Leder

Med 200.000 Twitter-konti har Kina meldt sig ind i den globale misinformationskrig

Det er nu dokumenteret, at Kina er involveret i statssponsorerede påvirkningskampagner på globalt plan. Facebook og Twitters afdækning af systematiske løgne om demonstranterne i Hongkong viser, at kinesisk propaganda ikke længere kun er et kinesisk problem, det er også vores
Materialet frigivet af Facebook og Twitter afdækker en kampagne, der ikke kun er kritisk over for protesterne i Hongkong, men også benytter løgne og nedladende sprogbrug for at miskreditere demonstranterne. Kinesisk propaganda er ikke længere kun et kinesisk problem, det er også vores, skriver Lasse Karner. På billedet ses et lejlighedskompleks i Hongkong.

Materialet frigivet af Facebook og Twitter afdækker en kampagne, der ikke kun er kritisk over for protesterne i Hongkong, men også benytter løgne og nedladende sprogbrug for at miskreditere demonstranterne. Kinesisk propaganda er ikke længere kun et kinesisk problem, det er også vores, skriver Lasse Karner. På billedet ses et lejlighedskompleks i Hongkong.

Kai Pfaffenbach

Udland
21. august 2019

Kinesiske forsøg på at sætte Hongkongs protestbevægelse i et dårligt lys er ikke kun rettet mod et hjemligt publikum. Twitter har suspenderet 200.000 konti og offentliggjort informationer om de 936 mest aktive profiler. Alle var de fra det kinesiske fastland, og som Twitter skriver på sin blog:

»Disse konti forsøgte overlagt at så splid i Hongkong, blandt andet ved at underminere protestbevægelsens troværdighed og politiske standpunkter. Baseret på vores intensive undersøgelser har vi pålidelige beviser for, at dette er en koordineret, statsstøttet operation.«

Også Facebook har fjernet indhold med den begrundelse, at personerne bag benyttede vildledende metoder og falske konti. Det er første gang, at de to techgiganter på den måde afslører kinesisk misinformation på deres platforme. Twitter forbyder samtidig annoncering foretaget af statskontrollerede medier. Både Twitter og Facebook er blokerede i Kina som en del af det kinesiske censurregime.

Manipulerende informationskampagner er hverdag i Folkerepublikken, hvor pressens vigtigste opgave er at udbrede kommunistpartiets synspunkter. Det er ligeledes velkendt, at partiets propagandaapparat er massivt til stede på Kinas kommercielle sociale medier. Det er desværre ikke overraskende i et regime, der ser propaganda og politisk indoktrinering som legitime måder at ensrette den offentlige mening på.

Det sidste årti har styret derudover brugt store ressourcer på at udbygge de kinesiske statsmediers tilstedeværelse uden for landets grænser. At Kina også er involveret i statssponsorerede påvirkningskampagner på globalt plan var hidtil meget sandsynligt, men er nu ikke længere til diskussion.

Materialet frigivet af Facebook og Twitter afdækker en kampagne, der ikke kun er kritisk over for protesterne i Hongkong, men også benytter løgne og nedladende sprogbrug for at miskreditere demonstranterne. De fleste slettede kommentarer var skrevet på enten engelsk eller kinesisk, hvilket tyder på, at etniske kinesere bosat i udlandet er en vigtig del af målgruppen. Men uanfægtet, hvem der er tiltænkt som modtagere, er udviklingen dybt bekymrende. Kinesisk propaganda er ikke længere kun et kinesisk problem, det er også vores.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Kumander

Kære Information,

Dette er en meget interessant artikel, men hvorfor laver det så store overskrifter hvis Kina gør noget som alle andre stormagter allerede gør?

Jeg har selv forsket i Kinas udviklingspolitik og USA begrænsningspolitik af Kina, og finder det lidt besynderligt at Information ikke skriver mere om hvordan USA er involveret i at organisere og støtte demonstranterne i HK (som de jo også gjorde helt åbenlyst i Ukraine).

Hvis den Kinesiske regering organiserede og støttede store demonstration i USA, så ville det sandsynligvis være på forsiden af aviserne.

Hvis vi skal have et mere balanceret billede af hvad der forgår i Kina, så bør der også være nogle flere kritiske perspektiver fra Kina. Det vil måske være perspektiver som mange ikke vil bryde sig om, men vi bliver nød til at forstå andres synsvinkler for bedre af kunne forstå verden. Eller bliver vi alle misinformeret.

Erik Karlsen, Jørgen Tryggestad og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar