Leder

Trumps teater i Nordkorea er et godt show, og måske kan det en dag give resultater

Truslen fra de nordkoreanske atomvåben er ikke blevet mindre af, at Trump søndag tog et par skridt ind i Nordkorea. Men hans akavede og kreative twitter-diplomati kan faktisk vise sige at give resultater
Den amerikanske præsident Donald Trump og Nord Koreas leder Kim Jong-un giver hinanden hånden, da de mødtes på Koreas grænseområde, Panmunjom, d. 30 juni. Et historisk møde som umiddelbart var tomt for indhold, men som på trods heraf godt kan sætte gang i forhandlingerne. 

Den amerikanske præsident Donald Trump og Nord Koreas leder Kim Jong-un giver hinanden hånden, da de mødtes på Koreas grænseområde, Panmunjom, d. 30 juni. Et historisk møde som umiddelbart var tomt for indhold, men som på trods heraf godt kan sætte gang i forhandlingerne. 

Shealah Craighead / Zuma / Ritzau Scanpix

2. juli 2019

Et symbolsk og selviscenesat show, der legitimerer et brutalt diktatur og dets strategiske brug af atomvåben. Sådan lyder den umiddelbare analyse af seancen i Panmunjom i det koreanske grænseland, hvor Donald Trump søndag mødtes med nordkoreanske Kim Jong-un.

For hvad kom der egentlig ud af det tredje møde mellem de to?

På indholdssiden absolut ingenting. De nordkoreanske atomvåben og truslen fra dem blev ikke mindre ved, at den amerikanske præsident bevægede sig et par skridt ind i nordkoreansk territorie, som tilfældet var ved den bemærkelsesværdige genforening. Historisk, men mest på grund af formen.

Mødet kom i hus efter en twitter-besked fra den amerikanske præsident dagen før. Han var i regionen i forbindelse med G20 i Japan.

Senest Trump og Kim mødtes var i Hanoi i februar, hvor forhandlingerne brød sammen. USA fremlagde en total afskaffelse af det nordkoreanske atomprogram som et ultimatum. Nordkorea har siden forhandlingernes start sat en stopper for testaffyringer, men helt at opgive atomarsenalet har Kim Jong-un ikke lovet – og kommer næppe til det. Så fronterne har været låst fast.

Den amerikanske tilgang er ikke længere så firkantet

Den mere positive udlægning af søndagens forestilling er, at Trumps lige dele akavede og kreative diplomatiske facon kan sætte skub i forhandlingerne. Møder på embedsmandsniveau er igen på programmet. Samtidig forlyder det, at den amerikanske tilgang ikke længere er helt så firkantet.

Ifølge The New York Times arbejder USA’s udenrigsministerium på et forhandlingsudspil, hvor Nordkorea lukker ned for det største atomanlæg, Yongbyon, der fremstiller plutonium og tæller flere hundrede bygninger samt andre anlæg til berigelse af uran. Modydelsen skulle efter sigende være en lempelse af økonomiske sanktioner.

I realiteten ville det betyde, at Nordkorea ville kunne beholde sine a-våben, men ikke fremstille flere.

Et sådant udspil vækker minder om, hvad tidligere amerikanske administrationer i perioder har fået Nordkorea til at gå med til. Trumps politiske kalender er også værd at huske på. Han nærmer sig en valgkamp og har brug for mere end hensigtserklæringer og håndtryk efter månedsvis af frugtesløse forhandlinger med styret i Pyongyang. Det ved Kim Jong-un givetvis godt.

I den eskalerende strid med Iran i Den Arabiske Golf er John Bolton gået i spidsen for en forøget amerikansk styrkeopbygning i regionen, som Teheran kun har kunnet se som et konfrontatorisk skridt.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu