæ på Upper East Side, hvor de ifølge The New York Times i et pengeskab fandt hundredvis af billeder af unge piger.

Epstein er anklaget for at have handlet med og misbrugt unge, sårbare piger mellem 2002 og 2005 i sit hjem på Manhattan i New York og sin ejendom i Palm Beach i Florida. Ifølge statsanklageren i New York udnyttede et netværk af mænd de unge piger, som også blev betalt for at finde flere unge ofre. Jeffrey Epstein står til 45 års fængsel. Han nægter sig skyldig.

Tilbage til jetsetlivet

Historien om Jeffrey Epsteins seksuelle overgreb er dog langtfra ny. I 2008 var han anklaget for stort set det samme i Miami, men en hær af topadvokater skaffede ham en lempelig juridisk aftale: Epstein erklærede sig skyldig i to prostitutionsanklager og blev stemplet som sexmisbruger. Til gengæld blev en FBI-undersøgelse lukket ned, Epstein slap for en retssag og afsonede kun 13 måneder i Palm Beach County fængsel, som han fik lov til at forlade seks dage om ugen for at gå på arbejde. Aftalen skaffede også alle medsammensvorne juridiske immunitet. Og den var lavet så hemmelig, at ikke engang hans ofre kendte indholdet af aftalen indtil flere år efter.

I februar afgjorde en dommer imidlertid, at aftalen fra 2008 var ulovlig – og dermed var vejen banet for at genåbne sagen.

Efter afsoningen i 2009 vendte Jeffrey Epstein tilbage til jetsetlivet med sine mange indflydelsesrige venner som talte blandt andre Clinton-familien, borgmester Michael Bloomberg, den britiske prins Andrew, samt kendte skuespillere og filminstruktører. Og den amerikanske præsident Donald Trump.

Sidstnævnte kaldte i 2002 Jeffrey Epstein en »fin« og »sjov« fyr, der »ligesom jeg godt kan lide smukke kvinder. Og mange af dem til den yngre side.« Ligesom Clinton-familien, der i et officielt statement tager afstand fra Epstein, har Trump dog travlt med at holde sin gamle ven ude i strakt arm. Han kaldte i denne uge Jeffrey Epstein ’samvittighedsløs.’

Centralt i sagen står Trumps handelsminister siden april 2017, Alexander Acosta, tidligere statsanklager i Miami og manden bag aftalen med Epsteins advokater i 2008. I denne uge forsvarede Acosta sig med, at han havde gjort, hvad der var muligt på det pågældende tidspunkt. Han skrev også på Twitter, at han var glad for, at sagen bliver genåbnet og kaldte milliardærens gerninger ’forfærdelige’. Men det er ikke sikkert, Acosta slipper så let. Flere demokrater, blandt andre Nancy Pelosi, har i denne uge krævet hans afgang.

#MeToo-bevægelsen har ført til ændringer

Men historien er ikke bare en saftig sag fra jetsetland. Den viser et skifte i magten fra gerningsmænd til ofre. Også andre kendte mænd som rapperen R. Kelly og forretningsmanden Harvey Weinstein befinder sig midt i retssager, efter at kvinder er stået frem med historier om seksuelt misbrug. Sagerne viser, at #MeToo-bevægelsen har ført til ændringer. At kvindelige ofre for mænd som Kelly, Weinstein og Epstein i dag har en langt større chance for at blive lyttet til. Og det har samtidig skabt et øget pres på det juridiske system for at tage sager op, som tidligere ikke blev til noget eller blev lukket ned med studehandler.

Selv om der også er sager, der falder, og mænd, der dribler videre, kan indflydelsesrige sexmisbrugere efter #MeToo ikke længere vide sig sikre på, at kvindelige ofre kan trues eller betales til tavshed, eller at retssystemet ser mildere på voldtægtsmænd med penge og status. Der er god grund til, at magtfulde mænd med sort seksuel historik læser med på Epstein-sagen og ryster i overgrebsbukserne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Olaf Tehrani
 • Niels Duus Nielsen
 • Jan Damskier
 • ingemaje lange
 • Alvin Jensen
 • Troels Ken Pedersen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Ervin Lazar
 • Gert Romme
 • David Zennaro
 • Carsten Mortensen
 • Oluf Husted
Olaf Tehrani, Niels Duus Nielsen, Jan Damskier, ingemaje lange, Alvin Jensen, Troels Ken Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Ervin Lazar, Gert Romme, David Zennaro, Carsten Mortensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

nu er det jo tidligere lykkedes for Epstein at korrumpere sig ud af skandalen, så nu må vi se, om han har penge nok, eller måske optagelser, der kan få ham fri endnu en gang.

Claus Nielsen, Karsten Lundsby og John Andersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Han skal for en domstol hverken mere eller mindre.

Jens Pedersen, Carsten Munk, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme og John Andersen anbefalede denne kommentar

Lederen associerer til den engelske ambassadørs tegning af Trump rummer et varsel? om Trump-administrationens vanærende og pludselige fald. Trumps forkærlighed for helt unge kvinder bekræftes atter her. Dette plus hans udsagn om, at hvis ikke Ivanka var hans datter, ville han date hende. Det vil være skæbnens ironi, hvis kvindehaderen Trump falder pga. metoo

Hanne Ribens, Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby, Anne Ehlers og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Amerikanske præsidenter beholder som bekendt titlen til de dør.

Gæt en præsident....

Præsidenten fløj ofte rundt med den senere dømte pædofile Epstein i dennes privat fly. præsidenten besøger også Epstein på milliardærens ø, som udover flyet ofte blev brugt til sex med mindreårige piger.

I 2016 indgav "Jane Doe"(en anonym) en anklage for retten i New York mod præsidenten vedr. et "brutalt seksuelt overgreb" fra 1994, da hun var 13 år. Præsidenten havde, iflg. anklagen, bundet hende til en seng i Epsteins hus og voldtaget hende. Udåden kom aldrig for retten, da hun senere hævdede at hun var blevet truet.

Var det Præsident Bill Clinton, hvis kone måtte deltage i en tv-debat ved præsidentvalget i 2016 med 4 kvindelige publikummer, som anklagede Bill for voldtægt? Nej, ikke denne gang. Det var naturligvis præsident Donald Trump, som i øvrigt er oppe på 20 kvinder, der anklager ham for seksuelle overgreb.

Niels Duus Nielsen, Claus Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Jan Jensen - Nixon beholdt dog kun titlen indtil han gik af - for ikke at blive stillet for en rigsret.

Etnicitet betyder noget i USA. Den var aldrig gået som velhavende sort mand.

Hanne Ribens, Niels Duus Nielsen, Arne Lund og Søren Bro anbefalede denne kommentar